Camera2 API

Anonim

У відгуках про смартфони часто скаржаться на якість камери, особливо власники недорогих моделей. Розробники Google постаралися вирішити цю проблему, створивши спеціальний додаток Camera2 API. Після його завантаження користувачі отримують доступ до додаткових функцій, що покращують якість фото та відео.

Camera2 API – що це таке

Це спеціальна утиліта, яка виступає посередником між смартфоном та сторонніми програмами. Її основне призначення – покращення роботи камери телефону, а під додатковими програмами мають на увазі будь-які програми з магазину Play Google.Воно безкоштовне та набір опцій залежить від рівня Camera2 API.

Версію цієї програми користувач не вибирає самостійно: все залежить від характеристик пристрою. Для доступу до розширеного функціонала не потрібно купувати платну передплату. Також немає реклами, тому що це власна розробка Google. І користувачу не потрібно щоразу запускати програму, щоб скористатися її можливостями.

Ця програма буде корисна тим, хто незадоволений якістю камери свого смартфона. Часто виробники намагаються заощадити на фото та відео, тому користувачі шукають способи їх покращення. Існують різні додатки, що пропонують додаткові режими фото та відео.

Інтерфейс Camera2 API простий лаконічний. Але є мінус: додаток не перекладено російською мовою, тому можуть виникнути труднощі у процесі роботи.Меню програми залежить від рівня ПЗ та моделі смартфона. У ранніх версіях програми набір функцій мінімальний, тому користувачам буде легко орієнтуватися в меню.

Якщо утиліта сумісна з новими драйверами, користувачам буде відкритий доступ до розширених налаштувань. Цей варіант підходить для професійних фотографів і тих, хто має досвід роботи в різних редакторах.

Можливості Camera2 API

Среди безлічі подібних програм виділяється Camera2 API. Це розробка Google, що надає розширений доступ до можливостей камери смартфона, наприклад:

  • налаштування ISO;
  • регулювання швидкості спрацьовування затвора;
  • зйомка RAW.

Ця частина функцій, доданих розробниками в Camera2 API. Незважаючи на те, що це одна з найкращих утиліт, її вдасться встановити не на всіх пристроях. Існує 4 рівні підтримки цієї програми:

  1. Legacy. Існує підтримка застарілої версії драйвера цього програмного забезпечення. Його використовували до виходу платформи Андроїд 5.0 Lollipop. Доступно інсталяцію Google Camera, але з обмеженим набором функцій. Наприклад, немає режиму портретної або нічної зйомки.
  2. Limited. Ця версія частково підтримує програму Camera2 API. Власник смартфона зможе встановити Google Camera, але з мінімальною кількістю опцій. Функціональність залежатиме від моделі телефону.
  3. Full. На цьому рівні реалізовано повну підтримку всіх можливостей цієї утиліти. Користувачеві доступні всі можливості Google Camera.
  4. Level 3. Ця версія підходить для професійного використання. Власник смартфона отримує доступ до просунутих "фішок", за допомогою яких вдасться провести напівпрофесійну зйомку. Це зйомка в режимі RAW і можливість детальної корекції кадру.

Для тих, хто хоче підвищити якість фотокамери до напівпрофесійної, потрібно встановити версії Full і Level 3. Але їхній інтерфейс може здатися складним для новачків і знадобиться час, щоб зрозуміти принцип роботи цієї програми. Після цього користувачу зможе проводити зйомку з розширеними можливостями та редагувати кадри як у фотошопі.

Список розширених можливостей після встановлення Camera2 API:

  • зйомка з роздільною здатністю HDR і HDR+ - це одна з головних причин, чому всі прагнуть покращити можливості своєї фотокамери. Ця функція дозволяє робити деталізовані знімки;
  • Нічна зйомка – активувавши цей режим, можна фотографувати без спалаху та додаткових джерел світла;
  • сверхчеткий зум – для «склейки» кілька кадрів на один із високим дозволом;
  • режим «Відмінний знімок» - програма відразу робить кілька знімків, з яких користувач вибирає найкращий самостійно або за порадою програми;
  • портретна зйомка – навіть на застарілих моделях вдасться зробити професійні знімки, витративши мінімум зусиль;
  • підказки – одна з «просунутих» фішок. Навівши камеру на номер телефону, можна зателефонувати йому. У такий же спосіб працює функція з наведенням на адресу електронної пошти або QR-коду;
  • playground – режим додавання стікерів;
  • движение – до фотографії додають коротке відео з низькою роздільною здатністю;
  • електронна стабілізація відео;
  • режим уповільненої зйомки;
  • панорамна зйомки;
  • фотосфера;
  • функція «нульової затримки».

Додаток Camera2 API дозволяє покращити стандартні можливості смартфона. Є додаткові функції для корекції кадрів та відео без завантаження редактора. Але щоб отримати доступ до всіх можливостей утиліти, знадобиться версія третього та четвертого рівнів.

Google активно просуває свій продукт і багато хто позитивно відгукується про їх проект. Але він має недоліки, хоча розробники намагаються усунути всі недоліки, випускаючи оновлення. У таблиці представлені плюси та мінуси Camera2 API.

Плюси та мінуси Є кілька рівнів, що відповідають можливостям певної моделі смартфона. Є доступ до опцій напівпрофесійної зйомки. Можливість глибокої корекції кадру. Додаток безкоштовний. Короткий зовнішній вигляд меню. Перші два рівні мають обмежений функціонал, який несуттєво покращує якість зйомки. Full та Level 3 підходять для просунутих користувачів – новачки можуть заплутатися у функціоналі програми. Утиліта не перекладена російською мовою. Доступна не на всіх моделях смартфонів.

Як дізнатися, чи є підтримка Camera2 API

З 2016 року Google обмежила доступ до своєї розробки, зробивши її ексклюзивною для смартфонів Pixel.Але користувачі платформи Android написали софт самостійно і зламали код програми. Тепер програма доступна для завантаження на різні моделі смартфонів. Деякі виробники додають Camera2 API до початкової комплектації.

Утиліта працюватиме на смартфонах, що працюють на процесорі Snapdragon. Але цього недостатньо для того, щоб покращити якість зйомки. Пристрій повинен підтримувати панель інструментів, але вони можуть перебувати в неактивному стані. Включити їх доведеться самостійно.

Перед його установкою варто перевірити, чи підтримує телефон цю програму. Для цього доведеться завантажити утиліту:

  1. У магазині Google Play знаходимо Camera2 API Probe.
  2. Після завантаження в головному меню відкриваємо вкладку Camera2 API, розташовану у верхній частині екрана.
  3. З'явиться список рядків, потрібний називається Hardware Support Level.
  4. У цьому рядку будуть вказані всі рівні програми. Підтримуваний буде виділено зеленим.
  5. У тому блоці перераховані всі доступні функції – вони будуть пофарбовані червоним кольором.

Чим новіше модель смартфона, тим вищий рівень утиліти. Але незалежно від версії Camera2 API, вона покращить початкові налаштування камери. Не всі власники використовують розширені можливості цієї програми, обмежуючись основними налаштуваннями. Головне – зрозуміти принцип роботи, щоб підвищити якість зйомки та правильно редагувати знімки.

Як активувати Camera2 API

Є смартфони з уже встановленим додатком, тому додатково завантажувати його не потрібно. Але часто виробники блокують утиліту, а в інструкції не зазначено, як включити розширені можливості. Існує три способи активації Camera2 API:

  1. Установка нової прошивки.Міняти її самостійно не рекомендується, тому що можна вплинути на системні налаштування смартфона. Після перепрошивки не потрібно завантажувати додаткові програми або налаштувати налаштування. Нова версія Camera2 API буде активована за замовчуванням.
  2. Отримання доступу до root-прав на старій версії платформи. У цьому випадку можна самостійно увімкнути драйвер або скористатися спеціальними програмами. Цей спосіб підходить також для досвідчених користувачів, тому що root-права відкривають доступ до системних налаштувань, що впливають на роботу смартфона.
  3. Встановлення додаткових програм. Після їх скачування потрібно слідувати інструкціям від розробника.

Популярністю користуються перепрошивка телефону та отримання доступу до root-прав, тому що немає необхідності завантажувати окремо нові програми. Або відкривати доступ до особистих файлів або даних про геолокацію. Перш ніж оновити версію Андроїда, слід створити резервні копії важливих даних і скопіювати на комп'ютер або інший носій.

https://www.youtube.com/watch?v=akyyMwgUYQY

Часті питання про Camera2 API

Просунуті користувачі відзначають, що це якісна програма з корисним набором функцій. Складнощі виникають через відсутність русифікатора, тому деякі опції можуть бути незрозумілі новачкам. У таблиці дано відповіді на питання, що часто ставляться про роботу цієї утиліти.

Питання експерту Для чого потрібно встановити цю програму?

Його завантажують, якщо користувача не влаштовує якість камери і хоче поліпшити деякі параметри. Перевірив наявність Camera2 API – вона є, але жодних функцій я не бачу. Чому?

Виробники заблокували всі можливості цієї програми, тому їх потрібно увімкнути самостійно. Програма показав, що мій пристрій сумісний із рівнем Limited. Але я хочу розширити функціонал, де завантажити розширену версію програми?

Особливість утиліти полягає в тому, що її можливості відповідають параметрам пристрою. Якщо це застаріла модель, вона не підтримуватиме додаткові функції. Тому завантаживши останню версію програмного забезпечення функціонал буде обмежений. Де завантажити русифікатор для Camera2 API?

Офіційного перекладу програми немає, тому доведеться вивчати англійську мову. Можна спробувати знайти в Інтернеті русифікатори, але потрібно бути готовим до того, що вони вплинуть на роботу програми негативно. Чи можу я самостійно вибрати рівень підтримки даної утиліти, якщо смартфон сумісний із рівнем Level 3?

Ні, підтримувана версія визначається автоматично. Після активації Camera2 API її функції будуть автоматично використовуватися під час зйомки?

Так, після її встановлення або розблокування користувачу не потрібно нічого активувати додатково. Весь функціонал буде додано автоматично.

З усіх аналогічних програм Camera2 API вважається кращою за своїми можливостями. Одна з переваг – його не потрібно відкривати в окремому вікні, тому що всі опції автоматично додаються. Але софт має такі мінуси, як відсутність перекладу російською мовою і немає можливості вибору набору функцій. Ця програма ідеально підходить для тих, хто часто фотографує та обробляє знімки в різних редакторах.