Як оновити Windows 7 до Windows 10 безкоштовно

Anonim

Як оновитися безкоштовно до Windows 10, інструкція зі встановлення Windows 10 із завантажувальної флешки або диска, оновлення Windows XP (Vista) до Windows 10.

Чи можна оновитися до Windows 10 безкоштовно

Улюблена багатьма Windows 7 перестала бути підтримуваною компанією Microsoft 14 січня 2020 року. Що це означає? Це означає, що нові оновлення безпеки та інших компонентів систем на базі Windows 7 випускатися корпорацією більше не будуть. З одного боку, це не так страшно, адже мало хто взагалі звертає увагу на ці поновлення.Багатьох від комп'ютера цікавить лише стабільна і безперебійна робота, що забезпечує швидше апаратне забезпечення чи, простіше кажучи, “залізо”: центральний процесор, оперативна пам'ять, графічний прискорювач та інше. Але не все так просто.

Кінець підтримки означає і припинення випуску оновлень, пов'язаних із забезпеченням безпеки системи. Простими словами Microsoft регулярно тестує операційну систему на різні вразливості, якими можуть скористатися зловмисники. Хакери та інші недоброзичливі люди також люблять покопатися в програмному забезпеченні, щоб знайти ті чи інші шпарини, які можуть призвести, наприклад, до крадіжки особистих даних з комп'ютера жертви. І саме з метою убезпечити своїх користувачів від таких атак компанією Microsoft регулярно випускаються оновлення системи безпеки. Ось чому використання актуальної версії програмного забезпечення таке важливе.

Підготовка до оновлення

Щоб успішно оновитися до нової версії, потрібно вибрати один із кількох способів. Так, це можна зробити і без будь-яких витрат завдяки додатку від Microsoft (з деякою умовою), можна оновитися також безкоштовно, але вже скориставшись флешкою ​​або завантажувальним диском з новою системою. Взагалі, щоб замінити застарілу на комп'ютері/ноутбуку Windows 7 на "десятку", є багато способів. Одні мають на увазі оновлення, при якому в системі все ще можуть залишитися різні косяки або різні баги. Інші способи дозволяють інсталювати Windows 10 заново. І кожен з можливих варіантів має свої плюси та мінуси.

Щоб підвищити шанси на успішне оновлення системи та звести до мінімуму шанси отримання поширених помилок під час даного процесу, бажано зробити наступні дії:

  • Перевіряємо, що в центрі оновлень у нас встановлені останні оновлення.
  • Обновляємо драйвера для пристроїв.
  • Перевіряємо кількість доступної на диску пам'яті (мінімум 16 Гб для x32 систем та 32 Гб для x64).
Хоча, якщо вже занадто ліньки, то ці кроки в принципі можна пропустити, оскільки Microsoft досить серйозна корпорація, яка б продумала все, що може призвести до будь-яких критичних помилок при оновленні. Мабуть, з ймовірністю близькою до 100% радник при оновленні сам все перевірить і в разі чого сповістить, змусивши вжити тих чи інших дій, та ще й докладно все опише та покаже.

Як вибрати спосіб оновлення

Перед тим, як вибрати спосіб для себе, потрібно ознайомитися з позитивними та негативними факторами. По-перше, слід знати, що при оновленні (не чистій установці, а оновленні поверх вже встановленої Windows 7) можуть залишитися деякі системні помилки.Також, при виборі цього не можна змінити розрядність системи. Але в цього методу є і значний плюс - збереження особистих даних. Тобто при оновленні особисті файли можна зберегти.

По-друге, при оновленні з флешки або диска буде проведено встановлення системи "з нуля". Особисті дані не збережуться, але можна буде вибирати будь-яку розрядність, а ліцензію буде збережено. Але якщо на комп'ютері встановлена ​​Windows 7, щоб не виникло жодних проблем, спочатку потрібно оновитися до 10, поверх 7, дотримуючись розрядності. А вже після цього можна зайнятися чистою установкою Windows 10.

Тобто спочатку оновлюємо 7 до 10 (з тією ж розрядністю), активуємо ліцензію (підійде ключ від раніше встановленої Windows 7), а потім виконуємо чисту установку, яка дозволить також не втратити ліцензію і вже спокійно вибрати систему будь-якої розрядності.

Як оновити Windows 7 до Windows 10

Безкоштовне оновлення до Windows 10 (спеціальна редакція)

Щоб безкоштовно перейти на нову ОС, можна скористатися однією програмою – Media Creation Tool (MCR). Будемо встановлювати за допомогою її особливу редакцію системи - "20H2" (складання 19042.572).

Завантажити утиліту можна з сайту Microsoft, а далі просто слідуємо інструкціям помічника, який зробить все самостійно.

Отже, робимо такі кроки:

  1. Переходимо на офіційний сайт Microsoft і завантажуємо цю програму оновлення;
  2. Запускаємо завантажену програму та приймаємо ліцензійну угоду;
  3. Далі буде запропоновано 2 способи оновлення, в тому числі і за допомогою створення інсталяційного носія (нижній пункт). Нас він не цікавить, вибираємо оновлення зараз;
  4. Слідуємо подальшим інструкціям, докладно описаним на екрані.

За допомогою утиліти Windows 10 Upgrade Assistant

Ще одна можливість оновитися - це додаток під назвою Windows 10 Upgrade Assistant, також розроблена Microsoft. Насправді не зовсім ясно, навіщо компанії відразу 2 програми, які фактично виконують одну й ту саму функцію. Хоча, Media Creation Tool дозволяє окрім миттєвого оновлення створювати і інсталяційний носій з новою Windows 10. Дана утиліта нову і велику спрямованість має саме на миттєве оновлення комп'ютера. Та й сам спосіб оновлення набагато швидше.
  1. Переходимо на сайт і завантажуємо Windows 10 Upgrade Assistant;
  2. Після завантаження запускаємо програму та приймаємо ліцензійну угоду;
  3. Далі утиліта автоматично перевірить деякі компоненти системи (центральний процесор, оперативну пам'ять) на сумісність і, якщо все гаразд, запропонує завантажити компоненти нової системи для подальшого оновлення. Приймаємо все і чекаємо на закінчення скачування;
  4. Тепер доведеться трохи почекати, оскільки утиліта почне завантажувати необхідні оновлення компоненти. У цей час можна спокійно користуватися пристроєм, а всі файли залишаться на своїх місцях;
  5. Після завантаження необхідних компонентів утиліта вимагатиме ще деякий час, щоб перевірити завантажені файли;
  6. Далі вибираємо зручний час. Причому, у разі чого, після завершення процесу можна буде спокійно відкотитися назад.

Активація цифрової ліцензії Windows

Цифрова ліцензія Windows – це один із двох способів підтвердження того, що користувач має ліцензійну версію системи. Іншими словами, якщо ви хоч раз платили Microsoft за ліцензію, будь то придбання інсталяційного диска Windows 7 або Windows 10 або придбання ноутбука з вже встановленою активованою системою, то ви вже маєте цифрову ліцензію. Такий тип підтвердження прив'язується до компонентів комп'ютера/ноутбука і при різних оновленнях вам не потрібно вводити жодних підтверджуючих кодів, все відбуватиметься автоматично під час підключення до Інтернету. Другий спосіб підтвердження ліцензованої версії системи – ключ продукту, що складається з 25 символів. Цей ключ потрібен тим, хто купує новий пристрій з попередньо встановленою операційною системою Windows 10 (зазвичай сам ключ йде в комплекті) або наприклад тим, хто купує коробкову версію ОС.

У нашому випадку передбачається оновлення справжньої версії Windows 7. А це означає, що ручної активації не знадобиться, щоразу при наступних оновленнях і навіть чистих установках нова система буде активуватися автоматично, як тільки вдасться з'єднатися з серверами Microsoft .В решті випадків, швидше за все, з цим виникнуть проблеми. Про те, як їх вирішувати і про всі питання активації, можна прочитати на офіційному сайті корпорації Microsoft.

Покупка ліцензійного ключа активації

У разі, якщо потрібно придбати ключ активації системи Windows, робити це потрібно тільки у офіційних представників Microsoft. Існує безліч реселлерів, які пропонують дешеві ключі для активації системи, але тут є велика ложка дьогтю. В принципі, ключі, які можна отримати за копійки, робітники. Тобто ними вдасться активувати систему, але це не означає, що тепер ви будете власником ліцензії. Найчастіше такі продавці торгують OEM ключами, які йдуть у комплекті з будь-яким пристроєм. І також часто трапляються випадки, що кілька таких ключів надсилаються не одному єдиному власнику, а багатьом людям.І якщо це відбувається, Майкрософт може просто заблокувати цей ключ.

Зрозуміло, при покупці ключа активації описаним вище способом ви не отримаєте законну ліцензію, хоча система вважатиметься активованою. Ліцензія є чеками та іншими документами, які підтверджують, що ключ активації був куплений у офіційних представників Майкрософт. І, як правило, ніхто з реселлерів, які пропонують дешеві способи активації (ключі), не надасть при купівлі необхідні документи та чеки, які змогли б ідентифікувати покупця як одноосібного та законного власника ліцензії. Тому купувати ключі активації слід тільки у представників Microsoft або безпосередньо у самої компанії, користуючись їх офіційним сайтом. Хоча звичайним користувачам навряд чи знадобляться будь-які чеки, щоб комусь підтверджувати володіння ліцензією і в принципі згодиться будь-який робочий ключ, яким можна активувати систему. Для юридичних осіб весь необхідний список документів життєво необхідний.

Оновлення Windows 7 до Windows 10 за допомогою флешки

Розглянемо ще один спосіб оновлення до більш актуальної версії системи за допомогою флешки. Даний варіант мало чим відрізняється від способу оновлення за допомогою MCR або Win 10 Upgrade Assistant, хоча тут доведеться зробити трохи більше дій. Для встановлення нової ОС з флешки, необхідно створити цей завантажувальний флеш-накопичувач.

Отже, повна інструкція виглядає так:

  1. Йдемо до інструкцій, описаних вище, і завантажуємо вже знайомий додаток MCR;
  2. Після завантаження запускаємо його, приймаємо угоду та натискаємо на рядок під назвою “Створити інсталяційний носій для іншого комп'ютера”;
  3. Далі вибираємо мову, версію та розрядність (не забуваємо, що оновлюємося з 7 на 10-ку, тому вибираємо ту розрядність, яку має встановлена ​​Windows 7);
  4. Вибираємо флешку, яку будемо використовувати, і зберігаємо з неї всі файли в якомусь місці, тому що надалі вона буде автоматично відформатована. У програмі вибираємо у програмі пункт “ISO-файл”;
  5. Далі вибираємо місце, де буде створено образ нової Windows 10;
  6. Встановлюємо програму Rufus і підключаємо флешку. Налаштовуємо параметри як на скріншоті (деякі встановлюються автоматично) і вибираємо значок “DVD”;

  7. Знаходимо сформований образ Windows 10 і йдемо шляхом, де ми створили його в пункті 6. Вибираємо його і натискаємо кнопку “Відкрити”;
  8. Натискаємо клавішу “Старт” і чекаємо процесу завершення. Завантажувальна флешка готова;
  9. Вставляємо флешку в комп'ютер і перезавантажуємо його. Як тільки на екрані почне щось з'являтись, потрібно запустити Boot Menu. Залежно від комп'ютера це робиться по-різному, але найчастіше за допомогою утримання будь-якої клавіші F8-F12;
  10. Після запуску Boot Menu за допомогою стрілок на клавіатурі "вгору" і "вниз" вибираємо зі списку завантажувальну флешку, підтверджуємо вибір клавішею Enter;
  11. Після завантаження з накопичувача на екрані з'явиться напис “Press any key to boot from CD or DVD…”. Натискаємо будь-яку кнопку на клавіатурі. Далі під час інсталяції Windows цей напис може з'являтися багаторазово, але в наступні рази важливо не робити нічого. Натискаємо будь-яку кнопку (наприклад, пробіл) тільки на цьому кроці;
  12. Якщо з'явиться можливість вибрати розрядність, стрілочками на клавіатурі вибираємо, ту, яка вже встановлена ​​(якщо Windows 7 x32, то 32-бітну вибираємо і десятку, і навпаки). Підтверджуємо вибір за допомогою Enter;
  13. Тепер має з'явитися синє вікно Windows з інсталяцією. Тут вибираємо мову, формат часу та інші зручні параметри та натискаємо "Далі". Далі натискаємо “Встановити”;
  14. На цьому етапі з'явиться вікно з активацією Windows.Якщо у вас є невикористаний ключ або ключ від попередніх версій системи (Windows 7, 8, наприклад), то вводимо його та продовжуємо натисканням на кнопку “Далі”. Якщо ключа немає – вибираємо відповідну опцію “Я не маю ключа продукту”;
  15. Зараз вибираємо версію десятки: домашня або професійна. Як і з розрядністю тут все просто. При першому переході з Windows 7 на Windows 10 вибираємо ту ж розрядність і версію, якими має встановлена ​​система;
  16. Приймаємо ліцензійну угоду та вибираємо тип установки “Вибіркова”. Підтверджуємо всі свої дії клавішами "Далі" і йдемо далі;
  17. На даному етапі доведеться налаштувати диск. Зі всього списку розділів вибираємо той, що має тип “Системний”. Форматуємо цей диск натисканням на відповідну кнопку, щоб видалити все сміття та файли минулої Windows, вибираємо його та тиснемо “Далі”;
  18. Після попереднього кроку розпочнеться основний процес встановлення операційної системи. Тут не потрібно будь-яких дій, просто чекаємо на завершення. Під час встановлення комп'ютер може кілька разів перезавантажитись – це нормально;
  19. Після встановлення система запропонує підключитися до мережі, вибрати тип комп'ютера (особистий або корпоративний) та налаштувати деякі інші параметри. Все це ви робите вже на свій розсуд, а основна установка завершена.

Відеоінструкція про те, як перейти до Boot Menu

Як оновитися до Windows 10 з Windows XP або Vista

Якщо для таких систем, як Windows 7 або 8 ще є простіші способи по оновленню до десятки, то ось з Windows XP / Vista все трохи складніше. Справа в тому, що системні компоненти даних операційних систем значно відрізняються, що не дозволить оновитися з 7 на 10 без втрати даних і за допомогою таких додатків, як, наприклад Media Creation Tool або Windows 10 Upgrade Assistant. Але для власників версій XP/Vista є спосіб перейти на нову ОС. Це чисте встановлення системи за допомогою завантажувальної флешки. Для таких старих систем спосіб ідентичний, як і у випадку з Windows 7, а докладна інструкція наведена вище.

Якщо попередні способи не підходять

Якщо з якихось причин не вдається оновитися за допомогою спеціальних програм від Microsoft, то єдиний варіант – чиста установка за допомогою завантажувального пристрою. Майже у всіх випадках за наявності належних знань або чіткого дотримання інструкцій зазвичай все виходить. Інших варіантів оновлення не існує, але як рішення можна звернутися на офіційний форум Microsoft і описати свою проблему, вказавши деталі своєї системи, проблеми, що виникають, і проконсультуватися з досвідченими фахівцями саме з своєї проблеми.

Проблеми при оновленні

Запитання експерту Жодна з кнопок F8-F12 не підходить, щоб увімкнути Boot Mode.

Спробуйте пошукати інформацію про це в Інтернеті, оскільки це залежить від виробника материнської плати, BIOS чи ноутбука. Під час встановлення я нічого не натискав (після кроку 17 в інструкції), але процес зациклився і встановлення починається заново.

Витягніть завантажувальну флешку з порту та перезавантажте комп'ютер. Встановлення системи почнеться заново, дані "підтягуватимуться" вже з жорсткого диска. Після успішного встановлення в налаштуваннях системи з'явиться помилка активації Windows з будь-яким кодом помилки.

Можна ще раз ввести ключ продукту, натиснувши кнопку “Змінити ключ продукту”. Або ж дивимося підказки і переходимо за посиланнями "Дізнайтеся більше", "Дізнайтеся, чому виникає ця проблема".