Інтернет по оптоволокну від Ростелеком: підключення

Anonim

Бурхливий розвиток технологій зв'язку призвів до поширення широкосмугового інтернету. Якщо нещодавно люди раділи швидкості в 128-256 кбіт/сек, то сьогодні нікого не здивуєш і сотнею мегабіт. Оптоволокно від Ростелеком - це чудова можливість провести в квартиру або приватний будинок інтернет-канал із пристойною швидкістю. Оптичні мережі цього провайдера проникли навіть у невеликі міста, дозволяючи абонентам насолоджуватися якісними інтернет-послугами та інтерактивним телебаченням.

Недоліки ADSL

Довгий час Ростелеком використовував у своїй діяльності телефонні лінії із застосуванням технології ADSL.Вона забезпечувала швидкість доступу до 24 Мбіт/сек, залежно від показників лінії та її технічного стану. Чим довша і гірша лінія, тим більше в ній згасання і тим більше втрат. На граничній довжині швидкість доступу становила до 2-3 Мбіт/сек. Але якщо вдавалося задати солідний прочуханок Ростелекома, телефоністи «вилизували» лінію до швидкості в 4-5 Мбіт/сек.

Головною перевагою ADSL є те, що ця технологія використовує старі добрі телефонні лінії. А провести телефон у будинок чи квартиру набагато простіше – телефонні кабелі прокладені практично всіма вулицями. Але ADSL має й недоліки:

  • Обмежена довжина лінії – про це ми вже написали.
  • Обрив зв'язку раз на добу – приблизно в один і той же час (технологічна особливість ADSL).
  • Залежність від загасання в лінії – чим більше скруток у проводах і чим гірша якість їхнього з'єднання в телефонних шафах, тим більше загасання і нижча швидкість.
  • Залежність вхідної швидкості від зайнятості вихідного каналу – наприклад, якщо торрент-клієнт почав інтенсивно працювати на роздачу, завантаження сторінок починає страждати. Також сильно виростає пінг.

Пішов дощ – на лінії можливі проблеми, якщо вода починає заливати з'єднання. Іншими словами, недоліків у ADSL багато.

Особливості та переваги оптоволокна

Оптична лінія – це канал, у якому передача даних здійснюється тонким оптико-волоконним кабелем. Діаметр робочої жили вимірюється мікрометрами. Інформація передається у вигляді модуляції світлового потоку. Цей потік рухається усередині кабелю практично без загасань. Жила виготовляється з двоокису кремнію і характеризується мінімальним згасанням.

Легке та тонке оптоволокно здатне передавати гігантські обсяги інформації. А якщо в одному кабелі об'єднано кілька десятків жил, то пропускна спроможність зростає до неймовірних величин.Порівняйте самі – за традиційними мідними жилами може вестись лише одна телефонна розмова, при високочастотному ущільненні – кілька десятків або сотень розмов, а оптичний кабель з однією житловою може зв'язати кілька тисяч і навіть десятків тисяч абонентів.

Оптоволокно характеризується своєю дорожнечею. Для його з'єднання та паяння необхідне дороге обладнання. Його складно прокладати, по ньому складно підключати поодиноких абонентів. та простотою з'єднання, що забезпечило швидкий розвиток технології. Завдяки GPON можна провести швидкісний інтернет у кожен будинок або квартиру за окремим оптичним кабелем.

Переваги оптики для абонента:

  • Висока швидкість доступу до мережевих ресурсів – в окремих регіонах Ростелеком «розганяє» домашній інтернет до 250 Мбіт/сек, це дуже пристойний показник.У більшості регіонів максимальна швидкість становить 100 Мбіт/с. У віддалених північних областях швидкість обмежена до нижчих значень.
  • Висока швидкість на віддачу інформації – оптоволоконний інтернет забезпечить не тільки швидке завантаження файлів, а й їх швидке відправлення.
  • Стабільність каналу – забудьте про регулярні обриви зв'язку. Крім того, оптоволокну зовсім не страшні спека і холод, а також атмосферні опади.
  • Швидке підключення до мережі – на ADSL встановлення зв'язку займає близько хвилини після включення модему. З'єднання по оптоволокну займає кілька секунд.
  • Можливість підключення цифрового ТБ з високою якістю зображення – насолоджуйтесь телебаченням у форматі HD.

Оптоволокно від Ростелекому дозволить підключити до інтернету цілу купу домашніх пристроїв, причому заважати один одному вони не будуть.

Ще однією перевагою оптики є більш розумний компроміс між абонентською платою та швидкістю. В окремих регіонах різниця може досягати вдесятеро. Наприклад, 3 Мбіт/сек за 550 рублів за ADSL і 30 Мбіт/сек за самі 550 рублів по оптоволокну. А підключаючи відразу кілька послуг у рамках пакетного тарифного плану, ви отримаєте знижку на сумарну абонентську плату.

Недоліки оптоволокна

Головним недоліком оптоволокна є його невелика географія розвитку. Особливо страждає приватний сектор, де більшість абонентів підключається телефонними лініями. Абоненти можуть чекати роками, чи дійде до них оптоволокно від Ростелекому і взагалі хоч від якогось провайдера. Той самий телефон прокласти набагато простіше – шафи та колодязі є практично всюди. А ось підключити оптоволокно від Ростелекому можливо не завжди. Вартість проведення оптоволокна Ростелеком в квартиру може виявитися невисокою або навіть нульовою - якщо магістраль дійшла до багатоповерхового будинку, то розвести оптику по квартирах справа кількох годин.А ось ціна на підключення у приватному секторі може виявитися високою – до кількох тисяч чи десятків тисяч рублів.

Але воно реально того варте, повірте.

Основні схеми підключення

Існують дві основні схеми підключення інтернету від Ростелекому по оптоволокну. Перша називається FTTx – оптичний кабель сягає багатоповерхового будинку, далі абоненти підключаються кабелем, використовуваним прокладання локальних мереж (вита пара). Ця схема відрізняється високою надійністю, адже цей кабель забезпечує швидкість підключення до 1 Гбіт/сек.

Друга схема – це технологія xPON, коли оптоволоконний кабель для інтернету заводиться безпосередньо у квартиру. Для цього до жорсткого оптичного кабелю підпаюється гнучкий (так званий пігтейл), далі гнучкий кабель підключається до медіаконвертера. Від медіаконвертера йде кручена пара до комп'ютера або роутера). Також у продажу є роутери з підтримкою PON, тут медіаконвертер не потрібен (заодно не буде зайву розетку займати).

Чи варто переходити на оптику

Відгуки показують, що оптоволокно від Ростелекома відрізняється високою стабільністю зв'язку. Поломки іноді трапляються – від цього нікуди не подітися. Але в цілому коннект виходить неймовірно стабільним, куди краще, ніж при підключенні через ADSL.

І якщо Ростелеком пропонує вам перейти на оптоволокно, не роздумуйте і сміливо переходьте (особливо якщо це безкоштовно або виливається в невелику суму).

У будь-якому випадку розставання з ADSL принесе вам користь:

  • Не потрібно буде плюватися на телефонну лінію.
  • Значно зросте швидкість.
  • Ви зможете позбутися непотрібної абонентської плати за телефон (на жаль, ADSL передбачає обов'язкову оплату за використання телефонної лінії).
  • Ви зможете завантажувати фільми буквально за кілька хвилин.
  • Ваші улюблені ігри оновлюватимуться в рази швидше (згадайте, скільки займає оновлення World of Tanks – до кількох годин, залежно від обсягу).
  • Торренти просто літатимуть.
  • Ви зможете сидіти в інтернеті всією сім'єю, не заважаючи один одному.
  • Ви отримаєте якісну картинку у відеорозмовах по Скайпу.
  • Ви зможете дивитися онлайн-трансляції та відеоролики на Ютюбі з роздільною здатністю Full HD.

Одним словом, перераховувати можна ще довго.

Якщо вам дзвонять фахівці з Ростелекому, пропонуючи перейти на оптоволокно, сміливо погоджуйтесь. Оптика – це найпоширеніший спосіб зв'язку. Про неї мріють сотні тисяч абонентів із ADSL. І якщо у вашому будинку чи районі з'явилася можливість перейти на оптику, цим потрібно скористатися. Найбільшою мірою це стосується приватного сектора, де оптоволокно можна порівняти з манною небесною – його тут чекають і не дочекаються.

Послуги зв'язку з оптики та тарифи

Проведена в квартиру оптика, так само як і в приватний будинок, забезпечить всю вашу родину швидкісним доступом в інтернет. Тепер вам не доведеться плюватися на постійні обриви при підключенні через ADSL або вважати трафік, як при підключенні через мобільний модем. Тарифи, залежно від регіону, стартують з позначки в 300-350 руб/міс за 30 Мбіт/сек. і дешевим.

Также абонентам Ростелекому доступна послуга «Інтерактивне ТБ». Вона відкриє доступ до більш ніж 200 телеканалів у стандартній та високій якості. Крім традиційних ефірних каналів, абонентам доступний відеоархів із фільмами та серіалами – контент завантажується в рази швидше, ніж під час підключення по телефонній лінії. Можемо порадити скористатися пакетними тарифними планами – це можливість підключити інтернет та цифрове ТБ за вигіднішою ціною.