Як відкрити диспетчер завдань на Мак

Anonim

Несмотря на те, що Mac на відміну від Windows хвалиться більш стабільною роботою, іноді провисання трапляються і цій системі. Будь-який користувач Windows легко знайде і відкриє диспетчер завдань. Однак де він прихований у макбуку знає не кожен, і користувачі-початківці частенько опиняються в глухому куті.

Що таке диспетчер задач

За аналогією з Windows диспетчер завдань на макбуку використовується, коли потрібно закрити якусь програму, відстежити навантаження процесора запущеними процесами, використання оперативної пам'яті в даний момент та інші параметри.Диспетчер завдань дозволяє не лише відслідковувати стан системи, а й може привласнити обраному процесу інший пріоритет. Головна відмінність диспетчера завдань в операційній системі Mac від Windows – його функції розташовані в різних місцях, а найчастіше, щоб завершити загальмовані процеси, необов'язково навіть відкривати сам диспетчер завдань.

Дізнатися про те, що робити у разі зависання працюючої програми, можна у відеоролику

Як відкрити диспетчер завдань на Мак через примусове завершення програм

При зависанні програми користувачі Windows знають «чарівне» поєднання клавіш: Ctrl+Alt+Delete. Функціонал макбука відрізняється від віндосівського, тому тут цей прийом не спрацює.

Для випадків нестабільної роботи програм компанія Apple подбала про створення спеціальної утиліти «Примусове завершення програм». Вона є більш спрощеним варіантом утиліти «Моніторинг системи».Відкривається вона просто, достатньо одночасно натиснути три клавіші: ⌘Command + ⌥Option (Alt) + Esc.

Користуватися програмою дуже просто: одне клацання лівою кнопкою мишки на ім'я програми, що зависла (поряд з нею буде напис – «не відповідає») і вибрати пункт «завершити», після чого програма буде закрита. Це найшвидший і найпростіший спосіб боротьби із зависаннями.

Можна не використовувати задане поєднання клавіш, а перейти в меню, натиснувши на значок Apple, і в списку вибрати пункт «Завершити примусово», але це буде трохи довше, ніж натискання готової комбінації на клавіатурі.

У деяких випадках примусово зупинити роботу можна, клацнувши на іконку програми на панелі Dock правою кнопкою мишки та вибравши відповідний пункт.

Як зняти завдання на Макбуку через контекстне меню

Цей спосіб ще простіше, ніж перший. Для завершення процесу досить скористатися контекстним меню MacOS. Для цього на нижній панелі слід вибрати в списку програму, що зависла, клікнути правою кнопкою мишки по ній і в випадаючому контекстному меню вибрати пункт «завершити» - він знаходиться в самому низу списку. Якщо натиснути кнопку «Option(Alt)», то відкриється розширений варіант, у якому доступний пункт «завершити примусово». Потрібно натиснути на нього, після цього робота програми буде зупинена, і вона закриється.

Як запустити диспетчер завдань на Мак за допомогою комбінації клавіш

Ще один найпростіший спосіб завершити роботу необхідної програми – одночасно натиснути на клавіатурі ⌘Command + Q. Багатьом користувачам, однак, не подобається це поєднання – його часто натискають випадково, що призводить до завершення роботи та втрати даних.

Використовуємо Spotlight

Spotlight – це спеціальна пошукова система Мак. Допомагає знайти необхідні документи, програми та програми. Щоб відкрити Spotlight, потрібно натиснути зображення лупи в кутку меню, або скористатися клавіатурою і натиснути ⌘Command + Space. У цій пошуковій системі можна запустити диспетчер завдань або інакше «Моніторинг системи». Для цього необхідно ввести в пошуковому рядку слово «моніторинг», а далі система сама підкаже, що шукається. Далі слід натиснути Enter (Return в MacOS) і утиліта відкриється.

Як запустити диспетчер за допомогою Launchpad

Якщо з якихось причин користувача не влаштовує пошук через Spotlight, можна скористатися Launchpad – корисна функція, за допомогою якої можна відобразити всі існуючі на макбуці програми у вигляді іконок на робочому столі (що робить його схожим з iOS).

Щоб запустити Launchpad, необхідно натиснути на іконку функції (із зображенням ракети), після відображення всіх додатків у вигляді іконок, клацнути на папку «інші». У переліку значків вибрати «Моніторинг системи» та запустити його.

Якщо є бажання залишити утиліту на постійній основі на панелі Dock, слід клацнути по ній правою кнопкою миші (або пальцями на трекпаді), у розділі «Параметри» знайти та вибрати рядок «Залишити в Dock». Тепер навіть після закриття програми вона залишиться висіти на панелі Dock.

Диспетчер завдань на Мак за допомогою утиліти Моніторинг системи

Як говорилося вище, відкрити Моніторинг системи можна за допомогою Spotlight або Launchpad. Ще варіант – пройти шляхом «Finder» - «Програми» - «Моніторинг системи».

Сама утиліта схожа з Диспетчером завдань для Windows: вона надає користувачеві ту ж інформацію про роботу пристрою в даний момент часу (навантаження ЦП, використання пам'яті, диска та ін.). У ньому можна переглянути наслідки взаємодії програмного забезпечення макбука з його апаратними можливостями, а також закрити програми, що працюють з помилками.Просто так відкривати Моніторинг сенсу немає, але він підходить для діагностики проблеми, що виникла.

Діалогове вікно утиліти, що з'явилося, пропонує користувачеві список усіх працюючих додатків. Залежне можна знайти за назвою, скориставшись вбудованим рядком пошуку (які програми, що не відповідають, зазвичай позначаються червоним кольором, що може полегшити пошук). Ще варіант – шукати за ID (ідентифікаційним номером). Далі на вибір надаються два варіанти: «завершити», тобто. закрити програму звичайним способом із збереженням даних, або «завершити примусово» для програм, що підвисли і перестали працювати.

про відкриття Моніторингу системи розказано у відео

Використовуємо Термінал

Якщо всі перепробовані до цього способи не спрацювали, залишається найнадійніший - скористатися командним рядком.Однак, він призначений для досвідченіших користувачів, і новачкам потикатися туди не рекомендується. За допомогою Терміналу можна швидко закрити вибраний процес чи завдання. Щоб це зробити, необхідно виконати такі етапи:

  • Открыть Термінал (пройшовши шляхом «Finder» - «Програми» - «Термінал» або за допомогою пошуку Spotlight);
  • Командою top можна викликати список активних на даний момент процесів. Знайшовши потрібну програму, закрити список можна кнопкою Q.
  • Щоб завершити роботу певної програми в Терміналі, в командному рядку вводиться команда killall + назва програми. Наприклад, якщо ввести killall + Safari, буде завершено всі процеси, пов'язані з цим інтернет-браузером. Після введення потрібної команди залишиться натиснути кнопку «підтвердити», і процес буде завершено.
  • Якщо користувач знає ID програми, що зависла (знайти його можна, скориставшись командами «ps» або «ps aux»), ввести в командний рядок kill – , де – це ID програми, що зависла.

Важливо: при роботі з командним рядком потрібно бути гранично уважним та обережним при роботі з примусовим завершенням програм. Будь-яка необережна дія може запустити аварійне переривання роботи операційної системи, що може викликати ризик втрати незбережених даних, а також призвести до збою роботи системних функцій.

Бонус: корисні комбінації клавіш для Макбука

Будь-яке одночасне натискання кнопок клавіатури необхідно для прискорення взаємодії з пристроєм, програмним забезпеченням та економії часу в цілому. Комбінуючи різні клавіші, можна успішно проводити ті дії, в інших випадках для яких знадобилися різні пристрої введення (миша, трекпад і т.п.). Не всі користувачі мають такі широкі можливості клавіатури. Більшість комбінацій є натисканням ⌘Command + будь-яка кнопка.

Значення комбінацій клавіш

Комбинация Значення
⌘Command + C Створюється копія вибраного елемента в буфері обміну (комбінація діє і в меню Finder)
⌘Command + V Вставити в документ або програму раніше скопійований у буфер обміну файл (для меню Finder також діє)
⌘Command + F Знайти потрібний елемент у документі або меню Finder
⌘Command + H Приховує вікно активної програми. Якщо потрібно залишити вікно активної програми відкритим, але закрити всі інші, натискається ⌘Command + H + Option
⌘Command + P Запуск друку відкритого текстового файлу
⌘Command + S Зберегти відкритий текстовий документ
⌘Command + O Викликає діалогове вікно для відкриття програми
⌘Command + W Завершити роботу працюючого додатка. Щоб завершити всі процеси, натискається Option + ⌘Command + W
Option + ⌘Command + Escape Робота програми припиняється примусово
⌘Command + Space Відкрити пошуковий рядок Spotlight
Control + ⌘Command + Space Показати на екрані клавіатуру з усім набором емоджі та іншими доступними символами
Control + ⌘Command + F Перейти в режим роботи при повному екрані
⌘Command + Tab Переключитися на попередній, раніше активний додаток
Shift + ⌘Command + N Створити нову папку в меню Finder
⌘Command + кома (, ) Відкрити список налаштувань поточної працюючої програми
Option + ⌘Command + кнопка живлення Перевести Макбук у режим сну
Control + ⌘Command + кнопка живлення Примусове перезавантаження Макбука без запиту про збереження даних активних документів та додатків (рекомендується використовувати лише в крайніх випадках)
Control + ⌘Command + Q Негайне блокування екрану
Shift + ⌘Command + Q Вихід із облікового запису користувача системою (при цьому вискочить вікно для підтвердження дії). Щоб вийти із системи без запиту, потрібно натиснути Option + Shift + ⌘Command + Q
⌘Command + D Створити копію вибраного елемента
⌘Command + F Запустити пошук Spotlight у меню Finder
Shift + ⌘Command + D Відкрити вибрану папку на робочому столі
Shift + ⌘Command + C Відкрити вікно «Комп'ютер»
Shift + ⌘Command + F Відкрити вікно «Недавні» з переліком раніше використаних або переглянутих файлів
Shift + ⌘Command + I Відкрити iCloud Drive
Option + ⌘Command + L Показати папку із завантаженими файлами
Control + Shift + ⌘Command + T Перенести з меню Finder виділений файл на панель Dock (поєднання доступне для версії OS X Mavericks та пізніших)
⌘Command + Shift + 3 Зробити знімок екрана
⌘Command + Shift + 4 Зробити знімок певної частини екрана
Option + Backspace При роботі в документі допоможе видалити цілі слова замість окремих букв
Виділення кількох об'єктів + ​​Space Переглянути вибрані елементи в режимі Quick Look – швидкого перегляду
Option + ⌘Command + D Відобразити або приховати панель Dock
⌘Command + Delete Перемістити потрібний об'єкт у кошик