Always on display

Anonim

Більшість людей часто дістають смартфон, щоб перевірити якісь відомості: про погоду, про час, перевірити, чи не надійшло повідомлення. Через це заряд батареї швидко вичерпується, і в людини значно забирається часу на монотонні дії з гаджетом. У зв'язку з цим виробники вигадали таку функцію, як Always on display.

Що таке Always on display у смартфоні

Always on display (AOD) – «завжди на екрані» – спеціальна функція, що дозволяє відображати на екрані блокування ту інформацію, яку користувач зазвичай перевіряє найчастіше. Це, наприклад, рівень заряду батареї, дата і час, календар, різноманітні повідомлення та назви треків, що прослуховуються в даний момент.

Принцип роботи функції

Основне завдання функції AOD зводиться до економії заряду батареї. Виробники стверджують, що при її роботі витрачається всього 1-2% зарядки на годину, хоча завжди варто поправлятися на модель телефону. Така максимальна економія батареї досягається за таких умов:

  • У більшості смартфонів, оснащених функцією Always on display, екрани типу AMOLED. У таких екранів світиться кожен піксель (інші матриці світяться повністю), тому для роботи AOD задіюється не весь екран, а лише певну кількість точок. Витрата енергії в такому випадку незначна.
  • В систему вбудована можливість відстежувати положення телефону в просторі, а також вона отримує інформацію від датчика освітлення. Коли гаджет знаходиться, наприклад, у кишені або нерухомо лежить на столі, на екран не виводитиметься інформація (вона з'явиться, як тільки пристрій опиниться в руці).
  • Частота роботи процесора найнижча, тому що для виведення на екран інформації потрібні мінімальні витрати енергії.

Завдяки зазначеним вище факторам користувач може не переживати, що телефон швидко розрядиться при працюючому AOD.

Крім того, оскільки екрани типу AMOLED не застраховані від вигоряння з часом при світінні пікселів однієї ділянки, програма Always on display автоматично коригує яскравість під рівень зовнішньої освітленості. Також допускається ручне налаштування яскравості.

дізнатися про функцію Always on Display можна у відеоролику за посиланням

Список підтримуваних моделей

Функція Always on display на сьогоднішній день підтримується на всіх сучасних моделях (з матрицями типів AMOLED, OLED).

  • Xiaomi. Always on display вбудована в наступні моделі: всі різновиди Mi 9 та Mi 8, Black Shark 2 та Black Shark Pro, Mi Note 10, Mi Note 10 Pro, Mi Mix 3 (включаючи модель з 5G), Black Shark Helo, Mi CC9 ( всі різновиди) і Mi A3.
  • LG. Функція AOD вбудована у всі смартфони, версія яких вища за LG G5.
  • Samsung. Виробники почали активно вбудовувати цю функцію у всі телефони, що випускаються з версії Galaxy S7 і S7 edge і вище. У всіх моделей екран представлений з матрицею AMOLED-типу.
  • Багато смартфонів марки Honor також підтримують програму – вона доступна на тих моделях, версія Android яких вище 4.3.

Включити Always on Display

Не потрібно бути досвідченим програмістом, щоб увімкнути програму, алгоритм дій дуже простий і схожий для моделей різних брендів.

Щоб увімкнути AOD на телефонах Xiaomi, необхідно:

  1. Перейти в налаштування;
  2. Відкрити спочатку розділ «екран» («дисплей»);

  3. Знайти вкладку «автоматичне включення дисплея» і перейти туди;
  4. Знайти напис «дисплей завжди активний» і включити його пересуванням повзунка в активне положення.

У новітніх моделях Xiaomi з прошивкою вище MIUI 11 рядок «активний дисплей і блокування» вже є в налаштуваннях.

Для телефонів Honor з підтримуваною функцією AOD алгоритм дій буде схожим: необхідно перейти з головного екрана в параметри, знайти пункт «блокування» і в списку пересунути повзунок в активне положення біля напису «Always on display». На деяких телефонах марки Honor для включення програми потрібно зайти в спеціально призначену програму.

Для смартфонів Samsung активація функції виглядає ще простіше. Для цього потрібно:

  • Зайти в налаштування;
  • Вбити фразу «always on display» (без лапок) у пошуковик вгорі;
  • У списку, що випадає, вибрати необхідний рядок;
  • Активувати функцію, перемістивши повзунок в активне становище;
  • Параметри відображення налаштовуються на свій смак у тому ж меню.

Як налаштувати функцію

Користувачам пропонується досить широка можливість налаштування. Наприклад, у смартфонах марки Xiaomi дозволяється вибрати стиль і дизайн інформації, що відображається за своїм бажанням. Для цього необхідно у вкладці «Автоматичне включення дисплея» перейти до графи «стиль», де можна переглянути всі доступні стилі (деякі навіть з анімацією). У моделях останнього покоління з прошивками MIUI 11 і 12 можна показувати разом зі стандартними написами та іконками власне зображення або текст (при цьому заряд батареї почне витрачатися трохи швидше).

Телефони Samsung з підтримкою AOD дозволяють користувачеві встановити зациклену анімацію на екрані блокування. Щоб увімкнути цю можливість, потрібно спочатку вибрати зображення з галереї, а потім встановити його в налаштуваннях, натиснувши кнопку «Set as Always on Display image». Варто врахувати, що підтримуються GIF-зображення невеликого розміру, інакше якщо максимальний розмір перевищено, буде запропоновано обрізати зображення.

Можна детально налаштувати AOD під себе. Наприклад, щоб налаштувати режим відображення, потрібно пройти шляхом: "Always on Display" (в меню "екран блокування") - "режим відображення". Можна вибрати три варіанти: відображати завжди, за графіком або під час торкання, підняття телефону.

Окрім цього, можна вибрати колір і стиль годинника на екрані. Щоб зробити це, потрібно пройти шляхом: «налаштування» - «екран блокування» - «стиль годинника» - «always on display».Залишається вибрати один із запропонованих варіантів, а потім визначитися з кольором годинника, що відображається. Кнопка «Готово» зафіксує зміни.

Окрім годин і повідомлень користувач може переглядати і додаткові відомості: композицію, що програється, прогноз погоди та події, зазначені в календарі. Для цього потрібно зайти в: "налаштування" - "екран блокування" - "FaceWidgets" і активувати переміщенням повзунка потрібні варіанти.

Детально про налаштування функції у відеоролику

Як відключити Always on Display

Вимкнути функцію AOD досить просто: для цього потрібно пройти тим же шляхом у налаштуваннях і перевести повзунок біля Always on display в неактивне положення. Після цього функція вимкнеться.

Якщо не працює Always on display

Хоча і зазвичай функція працює більш менш стабільно, неполадки трапляються і з нею

Запитання експерту Що робити, якщо інформація відображається некоректно?

У багатьох користувачів стався такий збій у роботі після оновлення версії Android. За умовчанням режим відображення інформації ставиться на «доторканні» («Tap to show»), що може викликати збої в роботі. Щоб виправити цей баг, достатньо перейти в налаштування описаним раніше шляхом і змінити режим відображення на «показувати завжди» («Show always»). Контактна інформація раніше відображалася на екрані, тепер її немає. В чому причина?.

Раніше користувачі могли додати свої контакти на головний екран, тепер в останніх оновленнях виробники вирішили забрати цю можливість. Що робити з вигорянням екрана?

Іноді користувачі помічають ділянки, що «вигоріли» на дисплеї при використанні AOD. Щоб уберегти себе від цього, краще не залишати робочу функцію постійно, а поставити режим включення при торканні. Заряд батареї швидко витрачається, коли AOD працює. В чому справа?

Можливо, увімкнено максимальну яскравість. Щоб її зменшити, потрібно перейти в налаштування («екран блокування») та в підпункті «always on display» увімкнути «Автояркість» (або самостійно вибрати потрібний рівень яскравості).

Що робити, коли на телефоні немає функції Always on display

Функція AOD дійсно корисна, і користувачі, у кого її немає, засмучуються. Однак, її легко може замінити стороннім додатком Google Play Маркет, вибір яких великий. Крім того, більшість із них підходять під екрани з матрицями типу AMOLED. Деякі програми працюють з іншими типами матриць, але вони значно витрачають зарядку батареї, оскільки матриці підсвічуватимуться повністю (навіть якщо екран переважно чорний).