SSD або HDD

Anonim

Все більше власників ПК хочуть замінити жорсткий диск на SSD. За багатьма показниками нові накопичувачі кращі за звичайні вінчестери, але в чомусь краще і HDD. Тому варто докладно розібрати основні відмінності HDD від SSD, щоб будь-яка людина могла визначити який диск їй краще схоже і чи варто переплачувати за високотехнологічний швидкісний накопичувач.

Що таке SSD, переваги та недоліки

SSD – це твердотільний немеханічний накопичувач, що складається з набору мікросхем і контролера, що управляє. За рахунок такої технології роботи істотно підвищилася швидкість зчитування та запису даних.

Твердотільні накопичувачі бувають 2-х типів: з енергозалежною RAM та енергонезалежною пам'яттю NAND. Перші накопичувачі розробляли спеціально для серверів та графічних станцій, тому у них більш висока швидкість.

Нові ноутбуки та ПК найчастіше оснащують NAND SSD накопичувачами. Принцип їх роботи схожий на флешки, за вартістю вони доступніші, а за швидкістю запису інформації вони трохи поступаються RAM накопичувачам.

Завдяки установці на ПК SSD диска можна значно прискорити роботу системи та сторонніх додатків.

За допомогою нижньої таблиці можна ознайомитися з основними плюсами та мінусами SSD накопичувачів.

Плюси та мінуси Безшумна робота. Через відсутність рухливих частин накопичувач працює тихо, тому що відсутні потріскування та клацання.Швидка швидкість читання та запису даних. Через відсутність фрагментації доступ до записаних файлів відбувається в лічені мілісекунди, тому програма запускається і працює швидше. Різні тести SSD показують швидкість передах 120-500 МВ/c. Довговічність. При акуратній експлуатації SSD може прослужити досить довго. Деякі виробники вказують період експлуатації в циклах запуску - 100000 - 200000, а інші вказують його за допомогою часу роботи 1 000 000 - 2 000 000 годин. Таких показників є достатньо навіть вимогливим користувачем. Компактні розміри. Невеликі розміри SSD накопичувачів дозволяють використовувати їх у ноутбуках, нетбуках та робочих станціях. Економне енергоспоживання. Для комп'ютера це не так актуально як для ноутбуків. Невелике споживання електроенергії твердим накопичувачем дозволяє продовжити роботу ноутбука без підзарядки. Стабільна робота при температурі 0 - 70 ° С. Велика ціна. Щороку ціни на SSD знижуються, але все одно вони коштують більше за такі ж за обсягом HDD в 3-4 рази.Через це багато користувачів ПК купують доступніші SSD об'ємом всього 120-240 Гб під Windows. Проблеми відновлення інформації. Через те, що всі робочі елементи розташовані на одній платі, при сильному перепаді напруги вони можуть пошкодитися одночасно. Тому відновити дані буде неможливо.

Мінусів у SSD менше, ніж переваг, тому його придбання буде вигодою для вас та комп'ютера. Потрібно лише врахувати всі важливі робочі характеристики нового накопичувача.

Що таке HDD, переваги та недоліки

HDD - це диск з механічним рухомими елементами, у якому інформація записується з допомогою намагнічування вільних секторів на дзеркальних магнітних пластинах. Його виготовляють з алюмінію, кераміки, скла та зверху покривають шаром феромагнетика.

Для запису та зберігання цифрової інформації диск розділений на сектори. Сукупність доріжок, розташованих одна над іншою (на декількох пластинах), називається циліндром.

Залежно від ємності, HDD може бути до 8 пластин. Вони фіксуються на шпинделі, що крутиться зі швидкістю 4000 - 15000 оборотів/хв. Дані записуються на пластини і зчитуються з них рухомою головкою.

Управляє роботою вінчестера плата, на якій розміщується процесор з ПЗУ, сервоконтролер та кеш-пам'ять. Об'єм кеш-буфера в нових моделях вінчестерів складає 512 Мб.

За типорозміром HDD диски діляться на 2, 5-дюймові та 3, 5-дюймові. Через компактні розміри першими часто комплектують ноутбуки. Дисками останнього типу в основному оснащують ПК, мережеві сховища та системи відеоспостереження.

По області використання їх умовно поділяються на:

  1. Жорсткі диски для ПК.
  2. Диски для NAS.
  3. Серверні HDD.
  4. Носії для систем відеоспостереження.

Плюси та мінуси Доступна ціна. HDD об'ємом 2 Тб в 2021 можна купити за 5000 -10000 рублів. Звісно, ​​багато в чому це пов'язано зі зростанням попиту на SSD, оскільки виробникам механічних дисків доводиться залучати рахунок зменшення ціни покупців до своєї продукції. Великий обсяг пам'яті. Зараз можна знайти та купити жорсткі диски об'ємом до 15 терабайт, а місткість SSD до 5 терабайт. Можливість поновлення даних. HDD-диски виробляють ресурс поступово, при цьому система заздалегідь попереджає власника про це. Функція самодіагностики S.M.A.R.T. постійно відстежує стан диска. При виході HDD з ладу відновити на ньому дані простіше і дешевше, порівняно з SSD. Швидкість читання та запису даних. Вінчестери працюють повільніше за SSD, тому що швидкість їх роботи залежить від частоти обертання шпинделя, у той час як SSD функціонує як флеш пам'ять.Механічні рухомі частини вінчестерів часто ушкоджуються внаслідок несильних ударів. Шум під час роботи. У процесі обертання HDD і роботи головки, що зчитує, виникають різні звуки. Наприклад, регулярно чути потріскування, що сильно лякає та дратує власників ПК. Основний недолік вінчестера - це механіка, що робить його практично з кожним днем ​​все більш вразливим. Хоча й намагаються виробники його вдосконалити, майбутнє за твердотілими швидкісними накопичувачами.

Різниця між SSD і HDD

Отличаются SSD з флеш пам'яттю від вінчестерів за багатьма параметрами, нижче докладно розібрано основні. Завдяки цьому можна зіставити їх можливості та зробити правильний вибір.

Форм-фактор

Розміри дисків визначають тип пристрою, в якому вони можуть використовуватися. На ПК можна поставити 3.5 та 2.5-дюймовий пристрої, а ноутбук може працювати лише з компактним носієм.Вінчестери бувають 2-х типів, а SSD випускають лише у форматі 2, 5-дюйми. У нових моделях ультрабуків навіть від цього формату намагаються відмовитися, тому що потрібно зробити накопичувачі ще меншими і тоншими.

Швидкість

Швидкість зчитування та запису даних у SSD вище в рази. Спершу варто розглянути швидкість HDD. У ньому обертаються млинці, тому швидкість роботи залежить від кількості обертів електромотора за хвилину. Відповідно, чим швидше він крутиться, тим швидше записує і зчитує головка цифрової інформації.

Багато бюджетних HDD обертаються з частотою 5400 об/хв, що вкрай мало. Більш сучасні вінчестери обертаються із частотою 7200 об/хв. Є й швидші диски, що працюють зі швидкістю до 10000 об/хв, але вони коштують більше та їх важче купити.

Швидкість читання та запису SSD і HDD позначається МБ/с (мбайт у сек).

HDD SATA III з 5400 об/хв у середньому показує швидкість запису приблизно 100 МБ/с, а диски, що обертаються з частотою 7200 об/хв, перезаписують інформацію зі швидкістю 150 МБ/с.

В SDD немає рухомих частин, тому їхня швидкість роботи залежить від технології обробки даних. Твердотельного накопичувача з інтерфейсом SATA III характерна швидкість зчитування приблизно 550 МБ/с і запису 520 МБ/с. Існують і більш швидкі пристрої зі швидкістю 600 МБ/с.

Загалом SSD працюють швидше HDD більш ніж у 4 рази. Правда, при використанні більш оптимізованих способів з'єднання ця різниця підвищується ще в рази. Середня швидкість SSD з підключенням PCIe/NVMe варіюється в межах 1, 2 – 1, 4 ГБ/с. Можна також придбати більш швидкісні моделі, що працюють га швидкості 2, 2 ГБ/с.

На нижній картинці показані результати тест drive двох типів пристроїв.

Принцип роботи

Звичний усім вінчестер або як його ще часто називають ПЗУ розрахований на зберігання даних після вимкнення електроживлення. В ОЗУ (RAM пам'яті) вони стираються після вимкнення ПК.

HDD диск складається з металевих «млинців» із дзеркальним магнітним покриттям, на які записує цифрові дані спеціальна механічна рухлива головка. Після запису даних вона ж і зчитує їх.

SSD працюють інакше. У них немає рухомих частин, натомість у їх внутрішній конструкції передбачені мікросхеми пам'яті та плата. Причому розміщені в SSD мікрочіпи на відміну від встановлених у звичайних флешках, більш надійні, швидкісні та довговічні.

Зверніть увагу! Працює твердотільний накопичувач безшумно і при цьому практично не гріється, що також суттєво впливає на роботу ПК або ноутбука. Завдяки цьому можна продовжити їхній робочий ресурс. Потрібно тільки дізнатися, чи підтримує вони нові накопичувачі.

Ємність

Різниця між граничним обсягом PROSSD і HDD залишається суттєвою. Місткість твердотільних накопичувачів сьогодні сягає 5 ТБ, а звичайних вінчестерів може становити до 50 ТБ. Великі за обсягом диски важко знайти на вітчизняному ринку, та й коштують вони дуже дорого, але все ж таки їх можна купити і замовити по інтернету.

Шум

В результаті обертання дисків і регулярного руху головки, що зчитує, навіть у дорогому HDD виникають шуму і навіть потріскування.

SSD накопичувачам це не характерно, тому що в мікрочіпах все протікає беззвучно.

Рівень шуму:

  • SSD < 0,1 дБ(А);
  • HDD - 35–50 дБ(А).

Вага

Середня маса SSD і HDD формату 2, 5 дюйми 73 і 365 грам відповідно. Вага останніх особливо відчутна на ноутбуках.

Міцність

SSD не бояться ударів, а ось при падінні HDD рухлива головка часто сильно дряпає намагнічений диск, тому з'являються биті сектори, що не читають. Якщо диск керамічний, то від сильного удару він може просто розсипатися.

Довговічність

SSD мають обмежену кількість циклів перезапису, але у новіших моделях цей показник значно збільшили. Сучасні ССД середнього обсягу 240-256 Гб здатні витримувати до 2 Пбайт перезапису даних, тому їхній заявлений експлуатаційний термін становить 5-8 років. Простіше кажучи, у відповідність до терміну служби 5 років, власник може щодня записувати на накопичувач понад 1 ТБ інформації. Однак це стосується лише дорогих SSD відомих світових брендів, таких як Samsung 960 EVO. Бюджетні пристрої, такі як Kingston HyperX Savage мають менший ресурс, найменша живучість у виробів маловідомих китайських компаній.

Після вичерпання робочого ресурсу дані залишаються на накопичувачі, але на нього вже більше не можна записати будь-яку інформацію. Вінчестери в цьому плані не мають обмежень, потрібно лише акуратно з ними поводитися.

Фрагментація

Багато користувачів ПК зберігають на залізничному масивні файли: MKV відео, програми, стислі архіви (ZIP, RAR, TAR і т.д.), різні образи дисків (ISO, NRG, MDS/MDF і т.д. .д.). Але варто користувачам записати на них сотні фотографій, пісень та документів, як рухлива голівка та млинці накопичувача починають гальмувати, у результаті суттєво знижується продуктивність HDD. Це з тим, що у секторах диска були хаотично розкидані фрагменти записаних файлів. Коли користувач вибирає такий файл для роботи, перегляду чи прослуховування, рухлива головка починає шукати його частини у всіх секторах диска. На це йде більше часу. Тому з метою профілактики та прискорення роботи вінчестера необхідно регулярно використовувати системний інструмент або спеціальний софт для впорядкування всіх частин (фрагментів) файлів в один ланцюжок.

Принцип запису файлів на SSD накопичувачах інший, в них всі дані в ході запису поміщаються в конкретні сектори пам'яті для швидкого зчитування. Через це їм не потрібна дефрагментація.

Безпека даних

SSD має одну особливість – при стиранні з нього файлів їх не можна відновити. Він виходить з ладу раптово і повністю. HDD заздалегідь подає ознаки швидкої поломки, тому можна створити бекап системи з важливою інформацією для перенесення на справний диск, інший пристрій або в хмарне сховище (якщо звичайно невеликий образ).

SSD «вмирає» миттєво. Наприклад, сильний стрибок напруги і він може повністю згоріти разом з усією інформацією користувача. У вінчестері навіть якщо згорить будь-яка плата всі дані, що знаходяться на ньому, не пошкодяться, тому що вони записані на млинці.Відповідно, їх можна буде в будь-який час швидко відновити. Також можна відновити видалені з вінчестера файли за допомогою спеціалізованих утиліт.

Ціна

SSD коштують більше HDD дисків. Для розрахунку різниці ціни можна скористатися простою формулою: ціна накопичувача поділяється на його ємність. В результаті такого розрахунку виходить ціна 1 ГБ ємності диска в доларах США.

За цією формулою 1ТБ HDD в середньому коштує 50 $, а 1 Гб $ 50/1024 ГБ=0, 05 $. Що ж до SSD, то в середньому його одиниця ємності 1 ТБ коштує $220$, а 1 Гб 0,22$. В результаті зіставлення цих цифр виходить, що SSD в 4.4 рази дорожче вінчестера.

Правда слід зазначити, що вартість SSD поступово знижується, тому що виробники періодично впроваджують на своїх виробництвах нові технології та переходять на дешевші матеріали.

У будь-якому випадку краще переплатити, ніж раптово стикатися з проблемними дисками маловідомих компаній. Перед покупкою будь-якого диска необхідно почитати про них реальний відгук інших користувачів, щоб зробити правильний вибір і не купити розрекламований мотлох.

Що краще купити для комп'ютерних ігор: HDD або SDD?

Завдяки SSD вдасться отримати більш чітке зображення в іграх. Враховуючи величезні масиви даних, які задіяні в ігровому процесі, завдяки установці SSD вдасться швидше з ними працювати. Тому під час гри будете менше гальмувань, оскільки всі дані швидко завантажуватимуться і підвантажуватимуться, що особливо актуально для сучасних вимогливих ігор.

Ось вам досить зрозумілий приклад: на завантаження світу GTA V йде всього 25 сек на ПК з SSD intel, на відміну від більше 2 хвилин з HDD. Це кардинально змінює уявлення про запуск ігор, тому бажано ставити на ПК SSD якщо ви геймер.

Практично за всіма показниками SSD краще HDD, але бажано вибирати більш живучі моделі, дбайливо з ними працювати і регулярно робити бекапи важливих даних. Потрібно завжди пам'ятати, що поломка будь-якого накопичувача призведе до втрати особистих фотографій, важливих документів, паролів, логінів тощо.д. Резервні копії необхідно переносити на інші носії, навіщо ризикувати ними.