DVB-T2

Anonim

Аналогове TV в РФ повністю замінили DVB-T2, що дозволяє дивитися цифрове телебачення найвищої якості. Що означає абревіатури DVB-T і T2 і відмінностями даних форматів. Розглянемо особливості налаштування цифрових телевізорів нового покоління та спеціальних приставок для відтворення цифрового контенту на старих аналогових телевізорах. Завдяки цьому будь-який користувач може в будь-який час їх налаштувати на прийом якісного HDTV.

DVB-T та DVB-T2 - що означає абревіатура

DVB-T - "Digital Video Broadcasting Second Generation Terrestrial" у перекладі російською означає "Стандарт Ефірного Цифрового Телебачення". У другому випадку 2-ка на кінці говорить про 2-ге покоління цього стандарту. За рахунок його вдосконалення підвищилася ємність телемереж на 40%.

У 2005 р. з'явився супутниковий стандарт DVB-S2, який дозволив супутниковим операторам у рази підвищити пропускну спроможність каналу. За рахунок цього власники та працівники цих компаній отримали непоганий прибуток. При цьому телевізійний контент почали передавати в HDTV форматі, що значно збільшило якість телевізійного зображення.

Потім у стандарті DVB-T2 використовували алгоритми канального кодування DVB-S2, що дозволило поліпшити телесигнал, що розповсюджується за допомогою наземних ретрансляторів (раніше кодований за такою технологією сигнал поширювався тільки з супутників).

Що означає напис DTV у телевізорі

Ця абревіатура говорить про те, що телевізор підтримує цифрове ТБ, яке менше піддається перешкодам і транслює картинку кращої якості (роздільною здатністю до 1920×1080 пікселів). Правда для стабільного прийому сигналу потрібно купити та підключити до цифрового ТВ ДМВ антену.

Для перегляду платних кабельних та супутникових каналів додатково потрібно купити та встановити в ТБ або ресівер смарт-картку, в яку вшитий чіп з даними абонента, а вірніше його унікальний номер (ідентифікатор). У процесі її придбання укладається договір з провайдером з урахуванням підключення певного пакета цифрових каналів. Її просто вставляють у CAM-модуль, який потім встановлюють у CI роз'єм телевізора або в ресивер.

DVB-T та DVB-T2 - у чому різниця

Хоч в якості основи був використаний старий формат, відрізніть між DVB-T та DVB-T2 значне. Через це вони несумісні.

  • Змінили кодування аудіо та відео з MPEG-2 на MPEG-4.
  • Підвищили ступінь стиснення. Завдяки цьому вдалося транслювати якісну картинку в HDTV і передавати в одному транспортному потоці більше каналів.
  • В DVB-T2 реалізована така ж технологія кодування корекції помилок, що в супутникових системах DVB-S2 і DVB-C2: мова йде про LDPC (код з малою щільністю перевірок на парність) і BCH, що забезпечують високе якість сигналу.
  • Вдалося передавати в одному потоці різні за структурою дані за рахунок поміщення його в канал фізичного рівня PLP. Це дозволило звільнити ефірний простір.
Характеристики DVB-T DVB-T2
Режим модуляції QPSK, 16QAM, 64QAM QPSK, 16QAM, 64QAM, 256QAM
Розмір БПФ 2К, 8|К 1К, 2К, 4К, 8К, 16К, 32К
Захисні інтервали 1/32 1/128
FEC CK (2/3) +KPC (8%) 3/5LDPC +BCH (0, 3%)
Смуга пропуску 6; 7; 8 МГц 1, 7; 5; 6; 7; 8; 10 МГц
Відносна кількість службових розподілених пілот-сигналів 8% від загальної кількості несучих 1% від загальної кількості несучих
Відносна кількість службових повторюваних пілот-сигналів 2, 6% від загальної кількості несучих 0, 35% від загальної кількості несучих
Швидкість передачі даних, Мбіт/с 31, 7(При 8 МГц) 45, 5 (При 8 МГц)

Як показує ця таблиця практично всі параметри DVB-T2 вище в рази. Різниця досить відчутна між етит стандартами.

Яке обладнання потрібно для підключення

Для відтворення цифрових каналів потрібно:

  • ДМВ антена для покращення прийому телесигналу.
  • Телевізор з dvb-T2-тюнером. За відсутності на ньому тюнера потрібно придбати спеціальну приставку, яка перекодує цифровий сигнал в аналоговий, що дозволить відтворити його на старому ТБ.

Як підключити та налаштувати цифрове ТБ

Для цього насамперед потрібно встановити, під'єднати до телевізора або телевізійної приставки ДМВ антену за допомогою кабелю та налаштувати її. Потім потрібно налаштувати на ТВ та приставці канали. Нижче докладно описаний цей процес.

Налаштування телевізора

Телевізорів сьогодні дуже багато, тому розберемо налаштування цифри на самих ходових в РФ марках ТБ із вбудованим DVB-T2 модулем. Процедура настроювання на інших моделях телевізорів відрізняється в основному лише найменуванням пунктів меню.

Автонастройка

Самсунги налаштовуються так. Вибирають у меню «Трансляція» та 2 рази натискають «Автоналаштування», після чого тиснуть «Пуск».Для сканування ТВ каналів вибирають "Антенна", після чого встановлюють тип каналів, які потрібно знайти - "Цифрові" або "Цифрові та аналогові". Бажано вибрати все, після чого задіяти автопошук. У межах міста зазвичай ця процедура займає 5-10 хв.

  • На LG канали налаштовуються теж нескладно. Для цього натискають у меню «Опції», потім тиснуть «Налаштування» → «Автопошук». На сканування каналів потрібно 5-15 хв. в залежності від рівня прийому телесигналу та моделі ТБ.
  • Нf Philips послідовність дій така: тиснуть у меню «Конфігурація», потім відкривають «Установка», потім тиснуть «Налаштування каналу». Далі вибирають "Автоматична установка" або "Переустановка каналів". Як на інших марках ТБ встановлюють джерело сигналу «Антенна» та активують автопошук.

Ручне налаштування

Налаштовувати в ручному режимі телевізори DVB-t2 складніше, оскільки потрібно точно ввести дані кожного каналу (частоту, модуляцію тощо). Цю інформацію можна швидко знайти в інтернеті за допомогою смартфона або ПК.

Налаштування ТБ із вбудованим DVB-T2-тюнером виглядає так:

  • В меню вибирають «Трансляція», потім встановлюють джерело сигналу – «Антенна».
  • Далі вибирають «Налаштування каналів», потім тиснуть «Ручне налаштування».
  • Потім натискають пошук каналів і в новому вікні тиснуть «Створити».
  • Потім вводять параметри каналів і вибирають крок пропуску 8 МГц для пошуку всіх доступних каналів.

  • Шкали, що з'явилися, покажуть якість виявленого сигналу. У багатьох регіонах налаштування вдається виконати навіть за рівня сигналу 25-30%, але бажано, щоб він був 50-70% і вище.
  • Сучасні ТБ після виконання ручного пошуку зберігають результати сканування.
  • Застарілим телевізорам частіше характерна така послідовність дій - після знаходження каналу з'являється віконце «Зберегти?», після чого користувач вибирає відповідну йому дію. Після заповнення даних чергового каналу знову встановлюють частоту пропуску 8 МГц і знову починають пошук. Цю процедуру повторюють, доки не налаштують телеприймач на всі канали.

Такий спосіб налаштування актуальний для районів з нестабільним телесигналом. Не використовуйте такий спосіб налаштування ТБ, якщо вам невідомі параметри каналів DVB-T2. У такій ситуації простіше скористатися автопошуком.

Налаштування DVB-T2 приставки

Перед налаштуванням до приставки потрібно підключити ДМВ антену, а потім її під'єднати за допомогою тюльпанчиків до застарілого телевізора (різнобарвні кабелі, найчастіше червоного-жовтого-білого кольору).

Налаштовується приставка наступним чином:

  1. Відкривають пультом основне меню ресивера.
  2. Знаходять там пункт «Налаштування».
  3. У полі країна обирають Росія.
  4. Далі вибирають сигнал DVB-T2.
  5. Вибирають автонастройку.
  6. Чекають кілька хвилин, поки приставка знайде доступні цифрові канали.
  7. Після вдалого пошуку зберігають виявлені ТБ канали, а потім включають якийсь із них для перегляду.

Іноді автопошук не знаходить канали, тому потрібно спробувати знайти їх вручну. Для цього потрібно зробити те саме, тільки вибрати ручний пошук. Потім з'явиться вікно, в якому потрібно вести частоту мовлення конкретного каналу. Її можна швидко дізнатися за допомогою Інтернету.

Де ще можна дивитися канали DVB-T2

Цифру також можна дивитися на:

  • ПК або ноутбук. Для цього потрібно купити та під'єднати до них USB-тюнер, встановити драйвер та просканувати цифровий ТВ ефір. Коштують вони недорого і в межах міста непогано ловлять сигнал.
  • На смартфоні або планшеті. У деяких із них передбачений ТБ ресивер, а для інших потрібно купувати сумісний з OS мікро USB-тюнер.
  • На телевізійній панелі автомобіля. У цьому випадку необхідно придбати приставку або сучасну телевізійну панель DVB-T2. Якість картинки залежить від потужності антени і розташування автомобіля (в межах горда вона буде краще, а за містом вона може губитися).

Часті питання

Питання експерту У процесі перегляду цифрового ТБ картинка іноді рветься та смикається. В чому може бути проблема?

Це переважно пов'язано з антеною. Якщо ви не можете її правильно налаштувати, то скористайтеся послугами фахівців. У процесі автопошуку на ТБ приставі знаходить усе, окрім Росії 1. Що можна зробити?

Антена не захоплює весь частотний діапазон мультиплексу. Найшвидше у вас антена для аналогового ТБ або ви знаходитесь в зоні невпевненого прийому. Встановіть антену ДМВ або налаштуйте її на ретранслятор. Приставка зависла та відключилася. Як бути?

Якщо вона нова, потрібно її обміняти. Якщо ж вона працювала та зламалася, то треба віддавати до сервісного центру для діагностики та ремонту. На телевізорі Philips не зберігаються знайдені канали.

Перевірте, чи на телевізорі увімкнено DEMO або SHOP режим. Якщо це так, у налаштуваннях просто перемкніть на потрібний режим, наприклад, увімкніть HOME.Ця проблема може бути пов'язана і з кривим оновлення програмного забезпечення телевізора та іншими програмними помилками. Тому спробуйте скинути налаштування ТВ на заводські. Як це робиться дивіться у паспорті телевізора.

Новий цифровий формат телемовлення дозволив суттєво збільшити якість зображення, що передається, за рахунок чого вдалося повністю відмовитися від аналогового ТБ і створити певну конкуренцію супутниковому телебаченню в загальних масштабах країни. За допомогою розміщених у цій статті інструкції будь-який користувач може самостійно та швидко налаштувати телевізор або приставку на прийом якісного HDTV.

У деяких випадках правда виникають складнощі з прийомом цифри. Для цього у статті передбачені відповіді на найпоширеніші проблеми. Найчастіше вони пов'язані з антеною та погодою (вітер, сніг тощо), тому через деякий час мовлення саме нормалізується. У складніших випадках необхідно везти техніку в сервісний центр для діагностики та ремонту.