Навіщо потрібна звукова карта для комп'ютера і де знаходиться

Anonim

Використання звукової картки необхідно практично для кожного користувача. Вона потрібна під час телефонних розмов через цифровий інтерфейс, для перегляду відео або прослуховування музики. Працюючи без звуку, користувач зможе почути різні сигнали програм. Без останнього часто можна обійтися, але використання, наприклад, програмного будильника зі звуковим сигналом набагато зручніше, ніж без нього.

Що таке звукова карта

Звукова карта є одним із елементів системного блоку. Її підключають через спеціальний інтерфейс. У сучасних комп'ютерах ця плата стала невід'ємною частиною.

Плата знаходиться всередині корпусу, але встановлена ​​таким чином, що роз'єми для під'єднання аудіо пристроїв доступні із зовнішнього боку системного блоку. Зазвичай для прослуховування є можливість підключення колонок або навушників.

Цей пристрій призначений для виконання кількох завдань. Воно забезпечує передачу звуку на різні пристрої та записування звуку. Іноді одночасне виконання двох чи кількох завдань на вбудованих платах не забезпечується. Зовнішні карти часто мають значно більші можливості.

У відео розказано про інтерфейси звукових карт

Як працює звукова карта

Комп'ютер призначений для обробки різних цифрових сигналів. Коли звуки надходять на вхід плати, вони виражені з допомогою двійкових кодів. Тут вони проходять перетворення на аналоговий вигляд для того, щоб з ними могли працювати зовнішні аудіо пристрої.

Для зв'язку із зовнішніми пристроями застосовуються спеціальні роз'єми. Зазвичай у вбудованих є роз'єми 3.5 мм. Вони призначені для вставки відповідного штекера. Рознімання розрізняються за кольором відповідно до свого призначення. Через них підключають динаміки, навушники, мікрофон. Якщо пристрій призначений для отримання професійної якості звуку, на ньому можуть бути додаткові гнізда.

Кольорове кодування відповідає наступним правилам:

  • блакитним кольором позначений лінійний вихід;
  • до рожевого має бути підключений мікрофон;
  • зелений використовується для пристроїв виведення - навушників або колонок;
  • до помаранчевому підключають сабвуфер або центральний канал;
  • отвір чорного кольору використовується для отримання об'ємного звуку;
  • сірий застосовується для передачі звукових сигналів для бічних колонок.

Часто використовується порт MIDI. Він має 15 контактів і зазвичай використовується для забезпечення звуку в іграх.

Де знаходиться звукова карта

Вбудований пристрій підключають через відповідний слот на системній платі. Щоб це зробити, доведеться зняти корпус системного блоку. Існують звукові плати, які безпосередньо інтегровані в материнку. Вони виглядають як кілька мікросхем, що є її частиною. Вони забезпечують менші втрати якості в порівнянні з використанням слота розширення.

Для встановлення вбудованих звукових плат використовуються слоти PCI та PCIe. Місце розташування залежить від пристрою конкретного комп'ютера.

Види звукових карт

Використовувані звукові карти можна розділити на два основні типи:

  1. Вбудовані зазвичай присутні в системному блоці комп'ютера під час його покупки. Вони забезпечують базові можливості для роботи зі звуком. У більшості випадків їх достатньо для користувача за умови, що йому не потрібна особлива якість.
  2. Дискретні або зовнішні картки можуть підключатися додатково. Вони підійдуть тим, хто воліє високу якість звуку. Їх приєднують через зовнішні роз'єми. Для того, щоб використовувати їх можливості, необхідні зовнішні аудіо пристрої високої якості.

Зовнішня карта буде потрібна тим, кому недостатньо якості звучання, що забезпечується вбудованою звуковою платою. Часто вона має додатковий процесор, частково знімаючи навантаження на основний.

Вбудована звукова карта

Такі пристрої зазвичай присутні в системному блоці за промовчанням. Такі плати підключають через спеціально передбачені для цього слоти на системній платі.При виникненні стрибків напруги мережі такі пристрої можуть постраждати. Для зовнішніх карт ця проблема менш актуальна.

При використанні в ноутбуку для встановлення вбудованих пристроїв є мало місця. Що не дає використовувати ті, що мають досить високу якість. Якщо користувач на ноутбуці хоче отримати професійний звук, вбудованої плати йому буде недостатньо.

Зовнішня звукова карта

Назва Рівень якості Можливості регулювання Наявність затримки при записі Наявність процесора для роботи зі звуком
Внутрішні звукові карти Забезпечують прийнятний у більшості випадків рівень. Програмні. Зазвичай присутня. Відсутня.
Зовнішні звукові карти Дозволяють отримувати якісний звук. Програмні та встановлені на самому пристрої. Уменьшена. Зазвичай є.

Такі додаткові пристрої підключаються через USB роз'єми або за допомогою Firewire. В останньому випадку карти забезпечують максимальну якість. Для їх підключення використовується спеціальний перехідник.

При використанні зовнішньої звукової карти користувач може скористатися такими перевагами:

  1. Поліпшені технічні характеристики. Зовнішні карти створюються для того, щоб була можливість насолоджуватися на комп'ютері професійною якістю звуку.
  2. Для того, щоб повною мірою оцінити можливості карти, потрібно мати можливість підключення якісної аудіосистеми. Для цього має бути забезпечено наявність відповідних роз'ємів, яких може не бути на вбудованій платі.
  3. Для використання вбудованої звукової карти можливе використання тільки комп'ютерного програмного інтерфейсу. На додаткових платах зазвичай доступні можливості проводити регулювання безпосередньо за допомогою відповідних ручок або тумблерів.
  4. При проведенні запису за допомогою вбудованого пристрою зазвичай виникає затримка. Для того, щоб її уникнути, застосовують стандарт ASIO, який, як правило, відсутній на вбудованих звукових картах, але присутній на зовнішніх.
  5. Внутрішня карта, яка знаходиться в системному блоці комп'ютера, знаходиться під дією електричних полів інших компонентів комп'ютера, що створюють наведення. На зовнішніх звукових картах вони зведені до мінімуму.
  6. Зовнішні звукові пристрої можуть містити спеціальний процесор для роботи зі звуком. Він здатний істотно розширити можливості відтворення.

Хоча в більшості випадків користувачеві достатньо вбудованої звукової плати. Однак зовнішній пристрій дозволить виконувати якісну обробку звуку. Також потрібно враховувати, що у деяких комп'ютерах звукова карта може бути відсутня. У разі зовнішня є єдину можливість до роботи зі звуком.

Компромісним варіантом є підключення недорогої карти. Це дозволить переглядати фільми та прослуховувати музику у звичайній якості, але не забезпечить високої якості роботи.

У ролику розглянуто аргументи за і проти з приводу купівлі зовнішньої звукової карти

Параметри звукової карти

Важливими характеристиками є стандарти, що підтримуються. Якщо мова йде про Dolby Digital або, наприклад, DTS Digital Surround, то вони забезпечує високу якість звуку без будь-яких спотворень.

При виборі дискретної картки потрібно враховувати наявність на ній потрібних роз'ємів. Зокрема, рахується. Що тут повинен обов'язково бути присутнім MIDI-вхід та MIDI-вихід. Використання оптичних виходів SPDIF здатне забезпечити можливість використання найякіснішого звучання. Якщо виконується багатоканальний запис може знадобитися кілька паралельних входів.

Як вибрати звукову карту для комп'ютера

Якщо виникає потреба придбати нову карту. Потрібно враховувати, навіщо вона потрібна. Це визначає рівень якості та технічні можливості, які вона повинна забезпечувати.

При виборі картки потрібно враховувати наступне:

  1. Для звичайного використання без наявності особливих вимог достатньо мати один аудіовхід та один аудіовиход.
  2. При використанні комп'ютера як домашнього кінотеатру має бути хоча б два виходи, що дозволяють створити стереозвук.
  3. Якщо техніка використовується для виконання професійного запису звуку, потрібна наявність хоча б 3-4 пар роз'ємів. Якщо їх буде більше, то це допоможе забезпечити більш високу якість запису.
  4. Важливим параметром є розрядність звукової карти. Чим вона вища, тим краще буде звук, що їй забезпечується. Вважається, що у хорошій звуковій карті розрядність повинна становити 24 біти або більше.
  5. При роботі будь-якої плати важливим є співвідношення сигналу і шуму. Чим воно вище, тим чистішим буде звук. Необхідно, щоб пристрій забезпечував співвідношення не нижче 100-120 дБ.
  6. Потрібно враховувати, які стандарти роботи зі звуком забезпечуються. За наявності Digital Theater System або Dolby Digital можна бути впевненим у високій якості звучання, у тому числі при перегляді якісного відео. Переважно наявність використання технології ASIO. При використанні EAX під час ігор користувачі зможуть насолоджуватись вищою якістю звучання.

Як перевірити звукову карту

Якщо є проблеми з функціонуванням пристрою, необхідно провести перевірку. Це можна зробити за допомогою таких способів:

  1. Відкрити диспетчер пристроїв, знайти в ньому звукову карту та переконатися в тому. Що драйвер працює у нормальному режимі. Бажано виконати оновлення до останньої версії. Для цього достатньо правою клавішею миші клацнути по рядку та в контекстному меню вибрати оновити драйвери.
  2. Оглянути зовнішній вигляд плати та переконатися в тому, що відсутні зовнішні пошкодження. Потрібно перевірити правильність підключення. Також потрібно перевірити підключення до навушників або аудіосистеми.
  3. В панелі керування в розділі, присвяченому звуку може бути передбачений окремий підрозділ для роботи з карткою. Можна скористатися наданими в ньому можливостями.

В панелі керування існує розділ, присвячений усунення несправностей. Можна зайти туди і запустити перевірку, яка встановить причину проблеми та допоможе її виправити.

Як підключити звукову карту до комп'ютера

Правила підключення залежать від того, яка карта необхідна: вбудована або дискретна. Однак у будь-якому випадку потрібно забезпечити наявність потрібного драйвера. Якщо користувач не встановлював свій пристрій, то драйвер забезпечується операційною системою.

Коли його немає, то можна знайти самостійно на сайті виробника. При цьому потрібно, щоб драйвер точно відповідав наявній моделі звукової плати і мав останню версію.

Хороша звукова карта: ТОП-10

Найменування Опис Ціна Рейтинг
Steinberg UR242 Краща карта для прослуховування та запису звуку в ціновому діапазоні до $250. $220 ★★★
BEHRINGER U-PHORIA UMC204 Краще співвідношення ціни та якості роботи. $127 ★★★
Focusrite Scarlett 2i2 2nd Gen Ця карта забезпечує якісний звук на ПР та ноутбуку. $164 ★★★★
Creative Sound BlasterX G6 Висока якість аудіо для ігор та прослуховування. $215 ★★★★
ESPADA PAAU005 Дешевий, але досить якісний пристрій. $7 ★★★★
Creative AE-7 Внутрішня звукова карта, в якій передбачено використання виносного пульта. $247 ★★★★
ASUS Xonar U7 MKII Якісний та надійний пристрій. Надійно працює з останніми версіями Windows. $119 ★★★★★
Audient iD14 Хороша карта з великою кількістю опцій. У ній є велика кількість різних роз'ємів і регулювань. $235 ★★★★★
PreSonus Studio 26 Можливість використання для прослуховування та як обладнання для домашніх студій. $290 ★★★★★
Zoom UAC-2 Дорога карта, що забезпечує якісний звук і надає додаткові можливості для використання в домашній студії. $331 ★★★★★

Для вибору звукової карти можна розглядати її характеристики та вибрати ту. Яка відповідає наявним вимогам. При цьому має сенс орієнтуватися на рейтинг - в ньому показані якісні карти, що мають заслужену репутацію.

Steinberg UR242

Ця зовнішня карта підключається через роз'єм USB. Вона вважається найбільш якісним варіантом серед пристроїв, що мають ціну до 250 доларів. Карта забезпечує якісне прослуховування, запис та дозволяє вести обробку звуку. Вона буде гарним придбанням для тих. Хтось планує влаштувати домашню студію. Її перевагами є чистий звук, добрий функціонал. Як недолік відзначають недостатній запас звуку в навушниках.

BEHRINGER U-PHORIA UMC204HD

Ця карта є оптимальним поєднанням вартості та доступного функціоналу. Надається можливість якісного прослуховування музики та проведення запису з використанням мікрофона. Є 24-бітний звук. Запис проводиться на частоті 192 кГц. Додатково є можливість зовнішнього регулювання звуку в аудіосистемі та в навушниках.

Focusrite Scarlett 2i2 2nd Gen

Аудіоінтерфейс повністю забезпечує всі необхідні функції для роботи домашньої студії початкового рівня. Передбачено наявність двох гібридних входів, двох виходів. Є зручні регулятори гучності. Є повний набір функцій якісного запису. Карта має стильний дизайн та компактні розміри. Як недолік відзначають відсутність MIDI-портів.

Creative Sound BlasterX G6

Основним застосуванням цієї карти є використання для ігор. Вона підходить і для стаціонарного комп'ютера, і для ноутбука. Якість звуку відчутно вища, ніж при використанні вбудованої карти. Різниця одразу відчувається. На корпусі є кнопка, призначена для посилення тихих звуків, що іноді буває корисно в сучасних іграх.Як недолік відзначають нагрівання карти при тривалому використанні та можливість виникнення проблем, пов'язаних з недостатньою сумісністю.

ESPADA PAAU005

Це недорога карта з підключенням через роз'єм USB. Її можна підключати до настільного комп'ютера чи ноутбука. Якщо на планшеті є USB-порт, то ця звукова карта може бути використана і з ними. Незважаючи на те, що її вартість складає всього 7 доларів, вона реально забезпечує звук, кращий, ніж у вбудованої картки. Карта недорога, компактна, але звучання не відповідає найвищому рівню якості.

Creative AE-7

Ця карта є внутрішньою. Вона призначена для підключення до роз'єму PCI. Хоча її встановлюють усередині системного блоку, тут є виносний пункт управління.Існують різні опції для отримання якісного звуку, у тому числі стереозвук 5.1. Цифро-аналогове перетворення звуку забезпечується найсучаснішими алгоритмами. Доступне використання DTS128. Недоліком вважається відносно висока ціна та недостатньо опрацьоване спеціалізоване програмне забезпечення. Карта забезпечує високу якість звуку, надає великий набір функцій.

ASUS Xonar U7 MKII

Ця карта в числі своїх опцій має підтримку стереозвуку 5.1. Вона добре підходить для перегляду якісного відео, прослуховування музики та для ігор. Пристрій відомий якістю та надійністю роботи. Він працює з усіма сучасними версіями Windows. Карта компактна, надає гарне співвідношення ціни та якості. Тут є регулювання звуку. У комплекті постачається фірмове програмне забезпечення, що дозволяє не лише добре налаштувати пристрій.Але й скористатися додатковими можливостями.

Audient iD14

Карта підключається через порт USB. Забезпечує якісне прослуховування та запис звуку. Є оптичний вхід для підключення підсилювача з додатковими роз'ємами. У складі пристрою передбачені якісні підсилювачі та алгоритми цифро-аналогової обробки. Система забезпечує чистий звук з надзвичайно низьким рівнем шуму.

PreSonus Studio 26

Якісна зовнішня карта для прослуховування або запису звуку, яку можна використовувати для роботи в домашній студії. Тут передбачено 2 входи та 6 виходів. Є порти MIDI для входу та виходу. Карту можна підключати не лише до комп'ютера, а й до пульта мікшера під час виступів.

Zoom UAC-2

Це відносно дорога звукова карта. Вона працює із інтерфейсом USB 3.0. Карта працює надійно та забезпечує якісне виконання основних функцій. Фірмове ПЗ зроблено продуманим та ефективним. Пристрій компактний і демонструє високу якість зборки.

При виборі звукової карти потрібно враховувати, для яких цілей вона потрібна. Зовнішня частіше забезпечує досить високу якість роботи та наявність необхідного функціоналу.