Коли з'явився Ютуб

Anonim

Історія створення Ютуб - починаючи з «легенди про трьох друзів» та розвитку (у США та Росії), найбільш відомі на даний момент канали.

Коли з'явився Ютуб і хто його придумав

Зараз неможливо уявити світу, в якому жодна людина не знає про такий відеохостинг, як YouTube. Завдяки йому багато людей знайшли своє покликання - зняття відеороликів, заробляють мільярди доларів щодня, а свобода слова триває досі.

Будь-який бажаючий може отримати можливість висловитися - для цього достатньо взяти камеру, зняти відеоролик і викласти його на сервер відеохостингу.Звичайно, ніхто не гарантує, що його перегляне мільйон людей, але видалити з мережі пам'ять про нього буде вкрай проблематично.

Кому взагалі спала на думку ідея створення подібного порталу? І чому саме в такому форматі?

По мережі вже давно «гуляє» легенда, як двоє друзів (Чад Херлі і Стів Чен), маючи потребу надіслати своєму колегі, що спізнюється (Джаведу Карім) відеоролик, зіткнулися з проблемою занадто великого обсягу знятого файлу. Для того, щоб вирішити це, було придумано створити спеціальний сайт, який міг би підтримувати вивантаження відео будь-яких розмірів (наскільки це було можливо з камерами того часу).

Таким чином, другий за популярністю сайт побачив світ 14 лютого 2005 року - поки всі святкували День Святого Валентина, троє друзів були присутніми на момент народження справжньої легенди.

Як виглядав молодий YouTube

Не можна не сказати, що спочатку сайт мав на увазі не як просунутий сервіс відеохостингу, а просто як проект для пошуку знайомств. Саме тому і вигляд у нього був відповідний: блакитне фонове оформлення добре імпонувало звичному нам логотипу (який не змінився з моменту створення порталу!), а основними полями були:

  • Я «Чоловік» або «Жінка»;
  • Шукаю «Всіх», «Чоловіків», «Жінок» (як авторів відеороликів);
  • Від «18» (на жаль, тоді діти ще не могли займатися самореалізацією);
  • До «99» (зате обмежень до дорослих не було від слова зовсім).
Очікувалося, що користувачі завантажуватимуть невеликі відеоролики-анкети, в яких кожен зможе розповісти про свої захоплення, заняття, можливо, привести кілька цікавих фактів. На основі цього будуть знаходитися відповідні їм пари за інтересами.

Коли був запущений YouTube російською мовою

У Росії YouTube з'явився набагато пізніше - частково тому, що він сам виник в еру використання кінескопів (не такої просунутої для росіян технології), частково через те, що вимагало деякий час для розвитку проекту. «У світ» його можна було виводити лише після набору достатньої аудиторії «вдома».

13 листопада 2007 року росіяни змогли вперше познайомитися з легендарним сервісом завдяки відеоролику Петра Наліча - кліп на пісню «Guitar». Чи варто говорити, що це викликало величезний фурор на людей, проте за весь час існування проекту цей відеоролик набрав 7, 8 мільйона переглядів.

Як розвивався YouTube

Як говорилося раніше, YouTube роздумував лише як сайт для знайомств і можливих інтернет-побачень - через це у нього було максимально просте оформлення, обмежений функціонал і досить невелике сховище для відеороликів.Рекламою сервіс не користувався - на той момент це було вкрай дорогим задоволенням, яке, до того ж, можна було влаштувати на власному дітищі!

У травні 2005 року виник воістину величезний попит на відеохостинг - на проекті з'явилося дуже багато нових користувачів, пропозиції від них лилися річкою на трьох друзів. Саме тому вони вирішили зробити повний ребрендинг свого творіння. Сам процес затягнувся на довгі місяці через дуже урізаний бюджет і обмеженість у робочій силі.

Чому люди тягнулися саме на Ютуб, хоча в них також під рукою був MySpace, Google, Vimeo, і навіть можливість створювати власні блоги і викладати в них все, що душі завгодно? Нині виділяються такі причины:

  1. Можно було коментувати відеоролики - як автори отримували реакцію у відповідь глядачів, так і самі дивлячі могли висловити свою думку;
  2. Можно було оцінювати відео - кнопки «лайк» та «дизлайк» допомагали зрозуміти, чого саме не вистачає аудиторії, а що їй більше подобається;
  3. Менше труднощів із вивантаженням відеоролика - на щастя для того часу, YouTube не запитував дуже високого інтернет-з'єднання, щоб передавати файли;
  4. Простой інтерфейс - можна сказати, що це збереглося досі. Завдяки такому полегшеному функціоналу не важко знайти відеоролик за смаком.

У 2006 році юним сервісом, що розвивається, зацікавився технологічний гігант Google. Вони запропонували викупити всі права на володіння сайтом, поставивши ціну в 1,6 мільярда доларів. Для друзів, які лише хотіли зробити світ трохи кращим, це була неймовірна сума. У листопаді 2006 року відбулося офіційне підписання всіх паперів про передачу майна.

Скільки користувачів на Ютубі

На даний момент не можна сказати точно, скільки саме користувачів щодня користуються відеохостингом, проте в інтернеті чимало інформації про те, що налічується близько двох мільярдів активних облікових записів по всьому світу. Їх кількість зростає з кожним днем.

Цікаві факти про YouTube

  • Джавед Карім став першопрохідником проекту, записавши вісімнадцятисекундний відеоролик про свою маленьку подорож у зоопарку. Це вважається першим відео, завантаженим на YouTube;
  • Один з найбільш високооплачуваних ютуберів, Dc Toys Collector, заробляє тим, що розпаковує іграшки. Завдяки цьому умиротворювальному і трохи захоплюючому процесу він заробив собі аудиторію в 9 мільйонів передплатників і 4 мільярди доларів на рік;
  • Згідно зі статистичними даними, у 2015 році було подолано цифру в 600 мільйонів годин переглядів відеороликів. Здебільшого це були відео, які навчали правильно доглядати себе і робити макіяж;
  • Можна заробляти кількома способами на Youtube: підписати офіційну партнерську угоду та отримувати відсоток залежно від затребуваності каналу.Можна також підписати таку угоду з іншими сервісами та, можливо, отримувати подвійний прибуток. Наприклад, Patreon пропонує такі програми навіть початківцям.
  • Нещодавно на YouTube з'явилася можливість проводити стрими в реальному часі - транслювати вміст екрану, спілкуватися з аудиторією. Це призвело до виникнення нового способу заробітку за допомогою донатів - пожертв - від користувачів.
  • Невідомо точно, чи американці є найактивнішими користувачами, проте офіційна статистика дає інформацію про те, що саме вони становлять 80% основної аудиторії.
  • Щодня на проект завантажуються відеоролики загальною тривалістю 10 років - не встигнеш озирнутися, а вже стільки часу пробігло!
  • В той же час щотижня користувачі переглядають близько 4 мільярдів годин відеороликів - страшно навіть уявити, що можна зробити за 30 днів!
  • Найбільше «дизлайків» на кліпі Джастіна Бібера - «Baby».
  • На даний момент інтерфейс Youtube доступний 75 мовами - і це крім того, що самі відеоролики можуть містити в собі мовлення рідкісних народів. Виходить, що мінімум 95% населення можуть вільно переглядати відео на сервісі!
  • Ще недавно для того, щоб переглянути всі відеоролики на Youtube, потрібно 90 тисяч років (можливо, трохи менше, якщо не брати до уваги повторювані файли). Однак з кожним днем ​​це число зростає в геометричній прогресії!
  • Мобільні перегляди становлять трохи більше, ніж ті, що були зроблені з комп'ютера. З цієї причини не варто дивуватися з того, що дуже багато молодих людей в автобусах проводить час у навушниках і телефонах.
  • Зараз YouTube - другий за кількістю використання проект, який поступається лише пошуковому сервісу Google. Однак це її заважає йому підкорювати всі вершини рекордів онлайн-проектів.

Канали з найбільшою кількістю передплатників

Назва Опис
KIDS Diana Show Цей дитячий канал може похвалитися далеко не дитячими числами передплатників. Зараз їхня кількість активно наближається до 32 мільйонів при тому, що самі діти заробляють по 50 тисяч доларів на місяць!
T-Series Цей музичний канал зібрав у собі 105 мільйонів чоловік, приносячи щорічний дохід в 1, 7 мільйона доларів.
PewDiePie Кому не подобаються ігри? Цей сучасний геймер, який почав знімати свої проходження ще в далекому 2010 році зараз наближається до позначки 100 мільйонів передплатників! Залишається тільки гадати, скільки він заробляє на рекламі.
5-Minutes Craft Хороша порада зараз може бути на вагу золота. Творці цього каналу розуміють це не гірше за користувачів, через що мають зараз близько 58 мільйонів активних передплатників. У середньому, вони заробляють 10 тисяч рублів на секунду.
WWE Краще ігор може бути лише спорт. А якщо він ще й барвистий, це дуже подобається користувачам. Власники цього каналу це показали наочно, презентуючи 46 мільйонам передплатників найяскравіші моменти боїв.
Justin Bieber Незважаючи на свою репутацію, що погано почалася, цей співак заробив собі близько 46 мільйонів передплатників, що приносить йому додаткові мільярди на розвиток на рік. У нього єдиний принцип - постійне викладання відеороликів та ведення профілю.
Babadun Необов'язково бути інформативним, щоб подобатися людям. Наприклад, канал, що лідирує в Мексиці, має 40 мільйонів передплатників і викладає розважальні відеоролики. У середньому він має 800 мільйонів переглядів на місяць!
Містер Макс Повертаючись до Росії, не можна пройти повз цей канал. Незважаючи на свою простоту, він відрізняється великою кількістю дитячого контенту, який можна спокійно включати на фон. Зараз налічується 14 мільйонів передплатників.
TheBrianMaps Дуже важливо вміти правильно подавати інформацію та залучати користувачів. Завдяки своїй креативності власник цього каналу може похвалитися аудиторією в 11 мільйонів передплатників, а також активним коханням у дівчат.
SlivkiShow Найвідоміший науковий канал у Росії та Україні, який наочно демонструє природні процеси, а також корисні товари з AliExpress. 14 мільйонів передплатників кажуть, що авторами було проведено активну роботу над контентом.