Chromecast

Anonim

Chromecast - це невеликий на вигляд пристрій підключають до телевізійного приймача через HDMI роз'єм. Відео та звук отримують за допомогою бездротового зв'язку. Пристрій розроблений фахівцями Google у 2013 році.

Для чого потрібен Chromecast

Chromecast призначений для отримання телевізійним приймачем відео або аудіо контенту. На екрані можна використовувати екран телевізора, комп'ютера або мобільного пристрою. Аудіоконтент може бути прийнятий на Smart динамік Google Home.

Тут не передбачено наявність власного джерела харчування. Для цього необхідно підключення через роз'єм USB. У комплекті є адаптер. Власний пульт керування не передбачено, тому виконання налаштувань роблять на пристрої, що передає.

Як працює Chromecast

Робота відбувається відповідно до протоколу Cast. Він є пропрієтарним, а права на нього належать Google. Використання протоколу закладено в основу Chromecast. Компанія дозволяє розробникам виробляти продукти, що працюють з його використанням.

Коли його було створено, планувалося його застосовувати для передачі відео зі смартфона або планшета на екран телевізора. Протокол є кросплатформним і підходить для роботи з будь-якою поширеною операційною системою.

Відеодані передаються через домашню Wi-Fi мережу. При цьому на будь-якому з підключених пристроїв можна побачити іконку Chromecast, натискання на яку дозволяє виконувати налаштування роботи.

Можливості Chromecast

Цей пристрій має багато можливостей. Які залучають користувачів:

  1. З цією технологією працює більшість популярних відеосервісів.
  2. Доступно мовлення 4К.
  3. Геймери, щоб здійснювати трансляцію ігрового процесу можуть використовувати технологію, що розглядається.
  4. Можна відображати сторінку браузера або екран програми.
  5. Можна програвати відео або аудіо файли з різних джерел.
  6. Можна транслювати те, що відбувається на робочому столі. Це корисно, зокрема. Для передачі зображення навіть від тих, які не мають вбудованої підтримки Chromecast.

Є доступ до величезної кількості якісного аудіо та відео контенту.

Які платформи та програми підтримують Chromecast

Відомі відеосервіси додають відповідну кнопку для використання з відеоконтентом. Це стосується Youtube, Netflix, Shjnify та інших. Однак є й такі, що з Chromecast не співпрацюють. Прикладом може бути Amazon Prime Video.

Переваги та недоліки Chromecast

Плюси та мінуси Висока якість показу. Доступність різних варіантів трансляції. Велика кількість сервісів та програм для Chromecast. Простота налаштування та використання. Ранні моделі не працювали з частотним діапазоном 5 ГГц під час використання Wi-Fi. Вимагає обов'язкового використання браузера Google Chrome.

Використання Chromecast суттєво розширює можливості для перегляду якісного відео контенту.

Перше покоління Chromecast

Характеристика Параметр
Максимальна доступна роздільна здатність 1080p
Підтримка HDMI CEC Так
Електроживлення

Підтримуваний частотний діапазон Wi-Fi Wi-Fi B/G/N/AC на частоті 2.4 та 5 ГГц
Через microUSB
Підтримуваний частотний діапазон Wi-Fi Wi-Fi B/G/N/AC на частоті 2.4

Ці пристрої з'явилися у 2013 році. Вони підтримували перегляд з найбільш відомих сервісів і забезпечували можливість перегляду екрана в деяких програмах.

Друге покоління

Характеристика Параметр
Максимальна доступна роздільна здатність 1080p
Підтримка HDMI CEC Так
Електроживлення

Підтримуваний частотний діапазон Wi-Fi Wi-Fi B/G/N/AC на частоті 2.4 та 5 ГГц
Через microUSB
Підтримуваний частотний діапазон Wi-Fi Wi-Fi B/G/N/AC на частоті 2.4 та 5 ГГц

Представники цього покоління надійшли у продаж у 2015 році. Тепер було випущено як звичайний Chromecast, а й Chromecast Audio, призначений якісної передачі звуку. Різниця швидкості доступу з попереднім поколінням незначна. В цілому характеристики пристроїв обох поколінь аналогічні, за винятком використання обох основних частотних діапазонів для Wi-Fi.

Google Chromecast Ultra

Характеристика Параметр
Максимальна доступна роздільна здатність 1080p, трансляція в UHD режимі
Підтримка HDMI CEC Так
Електроживлення Через microUSB з підтримкою Ethernet
Підтримуваний частотний діапазон Wi-Fi Wi-Fi B/G/N/AC на частоті 2.4 та 5 ГГц

Chromecast Ultra побачило світ у 2016 році. Дехто вважає його представником третього покоління, проте насправді це не так. Йдеться більш досконалому варіанті пристрою другого покоління. Такі пристрої підійдуть тим, хто хоче забезпечити максимально високу якість показу.

Як користуватися хромкаст

Порядок використання на різних пристроях відрізняється. Обов'язковою умовою є наявність браузера Google Chrome. Далі будуть розглянуті особливості використання на комп'ютерах або мобільних пристроях.

Настільний комп'ютер або ноутбук

Доступно виконувати трансляцію з однієї із вкладок браузера, передавати відео з робочого столу, запустити файл для демонстрації через телевізор. Для роботи необхідно запустити браузер Chrome із встановленим спеціалізованим додатком. Дії відбуваються у такому порядку:

  1. Запускають Chrome.
  2. У розділі плагінів вибирають Cast і запускають його, натиснувши на рядок «Більше».
  3. Відкриється розділ налаштувань плагіна. У ньому вибирають доступний пристрій Chromecast. Якщо їх кілька, то вказують необхідне.
  4. Вказують джерело трансляції. Це може бути файл, робочий стіл або вкладка браузера.
  5. Після підтвердження введених даних, почнеться трансляція.

У процесі перегляду потрібно, щоб Chrome був запущений. Це не виключає можливості працювати з іншими програмами, але в цьому випадку їх доведеться використовувати паралельно.Якщо планується транслювати зображення з робочого столу, необхідно враховувати. Що його побачать глядачі. Для цього потрібно прибрати з нього все непотрібне для проведення демонстрації.

Смартфони та планшети з Android

Тут доступна трансляція екрана всього пристрою або лише окремої програми. Останній спосіб підходить тільки для тих програм, де є вбудована підтримка Chromecast. Якщо її немає, то показ всього екрану - єдиний спосіб провести демонстрацію.

Для того, щоб забезпечити проведення роботи, потрібно виконати такі дії:

  1. Зайти в налаштування.
  2. Вибрати «Cast».
  3. Вибирається з доступних пристроїв Chromecast.
  4. Потрібно вибрати джерело відео контенту. Це може бути вікно програми або весь екран.
  5. Після підтвердження даних трансляція почнеться.

Для деяких програм або сервісів передбачена спрощена процедура підключення. Йдеться про ті, де не тільки є підтримка протоколу Cast, але й є особлива кнопка для такого підключення.

Мобільні гаджети з iPhone

В цьому випадку можна передавати лише відео з екрана деяких програм. Обов'язковою умовою для цього є підтримка імені протоколу Cast. Обмеження пов'язані з високими вимогами щодо безпеки таких пристроїв.

Налаштування

Для того, щоб здійснити підключення до телевізора, потрібно зробити наступне:

  1. В телевізорі потрібно знайти роз'єм HDMI і підключити до нього Chromecast. У деяких моделях він відсутній. У такому випадку використовувати пристрій немає можливості. У деяких портах кілька. Для підключення можна використовувати будь-який із них. Його номер потрібно запам'ятати для того, щоб правильно виконати налаштування.
  2. Налаштування може відбуватися лише там, де встановлено браузер Chrome. Потрібно встановити відповідний додаток або програму, яка потрібна для налаштування. Адреса, за якою його можна знайти, зазвичай вказують в інструкції до пристрою або друкують на коробці. Для мобільних пристроїв буде потрібно Google Home, на комп'ютері в адресному рядку потрібно набрати «chromecast.com/setup».
  3. Для того, щоб розпочати встановлення потрібних параметрів, треба провести підключення через Wi-Fi. Воно виконується звичайним чином. Для цього заходять у налаштування та переходять до розділу «Wi-Fi». Chromecast створює мережу, яка має таку саму назву. До неї необхідно підключитися, ввівши пароль із 4 цифр. про процедуру налаштування розказано нижче.
  4. Для роботи повинна бути за допомогою роутера організована домашня бездротова мережа. Через неї для показу отримуватимуть відеоконтент. Щоб переглядати, не потрібно, щоб комп'ютер або мобільні пристрої були запущені.Передача даних здійснюватиметься безпосередньо через роутер.
  5. При підключенні на екрані телевізійного приймача з'явиться запрошення налаштувати. Після під'єднання пристрою до телевізора через HDMI у налаштуваннях телевізора встановлюють цей порт як джерело сигналу.
  6. Після запуску програми налаштування на під'єднаному пристрої буде автоматично здійснено пошук бездротової мережі для Chromecast. На екрані телевізора з'явиться код із чотирьох символів, який потрібно ввести для доступу до мережі.
  7. Ви можете вказати іншу назву для підключення до пристрою. Якщо користувач захоче, він зможе залишити старе.
  8. Введіть пароль для домашньої мережі. На цьому налаштування з'єднання буде завершено.

Якщо виникла потреба скинути налаштування до заводських параметрів, це можна зробити за допомогою натискання спеціальної кнопки.Вона знаходиться на корпусі поряд із роз'ємом. Натискання має бути тривалим. Його тривалість складає 20-25 секунд. Якщо індикатор почне швидко блимати, це покаже, що настройки вже скинулися до міських.

З докладним оглядом можна познайомитися, подивившись у відео

Проблеми при використанні

Питання експерту Чи надійний Chromecast?

Цей пристрій забезпечує простоту налаштування та високу надійність роботи. Чи достатньо для живлення використовувати підзарядку через microUSB?

Практично завжди напруги, що подається достатньо для повноцінної роботи пристрою.

При роботі потрібно забезпечити електричне живлення. Зазвичай для цього використовують USB. Іноді надходження електричної енергії від нього недостатньо. У цьому випадку необхідно з'єднатися з розеткою.Якщо пристрій увімкнено, на екрані телевізора з'явиться повідомлення.

Бонус: Що можна подивитися або послухати через Google Chromecast

Якщо телевізійний приймач використовує Chromecast, він отримує багато можливостей для отримання цікавого відео. Це відео сервіси інтернет, програми з комп'ютера, а також відео та аудіофайли, які можна надіслати на комп'ютер. Деякі варіанти варто розглянути.

Youtube

Цей сервіс має вбудовану підтримку Chromecast. Наприклад, відкривши Youtube на смартфоні та обравши відео, можна помітити іконку із зображенням прямокутника та концентричних дуг. При натисканні на неї з'являється вибір приймача під час трансляції. Як один з варіантів з'явиться назва Chromecast, яка була вказана в процесі налаштування.Клікнувши по ньому, користувач надішле відеоролик для перегляду на телевізорі.

Після відправки на смартфоні ролик вже не прокручується, але показується на великому екрані. Натискаючи на іконки на екрані, можна керувати процедурою перегляду на телевізорі: зупинити, промотати або зробити щось інше. Також можна вибрати наступне відео для перегляду.

Netflix

Отримання послуг тут є платним. Глядачі можуть вибирати з величезної кількості цікавих фільмів та серіалів. Керування переглядом здійснюється аналогічним чином.

Використання Chromecast дозволить глядачам познайомитися з новинками фільмів, переглянути класичні відео. Висока якість показу дозволить глядачам насолодитись переглядом. Налаштування та використання гаджета здійснюється без будь-яких складнощів.