Які розширення можуть мати програмні програми та як прибрати розширення

Anonim

Файл - це найменша логічна одиниця інформації записана на носії - жорсткому диску, флешці або іншому. Вони використовуються операційною системою для різних цілей. У кожному випадку вони мають відповідний формат.

Що таке виконуваний файл

Файли можна розділити на дві великі групи: програми та дані. Перші запускаються операційною системою виконання. Для других зазвичай встановлена ​​стандартна програма, яка з ними працює.

До виконуваних відносяться програми та командні файли. Користувач їх запускає за допомогою подвійного кліку мишею або натисканням клавіші Enter.

Що таке формат і розширення файлу

Розширення - це частина назви файлу, розташована після точки. Якщо вона відсутня. То вважається, що розширення немає. Дозволяється використовувати кілька точок у такій назві. У такому разі розширення – це ті символи, які знаходяться після останньої з них.

Щоб операційна система знала, що робити з конкретним файлом, вона спочатку читає його розширення. Воно точно свідчить, виконуваний це файл чи файл даних. У разі стає зрозумілим, яка програма має його обробляти. Наприклад, якщо вказано «htm», то при подвійному натисканні мишкою файл буде відкритий у стандартному браузері. Якщо мова йде про картинку з розширенням «jpg», то її зазвичай відкривають у браузері зображень.

Про розширення та формати файлу можна дізнатися з відео

Файл складається з величезної кількості байтів. Для кожного формату є формальні вимоги про те. Яка саме інформація міститься у конкретних байтах. Наприклад, у файлах картинок має бути інформація про кожну точку зображення та її колір. p align="justify"> Виконувані файли різних типів містять код, який повинен виконуватися і уточнюють, як саме він повинен запускатися.

Розширення відповідає формату файлу та визначає те, як повинна вестися робота з ним. Візуально цю інформацію висловлює значок. Для файлу даних вона відповідає програмі, яка його оброблятиме. Користувач має можливість поміняти іконку на ту, яка йому підійде краще.

Які розширення можуть мати програмні програми

Розширення Значення
exe Виконуваний файл
com Виконуваний файл у старому форматі
bat Командний файл
cmd Командний файл

До виконуваних файлів відносяться програми, які виконуються самостійно. Деякі з них можуть працювати з файлами даних, а деякі – ні. Стандартним розширенням є "exe". Такі програми включають код, виконання якого забезпечується операційною системою. Іншим типом виконуваних файлів є командні файли. Вони містять у собі список консольних команд, які виконуються послідовно.

У ролику показано, як відкривати файли з різними розширеннями

Як побачити розширення файлу

Операційна система може бути налаштована таким чином, щоб не показувати розширення зареєстрованих типів файлів. До них відносяться файли, що виконуються, і ті файли даних, для яких призначені програми, що відкривають їх за замовчуванням. Для деяких файлів даних може бути не відповідних виконуваних файлів. У таких випадках розширення не показано.

Щоб побачити розширення файлу, потрібно змінити відповідне системне налаштування. У Windows 10 можна зробити так:

  1. Відкрити Провідник.
  2. В меню вибрати «Вигляд».

  3. Вибирають рядок «Приховувати розширення для зареєстрованих типів файлів» і видаляють галочку.

Потім слід підтвердити зроблені зміни натисканням на «ОК ».

У Windows 7 для цього потрібно виконати такі дії:

  1. Відкрити Провідник.
  2. Вибрати «Параметри тек та пошуку».
  3. Перейти на вкладку «Вид».

  4. Після цього буде відкрито список доступних для зміни параметрів. Потрібно перейти до рядка «Приховувати розширення для зареєстрованих типів файлів» та зняти галочку навпроти неї.

Після натискання на «ОК» коригування набуде чинності.

Як змінити розширення

Операційна система бачачи розширення, розуміє, як працювати з файлом. Іноді може статися так. Що не відповідає формату файлу. Це може статися з різних причин. Ось кілька прикладів:

  1. Користувач працював у текстовому редакторі та зберіг файл з придуманим ним розширенням.
  2. Внаслідок дії вірусу.
  3. При закачуванні з інтернету файлу було присвоєно невластиве йому розширення.

Приміром, при завантаженні з інтернету pdf файлу у нього може виявитися розширення «tmp». З одного боку, файл закачано повністю. З іншого боку - при подвійному кліку по ньому не запускається програма для читання pdf файлів. Щоб вирішити цю та аналогічні проблеми, достатньо встановити файлу потрібне розширення. У цьому прикладі досить поміняти його на «pdf».

Щоб змінити розширення на необхідне, необхідно виконати такі дії:

  1. Відкрити Провідник.
  2. Скасувати опцію «Приховувати зареєстровані розширення файлів». Спосіб, яким потрібно скористатися для цього, докладно описаний вище в цій статті.
  3. Зроблене коригування підтверджують. Потім виходять із налаштувань.
  4. У провіднику знаходять потрібний файл і вибирають його.
  5. Натискають F2. Після цього редагування імені файлу стає доступним.
  6. Вказують потрібне розширення.
  7. Закінчують редагування, натиснувши клавішу Enter.

Як прибрати розширення файлу з назви

Наявність розширення необхідна для того, щоб було зрозуміло, як працювати з цим файлом. Прати його не рекомендується. Однак є можливість не показувати його, якщо воно було зареєстроване системою.

У цьому випадку потрібно вчинити таким чином:

  1. Відкрити Провідник.
  2. Перейти через меню до рядка «Приховати розширення для зареєстрованих файлів».
  3. Поставити позначку у цьому рядку.

Після цього потрібно підтвердити введення. Потім можна буде побачити, що розширення більше не показуватимуться. Якщо вони не були зареєстровані системою, то їх, як і раніше, можна буде побачити.

Як відкрити файл, що виконується

Щоб відкрити файл, що виконується, потрібно зробити по ньому подвійний клік лівою клавішею миші. Це також можна зробити, якщо вибрати його назву та натиснути на клавішу Enter.

Які розширення файлів можуть бути небезпечними

Питання експерту Які розширення можуть становити небезпеку?

Ті, в яких міститься код, що виконується різного роду. Як розпізнати їх?

Самостійно це зробити практично неможливо. Для цього необхідно використовувати антивірусну програму. Як антивірусні програми розпізнають небезпеку?

Вони мають сигнатури (послідовні ланцюжка байтів), які відповідають відомим вірусам. Їхня база даних постійно поповнюється.

Віруси можуть міститися скрізь, де є код, що виконується. Це стосується не тільки програм та командних файлів, а й багатьох інших.

Виконані файли запускаються операційною системою. Потім їм передається керування. Після закінчення роботи його віддають назад в операційну систему.