Як дізнатися відеокарту на Віндовс 10

Anonim

Мабуть, найпростіший метод дізнатися про свою відеокарту стандартними способами – скористатися диспетчером завдань. Завдяки цьому інструменту можна дізнатися взагалі про будь-які підключені до комп'ютера (або ноутбука) на Windows периферійні пристрої (клавіатура, миша або інші вказівні пристрої, монітори та інше) та внутрішні компоненти, такі як центральний процесор, відеокарта, різні мережеві адаптери та інших.

Як дізнатися відеокарту на Віндовс 10 через Диспетчер пристроїв

Щоб відкрити диспетчер завдань та дізнатися основну інформацію про відеокарту, необхідно зробити наступне:

  1. Переходимо на робочий стіл, де знаходимо іконку “Цей комп'ютер”;
  2. Тиснемо по іконці правою кнопкою миші і в списку знаходимо рядок “Управління”, натискаємо на неї і переходимо у відповідний розділ;
  3. Після переходу з'явиться невелике вікно, в якому будуть знаходитися основні інструменти управління комп'ютером. Зі списку знаходимо потрібний нам інструмент – диспетчер пристроїв;
  4. Далі з'явиться ще один список. Тут знаходяться всі компоненти, з яких фактично складається комп'ютер. Залишилося знайти рядок під назвою "Відеоадаптери". Двічі клацаємо на неї та отримуємо назву відеокарти. Натиснувши правою кнопкою миші за назвою, можна відкрити властивості для отримання більш детальної інформації.

Іноді у списку може бути відразу кілька відеоадаптерів. Це особливо часто буває на ноутбуках. Отримавши назву, у крайньому випадку, можна звернутися до пошукової системи і знайти все інше.

Як дізнатися свою відеокарту на windows 10 через DirectX

Наступний варіант дізнатися те, яка відеокарта встановлена ​​на Windows - скористатися вбудованим у систему засобом діагностики DirectX. Це найбільш підходящий варіант, якщо потрібно дізнатися якомога більше про свій графічний адаптер, так як засіб часто дає трохи більше інформації.

Щоб запустити засіб діагностики та дізнатися свою відеокарту, в точності робимо наступні кроки:

  1. Використовуючи комбінацію гарячих клавіш “Win ​​+ R”, відкриваємо меню “Виконати”;
  2. Далі прописуємо наступну команду: “dxdiag”;
  3. З'явиться вікно, де просто переходимо на вкладку “Екран” та отримуємо всю необхідну інформацію про GPU (відеокарт).

Але якщо вам потрібна детальніша інформація про графічний адаптер, то системні методи навряд чи чимось допоможуть і без сторонніх програм тут не обійтися. Однак, розглянемо ще кілька найпростіших і системних способів, що не потребують встановлення різного софту.

Як запустити засіб діагностики – у відео

Як дізнатися свою відеокарту на виндовс 10 у відомостях про систему

Черговий системний спосіб того, як можна дізнатися свою відеокарту – це відомості про систему. Щоб скористатися цим інструментом, повторюємо такі кроки:

  1. Затискаємо комбінацію клавіш “Win” + “R”, після чого потрапляємо в меню під назвою “Виконати”;
  2. Тут прописуємо команду “msinfo32”;
  3. У вікні, що з'явилося, знаходимо вкладку “Компоненти”, далі – “Дисплей”. Тут і будуть перебувати характеристики відеокарти: його ім'я, тип та опис, інформація про ОЗУ адаптера, наявність драйверів та їх версії та інше.

Знаходимо модель карти через ПО виробника

Якщо користувач точно знає, що на комп'ютері з Windows 10 встановлені драйвера для відеоадаптера, то можна подивитися модель адаптера за допомогою цих драйверів, вірніше, спеціального програмного забезпечення від виробника цієї відеокарти. Розглянемо кілька варіантів: панель керування відеокартою від NVIDIA та AMD. У тому й іншому випадку подивитися інформацію про адаптер досить просто, потрібно лише запустити утиліту і трохи покопатися в її інтерфейсі. Для AMD необхідна утиліта називається “AMD Radeon Settings”, для NVIDIA – “Панель управління NVIDIA”.

Для початку, переконаємося, що потрібний рядок пошуку в панелі завдань присутній, оскільки на відміну від попередніх способів, тут він нам знадобиться. Для цього затискаємо та утримуємо ПКМ на панелі завдань (рядок зі значками), наводимося на рядок “Пошук” та вибираємо опцію “Показати поле пошуку”. Якщо не спрацювало, то відкриваємо меню "Пуск", по черзі переходимо до наступних розділів: "Параметри", "Персоналізація", "Панель завдань". Тут необхідно переконатися, що опція "Використовувати невеликі кнопки панелі завдань" вимкнена. Саме через цю функцію швидкого пошуку доведеться шукати встановлене на комп'ютері ПЗ.

Інструкція для власників NVIDIA:

  1. Користуючись рядком пошуку, вводимо “Панель управління NVIDIA” (або просто “NVIDIA”) та відкриваємо програму;
  2. У вікні, що з'явилося, звертаємо увагу на нижній лівий кут, де знаходиться напис “Інформація про систему”. Натискаємо на цей розділ і отримуємо докладну інформацію про обладнання NVIDIA та саму операційну систему, під керуванням якої воно працює.

Інструкція для власників AMD:

  1. Повторюємо пункт першої інструкції вище, тільки замість “NVIDIA” пишемо у пошуку “AMD” та знаходимо програму “AMD Radeon Settings”;
  2. Після відкриття програми знаходимо розділи під назвою “Апаратура” та “Огляд” – тут і знаходимо всю потрібну інформацію.

Як вивести назву відеокарти в командному рядку

Якщо потрібно дізнатися лише назву графічного адаптера, встановленого в Windows, то можна зробити все ще простіше, практично в 2 кліки за допомогою запуску командного рядка. Спосіб не покаже докладні дані про адаптер, допоможе лише дізнатися назву. А знаючи найменування адаптера, можна знайти багато інформації про нього в Інтернеті.

  1. Як і в попередніх інструкціях, відкриваємо рядок пошуку та вводимо в ньому “cmd”;
  2. В якості результату пошуку має відображатися програма “Командний рядок”. Клацаємо по рядку правою кнопкою миші і вибираємо опцію в контекстному меню “Запустити від імені адміністратора”;
  3. Після запуску командного рядка прописуємо наступне: “wmic path win32_VideoController get name”. Як відповідь нам повернеться назва відеокарти.

Визначаємо графічну карту через налаштування екрана

Останній системний спосіб у добірці, який допоможе дізнатися більше про встановлений графічний чіп – перегляд налаштувань екрана. Тут не потрібно запускати командний рядок і вводити будь-які команди, це найлегший варіант.

  1. Переходимо на робочий стіл і клацаємо ПКМ по будь-якій “вільній”;
  2. В контекстному меню вибираємо рядок “Роздільна здатність екрана”;
  3. Клікаємо по “Додаткові параметри” та в меню вибираємо вкладку “Адаптер”.

Як дізнатися модель відеокарти на windows 10 за допомогою додатків

Крім вищезгаданих способів існує і безліч сторонніх програм, які можуть розповісти багато про відеокарту.Серед таких найбільш відомі AIDA64, Speccy, CPU-Z та інші. Мабуть, найлегшою і найпростішою у використанні програмою зі всього списку буде саме CPU-Z, тому розглянемо спосіб на її прикладі.

  1. Скачуємо CPU-Z з будь-якого зручного сайту та встановлюємо її на Windows, дотримуючись інструкцій;
  2. Запускаємо утиліту, після чого переходимо на вкладку “Graphics”. У цьому розділі і буде потрібна інформація про графічний прискорювач. Тут є назва, виробник, дані про ревізію та технічний процес, тип пам'яті та інше.

Програма швидко встановлюється та видаляється, тому зручна, якщо потрібно швидко заглянути та підглянути будь-яку інформацію про свій GPU.

Як дізнатися модель відеокарти, якщо комп'ютер або ноутбук не вмикається

У тому випадку, якщо пристрій просто не запускається, але потрібно дізнатися модель відеокарти, можна зробити так. Якщо це комп'ютер – спробувати зняти систему охолодження та переглянути спеціальний ідентифікатор, який є на кожній відеокарті. Використовуючи цей ідентифікатор, можна "забити" його в пошуковій системі і знайти інформацію про модель встановленого адаптера. Якщо це ноутбук, все трохи простіше. Зазвичай, на кожному ноутбуці на задній частині розташовується безліч маркувань, серед яких “Product Key”, “Model Code” та інші. Тоді завдання зводиться до того, що знайти потрібне маркування (ідентифікатор) та пошукати інформацію про нього в Інтернеті. У деяких випадках виробник ноутбука в явному вигляді вказує встановлений усередині графічний чіп, в деяких - доводиться трохи повозитися з пошуком.

Запитання експерту Не можу знайти описані в інструкції для CPU-Z пункти, як знайти відеокарту?

Якщо інтерфейс утиліти незрозумілий (наприклад, немає російської), можна шукати щось на кшталт “Display”, “Graphics”. Так зазвичай позначається все, що пов'язане з відображенням та графікою. Залежно від версії програми, інтерфейс відрізняється. Не можу знайти ні "Панель управління NVIDIA", ні "AMD Radeon Settings", що робити?

Це означає, що потрібне програмне забезпечення не встановлено. Можна скористатися іншими способами, описаними в статті.