Як додати програму в автозавантаження Windows 10

Anonim

Як додати програму в автозавантаження Windows 10 - де знаходиться, як подивитися список, як додати програму, як видалити непотрібну, наведено різні способи роботи з автозавантаженням.

Що таке автозавантаження і навіщо потрібне

Деякі програми потрібно запускати відразу після старту операційної системи. Якби не використовувалося автозавантаження, довелося б після кожного старту Windows робити це вручну.

До таких програм, наприклад, належать месенджери, антивірусні програми. З тих чи інших причин, коли комп'ютер працює, такі програми повинні бути активними.

Однак у автоматичного завантаження є і неприємна сторона. Деякі програми додаються до неї не з волі користувача. Це можуть бути шкідливі програми чи нав'язлива реклама. Для того, щоб їх вчасно видалити, потрібно добре розуміти, як працює автозавантаження.

Іноді може виникати відносно нешкідлива, але неприємна ситуація. Додані автоматично в автозавантаження програми можуть уповільнювати роботу комп'ютера, збільшуючи навантаження з його обчислювальні потужності. Також буває так, що деякі програми можуть бути несумісними. У такому випадку для повноцінної роботи потрібно запускати їх не одночасно, що важко, якщо вони обидва поміщені в автозавантаження.

Для того, щоб більш впевнено використовувати комп'ютер, користувач повинен розбиратися в тому, як організована робота автозавантаження і що необхідно зробити для того, щоб помістити в неї потрібну програму або прибрати ту, яка не повинна бути там.

Як відкрити меню автозавантаження

В операційній системі є папка, в якій все запускається при черговому старті. Сюди поміщають ярлики відповідних програм. Щоб скористатися цим способом, потрібно виконати такі дії:

  1. Натискають комбінацію клавіш Win+R.
  2. Відкривається форма для введення команди. У відповідне поле вводять рядок «shell:startup» без лапок, потім натискають лівою клавішею миші на кнопку OK.
  3. Відкриється провідник, у якому буде відкрито папку автозавантаження. Сюди потрібно перенести ярлик програми, яка має бути запущена.

При наступному старті системи всі такі програми будуть запущені при старті.

Всі елементи можна побачити в меню «Пуск», папці автозавантаження.

Як переглянути через «Параметри»

Щоб скористатися в такий спосіб, роблять наступне:

  1. Потрібно відкрити Параметри. Для цього можна натиснути на кнопку «Пуск», розташовану в нижньому лівому куті екрана. Цього результату можна досягти, якщо використовувати комбінацію клавіш Win+I.
  2. У меню, що відкрилося, переходять у розділ «Програми», потім - в «Автозавантаження». Користувач побачить папку, що відкрилася, з ярликами тих програм, які при старті будуть завантажуватися автоматично.

    Тут можна вимкнути програми за допомогою перемикача, розташованого праворуч від відповідної іконки.

Як додати програму в автозавантаження за допомогою Диспетчера задач

Це можна зробити наступним чином:

  1. Правою клавішею миші клацають по кнопці «Пуск», розташованій у лівому нижньому кутку екрана. В результаті буде відкрито меню, яке потрібно прокрутити вниз.
  2. В контекстному меню вибирають «Автозавантаження».
  3. Після цього відкриється список програм, які відкриваються при старті системи. Інформація про них буде взята з папки «Автозавантаження» та з реєстру.

Додаємо ярлик програми до папки Автозавантаження

Щоб вибрати відповідні програми, можна відкрити папку Program Files, в якій є каталоги з усіма інстальованими програмами. Потрібно вибрати потрібні, потім знайти файл, що виконується.

Клікнувши по ньому правою клавішею миші, користувач відкриє контекстне меню. У ньому потрібно вибрати пункт «Надіслати». Серед доступних альтернатив вибирають пункт, що відповідає переміщенню ярлика на робочий стіл.

Для доступу до каталогу автозавантаження можна скористатися Провідником. Потрібно вставити рядок "%userprofile%\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup" без лапок і натиснути Enter.

Відкривши описаним вище способом відкривають папку автозавантаження, переміщують туди ярлики, підготовлені для цього на робочому столі. Щоб переконатися, що зроблено правильно, перезавантажують операційну систему. Повинні будуть запуститися всі програми, ярлики яких туди переміщені.

У ролику показано, де вона знаходиться, як видалити або додати програми

Як додати в автозавантаження в Планувальнику завдань

Щоб перейти до нього, потрібно відкрити пошук і ввести у відповідне поле «Планувальник завдань». У результатах пошуку з'явиться посилання переходу до нього. Тепер потрібно зробити наступне.

У програмі переходять до перегляду бібліотеки планувальника. Тут наведено список служб та програм, які активуються за певних умов. Зокрема, до автозавантаження відносяться ті, що запускаються при старті системи або при вході користувача.

Додаємо автозавантаження через Редактор реєстру

Є можливість додавати програми, використовуючи реєстр. Щоб це зробити, виконують такі действия:

  1. Натискають клавіші Win+R.
  2. Відкривається форма для введення команди. У нього вводять regedit без лапок, потім натискають Enter або клацають мишкою по кнопці ОК. В результаті відкриється головне вікно редактора реєстру.
  3. Переходять до гілки "HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run".

  4. У правій частині екрана можна буде побачити список програм, які автоматично завантажуються під час старту системи. Тут можна додавати або видаляти елементи, вносячи корективи до списку.

Програми в Автозавантаженні можуть також знаходитись у наступних гілках:

  • HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run;
  • HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Wow6432Node\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run;
  • HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run.

Тільки переглянувши їх усі, можна побачити повний список.

Як додати автозавантаження за допомогою сторонніх додатків

Для додавання в Автозавантаження доступна велика кількість спеціалізованих програм. Одним з найбільш відомих варіантів є застосування пакету Sysinternals.

Для цієї мети вибирають утиліту Autorun, яку можна завантажити за посиланням

Ця програма не потрібно встановлювати. Воно виконує свої функції будь-якої з останніх версій Windows.

Після запуску відкриється головне вікно програми. На ньому можна отримати таку інформацію:

  1. Є можливість перевірити файли на наявність вірусів за допомогою вбудованої утиліти.
  2. Можна перейти до каталогу, в якому розташований файл, що виконується.
  3. Вказано, де саме зазначено, що програма бере участь в Автозапуску.
  4. При підключенні до інтернету здійснюється пошук інформації про цю програму.
  5. Є можливість прибрати програму з автозавантаження.

Тут також відстежуються системні служби, інші елементи планувальника завдань за умови, що вони запускаються одразу після входу до системи.

Як прибрати програми з автозавантаження Віндовс 10

Питання експерту Як програми потрапляють до списку автозапуску?

Частина – при інсталяції операційної системи, інша – при встановленні нових програм. Деякі включаються до списку автоматично. Іноді список автозапуску доповнюється настирливими рекламними або шкідливими програмами. Як часто слід контролювати, із чого складається цей список?

Бажано проводити контроль регулярно, хоча б раз на півроку. Це важливо у випадках, коли користувач помічає щось незвичайне у роботі операційної системи.

Для того, щоб прибрати пропозиції з автозапуску, потрібно перевірити, як саме вони включені до відповідного списку і потім видалити їх звідти. І тому виконують такі действия:

  1. Спершу потрібно натиснути на кнопку «Пуск» і перейти до папки Автозавантаження. Якщо програма вказана тут, її видаляють із папки. При цьому працездатність програми від цього не погіршується.
  2. Відкривши параметри через Win+I, перейшовши у відповідний розділ, можна побачити список всіх програм, що запускаються таким чином. Праворуч від кожного пункту знаходиться перемикач. Деактивувавши його, програму виключають з автозапуску.
  3. У реєстрі потрібно переглянути всі перелічені у статті гілки. Якщо є програма, яку потрібно прибрати зі списку, відповідний елемент видаляють.
  4. Необхідно переглянути Планувальник завдань. У списку елементів можна побачити, які запускаються при старті системи. Клікнувши правою клавішею по відповідному рядку, можна скасувати їх запуск.
  5. Видалення можна провести за допомогою сторонніх додатків.

Після цього в Автозапуску залишаться тільки ті програми, які дійсно корисні.

Правильно налаштований Автозапуск важливий для правильної роботи системи. Корисно регулярно перевіряти, які програми до нього входять. Потрібно враховувати, що деякі з них могли бути встановлені автоматично. Автозапуск повинен містити лише ті програми, які дійсно потрібні для роботи операційної системи.