Telegram чи WhatsApp? 15 причин

Anonim

Вітаю! Я багато років використовував WhatsApp як основний месенджер, оскільки він був встановлений у більшості моїх знайомих. Але зі зміною політики конфіденційності багато що змінилося. Турбота про таємницю листування змусила мене перейти до Telegram. І я ні на мить не пошкодував про своє рішення. Більше того, я встиг знайти 15 причин, чому Telegram кращий за WhatsApp.

1. Система захисту

Незважаючи на те, що далеко не кожна людина піклується про конфіденційність даних, для мене цей параметр є основним.За ті 8 років, поки існує Телеграм, мені не зустрічалася інформація про злив листування. А ось WhatsApp постійно фігурує у зведеннях подібних новин.

До того ж Роскомнагляд, який спритно блокує неугодні ресурси, так і не зміг обмежити доступ до Telegram. Виною тому є просунута система захисту, що працює за протоколом MTProto. Дані користувачів не зберігаються на серверах месенджера та не передаються третім особам. Відповідно, ніхто не прочитає ваше повідомлення окрім вас та співрозмовника.

Плюс до всього я можу захистити доступ до Telegram на своєму пристрої, використовуючи пароль, відбиток пальця або Face ID. У налаштуваннях месенджера є розділ «Безпека», де необхідно вибрати «Код доступу» та ввести символи, завдяки яким відкрити віз на смартфоні не зможе ніхто крім мене.

Якщо на смартфоні є сканер відбитків, то захист можна зробити ще надійнішим. Функціонал Telegram дозволяє задати власний відбиток, який буде потрібний при кожному здійсненні входу в систему.

Для WhatsApp подібні заходи захисту не застосовні. У випадку з цим месенджером мені довелося б постійно стежити за тим, щоб смартфон завжди залишався заблокованим.

2. Секретні чати

Навіть якщо вам немає жодної справи до просунутої системи захисту Telegram, вас напевно порадує фішка в особі секретних чатів. Подібна фіча залишається недоступною для користувачів WhatsApp, у той час як Телега дозволяє приховати листування від сторонніх очей.

Необхідність секретних чатів можу легко обґрунтувати на власному прикладі. Під час підготовки подарунка для близької людини, яка знаходилася поруч зі мною в неробочий час, я сильно переживав про те, що вона помітить повідомлення на екрані смартфона і почне цікавитися, про що йдеться в повідомленнях.Секретні чати повністю вирішили цю проблему. Оповіщення від друзів у мене так само продовжували приходити, а деталі подарунка завжди залишалися приховані.

Та ви і самі можете навести масу прикладів, коли секретний чат стає паличкою-виручалочкою. Функція самознищення повідомлень та заборони на пересилання зводить до мінімуму можливість когось дізнатися про деталі листування, про що б у ній не йшлося. На жаль, таким функціоналом WhatsApp похвалитися не може.

3. Гнучке налаштування активності

WhatsApp дуже обмежений у плані налаштувань. З деякими з них можна упокоритися, але мене сильно дратує той факт, що кожен користувач знає, коли я востаннє відкривав месенджер. Так, якщо додати людину до чорного списку, вона перестане отримувати інформацію про мою активність, однак разом з цим користувач не зможе ні написати повідомлення, ні зателефонувати.

Telegram відповідає на подібне обмеження просунутою системою налаштувань у розділі «Активність». Спочатку я навіть не зрозумів, наскільки ця фішка крута. Спочатку месенджер пропонує встановити видимість активності для широких груп користувачів (все, мої контакти чи ніхто). Але в підпункті «Винятки» ховаються найголовніші параметри.

Припустимо, ви комусь повідомили про те, що не можете відповісти протягом дня. Тоді встановіть видимість активності для всіх або для списку контактів, а в розділі з винятками виберіть користувача, для якого інформація буде прихована.

4. Кросплатформність месенджера

Звичайно, тут ви можете заперечити словами про те, що WhatsApp теж можна користуватися як на смартфоні, так і на комп'ютері. Але згадайте, як відбувається авторизація на ПК. Мобільний пристрій повинен бути підключений до мережі Wi-Fi.А ще часто зустрічаю повідомлення про те, що для запуску чату на комп'ютері, його спочатку потрібно видалити на телефоні.

Все це викликає безліч незручностей, а в Telegram я можу одночасно сидіти через кілька пристроїв, коли в руках у мене планшет, за яким я працюю, а на тумбочці лежить смартфон. Дуже зручно, адже немає необхідності відволікатися від робочого процесу.

Ще раджу згадати про функціонал програми WhatsApp для ПК. У ньому немає ані аудіодзвінків, ані відеозв'язку. А у Телезі така проблема не стоїть. Користувачам доступні всі види спілкування незалежно від того, на якій платформі запущено месенджера. Ось це і називається «Справжня кросплатформність», а не використання інтерфейсу з моторошними і часом безглуздими обмеженнями.

5. Висока швидкість роботи

Можливо, це суб'єктивний фактор, але в процесі використання WhatsApp і Telegram я завжди звертав увагу на те, що месенджер Павла Дурова працює значно швидше.Почитавши відгуки інших користувачів, я лише переконався у своїх здогадах. Люди дійсно відзначають перевагу возів у плані швидкості перед WhatsApp.

Особливо яскраво різниця помітна при використанні десктопної версії месенджера. При спробі відправити файл через WhatsApp, він спочатку потрапляє на смартфон, а потім на сервера. У Telegram аналогічна операція виконується у 2-3 рази швидше за рахунок того, що дані одразу ж відлітають на сервер. Уявіть, скільки часу ви заощадите, відправляючи великий файл.

6. Надсилання великих файлів

У WhatsApp встановлено ліміт на розмір даних, що відправляються. Файл не може перевищувати 16 Мб. У Telegram теж є обмеження, але вони набагато лояльніші – цілих 1, 5 Гб інформації разом. Це цілий фільм!

А тепер подумайте, що можна вмістити в 100 Мб. Картинку – так. А ось із відео виникнуть великі проблеми. Його доведеться обрізати, стискати та проводити інші маніпуляції для підгону під ліміт WhatsApp. А в Telegram ви спокійно відправляєте хоч фільм, хоч великий архів із документами. Все це відбувається швидко і в один дотик без необхідності розбивати дані на окремі файли.

7. Режим «Малюнок у зображенні»

У процесі листування я нерідко отримую посилання на відеоролики в YouTube. WhatsApp дозволяє запустити програвання, проте відео повністю закриває простір чату, і я не можу одночасно дивитися ролик та писати повідомлення. Доводиться обирати щось одне. До того ж є привід задуматися, а чи подивиться співрозмовник відправлене йому відео, якщо його відтворення обмежує дії користувача?

В Telegram для таких випадків передбачена функція «Картинка в картинці». Вона працює як із роликами, завантаженими на сервери Телеги, так і з вбудованими відео (наприклад, із YouTube). Завдяки цій фішці, я можу влаштувати спільний перегляд з друзями, та й просто заощадити час, виконуючи дві операції одночасно.

8. Виправлення друкарських помилок

Ще за часів кнопкових телефонів мене дратував режим T9. Так, він дозволяв набирати текст швидко, але водночас одержувач повідомлення бачив купу друкарських помилок, що перетворюють одне слово на інше. Сенс послання одразу змінювався. І скільки б подібних ситуацій я міг уникнути, якщо тоді було розроблено систему виправлення повідомлень після відправки.

Зараз проблема з друкарськими помилками стоїть не настільки гостро, але при наборі тексту на клавіатурі смартфона так чи інакше перекручуються слова. У WhatsApp доводиться надсилати ще одне повідомлення з поясненням, щоб співрозмовник зрозумів, про що йдеться.А це чергове повідомлення, яке нерідко дратує співрозмовника.

А Telegram мені достатньо виділити послання і натиснути кнопку «Змінити». Користувачі Telegram можуть редагувати повідомлення навіть після надсилання. Це дуже корисна функція, для якої можна знайти масу способів застосування, які стосуються далеко не тільки друкарських помилок.

9. Відкладене надсилання повідомлень у месенджері

При використанні WhatsApp потрібно спочатку визначати, коли найкраще надіслати повідомлення співрозмовнику. Допустимо, у вас у голові виникла думка, але людину, з якою ви хочете поділитися думками, не хочеться турбувати. Як вчинити у такому разі? Єдиний спосіб для WhatsApp – відправити повідомлення у зручніший час. При цьому велика ймовірність того, що думка буде втрачена.

Telegram дозволяє вирішити проблему шляхом відкладеного надсилання повідомлення. Набравши текст, мені потрібно на кілька секунд затримати палець на іконці літачка, після чого з'явиться контекстне меню.

Далі я натискаю кнопку «Надіслати пізніше» і виставляю параметри. Людина отримає повідомлення у відповідний час, а мені не доведеться постійно пам'ятати думку, що через 4-5 годин я обов'язково повинен написати співрозмовнику.

10. Закріплення чату

У стрічці мого Телеграма дуже багато чатів. Коли від різних людей надходять повідомлення чи не щохвилини, дуже складно орієнтуватися в листуванні. Дійсно важливі чати йдуть вниз, і я забуваю відповісти на репліку співрозмовника.

Така проблема була б актуальною, якби я продовжували використовувати WhatsApp. Але у Телезі вона була повністю вирішена за допомогою «запорів».

Просто затримайте палець на контакті, що цікавить, і в контекстному меню натисніть кнопку «Закріпити». Тепер вибраний чат отримає пріоритетне розташування у стрічці. При необхідності його завжди можна відкріпити, виконавши аналогічні дії.

11. Стікери

Telegram пропонує ширший вибір додаткових елементів під час набору повідомлень. Це не лише смайлики, а й стікери. Вони здатні передати більше емоцій у рамках текстового повідомлення і є відмінним засобом демонстрації креативного мислення.

Причому кількість пропонованих стікерів необмежена. Можна створити власну ілюстрацію або завантажити заздалегідь підготовлений комплект через інтернет. Після цього всі стікери з'являться у програмі Telegram.

12. Зручне відправлення гіфок та відео

Використовуючи Ватсап, мені доводилося вручну шукати гіфку або відеоролик, а потім копіювати посилання. Далі адресу сторінки я вставляв у панель чату, і лише після цього надсилав повідомлення. Telegram дозволяє виконати аналогічну операцію помітно швидше.

Тут я просто вводжу @youtube і назву ролика, після чого месенджер автоматично знаходить шукане відео. Аналогічним чином рекомендую поводитися з гіфками. Але для них першим запитом буде @gif.

13. Хмарне сховище прямо в месенджері

Пам'яті мого смартфона недостатньо для зберігання всіх фото та відео. Доводиться вибирати: що вилучити, а що залишити. Звичайно, таку проблему можна вирішити через спеціальні хмарні сервіси на кшталт Google Drive або iCloud, проте за їхнє використання доведеться постійно платити.

Яке було здивування, коли я дізнався, що файли можна в прямому розумінні зберігати в Телеграмі. Через програму я відкриваю чат «Вибраний» і надсилаю фото або відео. Після цього з чистою совістю видаляю великий файл зі смартфона і повертаюся до нього лише через Телеграм. Звичайно ж у WhatsApp такого функціоналу і близько немає, всі фото зберігаються на вашому смартфоні.

Якби ви спробували зробити те саме з WhatsApp, то єдиним виходом із ситуації стала б відправка файлу іншій людині. Погодьтеся, це не дуже зручно, до того ж співрозмовнику довелося б зберігати його доти, доки на вашому телефоні не звільниться місце.

14. Телеграм-канали

WhatsApp продовжує залишатися месенджером у чистому вигляді. Це платформа, де люди можуть лише переписуватись один з одним. А Telegram встиг перетворитися на додаток, що поєднує в собі функції месенджера та ресурсів новин.Все це стало можливим завдяки Телеграм-каналам.

На відміну від звичайного чату, канал передбачає наявність публікації автора, але водночас забороняє залишати коментарі іншим користувачам. Завдяки такому обмеженню людина може зосередитися на інформації. Його нічого не буде відволікати від новини, яку він читає.

Сегмент Телеграм-каналів продовжує активно розвиватися. Нині у ньому представлені не лише стрічки новинних видань, а й авторські блоги. Створити свій канал може будь-хто.

15. Телеграм-боти

Зі словом «бот» у багатьох людей виникають погані асоціації. Але в Телеграмі бот набув свого справжнього значення, яке полягає у використанні штучного інтелекту.

Розробник створює власного бота, який покликаний вирішувати будь-які проблеми користувача. Наприклад, штучний інтелект здатний миттєво перекласти текст, зіграти у гру чи навіть стати співрозмовником. Функціонал роботів необмежений. Користувач може задати ІІ будь-яку дію, будь то створення гіперпосилання або відображення на екрані повідомлень.

Як і Telegram-канали, боти активно розвиваються. Щодня з'являється величезна кількість нових фішок, які здатні зацікавити людей з різними інтересами. Щоб розпочати взаємодію з роботом, достатньо надіслати йому повідомлення, як у звичайному чаті. Після цього ІІ виконає запрограмовану дію, вирішивши цим поставлене завдання.