Який Віндовс краще встановити на ноутбук для ігор

Anonim

Який Віндовс краще встановити на ноутбук - сильні та слабкі сторони різних версій, на що потрібно звертати увагу при виборі, апаратні вимоги при установці.

Як вибрати ОС Windows на ноутбук

При виборі операційної системи для ноутбука потрібно брати до уваги такі його особливості:

  1. Він являє собою портативний пристрій, для якого велике значення має рівень автономності. Для його збільшення потрібно вживати ефективних заходів щодо енергозбереження.
  2. Ноутбук повинен бути зручним для перенесення та для роботи поза домом або офісом.Тому він має значно менші габарити, порівняно з настільним комп'ютером. У ньому використовуються менш продуктивні компоненти. Оскільки надійність і мініатюрність тут важливіші проти обчислювальної потужністю.
  3. Для ноутбука перегрів більш критичним, ніж для настільного комп'ютера тому, що тут менше можливостей організувати ефективне охолодження.

Щоб вибрати відповідну версію операційної системи Windows, необхідно враховувати особливості кожної з них. Необхідно, щоб система була надійною та мала всі необхідні функції. Нові операційні системи пропонують більше можливостей, але разом з цим несуть і деякі складнощі: наявність недоліків, неминуча у нових розробках, часткова несумісність зі старими програмами, незвичний інтерфейс. Підібрати відповідний варіант потрібно з урахуванням своїх можливостей та пріоритетів.

Причини для переустановки у користувачів можуть бути різні.У деяких ОС почала працювати з проблемами і стало зрозуміло, що потрібно провести переустановку. Оскільки все одно цим необхідно займатися, виникає питання, чи залишити колишню ОС чи перейти на нову версію. Іноді користувач точно знає, що в новому варіанті є функції, яких йому не вистачає. У цьому випадку він, швидше за все, вже зробив свій вибір.

Деякі багато читали про різні версії Windows і визначилися з тим, що вони хочуть. Інші побачили цікавий варіант у знайомих і хочуть зробити в себе. Вибір для встановлення нової операційної системи є важливим кроком. При цьому потрібно зважити плюси та мінуси різних варіантів.

Заплановане використання

При виборі ОС потрібно враховувати, навіщо використовуватиметься обчислювальна техніка. У кожному випадку вимоги до версії Віндовз будуть різними.

Робочі додатки

Якщо ноутбук використовується для роботи, то при виборі враховують системні вимоги використовуваних додатків.У разі важливого значення має стабільність роботи. Не можна допустити, щоб через якусь випадковість довелося встановлювати заново систему. У такому випадку обирають операційну систему, яка перевірена часом і надає всі необхідні можливості для роботи.

Ігрові програми

Для геймера важливим пріоритетом є те, щоб улюблені ігри працювали без гальм. Тому тут потрібно встановлювати Windows, які надають максимум можливостей. Кожна гра має свої системні вимоги. При цьому важлива не тільки операційна система, а й апаратні можливості.

Вибір заліза

При виборі відповідного варіанта необхідно враховувати апаратні ресурси комп'ютера. Якщо йдеться про малопотужну техніку, то підійде Windows XP або Windows 7. Якщо в нього достатні ресурси, то найкращим вибором стане Windows 10.

Про різні версії Windows, про те, наскільки вони підходять для ігор або роботи, можна дізнатися у відео

https://www.youtube.com/watch?v=97YHvBUohhc

Що вибрати - 32 або 64 біти

Деякі сучасні версії Windows надають можливість вибрати розрядність. Версія, що використовує 32 біти є більш традиційною. Вона більшою мірою надійна і сумісна з раніше створеними програмами. 64 розрядна працює швидше, але за її використанні є особливості, які потрібно враховувати. Зазвичай, цей варіант підходить для тих, у кого обсяг оперативної пам'яті становить 3 ГБ або більше. Якщо це не так, краще використовувати 32-розрядний варіант.

Деяким додаткам важлива розрядність ОС.

Вибір залежатиме також від додатків та ігор, які планується використовувати надалі. У деяких випадках розрядність операційної системи вказується як системна вимога для їх роботи.

Порівняння ОС для ноутбуків

Версія ОС Підтримка Наявність недоробок Стабільність Интерфейс
Windows XP Низькі Практично не залишилося Висока Звичний
Windows 7 Помірні Практично не залишилося Висока Звичний
Windows 8, 8.1 Помірні Не всі виправлені Средняя Змінений, з можливістю переходу до класичного
Windows 10 Помірні Значна кількість, як у більшості нових програмних продуктів Недостатня Здебільшого новий

Вибір операційної системи робиться з урахуванням завдань користувача, апаратних можливостей, передбачуваного використання ноутбука. Якщо є можливість, то краще вибрати найдосконалішу версію - Windows 10.

Для професійного використання призначена версія Pro. Якщо вони необхідні користувачеві, цей варіант підійде йому більше.

Надається також версія з максимальними можливостями. Вона включає всі опції, які може надати операційна система. При виборі потрібно враховувати, що чим більше можливостей, тим складніше працювати з операційною системою і тим дорожче вона коштує.

Windows XP

Плюси та мінуси Слабкі системні вимоги. Висока надійність. Звичний та зручний інтерфейс. Багаторічна практика використання. Система застаріла та не підтримується. Деякі сучасні програми тут не працюватимуть. Надійність роботи 10 Системні вимоги 10 Сумісність з іншими версіями операційних систем 7 Наявність функцій 7 Доступність драйверів 7 Разом 8.2 Підійде користувачам зі слабким ноутбуком.

У порівнянні з іншими ця версія є найстарішою. Свого часу вона набула великої популярності, але поступово її перевершила сьома версія. Наразі Windows XP вже вважається застарілою. Незважаючи на те. Що це якісна операційна система, не всі програми та ігри призначені для роботи з нею.

Її красивий і звичний інтерфейс подобається багатьом. Однак з ряду варіантів Windows, що розглядається, вона має мінімальні можливості. В інших випадках краще розглянути використання Windows 7 або пізніших випусків.

Системні вимоги для її встановлення передбачають таке. Достатньо мати процесор Pentium, який працює з частотою 300 МГц, 1, 5 ГБ вільного місця на жорсткому диску та 64 МБ оперативної пам'яті. Для слабких ноутбуків цей варіант є найбільш привабливим.

Windows 7

Плюси та мінуси Помірні системні вимоги. Висока надійність. Звичний та зручний інтерфейс. Багаторічна практика використання. Система стала старіти і не підтримується. Деякі сучасні програми тут не працюватимуть. Надійність роботи 10 Системні вимоги 8 Сумісність з іншими версіями операційних систем 8 Наявність функцій 8 Доступність драйверів 8 Разом 8.4 Надійна ОС може бути встановлена ​​більшістю користувачів.

Між Windows XP і 7 було випущено Vista. Ця версія була проміжною. Через те, що вона була дуже складною для користувачів і мала багато недоліків, популярності серед користувачів вона не завоювала.За своїм пристроєм вона була близька до сімки, в якій було виправлено більшість її недоліків.

Ця Windows не найновіша, але вона підтримує як нові, так і більшість старих програм. Вона підійде тим, хто воліє використовувати ті та інші.

Вибір ОС залежить від апаратних ресурсів комп'ютера.

Однак зараз використання Windows 7 поступово відходить у минуле. Її використовують в основному ті, хто воліє дотримуватися більш традиційних рішень.

В якості недоліків варто відзначити те, що компанія Microsoft припинила її підтримку. Тобто не надходять оновлення, що підвищують безпеку використання та усувають виявлені недоліки. Зараз діяльність цієї фірми зосередилася на підтримці пізніших версій Windows.

Ті програми, які створюються зараз розраховані на використання у 8 та 10 версіях Windows. Вони далеко не завжди здатні працювати із сімкою. Виробники обладнання випускають оновлення драйверів, розраховані працювати з пізнішими версіями Windows.

Однією з важливих переваг цієї версії є відносно невисокі вимоги до обладнання. Для роботи з Windows 7 достатньо 1 ГБ оперативної пам'яті та 16 ГБ вільного місця на жорсткому диску. Ця операційна система працюватиме з процесором, що має 1 ГГц або більше.

Незважаючи на те, що ця ОС починає старіти, вона все ще зберігає високу популярність. За роки свого існування вона продемонструвала привабливі для користувачів характеристики. Зокрема, вона добре оптимізована для використання на ноутбуках.

Windows 8 (8.1)

Плюси та мінуси Помірні системні вимоги. Більш досконале системне ядро, порівняно з попередньою версією. Більш висока швидкість роботи в порівнянні з Windows 7. Система почала старіти і не підтримується. Деякі сучасні програми тут не працюватимуть. Система вторинна щодо Windows 7. Незвичайний інтерфейс. Надійність роботи 7 Системні вимоги 8 Сумісність з іншими версіями операційних систем 8 Наявність функцій 8 Доступність драйверів 8 Разом 7.8 Ця ОС можна порівняти з Windows 7, але працює швидше.

Поява Windows 8 викликала у багатьох користувачів суперечливе ставлення. У цій системі компанія Microsoft замість робочого столу використовувала плитки. Це для багатьох було нове та незвично. Цей стиль називався Metro і він повністю змінював інтерфейс системи.

Тепер далеко не всі старі програми могли працювати з операційною системою. За роки існування різних версій Windows було накопичено велику кількість програм та ігор, а тепер значна частина з них не може бути використана в новій версії Windows.

Оскільки восьма версія була створена відносно недавно, в ній залишилося чимало недоробок, які притаманні більшості нових розробок. Велика кількість не додала привабливості до цієї новинки.

Тому аналізована операційна система викликала загалом неоднозначне і суперечливе ставлення. У той же час вона являє собою подальший розвиток сьомої версії.Але оскільки це найменш популярна Windows у порівнянні з 7 і 10, то розробники їй приділяють порівняно мало уваги. На основі 8 версії було створено 8.1, яка частково усунула існуючі недоліки, але не поставила її на один рівень із сімкою або десяткою.

Для установки достатньо мати процесор, що працює на частоті 1 ГГц. Він має підтримувати NX, PAE та SSE2. На комп'ютері потрібно мати 1 ГБ оперативної пам'яті та графічну карту, яка здатна підтримувати DirectX 9.0. Системні вимоги не перевищують тих, які були встановлені для Windows 7. Користувачі зазначають, що у вісімки швидкість роботи перевищує ту, що була в попередній версії.

У відеоролику виконано докладне порівняння різних версій

Windows 10

Плюси та мінуси Помірні системні вимоги. Більш досконале системне ядро, порівняно з попередньою версією. Вища швидкість роботи порівняно з попередніми версіями.Активна підтримка з боку розробників. Система більш досконала порівняно з колишніми версіями та потенційно перспективна. Система недостатньо надійна і містить багато недоліків. Деякі старі програми тут не працюватимуть. Здійснюється збір інформації про користувачів. Іноді оновлення можуть призвести до нових проблем. Надійність роботи 7 Системні вимоги 8 Сумісність з іншими версіями операційних систем 7 Наявність необхідних функцій 10 Доступність драйверів 8 Разом 8 Найдосконаліша з версій Windows, але поки що недостатньо надійна. Підходить у більшості випадків для ноутбуків із відповідними апаратними можливостями.

До переваг десятки можна віднести наступне:

  1. Розробники інтенсивно створюють оновлення. Постійно ведеться робота над покращенням безпеки роботи, усуненням багів, впровадженням нових поліпшень.
  2. Додатки, що створюються зараз, розраховані на те, що їх запускатимуть на Windows 10. Тому їх роблять з урахуванням особливостей в першу чергу цієї системи. Вони не завжди розраховані на використання у більш ранніх варіантах.
  3. У цій операційній системі реалізовані нові функції та вдосконалені ті, які були в більш ранніх версіях.

Поряд з безперечними перевагами, у цій версії відзначають такі недоліки.

  1. У неї вбудований збір різноманітної інформації про користувачів. Вважається, що частина даних, що зберігається, є конфіденційною.
  2. Багато програм, які робилися для XP і більш ранніх версій, на десятці не працюватимуть. Для їх використання вигідніше встановити сімку.
  3. Windows 10 використовує багато системних ресурсів. Деякі служби або програми, які запускаються системою, не виконують корисних функцій, але навантажують комп'ютер.

Системні вимоги залишилися колишньому рівні: необхідна частота процесора 1 ГГц, оперативна пам'ять 1 ГБ. На твердому диску для ОС потрібно 20 ГБ. Таким чином, встановивши на ноутбук Windows 10 отримає найсучаснішу операційну систему, яка працюватиме без гальм.

Однак треба розуміти, що як новий продукт вона має ще довести свою надійність. Для цього зазвичай потрібно кілька років, доки не будуть виправлені всі відомі недоліки. Однією з проблем є відсутність деяких драйверів, призначених для цієї ОС. У більшості випадків проблему можна вирішити, застосувавши ті, які були в сімці та вісімці, але це можна зробити не завжди.

Вибір операційної системи визначить умови роботи користувача на багато років. При виборі важливо максимально використовувати апаратні ресурси комп'ютера і враховувати те, для чого планується використовувати ноутбук.