Чи можна ставити оперативну пам'ять різних виробників та обсягу

Anonim

Оперативна пам'ять – це важлива складова будь-якого пристрою, а комп'ютера особливо. Якщо на ньому встановлена ​​неякісна оперативна пам'ять або її зовсім не вистачає, то користувач зіткнеться з проблемами в роботі системи.

Існує міф, що встановлювати пам'ять від різних виробників. Насправді це не так. У цьому питанні необхідно розбиратися, тому що чуток ходить досить багато, а правди ніхто так і не досягне.

Миф пішов від тих, хто ставить у своїх головних завданнях збільшення обсягу, а від тих, хто мріє розігнати потужність комп'ютера за рахунок операційної системи.І тут зрозуміло, чому ходить цей міф, оскільки розгін операційної системи небезпечний при зміщенні карт кількох виробників. Якщо ж першочерговим завданням стоїть збільшення обсягу, то цьому випадку доцільно використовувати даний підхід.

Типи оперативної пам'яті

На ринку користувач може знайти всього 2 види оперативної пам'яті, який у свою чергу поділяється на безліч інших підвидів:

  • SRAM (статистичні);
  • DRAM (динамічні).

Статистичний вид оперативної пам'яті швидкий за своїм виробництвом, але й у той же час досить дорогі. Цей вид найчастіше використовується у вигляді кеш-пам'яті пристрою. Для того щоб масово виробляти оперативну пам'ять використовуються динамічні моделі. Динамічна пам'ять має безліч підрозділів, такі як:

  1. DDR SDRAM – синхронна динамічна пам'ять, яка має довільний доступ, подвоєну швидкість передачі даних;
  2. DDR2 SDRAM – друге покоління карток;
  3. DDR3 SDRAM – третє покоління;
  4. DDR4 SDRAM – четверте покоління;
  5. DDR5 SDRAM – остаточне п'яте покоління.

Найперше покоління зустріти практично неможливо, саме тому на комп'ютерах нових моделей найчастіше використовують 4 версію, так як п'яту дуже складно зустріти. Усі п'ять поколінь різні між собою насамперед за продуктивністю, зовнішнім виглядом. Щоб користувач не вставив один вид оперативної пам'яті з іншою планкою, на картах почали виготовляти спеціальний ключ. На роз'єм у материнської плати також є такий же роз'єм, який відрізняє вид пам'яті.

Параметри оперативної пам'яті

Для того щоб вибрати якісну ОЗУ, користувачеві просто необхідно розглянути всі основні параметри.Звичайно, знати всі тонкощі оперативної пам'яті неможливо, але є можливість підібрати подібну модель, навіть якщо на ринку не такий великий вибір, знаючи при цьому тільки основні пункти.

Форм-фактор

Найперше, що потрібно зробити користувачеві, так це підібрати форм-фактор або по-іншому – розмір. Існуючи два типи популярного форм-фактора:

  1. DIMM – це стандартний розмір для всіх настільних комп'ютерів. Плати завжди однакової довжини – приблизно 133 мм. Також користувач може вибрати висоту, яка саме варіюється. Якщо вибрати низьку плату, то вона вважатиметься низькопрофільною, а якщо придивитися до високих, то високопрофільною. Низькі плати підійде тоді, коли кулер перекриває роз'єм оперативної пам'яті, але й охолоджує процесів. Також підійде тоді, коли для високої просто не передбачено виробником місця;
  2. SO – DIMM – це плата, яка менша за звичайну приблизно вдвічі, оскільки сама вона на 67 мм. Вона призначена для того, щоб встановлювати її в ноутбуки, а також настільні комп'ютери. Великі стаціонарні вона не зможе потягнути.

ОЗУ не завжди може бути у вигляді однієї планки. Також це можуть бути розпаяні чіпи, які не можна замінити в домашніх умовах. Якщо на материнській платі є додатковий роз'єм, то користувач може додати ще одну штуку.

Типи

Детальніше про типи операційної системи говорилося раніше. Основне – необхідно дивитися параметри материнської плати, щоб якісно вибрати плату.

Підтримка ЄСС, реєстрова та буферизована пам'ять

Підтримка ЄС – це спеціальний параметр, який підтримує пам'ять, допомагає їй додатково контролювати помилки. Ця підтримка в ідеалі повинна бути в оперативній пам'яті, щоб уникнути проблем з використанням.

Буферизована пам'ять – це також важливий параметр, плата ОЗП. Вона несе функцію управління передачі даних. Це робить роботу великої кількості плат легшим. Питанням, де зберігається чи записується та чи інша пам'ять задається не самі контролери, а платы.

Реєстрова пам'ять необхідна для того, щоб створити додаткові регістри та буфери. Вона призначена для покращення зберігання даних на чіпі.

ЕС може бути як і реєстрова, так і буферизована, але зустрічаються просто окремо регістрові та буферизовані пам'яті. Не всяка ЄС може бути такою. Наприклад, пам'ять для комп'ютерів не буферизована, тому що відпадає потреба.

Таймінг

Якщо уявити оперативну пам'ять у розгорнутому вигляді, це просто плата з розпаяними чіпами. Чіпи в собі зберігають комірки, а ці комірки в свою чергу не дуже довго зберігаючи дані. Їх потрібно постійно оновлювати. Для цього у ОЗУ існує таймінг. Оновлення проходь шляхом електричних імпульсів, які б'ються з певним інтервалом.

Таким чином таймінг оперативної пам'яті – це тривалість імпульсів та пауз, які сприяють оновленню осередків. Вимір проходить у наносекундах:

  • Чим менше таймінг, тим швидше оновляться дані;
  • Чим більше таймінги, тим повільніше оновляться дані.

Тим самим користувачеві вигідніше брати ОЗУ з найменшим таймінгом. Цей параметр часто недооцінюють, хоч це груба помилка. Насправді потрібно вибирати плату з низькою частотою та низьким таймінгом, щоб надалі не шкодувати про вибір системи.

Тактова частота

Тактова частота – це такий параметр, який визначає частоту роботи оперативної пам'яті у кількості імпульсів на секунду. Також він вимірюється у МГЦ. Цей параметр важливий, якщо виробник вирішив не вказувати, з яким таймінгом працює плата. Чим частота вища, тим краще.

Частота шин

Таким чином з визначення тактової частоти можна зрозуміти, що тактова частота шин - це частота каналу, по якому проходить обмін даними між оперативною пам'яттю і процесором. Чим вище цей параметр, тим краще для користувача.

Пропускна здатність

Пропускною здатністю називають здатність плати, а точніше швидкість, з якою вона може пропускати дані через канали ОЗУ. Щоб її обчислити, зазвичай, множать частоту пам'яті на отриманий обсяг вихідних даних. Цей параметр вимірюється в МБ за секунду.

Зверніть увагу! При виборі оперативної пам'яті варто розуміти, що виробник вказує пікову пропускну здатність, яка сама по собі теоретична.

Об `єм

Час не стоїть на місці, обсяг також змінюється. На даний момент користувач може знайти в магазині плату на різні обсяги, починаючи від 1 ГБ, закінчуючи 512. Як правило, мінімум для ігор - це 16 ГБ, саме тому краще зупинитися на цьому варіанті. Якщо комп'ютер потрібен тільки для роботи, то і варіант з 4GB підійде новачкові, як і 8ГБ.

Напруга

Напруга – останній важливий для користувача параметр. Залежно від моделі відбувається розбіг напруги. Наприклад, DDR3 бере від 1, 5 до 1, 65 вольт, коли DDR4 від 1, 2 до 1, 5.

Також існують спеціальні енергоефективні версії:

  • DDR3L – близько 1, 35 Вольт
  • DDR4L – 1, 05 вольт.

Максимальний поріг у енергоефективних версій такий самий. Як і у звичайної пам'яті - близько 1, 4 вольт.

Чи можна ставити оперативну пам'ять різних виробників на одному комп'ютері

Як говорилося раніше. Існує міф, що при встановленні пам'яті різних виробників на одному комп'ютері вона автоматично вилетить з ладу. Насправді це не так, але все одно краще купувати оперативну пам'ять одного бренду, а точніше – фабричні набори з різних моделей. Ці пристрої змогли пройти загальне тестування та гарантовано можуть працювати один з одним.

Може бути таке, що оперативна пам'ять від одного виробника ні в яку не працює з іншого, не можуть знайти «спільну мову». Таке також буває. Однак може бути і таке, що обидва пристрої показують відмінну командну роботу.

Різний обсяг планок оперативної пам'яті

Часто можуть звертатися з запитанням: «Здрастуйте, ось у мене є оперативна пам'ять на 4 слоти, що мені робити? Чи є якась комбінація обсягів планок, яка допоможе комп'ютеру працювати швидше? Чи немає значення?»

Єдина вимога, яку можна пред'являти в обсязі- так це те, щоб вона була не більшою за допустиму. Якщо це допустити, то з великою ймовірністю комп'ютер просто не ввімкнеться або вимкнеться відразу після включення. Вся оперативна пам'ять має бути одного обсягу. У цьому варіанті немає різниці, скільки ставити і в якому порядку.

Сучасність не стоїть на місці, та й до того ж усі нові десктопи давно мають спеціальний канал, який підтримує багатоваріативний за обсягом режим ОЗУ. Доступ до пам'яті йде кількома лініями, тим самим збільшується продуктивність машины.

Якщо розглядати материнську плату сучасного типу з чотирма слотами, типу Kingston, то користувач побачить, що вона працює за двоканальним режимом, тобто до одного каналу проведено відразу два роз'єми.Щоб модуль зміг працювати за двоканальним режимом, який у кілька разів продуктивніший за звичайний, він повинен:

  1. Мати однакові частоти;
  2. Мати одну ємність;
  3. Бути одного типу.

При цьому загальна кількість також має бути парною.

Чи можна ставити пам'ять з різною частотою та таймінгами

Можна ставити та регулювати ОЗУ навіть з різними частотами та таймінгами. Це також можливо. Кожна одиниця містить свою інформацію про частоту та таймінг. Контролер лише зчитує ці дані, а потім на ноутбуці чи комп'ютері підбирає режим, який підійде до цих модулів для єдиної роботи.

Якщо у користувача всі планки працюють на високих частотах, але одна – низька, то з великою ймовірністю все працюватиме саме на ній.Це не є добре, саме тому варто вибирати такі планки, щоб вони були досить високошвидкісні і відразу все для нормальної роботи системи Windows і комп'ютера в цілому.

Установка RAM з різною напругою

Для того, щоб вибрати пару вже до вже стоїть, необхідно врахувати напругу. Існує певний зв'язок, який не дозволить нормально працювати системі. Наприклад, не можна ставити поруч із собою DDR3L і DDR3, тому що RAM з низькою напругою просто не може сусідити з високонапруженими з'єднаннями.

При цьому трапляються випадки, коли материнська плата просто не підтримується модулем низької напруги. Це часто стосується ноутбуків. У питаннях напруги потрібно бути акуратним і консультуватися з фахівцем, щоб не зламати пристрій повністю.

Чим загрожує несумісність оперативної пам'яті

Якщо з'явилася несумісність модулів, то користувач може отримати багато проблем із роботою системи. Найстрашніше – повний виліт системи та поява синього екрану або ж «екрана смерті». В інших випадках може спостерігатися знижена продуктивність.

Рекомендації щодо вибору

До основних рекомендацій можна зарахувати лише те, що перед вибором нової оперативної пам'яті варто повністю розібратися у цьому вопросе.

Користувач повинен пам'ятати, що є лише один гарантований спосіб, щоб отримати 2 планки з абсолютно ідентичним набором характеристик – взяти готову комбінацію від виробників. В інших випадках варто уважно дивитися на сумісність та характеристики.

Варто пам'ятати, що вибір оперативної пам'яті повністю визначає в майбутньому продуктивність комп'ютера, його швидкість та інші фактори.Якщо користувач не зважатиме на цей фактор, то можна повністю зламати систему комп'ютера, а потім звертатися до професіоналів за ремонтом. До всього потрібно підходити з розумом. Запитання експерту Що робити, якщо у продажу немає модуля, який аналогічний встановленому?

У даному випадку користувач повинен підібрати приблизно такий самий модуль, але інший моделі, поставити його. Можлива мінімальна несумісність, але таке рідко зустрінеш на сучасних платформах. Як набрати обсяг?

Найкраще взяти один модуль потрібного об'єму, ніж кілька дрібних. Це очевидно, оскільки кількість слотів під оперативну пам'ять найчастіше обмежена. Це може бути як і 2, так і 8. Все залежить від контролера та ціни. Який обсяг оперативної пам'яті найкращий?

Золота середина зараз – 16 ГБ. Цей обсяг нормальний за ціною, а також з ним чудово працюють ігри та інші програми.