Скільки існує систем програмування

Anonim

Розвиток комп'ютерів призвело до створення великої кількості систем програмування. Вони призначені для реалізації різноманітних алгоритмів. Йдеться про мови програмування, якими пишуть програми.

Кожен із них створювався на вирішення певних завдань. Знаючи особливості кожної системи програмування, можна підібрати ту, яка буде найефективнішою в конкретних умовах.

Що таке система програмування

Коли використання комп'ютерів було рідкістю, існувало кілька десятків мов програмування. Згодом їх кількість почала стрімко зростати.

Система програмування забезпечує можливість віддавати команди комп'ютеру. У цьому реалізується задуманий програмістом алгоритм. Робота може відбуватися у пакетному чи інтерактивному режимі. У програмі може бути стільки команд, скільки необхідно.

У першому випадку за допомогою транслятора та компілятора програма буде перетворена на код, що складається з машинних команд. При інтерактивному підході кожна команда виконуватиметься окремо. Надаючи програмісту результати виконання.

Машинно-орентовані системи використовують особливості конкретної апаратної реалізації. У цьому випадку безпосереднє перенесення програми на інший комп'ютер пов'язаний із значними труднощами. Працюючи з такими системами програміст повинен добре знати особливості, які у конкретного компьютера.

Використання машинно-незалежних мов програмування є кращим.Програма, створена одному комп'ютері, може бути легко перенесена в інший, використовує той самий операційну систему. Такте системи програмування поділяються на такі різновиди:

  1. Ті, які орієнтовані реалізацію певних алгоритмів. Вони забезпечується просте і зрозуміле формулювання завдань і є можливість отримання рішення у потрібній програмісту форме.
  2. Діалогові мови дають можливість здійснювати спілкування з людиною під час роботи програми. При цьому є можливість передачі інформації між оператором та комп'ютером. На її основі змінює структуру програми відповідно до додаткових даних.
  3. Проблемно-орієнтовані мови мають синтаксис, орієнтований на формулювання проблеми та на шляху її можливого розв'язання.
  4. Непроцедурні мови передбачають опис алгоритму в наочній формі. Мова в процесі трансляції перетворює таку схему за допомогою вбудованих схем у відповідний алгоритм для роботи.

Візуальне програмування стає все більш популярним. Хоча за якістю роботи воно часто поступається традиційним мовам програмування, проте дозволяє полегшити процес створення програм для найпоширеніших завдань, чого часто не вистачає традиційним мовам.

Рейтинг систем

Використання різних систем програмування має свої особливості. Їхні плюси та мінуси потрібно розглядати у зв'язку із завданнями, які намагається вирішити програміст за їх допомогою. Далі будуть розглянуті характерні риси найефективніших систем програмування. Потрібно розуміти, що програмна мова є більш загальним поняттям у порівнянні з системою програмування. Наприклад для мови Сі є кілька таких систем.

Найменування Опис Рейтинг
Java Розвинена кросплатформова система програмування. ★★★★★
Delphi Система програмування з універсальними можливостями. ★★★★★
Erlang Спеціалізована мова для розподілених систем. ★★★★★
Haskell Мова для паралельного та багатозадачного програмування. ★★★★★
Perl Система програмування для обробки символьної інформації. ★★★★★
Ruby Інтерпретована об'єктно-орієнтована мова. ★★★★
Visual Basic Мова для створення Windows додатків. ★★★★
Python Універсальна система програмування. ★★★★
Borland Turbo Pascal Традиційна система програмування, що надає всі основні можливості для роботи. ★★★★
Brainfuck Мова вивчення можливостей програмування. ★★★★

Java

Плюси та мінуси Активно розвивається. Кросплатформова система програмування. Велика кількість бібліотек. Підтримка просунутих можливостей програмування (використання багатопоточності та інші). Складність освоєння. Можливості для прикладного програмування 10 Наявність великої кількості бібліотек 10 Легкість освоєння 8 Активний розвиток 10 Разом 9.5 Розвинена кросплатформова система програмування.

Ця мова має величезну популярність. Він має все необхідне для програмування у різних ситуаціях. Регулярно виходять його поновлення. Однією з важливих переваг цієї системи програмування є її кросплатформність. Програми, написані, наприклад, для Windows, будуть легко перенесені на іншу операційну систему, в якій встановлена ​​мова Java, наприклад, Linux.

У цій мові є велика кількість бібліотек, які розроблені для реалізації можливостей цієї системи програмування.Тут, зокрема, надається можливість реалізувати обробку винятків, багатопоточність, створення колекцій, виконання логування, роботу з інтерфейсом та багато іншого.

Тут передбачені просунуті засоби для створення ефективної взаємодії з користувачем. Є можливість організувати роботу з базами даних. Під час трансляції програма попередньо переводиться у спеціальний байт-код. З другого краю кроці він перетворюється на послідовність команд для віртуальної машини Java.

Delphi

Плюси та мінуси Універсальність застосування. Висока структурованість та читабельність програм. Велика кількість бібліотек. Складність освоєння. Можливості для прикладного програмування 10 Наявність великої кількості бібліотек 8 Легкість освоєння 3 Активний розвиток 8 Разом 7.3 Система програмування з універсальними можливостями.

Мова йде про високорівневу об'єктно-орієнтовану мову. Він поєднує можливості розвинених мов із доступністю програмування на системному рівні. Delphi походить від мови Object Pascal і фактично є одним з його діалектів.

Спочатку система програмування була призначена тільки для роботи в середовищі Windows. У міру свого розвитку Delphi стала доступна для Linux, iOS та Android.

Хоча ця мова має безліч можливостей Сі, при її розробці не ставилася можливість досягнення максимальної продуктивності. Головним вважалося забезпечення стрункості алгоритмів та його хорошої читаемості. Справа в тому, що Delphi спочатку створювався для навчання програмуванню.

Такий підхід дозволив розширювати можливості Delphi без істотного ускладнення системи програмування. Версії, починаючи з восьмої, можуть створювати не тільки 32-розрядні програми, але байт-код для роботи із середовищем .NET.

Erlang

Плюси та мінуси Багато типів даних. Забезпечує вирішення завдань у реальному часі. Розрахований на використання у розподілених системах.Забезпечує створення програм з високою стійкістю до відмови. Необхідність освоєння складних концепцій функціонального програмування. Можливості для прикладного програмування 8 Наявність великої кількості бібліотек 8 Легкість освоєння 7 Активний розвиток 8 Разом 7.8 Спеціалізована мова для розподілених систем.

Ця мова високого рівня, призначена для створення розподілених обчислювальних систем. Він був розроблений на основі мови Пролог. Erlang підтримує велику кількість типів даних. Він призначений для роботи у реальному часі. Система програмування дозволяє створювати пакети програм з високою стійкістю до відмов.

Зростання популярності мови виникло у зв'язку з його масовим використанням при програмуванні телекомунікаційних систем та використанні для веб програмування розподілених систем. Використання мови Erlang дозволить максимально використовувати переваги багатоядерних процесорів.

Haskell

Плюси та мінуси Функціональна мова загального призначення. Приділено особливу увагу типізації змінних. Дозволяє використовувати паралельне програмування. Просунуті можливості тестування, налагодження, профілювання. Базовий варіант мови створено у 2009 році і відтоді було відносно мало нововведень. Можливості для прикладного програмування 8 Наявність великої кількості бібліотек 7 Легкість освоєння 8 Активний розвиток 7 Разом 7.5 Мова для паралельного та багатозадачного програмування.

Це функціональна мова загального призначення. У ньому використовуються відкладені обчислення. Система програмування приділяє серйозну увагу типізації. Існують численні засоби для взаємодії з модулями, написаними іншими мовами програмування.

Haskell підтримує виконання паралельного, а також багатозадачного програмування. Передбачено можливість використання розвинених засобів налагодження, профілювання та тестування. Програмісти можуть використовувати у своїй роботі тисячі бібліотек.

Ця мова була розроблена на основі мови Miranda, яка була суто функціональною. У 2009 році було створено базовий дистрибутив, який найчастіше використовується дотепер. При цьому постійно йде робота над розвитком цієї мови програмування.

Perl

Плюси та мінуси Можливість просунутої роботи з текстовими та символічними даними. Кросплатформова система програмування. Велика кількість бібліотек. Можливість роботи в інтерактивному чи пакетному режимі. Не пристосований на вирішення завдань системного програмування. Високий рівень складності деяких команд. Можливості для прикладного програмування 6 Наявність великої кількості бібліотек 8 Легкість освоєння 4 Активний розвиток 8 Разом 6.5 Система програмування обробки символьної інформації.

Недоліком мови є складність команд. Зокрема, тут можна використовувати складні регулярні висловлювання. Ця мова дозволяє працювати в інтерактивному або пакетному режимі.

Perl дозволяє писати програми, які працюють надійно та без збоїв. Однак, щоб успішно працювати на ньому, потрібно мати навички програмування, які істотно перевищують початковий рівень.

Ruby

Плюси та мінуси Мова не потребує компіляції. Можливість створення платформонезалежних програм. Використовується динамічне визначення типів змінних. Недостатньо інформаційних ресурсів вивчення. Мова складна для освоєння при програмуванні вище за початковий рівень. Можливості для прикладного програмування 7 Наявність великої кількості бібліотек 7 Легкість освоєння 7 Активний розвиток 8 Разом 7.3 Інтерпретована об'єктно-орієнтована мова.

Він був створений в 1995 році японським програмістом Юкіхіро Мацумото. Особливостями мови є:

  1. Мова не вимагає компіляції. Ruby є інтерпретатор. Команди виконуються послідовно без необхідності компіляції. Це дає можливість писати більш короткі програми.
  2. Робота цією мовою дозволяє створювати платформонезалежні програми.
  3. Ruby застосовується як мова загального призначення.
  4. Немає необхідності заздалегідь оголошувати типи даних - вони визначаються під час виконання програми.

Visual Basic

Плюси та мінуси Активно розвивається. Відносна простота освоєння. Підтримка об'єктно-орієнтованого підходу до програмування. Доступність бібліотек платформи. Не призначений для розв'язання задач високої складності. Можливості для прикладного програмування 8 Наявність великої кількості бібліотек 8 Легкість освоєння 10 Активний розвиток 8 Разом 8.5 Мова створення Windows додатків.

Компанія Microsoft випустила на його основі Visual Basic, який був призначений для програмування у Windows.Він значною мірою успадкував простоту попередника. В 1995 вийшла 4 версія, яка дозволяла писати програми в Windows 95. Компілятор дозволяв створювати повноцінний 16 або 32-бітові програми. Після 1998 року було створено спеціалізовані версії цієї мови - для платформи .NET, створення макросів у Microsoft Office.

Останні версії Visual Basic мають такі особливості:

  1. Застосування багатопоточності.
  2. Використання попередньої компіляції в байт-код з подальшим виконанням за допомогою CLR.
  3. Предусмотрена структурна обробка винятків.
  4. Підтримка принципів об'єктно-орієнтованого програмування.

Робота на основі платформи .NET дозволяє програмісту користуватися її бібліотеками для написання програм.

Python

Плюси та мінуси Активно розвивається. Кросплатформова система програмування. Велика кількість бібліотек. Універсальні можливості мови за наявності відповідних бібліотек. Складність освоєння. Можливості для прикладного програмування 8 Наявність великої кількості бібліотек 8 Легкість освоєння 7 Активний розвиток 10 Разом 8.3 Універсальна система програмування.

Мова Python є універсальною. Він підходить і для прикладного, і для системного програмування. Python можна використовувати для автоматизації рутинних завдань в операційній системі. Мова активно використовується для програмування в Інтернеті. Тут є безліч різноманітних бібліотек, призначених на вирішення найрізноманітніших задач.

Це інтерпретована мова - вона не вимагає проведення компіляції перед виконанням. Важливою особливістю такої мови є менший розмір програм, ніж інші мови.

Borland Turbo Pascal

Плюси та мінуси Активно розвивається. Універсальна мова програмування з різноманітними можливостями. Велика кількість бібліотек. У нього впроваджено принципи структурного програмування. Високі вимоги, пов'язані із застосуванням принципів структурного програмування. Можливості для прикладного програмування 7 Наявність великої кількості бібліотек 8 Легкість освоєння 8 Активний розвиток 7 Разом 7.5 Традиційна система програмування, що надає всі основні можливості роботи.

Мова Pascal була розроблена Ніклаусом Віртом у 1968-1971 роках. Метою розробника було створення мови як засобу навчання. Однак у міру поширення стала очевидною висока ефективність цієї мови.

У цій системі програмування підтримуються принципи послідовної розробки. Добре продумана структура мови зробила його ефективним для роботи в різних сферах програмування.

Діалект мови Turbo Pascal був створений фірмою Borland. Вона використовувала існуючий компілятор, додала текстовий редактор і на їх основі створено інтегроване середовище програмування, яке було дуже популярне протягом багатьох років.

Brainfuck

Плюси та мінуси Належить до групи мов езотеричного типу. Простота освоєння. Велика кількість бібліотек. В основному застосовується тими, хто подобається вирішувати головоломки. Не застосовується на вирішення практичних завдань. Можливості для прикладного програмування 2 Наявність великої кількості бібліотек 2 Легкість освоєння 8 Активний розвиток 6 Разом 4.5 Мова вивчення можливостей програмування.

Ця мова відноситься до рідкісного типу систем програмування - езотеричного. Це означає, що він був створений для більш ретельного вивчення принципових можливостей програмування.

У ньому є всього вісім команд. Ідеєю створення було максимально можливе зменшення обсягу компілятора.Дослівний переклад назви у вільному перекладі означає «Мозок, що займається дурницями». Існує компілятор Brainfuck, який займає менше ніж 200 байт. Невелика кількість команд призводить до того, що програмування цією мовою є дуже складним. Прикладом роботи на ньому є програма для виведення на екран «Hello World», що складається з 389 операторів і використовує лише один осередок пам'яті.

Текст програми Hello World на мові Brainfuck

Ця система програмування створена для теоретичних цілей. Мова не використовується для вирішення практичних завдань, хоча в принципі це є можливим у більшості випадків.

Кожна система програмування створювалася для певних цілей. Коли програміст шукає мову програмування. Підходящий для нього, йому варто вибрати найбільш відповідний цій меті. Рейтинг систем програмування охоплює найпопулярніші їх.Склавши уявлення про кожну, можна вирішити, яка мова більше підійде для роботи над програмою.