HDMI arc- що це таке в телевізорі

Anonim

Телевізори нового покоління оснащуються різними функціями, завдяки чому вони стають все більш «розумними» та універсальними. Зараз навіть недорогі моделі можуть надати користувачеві багато нових можливостей, але не з усіма звичайні люди знайомі. Також справа з роз'ємом HDMI ARC.

Для чого він потрібен? Яке зовнішнє обладнання можна підключати до ТБ? Як це потрібно робити? Всі ці питання будуть детально розібрані у цьому матеріалі. Крім того, в ньому будуть розглянуті переваги та недоліки цієї технології, а також надані відповіді на найпоширеніші питання щодо використання HDMI ARC.

HDMI arc - що це таке в телевізорі

HDMI - це роз'єм на ТБ для одночасного відтворення на ньому звуку та відео з різних цифрових пристроїв, що підтримують цей стандарт. Для покращення якості відтворення аудіосигналу на інших пристроях передбачено порт HDMI з абревіатурою ARC, що означає реверсивний звуковий канал. Простіше кажучи, за його допомогою звук може передаватися з ПК, кінотеатру і т.д. на телевізор та у протилежному напрямку. Щоправда, для відтворення звуку зі зворотного аудіоканалу, в периферійній апаратурі повинна бути передбачена дана функція. Якщо в ній цієї опції немає, необхідно додатково придбати спеціальний аудіо конвертер.

Основна функціональність ARC полягає у дворівневій роботі:

  • На одному рівні він передає аудіосигнал на зовнішні пристрої з власного тюнера або вбудованої (встановленої) програми для відтворення потокового відео з інтернету;
  • На другому рівні він транслює звук на інші пристрої, що надходить з інших джерел по кабелю HDMI. У цьому випадку телевізор використовується як своєрідний центральний концентратор, який перенаправляє аудіосигнал від джерела до приймальної апаратури.

Ця технологія підтримує такі формати аудіо:

  • PCM (2-канальний)
  • Dolby Digital (до 5.1-канального)
  • DTS Digital Surround (до 5.1-канального). Він передбачався у телевізорах, виготовлених до 2018 р.

Переваги HDMI arc

Завдяки ARC порту вдається зробити максимально простим процес підключення мультимедійних пристроїв один до одного, тому що для трансляції звуку і зображення потрібен лише один HDMI шнур.

Нижче можна ознайомитися з основними плюсами та недоліками даної технології.

Плюси та мінуси Хороша пропускна здатність. Довжина кабелю до 35 м. Підтримка CEC та AV. link. Сумісність із DVI. У продажу є різні перехідники, що дозволяють підключати до ТБ різну стару техніку без порту. ARC використовує всі важливі функції CEC, тому можна за допомогою телевізійного ПДК регулювати рівень гучності підключеного до телевізора пристрою (наприклад, керувати звуком звукової панелі). При цьому не потрібно попередньо перепрограмувати його. Ця технологія сумісна з системами формату Dolby Digital, тому вона не підтримує нові аудіо-формати, які використовуються у Blu-ray. Щоб якість звуку була хороша, бажано використовувати окремі HDMI-шнури для з'єднання зовнішніх пристроїв з ТБ. Іноді виникають складнощі з налаштуванням. Часто розчаровує якість звуку відтворюваних кінокартин та аудіо треків.

У ARC є ще один плюс, який порадує власників старої VHS відеоапаратури. У моделях ТБ, що підтримують ARC, аналоговий аудіосигнал перетворюється з наступним оцифруванням і відправкою на зовнішню аудіо апаратуру.

HDMI cec - що це в телевізорі

HDMI CEC – це складна система, що дозволяє власнику ТБ одночасно керувати з'єднаною з ним цифровою апаратурою за допомогою одного ПДК. Ця опція передбачає максимальне керування десятьма пристроями. Щоправда, щоб вона працювала, необхідна спеціальна CEC-проводка.

Цей режим дозволяє автоматично синхронізувати між собою багато обладнання. Він ідеально підійде тим людям, у яких у квартирі чи в особистому будинку багато сучасної мультимедійної апаратури. Використання великої кількості ПДУ робить керування технікою скрутним та некомфортним. Щоправда необхідно пам'ятати, що якщо у вас апаратура різних брендів, то часто подібна синхронізація неможлива.Тому бажано заздалегідь уточнити, чи сумісна ваша техніка один з одним.

Переваги HDMI cec

Ця функція дуже зручна, тому варто перерахувати її основні плюси та мінуси.

Плюси та мінуси Передбачено зручне екранне меню. Широкий дисплей сучасних ТБ, що чітко відображає пункти меню, дозволяє швидко виконувати необхідні користувачеві дії на іншому пристрої (регулювати рівень звуку, включати відтворення, ставити програвач на паузу, перемотувати відео вперед або назад і т.д.). Після запуску периферійного мультимедійного пристрою миттєве підключення ТБ без будь-яких команд. Дозволяє настроювати таймер на кожному апараті за допомогою телевізійного ПДК. Передбачено функцію «Увімкнення» та «Вимкнення» всієї апаратури, підключеної до системи SIMPLINK. Дозволяє керувати певним приладом через меню іншого пристрою.Ця опція незамінна в тому випадку, якщо користувач знаходиться далеко від свого ТБ і має під рукою підключений до нього апарат. На пристроях різних марок з HDMI-CEC не завжди доступні для керування багато функцій. Не такий широкий контроль як при використанні рідного ПДУ зовнішнього пристрою. HDMI-CEC іноді запускає та відключає пристрої, коли це не потрібно користувачеві. У деяких випадках HDMI-CEC має бути активним, щоб функціонував HDMI-ARC.

Як дізнатися, чи підтримує телевізор ARC або CEC

Необхідно пошукати на телевізорі порт з таким маркуванням. Біля всіх роз'ємів виробники вказують їхню назву, щоб користувачі могли швидко знайти потрібний. Якщо поряд з гніздом HDMI є абревіатура ARC, то ця технологія підтримується ТВ.

Якщо ж абревіатури ARC немає біля роз'ємів ТБ, то не варто відразу зневірятися. Подивіться у його паспорті підтримку ARC або на веб-сайті його виробника.

Як підключити

Користуватися функцією HDMI ARC просто. Для передачі відео та аудіосигналу за допомогою цієї технології необхідні 3 елементи:

  • відповідний роз'єм на ТБ;
  • транслюючий пристрій;
  • шнур для синхронізації.

Один штекер шнура вставляється у відповідний порт транслюючого сигналу апарата, а другий кінець кабелю під'єднується до приймача. Після цього потрібно лише встановити певні опції. Для цього необхідно відкрити на телевізійному меню пункт «Налаштування», а потім вибрати підпункт «Звук» і Sound Output.

За замовчуванням там встановлений TV Speaker, тому потрібно лише вибрати прийом сигналу по HDMI.

Найчастіше таке підключення використовують для синхронізації телевізора та ПК. На широкоформатних телеекранах комфортніше дивитися фільми та онлайн відео, а також грати в різні ігри.

Перед підключенням потрібно вимкнути приймальну та передавальну апаратуру, щоб не згоріли роз'єми. Також фахівці не рекомендують використовувати для такої синхронізації перехідники, тому що вони можуть погіршити якість аудіо та відео.

Кількість пристроїв, що підключаються, залежить від чисельності HDMI ARC портів на ТБ. Якщо такий роз'єм один, то можна буде підключити до телевізора лише один зовнішній пристрій. За наявності кількох портів до нього можна підключити відразу кілька гаджетів (наприклад, ігрову приставку, ноутбук та звукову апаратуру).

Як настроїти

Для активації цієї функції необхідно відкрити налаштування телевізійного приймача та вибрати там «Звук». За замовчуванням там встановлено «TV Speaker» та передачу HDMI.

Потім необхідно налаштувати цю опцію за допомогою ПДУ пристрою, з якого надходить сигнал. Для цього потрібна інструкція, що йде до нього. Супутникові ресивери та тюнери цифрового телемовлення настроюються автоматично.

Якщо пристрій підключено правильно, але звук на ньому не з'явився, то потрібно перевірити:

  • Чи активовано в налаштуваннях «Control for HDMI» - має стояти «ON»;
  • У параметрі «Input Mode» чи варто значення «AUTO»;
  • Підтримує ТБ ARC чи ні;
  • Пристрій точно приєднаний до HDMI ARC гнізда телеприймача;
  • Точно ТБ підключено до входу «OUT A»;
  • В OUTPUT точно вибрано А або А+В.

Після цього на підключеному пристрої повинен з'явитися якісний звук.

Налаштування HDMI CEC на популярні в РФ марках ТВ

Нижче докладно розписано процедуру налаштування CEC найбільш популярних у нашій країні цифрових ТБ.

Налаштування Самсунга

Для налаштування цієї опції на такому ТБ необхідно натиснути на його ПДУ клавішу «Source», після чого в меню вибрати HDMI.Далі на екрані з'явиться іконка ресівера. Потім необхідно взяти ПДУ ресивера і натиснути на ньому послідовно "Меню" > "Плагіни" > "HDMI CEC Setup". У меню також можна змінити розширення – потрібно просто вибрати необхідне та натиснути «ОК».

Після виконання цих дій можна одним пультом дистанційного керування керувати двома пристроями. Щоправда, необхідно приділити особливу увагу рядку «Поточна СЕС адреса». Якщо там встановлено 0.0.0.0, то плагін повноцінно не функціонуватиме (виконувати всі функції). Наприклад, власник ТБ зможе включати та вимикати ресивер, а канали перемикатися не будуть.

Для виправлення цієї проблеми необхідно з комп'ютера зайти по FTP в інтерфейс тюнера, після чого вибрати там таку директорію - usr/lib/enigma2/python/Plugins/SystemPlugins/HdmiCEC. Потім користувачеві буде доступно кілька папок та файлів, з яких потрібно вибрати файл plugin.py. Його потрібно відкрити за допомогою стандартного блокнота. Далі в цьому текстовому файлі потрібно замість першого нуля поставити одиницю, в результаті має бути так - 1.0.0.0. Потім потрібно зберегти внесені зміни в процесі закриття текстового файлу.

Далі потрібно перезавантажити пристрій, після чого знову зайти в налаштування HDMI CEC і перевірити чи збереглися внесені раніше зміни в «Поточній СЕС адресі». Щоб вони запрацювали, потрібно послідовно натиснути «Очищати» > «ОК».

Налаштування на LG

Ця процедура передбачає використання ПДК. Слід зазначити, що у цих телеприймачах реалізовано технологію CEC - Simplink.

Для зміни параметрів необхідно натиснути на пульті кнопку «Головне меню», після чого вибрати іконку «Налаштувань». Потім у меню, що з'явиться, потрібно вибрати послідовно пункти «Всі налаштування» > «Загальні» > «SIMPLINK», після чого вибрати «ВКЛ».

Для встановлення налаштувань підключення встановіть клавішу УВІМК/ВИМК. При вдалому підключенні телеприймач відгукуватиметься на сигнали включення і вимкнення. Якщо відбудеться збій і під'єднатися до ТБ автоматично не вийде, потрібно скористатися кнопкою «INPUT».

Якщо ви прослуховуватимете звук на периферійному пристрої, то його потрібно під'єднати до відповідного порту ТБ і включити в SIMPLINK опцію HDMI-CEC – там має стояти «Вкл». З'єднання буде можливим тільки в тому випадку, якщо на апараті, що підключається, є лого «SIMPLINK». Тому переконайтеся, що він є на апаратурі.

Часті питання

Багато користувачів сучасних цифрових ТБ стикаються з різними проблемами в процесі підключення до них зовнішніх пристроїв за допомогою HDMI ARC, тому нижче будуть надані відповіді на найпоширеніші питання.

Питання експерту Усі підключили правильно, але звук, що відтворюється, на зовнішньому пристрої неякісний. В чому проблема?

Потрібно перевірити параметр Bitstream. Відкрийте налаштування введення звуку на ТБ, увімкніть його або змініть на PCM. Шнур HDMI ARC під'єднаний до ТБ та сучасної аудіо системи, все налаштовано правильно, але звуку немає. Що можна самостійно зробити?

Спробуйте скинути налаштування аудіосистеми. Для цього вимкніть телевізор та систему. Потім натисніть і тримайте клавіші збільшення та зменшення рівня звуку на ПДК, доки на екрані не відобразиться напис INIT. Потім увімкніть ТВ та акустичну систему. Далі натисніть клавішу Home на пульті і відкрийте пункт Settings. Потім зміните Sound Output на Soundbar. Потім на передній панелі має з'явитися сповіщення TV ARC, після чого звук із телеприймача повинен відтворюватися. Помилка 5.1, що робити?

Вона виникає під час використання плеєра 5.1 Dolby Digital або DTS. Часто вона виникає через підключення зовнішнього пристрою до ТБ за допомогою приставки, яка підтримує звук 2.0. Досягти якісного звуку можна в тому випадку, якщо в ТБ передбачено багатоканальний звук 5.1. Іноді для відтворення виробники передбачають окремий вхід. У цьому випадку для під'єднання апаратури одного кабелю буде мало не, причому вам може не допомогти навіть шнур HDMI 2.1.