Абоненти обирають МТС: оператор лідирує за зростанням абонентської бази

Anonim

Компанія «ТМТ Консалтинг» провела оцінку числа абонентів, які користуються широкосмуговим інтернетом. Так, у другому кварталі 2019 року загальна кількість таких абонентів склала 33, 3 млн. осіб, що охоплює практично 60% всіх клієнтів мобільних операторів. Обсяг ринку послуг досягає 35, 3 млрд. рублів, ARPU дорівнює 356 руб.

Вибір абонентів

У другому кварталі цього року тенденція до підвищення ARPU від послуг ШПД залишилася незмінною. 353 рублі. Такий приріст пояснюється підвищенням тарифів, яке спостерігалося майже у всіх провідних операторів наприкінці 2018 та на початку 2019 року.

За підсумками нового звітного періоду спостерігається деяке уповільнення темпів зростання баз абонентів у провідних провайдерів. Так загальна кількість користувачів практично залишилося лише на рівні першого звітного періоду. Якщо взяти для порівняння такий же період минулого року, то можна побачити, що зростання загальної кількості ШПД абонентів складає 1,6%. При цьому виторг виріс на 3, 8%, порівняно з другим кварталом 2018 р.

На зростання показників вплинув сезон і насичення ринку. За рахунок цього видимий приріст показників спостерігається тільки у 2 великих операторів, які надають фіксований широкосмуговий доступ в інтернет.

  • Компанія МТС є безперечним лідером зі збільшення абонентської бази у другому кварталі поточного року. У оператора 33 тисячі абонентів або 1%. Абонентів Москви та області обслуговує компанія МГТС, яка є частиною МТС.Вона обслуговує майже 36% клієнтів, які користуються ШПД. За результатами другого кварталу видно, що МГТС продовжує зміцнювати свої позиції московському ринку. Абонентська база зросла на 11 тисяч абонентів, приріст склав 0, 7%, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом. Крім того, у цього оператора спостерігається впевнене зростання і на ринку Московської області;
  • У ВимпелКом у другому кварталі абонентська база теж помітно збільшилася, вона зросла на 29 тисяч абонентів або на 1,2%. Основним фактором приросту користувачів є розширення бази абонентів FMC. За другий квартал цей показник перевищив 1, 1 млн. абонентів (це склало 47% від усіх абонентів, які користуються широкосмуговим доступом в інтернет;
  • Кількість користувачів, які використовують ШПД в інших операторів, сильно не зросла в другому кварталі цього року, якщо порівнювати з попереднім періодом.

У 2 кварталі ринкові частки великих ШПД-провайдерів залишилися на рівні попереднього періоду.

Чому уповільнюються темпи зростання ШПД

Загалом, на ринку фіксованого широкосмугового доступу до Інтернету спостерігається деяке уповільнення темпів зростання. Це пов'язано з такими причинами:

  • Перенасичення ринку у великих та середніх містах;
  • Розвиток бездротових технологій доступу, розширення мережі формату 4G/LTE;
  • Уповільнення темпів будівництва мереж фіксованого зв'язку. Останніми роками великі оператори майже ведуть будівництво фіксованих мереж. Але такі великі оператори як «ЕР-Телеком» та «ВимпелКом» у 2018 році помітно розширили покриття своїх фіксованих мереж. При цьому плани розвитку таких мереж уже узгоджені і на поточний рік. Але будівництво в основному торкнеться тих населених пунктів, у яких вже є провайдери. За рахунок цього значного приросту абонентської бази в цілому по ринку можна не очікувати.

Після того, як можливості органічного зростання були вичерпані, і становище окремих гравців ринку погіршилося, очікується збереження активності в області M&A. Наприклад, на початку серпня цього року Ростелеком оголосив про придбання найбільшого далекосхідного провайдера «АльянсТелеком», який обслуговує понад 119 тисяч користувачів. Тож у другій половині року очікуються й інші угоди у сфері M&A.