Як видалити файл

Anonim

Іноді потрібно видалити файл, але цього зробити не виходить. У більшості випадків при спробі це зробити з'являється повідомлення про те, що з ним працює якийсь процес. Іноді при спробі видалити нічого не відбувається. На перший погляд ситуація здається нерозв'язною, проте існує кілька варіантів, використовуючи які, можна досягти мети.

У більшості випадків вирішити проблему можна за допомогою щодо простих засобів, проте іноді щоб зробити видалення, доводиться витрачати багато часу і сил.

Як видалити файл, який не видаляється, без програм

У більшості випадків файл, який не вдається видалити, зайнятий якимось процесом. Інформацію про всі запущені в системі процеси можна отримати, запустивши диспетчер завдань. З його допомогою можна закінчити процес, який блокує видалення. У такій ситуації необхідно вжити наступних дій:

  1. Натиснути лівою клавішею мишки на кнопку «Пуск», яка знаходиться в нижньому лівому кутку екрана:
  2. У полі для пошуку набирають рядок «Диспетчер завдань».
  3. Вибравши в результатах пошуку відповідний рядок, клацають по ньому.
  4. В результаті відбувається запуск диспетчера завдань. У ньому є кілька вкладок. Потрібно перейти на «Процеси». Користувач побачить список запущених у системі процесів.
  5. Коли з'являється повідомлення про те, що файл не можна видалити тому, що він зайнятий певним процесом, ім'я останнього не вказується. Тому потрібно вибрати підходящий самостійно.По відповідному рядку клацають правою кнопкою мишки. В результаті буде показано контекстне меню.
  6. Необхідно вибрати рядок «Завершити процес». Після підтвердження він припинить працювати.
  7. Після цього потрібно провести видалення файлу.

Цей спосіб хороший тим, що він відносно простий. Однак не завжди виходить правильно визначити те, який процес перешкоджає видаленню. У деяких випадках спробу доведеться повторювати 2-3 рази.

У деяких випадках видалення не можна зробити через те, що операційна система вимагає роботи прав власника файла. В цьому випадку потрібно стати таким власником або отримати права адміністратора. Існують також інші способи для видалення.

Видалення Windows.old, тимчасових файлів та інших системних каталогів

Іноді йдеться про видалення не користувальницьких, а системних файлів.У деяких випадках це пов'язано з тим, наприклад, що в тимчасовій директорії накопичилося занадто багато файлів, в інших - користувач знає, що можна безпечно видалити системні файли та каталоги, попередньо з'ясувавши, що це безпечно для роботи операційної системи.

Перезавантаження комп'ютера для видалення файлів

Іноді видалення не відбувається через те, що файл зайнятий процесом. Але немає можливості дізнатися яким саме. У цьому випадку допоможе перезапустити комп'ютер. У більшості випадків відразу після нього файл не буде зайнятий і процедура видалення пройде успішно.

За допомогою Командного рядка

Проведення видалення доступне за допомогою командного рядка. Для цього необхідно виконати такі дії:

  1. Клікнути по кнопці «Пуск».
  2. Набрати текст «Командний рядок».
  3. Серед результатів пошуку запустити варіант, що передбачає наявність прав адміністратора.

  4. Потрібно перейти до каталогу, де знаходиться файл. Це роблять за допомогою команди CD. Шлях можна дізнатися у Провіднику.
  5. Перейшовши в потрібний каталог, видалення проводять за допомогою «del».

Після цього процедура буде завершена.

Видалення в Безпечному режимі

Щоб потрапити в цей режим після перезавантаження, потрібно налаштувати відповідні параметри системи. Для цього заходять до «Панеля управління». Потім у «Система та безпека». Після цього до «Адміністрації». Переходять у підрозділ «Конфігурація системи».

Після цього відкривають вкладку «Завантаження».

В параметрах завантаження вказують необхідність безпечного запуску. Перезапуск, після чого потрібно видалити файл. Після повторного запуску Windows буде запущено в нормальному режимі.

Видалення через PowerShell

Для використання цього способу потрібно відкрити оболонку PowerShell. Після цього переходять до каталогу, в якому знаходиться файл. Потім його видаляють за допомогою команди Remove-item. Після того, як користувач перейшов до цього каталогу, замість шляху вказати ім'я файлу.

У відео показано, як видаляти файли у складних випадках

Видалення за допомогою завантажувальної флешки або диска

Іноді всі доступні спроби виконати цю операцію закінчуються невдачею. Користувач не може точно визначити причину проблеми ні щось зробити з файлом. У цьому випадку допоможе завантажити операційну систему з іншого носія: диска або флешки.

Для цього потрібно переконатися, що порядок завантаження операційної системи дозволяє це зробити. Змінити порядок завантаження можна у BIOS. Для того, щоб увійти в його налаштування, потрібно перезапустити операційну систему і під час старту натиснути клавішу F2, F8 або іншу, яка відповідає комп'ютеру. Натискання має бути тривалим.

Буде відкрито меню, де потрібен розділ, в якому встановлюється порядок завантаження. Потрібно поставити таку чергу, щоб відповідний носій знаходився перед жорстким диском. Зроблені зміни зберігають та виходять із BIOS. Після цього вставляють потрібний носій у роз'єм і виконують перезапуск системи.

Коли операційна система запуститься, потрібно скористатися наявними засобами для того, щоб знайти потрібний файл і видалити його. Перевагою такого варіанта є те, що в цей час усі системні процеси Windows не працюють і не можуть перешкодити видаленню.

ТОП-5 додатків для видалення будь-яких файлів

Назва Опис Рейтинг
DeadLock Просте та надійне додаток. ★★★★★
Unlocker Популярна програма, але не всі антивіруси приймають її застосування. ★★★★★
FileASSASSIN Проста та продумана програма, що має всі необхідні функції. ★★★★★
Delete Doctor Нескладна програма, що дає можливість легко видаляти файли. ★★★★
Delete Doctor Є всі базові функції для видалення файлів. ★★★★

Провести видалення можна за допомогою спеціалізованих програм. Зазвичай це більш простий та зручний спосіб. Для цього можна скористатися, наприклад, такими програмами.

DeadLock

Ця безкоштовна програма дозволить просто та зручно видалити практично будь-який файл з комп'ютера. Її можна завантажити з сайту.

Що провести видалення потрібно через меню «Файл» додати кандидата на видалення до списку. Клікнувши по цьому рядку правою кнопкою миші в контекстному меню вибирають опції для розблокування та видалення. Ця програма не може додати опції в контекстне меню Windows.Програма має лише англійський інтерфейс.

Unlocker

Ця програма є найпопулярнішим рішенням для проведення розблокування та видалення файлів. Її завантажують із emptyloop.com.

Після закачування програму необхідно встановити. В результаті потрібні опції будуть додані до контекстного меню Windows. Файл для задушення потрібно знайти за допомогою Провідника. Клікнувши по ньому правою кнопкою миші, в контекстному меню вибирають виклик програми Unlocker. Після цього слід дотримуватись інструкцій програми.

FileASSASSIN

Цю програму можна завантажити за посиланням. Після закачування програму необхідно встановити.

Після запуску програми натискають на зображення трьох точок. Тепер потрібно вказати шлях до файлу, призначеного для видалення. Щоб завершити операцію, натискають кнопку «Execute».

Delete Doctor

Ця програма також дозволяє легко видалити файл. Його завантажують за посиланням.

Потрібно вказати, що саме потрібно видаляти. Необхідно вибрати із запропонованого списку відповідну процедуру. Коли буде запитано підтвердження, потрібно ствердно відповісти. Вилучення спрацьовує не завжди. У цьому випадку потрібно зробити нову спробу та скористатися іншим способом.

Free File Unlocker

Ця програма доступна за адресою. Після встановлення потрібно запустити. Потрібно вибрати файл для видалення та підтвердити виконання команди.

Провести видалення файлу можна різними способами. Якщо це не вдається зробити простими способами, потрібно спробувати інші доступні варіанти. Практично завжди видалення файлу є можливим з використанням перерахованих тут методів.