SPDIF out що

Anonim

Людина, яка займається комп'ютерами або має свій власний ПК, напевно помічала на своєму пристрої такий роз'єм, як SPDIF out. Найчастіше він розташовується прямо на материнській платі. Виглядає він як довгастий довгий отвір, причому з чотирма відсіками.

Що таке SPDIF out

Взагалі, SPDIF out –це такий протокол передали для цифрового аудіосигналу. Він розроблений за стандартом AES3. Використовувати її потрібно для побутових функцій. Він підтримує формат 5.1 та 7.1 звукового об'ємного кодування.

Якщо говорити простіше, то для того, щоб гарантувати правильну передачу стереозвуку, необхідно забезпечити швидкість.Розробники, які загалом не поранили ПК, підстрахувалися і створили спеціальний канал у вигляді SPDIF out. Він допоможе передати як і стислий стереосигнал, так і багатоканальний звук.

Також цей роз'єм говорить про те, з якою частотою, скільки каналів підключено, чи необхідно стиснення і так далі. У загальний потік інформації можна вкласти близько 1,5 Мбіт на секунду. За сучасними стандартами це досить мало.

Розробники придумали цей роз'єм, щоб зменшити кількість необхідних проводів для того, щоб відтворювати якісний контент. Вони взяли у новинку це озброєння. Після цього подібний канал з'явився не тільки на комп'ютерах, а й на телевізорі.

Якщо розглядати практичне застосування цього кабелю, то він потрібен для того, щоб підключити колонки до комп'ютера або телевізора, а потім насолоджуватися переглядом фільму або гри.

Підключати можна різну апаратуру, у тому числі колонки, які підтримують Dolby Digital або іншу апаратуру. Кабель незамінний у разі, коли звичайний DVI не передає звук. Він забезпечує якісне підключення швидко і просто.

Потрібно лише знайти правильний вхід на материнській платі, налаштувати спосіб передачі звуку. Причому ця процедура може зайняти від сили 10 хвилин. Користувач одразу почує звук без перешкод, будь-яких шипень тощо.

Типи роз'ємів і кабелів

Якщо розглядати типи стандарти S/PDIF, то він зрозуміє, що виділяють всього два типи сигналу:

  • Коаксіальний. Цей вихід давно сягає минулого, оскільки багато провайдерів вже давно його не використовують і навіть не пропонують встановити. Він присутній на домашніх кінотеатрах або магнітолах. Він забезпечує передачу звуку всієї цифрової якості, причому між цифровою апаратурою.Коаксіальний кабель здатний створювати звук, але при цьому, якщо поряд знаходиться якась магнітола, то якість автоматично падає в кілька разів. За допомогою коаксіального дроту не досягнеш ідеального звуку;
  • Оптичний. Або ж інакше називають TOslink. Саме цей роз'єм зараз користується популярністю і допомагає з'єднати телевізор із зовнішніми пристроями для передачі аудіо. Він може видавати сигнал, звук, якому буде все одно на інше зовнішні подразники. Щоб підключити медіасистему або аудіосистему, користувачі використовують роз'єм саме оптичного вигляду. Він набагато надійніший, та й до того ж результат повинен порадувати користувача. Процедура підключення досить стара, тому з нею справиться кожен.

Також варто розглянути, які дроти для виходу звуку бувають. Докладніше про це варто подивитися в табличці:

Тип кабелю Опис
AES Цифровий кабель, щоб передавати швидкість до 2 мегабіт на секунду. Він розроблений для професійної техніки, причому застосовується і для передачі на великі відстані.
S/PDIF Це також AES, тільки його побутова версія. Він підходить для передачі сигналу стерео. Він також може бути цифровим та оптичним. Формат вимогливий, але часто зустрічається в комп'ютерах та телевізорах.
Toslink Це S/PDIF, тільки його оптичний інтерфейс. Це коаксіальний кабель, у якому замість нормального дроту використовується оптоволокно. Це дає кабелю повний захист від пошкоджень та подібних інцидентів.
ADAT Якщо розшифровувати повністю, то aliases Digital Audio Tape. Спосіб передачі багатоканального звуку, причому сучасна версія може передавати до 4 каналів відразу.
MIDI Ще один унікальний кабель, який містить інформацію від синтезаторів або процесорів, музичної техніки в цілому.

Як видно, всі роз'єми та кабелі відрізняються за типом застосування, хто в якій галузі та з якими інструментами використовується. Всі вони модернізуються, покращуються з кожним роком.

Області застосування різних роз'ємів

Коли користувач дивиться на комп'ютер, телевізор або інший пристрій, він повинен розуміти, для чого який кабель використовується. Також варто розуміти, які бувають аудіо кабелі, для яких цілей вони найчастіше застосовуються і багато іншого.

SPDIF out

За фактом, цей роз'єм – одна велика назва виду, який після розлучається на безліч інших. Цей тип – найпоширеніший, а й від цього найстаріший. Саме тому його можна зустріти лише в:

  • Домашніх кінотеатрах;
  • Аудіоплеєрах;
  • Автомагнітолах;
  • Аудіоплеєр.

Таке підключення проходить у той роз'єм, що позначений на самій приставці. Конектор виглядає найчастіше як звичний "тюльпан". Розрахований він або на 75 ОМ, або на 50 ОМ. Також можна використовувати будь-який інший кабель, який має цей же опір, цей варіант можливий.

Зверніть увагу! SPDIF out – це назва одного типу. Далі цей роз'єм ділиться по проводах на коаксіальний, оптичний та інші.

Digital audio out

Це оптичний кабель, який, як правило, складається з однієї оболонки та серцевини. Він прийнятий як стандарт для таких телевізорів, як LG, Samsung та багато іншого. Він необхідний для:

  • Перетворення зі світлового сигналу в електричний;
  • Його подальша ретрансляція, причому вона проходить без спотворень;
  • Прийом сигналу від вхідного пристрою;
  • Зворотне подання сигналу в пристрій.

Digital audio out працює за принципом стандартного аудіо провідника, але при цьому наявність оптичних роз'ємів дозволяє передати сигнал із телевізора на інші гаджети з особливої ​​акустики. При цьому користувач отримує ідеальний звук. Почасти це отримує і через те, що немає будь-якого впливу на поля, реалізується спеціальний зв'язок між пристроями, а також не генеруються електромагнітні випромінювання при передачі.

Coaxial роз'єм

Coaxial кабель і роз'єм під нього – це рідкісний тип. Все тому, що він передбачає використання електрики для передачі сигналу. Він являє собою круглий роз'єм, при цьому зустріти його можна дуже рідко на будь-які пристрої. Пов'язано це з тим, що оптичні роз'єми поширені набагато більше, ніж коаксіальні. У 2020 році було саме так.

Зустріти його можна на телевізорах, AV-ресиверах та підсилювачах. Якщо розглядати телевізори, але їх рідко де можна знайти. Найчастіше саме такі підключення практично неможливо знайти.

HDMI

HDMI кабелі дуже поширені на комп'ютерах, а не на телевізорах. Не найчастіше підключаються Blu-ray плеєри, консолі або канали для супутникового або кабельного В, причому, якщо телевізор підтримує 4 К, то взагалі з легкістю можна вивести це зображення через цей роз'єм.

У нього відмінний протокол, що його відрізняє від інших подібних кабелів. Так, якщо коаксіальний і оптичний кабелі підтримують і високу роздільну здатність, і якісну картинку, протокол вони не зможуть витримати струм, як треба. Саме цим кабелі HDMI підключення чудово працюють. Його також встановлюють багато розробників популярних і навіть топів комп'ютерів, телевізорів. Вони транслюють зв'язок одразу, без затримок, при цьому немає жодних проблем із підключенням. Тільки якщо кількість проводів.

RCA

Це тип роз'єму найчастіше називають тюльпаном. Пов'язано це передусім тим, що він має таку форму. RCA часто застосовується в аудіо техніці, причому стандарт називається композитним. Кабелі подібні до стандартних, при цьому вони мають компактну версію.

Провід має 3 роз'єми. Перший необхідний у тому, щоб передавати сигнал двухканального сигналу, ще один – для монофонічного сигналу, остаточний сигнал потрібен просто для расляции. Можна відзначити, що цей провід можна назвати складовим для решти. Він часто буває обтискним, що робить його зручнішим. Таке підключення знадобиться всім.

Hi-Fi

Ще один цікавий кабель, який найчастіше є антеним або ж прямо для домашнього кінотеатру. Hi-Fi найчастіше зустрічається саме у старих версіях пристрою. Він не такий популярний, тому що компресійні кабелі на даний момент не так часто бачаться. Головне, щоб після таке підключення збереглося, тому що з ним зручно музику писати.

Таким чином у кожного роз'єму та каналу було своє підключення. Важливо знати всі тонкощі проводів, щоб не потрапити в халепу надалі при підключенні.