Що таке LED телевізор

Anonim

LED-телевізори мають великий попит у покупців у всьому світі за рахунок своїх переваг перед іншими моделями. Але щоб правильно вибрати LED TV, потрібно знати основні критерії вибору цих телевізорів і що вони представляють. Все це ми розглянемо в даній статті, тому навіть людина, що не дуже знається на техніці, зможе самостійно підібрати для себе і своєї сім'ї найбільш підходящий ЛІД телевізор.

Що таке LED-телевізор

LED телевізори – це моделі з РК матрицею, яка відображає більш реалістичне зображення за рахунок підсвічування світлодіодами.Правильніше їх називати ТБ з LED-підсвічуванням. Корпорація Samsung з маркетинговою метою назвала їх «LED TV». Цей бренд першим почав виробляти телевізори цього типу.

Повноцінно назвати ці моделі LED не можна, тому що світлодіоди не є одиницями зображення – пікселями. ТБ зі світлодіодним підсвічуванням – це вдосконалені моделі LCD, в яких для підсвічування екрану використовували люмінесцентні лампи CCFL.

Впровадження світлодіодів дозволило:

  • зробити телевізори більш тонкими;
  • зменшити споживання електрики;
  • виключити з виробництва елементи зі шкідливими речовинами.

Принцип роботи LED телевізора

LED телевізор відрізняються від застарілих LCD моделей лише типом підсвічування РК матриці. У LCD телеприймачах вона підсвічується флуоресцентними лампами, замість яких сьогодні використовують світлодіоди.

За кольором світлодіодне LED підсвічування буває двох типів: White LED та RGB LED. Перша складається з білих світлодіодів, які утворюють яскраве біле світло, що дозволяє отримувати на екрані динамічну і дуже чітку картинку при невеликій витраті електрики. Друга складається із синіх, червоних та зелених джерел світла. За рахунок періодичного включення потрібних та відключення непотрібних елементів посилюється колір та глибина чорного кольору на дисплеї, тому покращується якість зображення.

Світлодіодне підсвічування також підрозділяється за способом розміщення елементів, що підсвічують матрицю, на два типи: Edge LED і Direct LED.

Подсветка Direct LED

Direct LED підсвічування висвітлює задню частину екрана (стрічку зі світлодіодними елементами розміщують по всій площі задньої частини дисплея).За рахунок цього світловий потік однорідно розподіляється на телевізійному екрані, тому покращується якість зображення. Для підвищення ефекту за матрицею та світлодіодами встановлюють розсіювач світла.

Кількість та місцезнаходження даних джерел світла визначають розробники телевізорів. Підсвічування, що знаходиться позаду екрана, збільшує товщину телевізора, оскільки потрібне місце для встановлення світлодіодів.

Плюси Direct LED:

  • дозволяє створити однорідне світлове поле по всій РК матриці;
  • повністю відсутні засвіти;
  • споживає менше електрики, ніж торцеве підсвічування.

Минусы:

  • збільшує товщину телеприймача;
  • менш яскравість, ніж у Edge LED.

Подсветка Edge LED

Предбачає встановлення світлодіодних елементів з торців - частіше з боків телеприймача. Планка зі світлодіодними елементами в цьому випадку кріпиться до бокових поверхонь матового розсіювача, завдяки чому вдається досягти рівномірного світлового фону.

За рахунок торцевого розміщення світлодіодів вдається знизити товщину телеприймача, але світлодіодні блоки потрібно точно монтувати. В результаті неякісного монтажу на телевізійному екрані буде видно засвіти - невеликі ділянки неоднорідного світіння (плями).

Плюси Edge LED:

  • підвищує яскравість РК матриці, тому зростає якість зображення і зорове сприйняття того, що відбувається на екрані;
  • Завдяки боковому розміщенню світлодіодів матриці виходять тоншими, тому сам телевізор стає тоншим.

Недоліки:

  • можуть з'являтися засвіти;
  • споживає більше електроенергії, ніж Direct LED.

Плюси та мінуси ЛЕД-телевізорів

У нижній таблиці вказані основні плюси та недоліки LED ТВ.

Плюси та мінуси Дозволяють дивитися якісну картинку з насиченими квітами. Тонкіші, тому що оснащуються тонким дисплеєм. Мають високий контраст. Використання світлодіодного підсвічування дозволило досягти динамічної контрастності. Практично повністю відсутній час відгуку матриці, тому на плазмі можна комфортно дивитися динамічне зображення, тобто фільми. Великий кут огляду – 170 °. Коштують на 30 - 50% дорожче звичайних рідкокристалічних моделей. Небажано включати на довго статичне зображення (наприклад, фотографії), оскільки це згубно впливає на пікселі. Технологія Local Dimming управляє певною групою світлодіодів, тому на контрастній картинці можуть з'являтися кольорові ореоли.Вимогливі до сигналу. Якщо увімкнути на телевізорі з таким підсвічуванням фільм з низьким дозволом, то картинка буде «розтягуватися», що суттєво знизить її якість.

Як вибрати LED телевізор

LED телевізор підбирають в основному за технічними параметрами:

Розмір екрану. Якщо говорити точніше, то діагональ екрану телевізора, яка вимірюється в дюймах. Стандартні телевізори випускають з діагоналлю екрану 10-80 дюймів.

У процесі вибору діагоналі потрібно враховувати розміри кімнати, де стоять ТБ і відстань від екрана до місця перегляду. Якщо він розміщується на відстані 2, 5-3 метри від глядача, то для якісного перегляду каналів потрібно вибирати моделі з діагоналлю екрана 32-42 дюйми. Пристрої з діагоналлю 50-60 дюймів потрібно ставити на відстані не менше ніж 3,5 м від місця перегляду.

Роздільна здатність екрану. Моделі середнього цінового сегмента мають роздільну здатність Full HD (1920 x 1080 пікселів). Для екранів діагоналлю до 32 дюймів можна вибрати роздільну здатність HD Ready. Аналогове телемовлення витіснила «цифра», тому фахівці рекомендують вибирати моделі з більшою роздільною здатністю. Це дозволить мати певний заділ на найближче майбутнє.

  • Габарити. Якщо планується встановити телевізор на тумбочку, то на його масу та розміри можна особливо не дивитися. Легку і тонку модель необхідно вибирати в тому випадку, якщо вона буде кріпитися до стіни або стелі.
  • Частота оновлення дисплея. Цей параметр вимірюється у герцах. Розгортка відео для цифрового телемовлення – 50 Гц, цього значення достатньо для відображення динамічних сцен. Щоправда, практично з кожним роком контент розвивається і цієї частоти йому стає недостатньо.Корпорації Соні та Samsung вирішили цю проблему додаванням проміжних кадрів, завдяки чому розгортка збільшилася до 100 Гц. У деяких нових моделях цей показник сягає 200 Гц.
  • Покриття матриці. Матове покриття усуває відблиски, але трохи зменшує чіткість зображення. Глянцева матриця відображає контрастну, яскраву та насичену картинку, але вона не стійка до відблисків. Тому на ній погано видно зображення влітку, коли яскраво світить сонце.
  • Наявність необхідних інтерфейсів. Сьогодні багато гаджетів можна підключити до телевізора, для прослуховування музики на зовнішніх аудіо пристроях, перегляду фільмів, онлайн роликів та більш комфортної гри в улюблені РПГ, гонки тощо. на великому екрані. Для цього часто достатньо наявність на телевізорі кількох HDMI, USB-портів та аудіо вихід.

Наявність Smart ТВ.Ця функція дозволяє виходити в Інтернет із телевізора. Завдяки цьому користувач може відтворювати на ТБ розміщені в глобальній мережі кінофільми, серіали, музичні файли, переглядати фотографії, користуватися соціальними мережами та різними онлайн-програмами, а також грати по мережі з іншими інтернет користувачами і т.д. Для підключення до інтернету телевізор може оснащуватися Wi-Fi модулем або LAN-роз'ємом.

Тип операційної системи. Велика функціональність сучасних ТБ обумовлена ​​тим, що на них встановлюють операційну систему (webOS, Tizen або Android).

Важливо! Перед вибором LED телевізора, найголовніше визначиться з основною метою покупки. Наприклад, якщо вам не потрібний інтернет, то не варто переплачувати за цю функцію. Якщо телевізійна панель купується для кухні (для перегляду серіалів та новин), то частоту оновлення екрана та роздільну здатність можна вибрати менше, щоб зменшити вартість телевізора.

Кращі моделі LED-телевізорів

Нижче ми розмістили рейтинг найбільш популярних в РФ LED телевізорів, тому з його допомогою можна швидко підібрати для себе оптимальну за функціональністю модель.

Найменування Опис Плюси і мінуси
SAMSUNG UE28N4500AU 28 Предбачено технологію Смарт-ТВ, що відкриває доступ до величезної відеотеки. Завдяки опції AirPlay можна за лічені секунди переносити на ТБ фотографії та картинки з телефону. Для керування можна використовувати ПДК або смартфон.

Відображає насичену квітами картинку, що очищається від зайвих шумів за рахунок Ultra Clean View. Зображення нормально видно з багатьох кутів, тому глядач може переглядатися по кімнаті під час перегляду ТБ. Гучний звук.

Плюси:

  • легкий;
  • гучний звук;
  • якісна картинка;
  • гарантія – 7 років.

Минусы:

  • 1 USB роз'єм;
  • не відтворює відео AVI, закодоване кодеками Divx і Xvid.
TCL LED24D3100 24 Недорогий телевізор з основним набором функцій та гарним дизайном. Ідеально підходить для невеликих кімнат. За рахунок тонкої рамки він виглядає дуже витончено, тому добре поєднується з будь-яким інтер'єром. У комплектації передбачена підставка, завдяки якій він дуже стійкий.

Роздільна здатність дисплея 1366×768 пікселів, тому зображення на ньому виглядає гідним. Об'ємного звуку Dolby Digital потужністю 10 Вт цілком достатньо для якісного перегляду кінофільмом та музичних концертів.

Завдяки таймеру він вимкнеться сам, якщо ви заснете під час перегляду. За допомогою захисту від дітей можна контролювати час знаходження малюків біля телевізійного екрану та відеоконтент, що вибирається ними. USB-роз'єм дозволяє дивитися фільми, фотографії, а також прослуховувати аудіофайли з флешки або жорсткого диска.

Плюси:

  • кілька кріплень;
  • таймер сну;
  • батьківський контроль;
  • USB-порт;
  • невелика вартість (від 7000 руб).

Минусы:

слабкі динаміки.

.

Haier LE24K6500SA 24 Досить компактний телеприймач з екраном 24 дюйми. Відображає яскраву та насичену картинку. Дозвіл дисплея 1366х768 пікселів, що дозволяє розглянути на екрані навіть дрібні деталі.

Можна підключити до глобальної мережі за допомогою LAN порту або Wi-Fi адаптера. Функція Smart TV TV дозволяє отримати доступ до багатьох відео ресурсів. Для відтворення мультимедіа файлів із зовнішніх накопичувачів оснащується двома USB портами та одним HDMI роз'ємом.

Плюси:

  • Проста навігація по меню, з якою впораються навіть люди похилого віку;
  • функція Smart ТВ;
  • Наявність USB і HDMI портів;
  • якісна картинка.

Минусы:

довго перемикаються ТВ канали.

Philips 32PHS5813 Наявність OS Saphi спрощує роботу зі Смарт TV. Є великий набір програм для перегляду онлайн фільмів, роботи з різними соціальними мережами та багатьма іншими інтернет ресурсами. Для управління можна використовувати ПДК або сучасний мобільний телефон.

Потужний графічний процесор якісно обробляє цифровий сигнал, при цьому прибирає з нього перешкоди, а також визначає оптимальну яскравість, контрастність та насиченість для кожної дії на екрані. Завдяки цьому на дисплеї відображається чітке зображення.

Вбудовані динаміки рівномірно розподіляють по всьому приміщенню звук, що відтворюється. Звуковий сигнал очищається від сторонніх шумів, тому голоси акторів звучать чистіше та голосніше.

Плюси:

  • Наявність операційної системи;
  • функція Smart TV;
  • управління за допомогою ПДУ або мобільного телефону;
  • насичена та яскрава картинка;
  • об'ємний стереозвук.

Минусы:

  • довго вантажить сторінки;
  • широкі ніжки.
Hyundai H-LED43ET3001 43 Цей апарат з 43 дюймовим екраном ідеально підходить для перегляду відеоконтенту та ігор. Екран із співвідношенням сторін 16:9, а також тонкі налаштування контрастності та яскравості дозволяють досягти якісного та зручного для сприйняття ока зображення на екрані. Оснащується двома динаміками по 16 Вт, яких цілком достатньо для будь-якої квартири, тому купувати додатково зовнішню акустичну апаратуру не потрібно.

Забезпечений такими портами: 3 HDMI, 2 USB та 1 D-Sub. Тому його можна використовувати як монітор для ноутбука або ПК, а також переглядати та прослуховувати на ньому мультимедійні файли із зовнішніх накопичувачів. Комплектується зручним пультом і дуже надійною підставкою.

Плюси:

  • чітке та насичене зображення;
  • добротне складання;
  • може використовуватись як монітор для ПК;
  • комплектується зручною та надійною підставкою;
  • є необхідні порти;
  • невелика вартість (17000 руб).

Минусы:

  • подтормаживает регулювання рівня гучності;
  • незручно розташовані USB-порти;
  • погано стабілізується гучність при переході на інший канал.
Telefunken TF-LED32S73T2 32 Цей телевізор є бюджетним. Двох динаміків по 6 Вт вистачає для невеликої зали, при цьому вони відтворюють чіткий і гучний звук.

Поставити його можна на підставку, що йде в комплектації, або закріпити на стіні. Щоправда для цього потрібно буде купити окремо надійні кріплення.

Є HDMI та USB порти, за допомогою яких можна приєднати до нього різні плеєри, зовнішні флеш накопичувачі та іншу сучасну апаратуру.

Плюси:

  • зручний ПДУ;
  • є необхідний набір роз'ємів;
  • чіткий і гучний звук;
  • недорого коштує (7500 руб).

Минусы:

  • під час перегляду відеофайлів з USB зображення не перемикається на повноекранний режим;
  • слабкий корпус.
QLED SANSUNG QE55Q70RAU 55 За якістю картинки перевершує багато моделей телевізорів. Дозволяє оцінити навіть дрібні деталі у кінокартинах та іграх. Продуктивний мікропроцесор згладжує картинку і перетворює її до 4K.

Качественная 2.1 канальна аудіосистема відмінно відтворює будь-які частоти звуку, при цьому автоматично очищує його від сторонніх шумів. Smart-TV дозволяє знаходити в глобальній мережі якісний контент для перегляду.

Працює з голосовими командами, тому можна швидко шукати необхідні файли. Можна використовувати разом із системою «Розумний дім» для перегляду зображення з відеокамер та увімкнення різної апаратури.

Плюси:

  • Яскрава картинка;
  • перетворює зображення до 4К;
  • підтримує AirPlay та AppleTV;
  • велика кількість вбудованих програм;
  • оптимальний для будинку чи квартири розмір екрану.

Минусы:

  • дорого коштує (до 100000 руб);
  • не відтворює відеофайли AVI.
BBK 50LEX-8156/UTS2C 50 Дозволяє комфортно дивитися відеоконтент UHD. Оснащений величезним екраном 127 см, який відображає насичену та чітку картинку. За допомогою вбудованого тюнера можна дивитися цифрове та супутникове ТБ.

Завдяки Wi-Fi адаптеру і LAN порту можна підключити його до інтернету. У ньому є і Bluetooth модуль, за допомогою якого можна підключати бездротову клавіатуру, мишку або аудіосистему.

Операційна система Android розширює функціональність телевізора, тому можна користуватися багатьма інтернет-сервісами. У неї вшиті Ivi, Megogo і Play Market.

Є порти USB, для підключення зовнішніх накопичувачів. Комплектується двома ПДК, один з яких можна використовувати як мишку. Завдяки цьому можна швидко шукати потрібний контент.

Плюси:

  • Насичене та яскраве зображення;
  • комплектується двома ПДУ;
  • функція Смарт-TV;
  • підключення різних периферійних пристроїв через Bluetooth;
  • недорого коштує (23 000 руб).

Минусы:

  • немає стереозвуку;
  • не передбачено захисту від дітей.
LG 49UK6200 49 Дисплей 49 дюймів з роздільною здатністю 3840х2160 пікселів дозволяє якісно переглядати відеоконтент Ultra HD. За допомогою чотириядерного процесора видаляються всі перешкоди з сигналу, що надходить, а також картинка перетворюється до 4K. За рахунок функції Ultra Surround та аудіо ефектів з динаміків виходить об'ємний та потужний звук.

Дозволяє комфортно дивитися фільм і ТБ передачі з будь-яких точок приміщення, при цьому картинка не погіршується і не стає темнішою під кутом. Передбачено функцію смарт-ТВ. Для запуску утиліти Ivi на пульті є окрема кнопка.

Плюси:

  • широкий кут огляду;
  • комфортне управління;
  • функція смарт-ТВ;
  • об'ємний звук;
  • якісна картинка.

Минусы:

  • невелика швидкість роботи в програмах;
  • не дуже зручний ПДУ;
  • симпатичні, але ненадійні ніжки.
Prestigio 43 Space B 43 Завдяки великому куту огляду можна дивитися передачі великою родиною. Є 3 HDMI та 2 USB роз'єми, що дозволяє дивитися та слухати мультимедіа файли із зовнішніх накопичувачів. Вшитий плеєр підтримує багато відео та аудіо форматів.

Є таймер сну. За рахунок якісного підсвічування споживає мало електрики.

Переглянуто розширені налаштування звуку, тому кожен користувач може налаштувати його під свої потреби. Завдяки тонкій рамці та невеликій підставці телевізор виглядає досить елегантно.

Плюси:

  • широкий кут огляду;
  • таймер сну;
  • невелике споживання електрики;
  • Хороший дизайн;
  • чистий і гучний звук з великою кількістю налаштувань.

Минусы:

  • тугі кнопки на ПДУ;
  • мало налаштувань картинки.