Як зібрати комп'ютер самому з комплектуючих

Anonim

Інструкція, як зібрати комп'ютер самому. Який процесор та відеокарту вибрати для ігрового ПК. Вибираємо процесор, відеокарту та інші комплектуючі.

Як обрати комплектуючі

Правильний вибір комплектуючих – запорука успіху при складанні нового комп'ютера. Тут важлива кожна дрібниця. Робота комп'ютера залежатиме від того, наскільки добре ви зможете підібрати процесор, відповідну для нього материнську плату, відеокарту та інші компоненти. Почнемо шлях складання з корпусу.

Корпус

При виборі корпусу варто ретельно продумувати розташування всіх елементів комп'ютера в ньому, щоб уникнути різних неприємних деренчень і поганої посадки материнської плати. Розглянемо кілька аспектів, на які варто звернути увагу при виборі корпусу.

  • Де розташовується блок живлення? Існують корпуси, у яких блок живлення знаходиться зверху. Це робить охолодження всіх елементів менш ефективним. Щоб забезпечити найкращу тепловіддачу, краще вибирати корпус з нижнім розташуванням БП, щоб нагріте процесором і відеокартою повітря відводилося вентиляторами вгору. Але, зі зрозумілих причин, верхнє розташування може бути вигідне лише в тому випадку, якщо корпус комп'ютера стоятиме на якомусь килимі з довгим ворсом.
  • Звертаємо увагу на виділені під вентилятори місця в корпусі. У хорошому корпусі має створюватися відповідний температурний режим. Створюється він шляхом правильного розташування вентиляторів, які переганятимуть нагріте повітря якнайдалі від головних джерел його “випромінювання” – центрального та графічного процесорів.Бюджетні моделі часто містять лише 1-2 посадочні місця під установку вентиляторів, тоді як дорожчі корпуси можуть похвалитися 3 і більше місцями. Чим більше тим краще.
  • Деякі корпуси пропонують вже вмонтовані кулери. Це дозволяє зняти з вас додаткову роботу (установку кулерів у корпус вручну), але в такому випадку система охолодження може працювати не найкращим чином. Справа в тому, що деякі кулери, що поставляються з корпусами не найкращої якості. І все-таки краще вибирати корпус із найбільшою кількістю посадкових місць, а кулери вибирати вручну. Варто зазначити, що деякі виробники роблять досить якісне корпусне охолодження та використовують кулери гарної якості, але далеко не всі.
  • Дивимося на габарити. Чим більше корпус - тим більше елементів він зможе вмістити в себе і тим простіше буде складання, адже варіацій для неї буде багато. Тому в цьому випадку варто викинути з голови поняття компактності і не посоромитися взяти корпус якомога більше, що також дозволить легко оновити комп'ютер у майбутньому, не змінюючи корпус і уникаючи деяких труднощів.
  • Останній момент – відсіки для дисків та кабелів. У деяких, а особливо в бюджетних корпусах часто можна чути шуми при роботі жорстких дисків. Причому шуми можуть бути настільки гучними, що це не може дратувати. Тому варто звертати увагу на те, як влаштовані відсіки під жорсткі диски. Грамотні корпуси надають спеціальні шайби та прокладки, які ізолюють диск і дозволяють усувати різні вібрації та шуми під час роботи. Деякі корпуси містять велику кількість отворів у стінках, що дозволяє ховати дроти та не плутатися в них. Також звертаємо увагу і на цю дрібницю, адже це надає більш "охайного" і акуратного вигляду комп'ютеру.

Материнська плата

З усіх компонентів комп'ютера великих витрат зазвичай вимагають процесор і відеокарта.Але не слід забувати, що основа будується навколо материнської плати. Не кожен процесор вдасться "вмонтувати" - це залежить від вибору потрібної плати. Вона визначає розміри нутрощів комп'ютера, а таке поняття як “сокет” визначає, які процесори ви можете використовувати. При виборі материнської плати потрібно знати, який процесор вам потрібний. Розглянемо сучасні чіпсети, які підходять для актуальних на сьогодні процесорів.

Для процесора Intel

Найоптимальніші чіпсети для процесорів Intel на даний момент - H310, B360, H370, Q370. Вони не підтримують розгону, на рівні чіпсету мають підтримку порти USB 3.1, 2.0, Intel Optane Memory і від 4 до 6 портів SATA 6.0 Гбіт/сек. Більш прокачані рішення, що підтримують розгін - чіпсети Z370 і X299.

Intel Optane Memory – технологія енергонезалежної пам'яті, яка була анонсована у 2015 році компаніями Micron та Intel.Підтримка цієї технології дозволяє знижувати затримки під час роботи з даними, збільшує швидкість читання, запису та доступу до окремих осередків у пам'яті.

Для процесора AMD

Найбільш оптимальні чіпсети для AMD процесорів - X300, A320, B350, X399, X370, X470. Причому перші 2 чіпсети підійдуть для невеликих компактних систем. Якщо вам потрібні більш продуктивні системи для ентузіастів, краще дивитися в бік X399, X470.

Загальні кроки щодо вибору материнської плати:

  1. Вибираємо відповідний процесор. Найкраще починати саме з процесора, оскільки він задає основу, наскільки продуктивним буде комп'ютер. При виборі ЦП обов'язково дивимося на те, під які сокети він виготовлений. Сокет - це спеціальний роз'єм під ЦП, встановлений у материнській платі. Якщо вибрати материнську плату та процесор із різними сокетами, ви просто не зможете зібрати комп'ютер.
  2. Другий крок – це вибір чіпсету. про те, у бік яких чіпсетів краще дивитися для процесорів Intel і AMD, було розібрано вище.
  3. Визначаємося з розмірами материнської плати. Існує кілька форм-факторів, які визначають її розмір та функціональність. Чим більша плата – тим більше роз'ємів, наприклад під оперативну пам'ять. Є невеликі плати для компактних систем, а справжні монстри, здатні реалізувати величезний потенціал. Серед невеликих плат можна назвати кілька класифікацій: Mini-ITX, Mini-DTX, і навіть mATX. Класифікації великих плат - E-ATX, XL-ATX.
  4. Вибираємо тип оперативної пам'яті для комп'ютера. Найактуальніший та останній тип на сьогодні – DDR4. Існують інші типи, такі як DDR3, DDR2, DDR. І якщо DDR3 ще "живе" в 2020 році і є не такою поганою пам'яттю, то DDR2 і особливо DDR - вже дуже стара і повільна пам'ять. Так що дивимося лише у бік DDR4, у крайньому випадку, на дешевшу DDR3.Кожна материнська плата підтримує будь-який тип оперативної пам'яті. Тому нерідко трапляються випадки, коли ламаються роз'єми під пам'ять чи самі контакти оперативної пам'яті, яку намагаються встановити слот плати, призначений іншого типу.
  5. Визначаємо скільки жорстких дисків нам необхідно. До материнської плати жорсткі диски підключаються за допомогою спеціального SATA інтерфейсу. Залежно від вартості плати, кількість таких інтерфейсів може різнитися. Якщо потрібно, наприклад, лише 2 диски, то немає сенсу переплачувати за плати з 3, 5 і більше SATA роз'ємами.
  6. Звертаємо увагу на кількість роз'ємів. Будь-які периферійні пристрої підключаються до комп'ютера через роз'єм на материнській платі. Розраховуємо кількість пристроїв, які ми приєднуватимемо до комп'ютера. Це фінальний крок при виборі плати, в якому ми маємо бути впевнені, що плата оснащена достатнім набором роз'ємів (USB 2.0, USB 3.0, HDMI та ін.). Також звертаємо увагу на інтерфейс для підключення відеокарти (PCI-Express).Краще, щоб плата мала шину PCI-Express версії 2.0 та новіші (3.0+).

Блок живлення

Комп'ютер – досить складний механізм, який не вдасться зібрати з залізок, що випадково попалися. Практично кожен компонент має якісь свої вимоги та характеристики, які потрібно вміти грамотно підбирати, щоб усе працювало справно. Блок живлення - джерело "їжі" комп'ютера - зовсім не виняток.

Основні кроки щодо вибору блоку живлення:

  1. Насамперед звертаємо увагу на розміри БП. На цьому етапі нас цікавить банальне питання: "Чи влізе?". Частково ця проблема піднімалася в розділі з вибором корпусу і ще на тому етапі збирання комп'ютера потрібно враховувати розміри корпусу, щоб не опинитися в ситуації, коли, здавалося б, ідеально підібраному блоку живлення банально немає місця. У БП, як і в корпусу та материнської плати, існують форм-фактори – стандарти розмірів.Існують маленькі, середні та великі блоки живлення. І якщо корпус вашого майбутнього комп'ютера має форм-фактор “A”, то і БП разом із платою повинні мати такий самий форм-фактор. Ось найпоширеніші форм-фактори: ATX, SFX, TFX.
  2. Звертаємо увагу на конектори. Блок живлення містить кілька кабелів, кожен із яких відповідає за живлення певного компонента. Один кабель живить материнську плату, інший центральний процесор, третій подає енергію SATA роз'єм жорстких дисків тощо. Також БП містить кабелі для живлення PCI-E (PCI-Express) інтерфейсу, до якого підключається відеокарта, для живлення периферії та флоппі-приводу. Тому при виборі БП варто брати до уваги кількість кабелів. Наприклад, якщо ви маєте кілька жорстких дисків, потрібно переконатися, що ПК має необхідну кількість кабелів для живлення SATA. Також і з іншими компонентами.
  3. Вибираємо блок живлення певної потужності. Блоків на 300-450 Вт цілком вистачить щоб живити невеликі офісні системи.Якщо ви збираєте ігровий комп'ютер, цього вже може бути мало, тому варто дивитися в бік БП потужністю 450-600 Вт або вище. Ну а особливо потужним комп'ютерам з топовим залізом і не однією відеокартою може знадобитися як мінімум 650-700 Вт.
  4. Дивимося на сертифікацію. Блоки живлення мають класи енергоефективності, що розраховуються на ККД. ККД, у свою чергу, є відношенням споживаної та вихідних потужностей. Чим вищий ККД і клас енергоефективності, тим дорожчим і якіснішим буде блок живлення. Вибирати БП без сертифікації не рекомендується, оскільки вони не можуть гарантувати наявність заявленої собою потужності.

Жорсткий диск

Якісний жорсткий диск – важлива частина будь-якого комп'ютера. Це сховище, де знаходяться практично всі дані та важливо, щоб воно було найбільш ємним та продуктивним. Розглянемо основні кроки щодо вибору жорсткого диска:

  1. Визначаємося з обсягом. Ті часи, коли 80Гб на жорсткому диску було дуже багато, минули. Зараз на ринку з'являється все більше дисків, обсяг яких обчислюється в терабайтах і сотнях гігабайтів. Для базових домашніх систем буде цілком достатньо диска об'ємом 500Гб. Однак якщо ви збираєте ігровий комп'ютер, любите встановлювати важкі та об'ємні іграшки, завантажувати фільми та зберігати об'ємні масиви даних цього буде вкрай мало. Краще дивитися на диски об'ємом в 1Тб, що є збалансованим варіантом у 2020 році. Такого диска вже вистачатиме практично на все, особливо для домашнього комп'ютера.
  2. Обсяг – не єдиний важливий параметр, у бік якого потрібно дивитися при виборі жорсткого диска. Також слід звертати увагу і на швидкість роботи. Диск великої ємності не обов'язково зможе забезпечити швидке завантаження програм і роботу з пам'яттю. Щоб швидше працювати з даними (переміщати, шукати, видаляти, запускати програми тощо).д.) потрібно звертати увагу на такий показник, як швидкість читання/запису за секунду. Чим вища швидкість читання/запису, тим швидше будуть здійснюватися операції з пам'яттю на диску. Варто вибирати диски із високими показниками читання/запису. Також, крім даного показника, варто звертати увагу на швидкість обертання диска. Зрозуміло, що вище цей показник, то швидше диск пробігає по осередках у пам'яті і шукає дані. Зазвичай зустрічаються диски зі швидкістю від 5400 до 7200 обертів за хвилину. Диски з меншим числом обертів споживають менше енергії і менше шумлять, а диски з більшим числом часто використовуються в серверних комп'ютерах, які потребують постійної роботи з даними.
  3. При виборі жорсткого диска також варто дивитися на виробника. Найбільш відомі виробники якісних дисків: Samsung, Seagate, Western Digital, Hitachi. На цьому не потрібно занадто загострювати увагу, адже не найуспішніші моделі та серії жорстких дисків є практично у кожного виробника, але це фактор, що все ще грає роль.

Оперативна пам'ять

Не багато хто знає, що таке DDR, який обсяг оперативної пам'яті є оптимальним для комп'ютера в 2020 році, що таке двоканальний режим і не тільки. У цьому розділі допоможемо закрити будь-які питання під час вибору оперативної пам'яті під час збирання нового ПК. На що дивитись? Поетапно.

  1. Розбираємо всі типи оперативної пам'яті (ОЗП). Першовідкривачі – DDR та DDR2 вже давно застаріли та перестали з'являтися у продажу на ринку. Знайти плашки з таким типом пам'яті це вже своєрідність. DDR3 - тип пам'яті, який ще намагається втриматися на ринку і в принципі непогано виглядає в бюджетних зборках, але все ж таки це далеко не найкращий вибір. А ось DDR4 – останній та актуальний тип оперативної пам'яті. Якщо ви хочете зібрати справді сучасний та добротний комп'ютер для 2020 року, вибір однозначно має падати на четверте покоління (DDR4), особливо з огляду на те, що вже найближчим часом ринок наповниться п'ятим поколінням – DDR5, яке було представлене у січні 2020 року.
  2. Який обсяг пам'яті вибрати? Мінімум, який може забезпечити комфорт у найпростіших базових завданнях для 2020 року – це 4 Гб. Щоб пограти в ігри або, тим більше, користуватися будь-якими професійними програмами (для фотошопу, монтування відеороликів та ін) цього буде вкрай мало. Одна лише Windows 10 споживає близько 2-3 Гб оперативної пам'яті лише свої системні потреби. І навіть якщо ви збираєте простий домашній комп'ютер, щоб працювати з документами або сидіти в браузері, 4 Гб вистачить ненадовго, враховуючи те, як швидко розростаються програми та починають споживати все більше пам'яті. Отже, приходимо до висновку, що необхідний мінімум – близько 4-6 Гб, не менше. Якщо ви хочете з комфортом пограти в вимогливі ігри, буде цілком достатньо 8 Гб - це справжнісіньке універсальне рішення. Розміру в 16 Гб вже вистачить для ігрового комп'ютера, хоча деякі великі проекти розвиваються великими кроками і незабаром підійдуть до цієї позначки.Ну, а якщо бюджет необмежений, можна спокійно встановлювати 32 Гб і більше. Такого запасу вистачить абсолютно на все.
  3. Дивимося на характеристики оперативної пам'яті: таймінги та частоту. Що частота, то швидше комп'ютер працюватиме з ОЗУ. Дані будуть швидше надаватися і записуватись, що впливатиме на продуктивність процесора. А чим менше таймінги, тим меншими будуть затримки між різними операціями. Якщо вам потрібний простий домашній або офісний комп'ютер, то немає сенсу гнатися за швидкістю, головне в такому разі – обсяг. А ось для ігрових ПК продуктивність оперативної пам'яті – дуже важливий аспект.

Видеокарта

Видеокарта (GPU, графічний процесор) – один із головних елементів у комп'ютері. Вона відповідає за всю графіку, займається відображенням інтерфейсу системи та будь-яких програм, які ви бачите на екрані.І якщо з базовими завданнями (відмальовка інтерфейсу системи та простих програм) справляється переважна більшість навіть найстаріших графічних процесорів, а також вбудовані чіпи, то із завданнями складнішими (робота з монтажем відео, важкими з графічного погляду іграми і т.д.) вони навряд чи так добре справлятимуться. Якщо ви не збираєтеся грати в ігри і не збираєте ігровий комп'ютер, то немає сенсу гнатися за новими версіями відеокарт і витрачати величезні гроші. Так, нові графічні процесори постійно вдосконалюються і іноді привносять революційні технології разом із собою, але весь їхній потенціал на 95% простоюватиме, якщо ви користуєтеся, наприклад, лише офісними інструментами та браузером. Для базових завдань вистачить відеокарт і 5-річної давності.

Отже, кілька порад щодо вибору відеокарти для складання комп'ютера:

  1. При виборі GPU завжди варто звертати увагу на характеристики та вимоги до блоку живлення, які вказані у специфікаціях.Відеокарта – один із найненажерливіших елементів у комп'ютері, їй потрібно багато енергії, тому вибирайте відеокарту, якою вистачатиме вашого блоку живлення. Не варто вибирати значення впритул, краще розраховувати все із запасом, тому що блоку живлення крім відеокарти потрібно "годувати" і купу інших елементів. Та й до того ж, згодом до комп'ютера можуть підключатися інші нові пристрої: вентилятори, ОЗУ і т.д. На це також буде потрібна додаткова енергія. Також у специфікаціях дивимося на розмір відеокарти. Сучасні GPU досягають розмірів більш ніж 30 см у довжину. Якщо ви не бажаєте зіткнутися з проблемами при складанні, краще дивитися на цей параметр.
  2. Звертаємо увагу на роз'єми. Потрібно переконатися, що у вас банально вийде підключити монітор, який потрібен, до відеокарти. Адже існує велика кількість способів підключення: через старий VGA, новий DisplayPort, улюблений багатьма HDMI і не тільки.
  3. Не забуваємо про систему охолодження.Залежно від використання комп'ютера, відеокарта може нагріватися до дуже високих температур. При цьому, у неї немає захисту від перегріву, яка дозволила б їй автоматично відключитися при екстремально високій температурі і небезпечному нагріванні. Кулери працюватимуть на повну котушку, щоб хоч якось охолодити перегріту GPU. І щоб не зіткнутися зі згорілою платою, вентиляторами, що дико шумлять, краще вибирати відеокарти з водяним охолодженням. А взагалі, навіть 1-2 кулери хоч і не водяне охолодження, але набагато краще ніж відеокарти з голим радіатором. На охолодженні заощаджувати не можна. Але знову ж таки, якщо мова про простий домашній або офісний ПК, на цьому не потрібно загострювати увагу. Швидше за все, потужні відеокарти не працюватимуть навіть на 50% своєї потужності, а значить і не буде великого нагріву.

Периферійні пристрої

До периферійних пристроїв комп'ютера можна віднести мишу, клавіатуру, принтер, колонки, веб-камеру, монітор та різні "аксесуари".Це вся та апаратура, яка дозволяє вводити будь-яку інформацію на комп'ютер і виводити її з нього. Більшість периферійних пристроїв підключається до комп'ютера за допомогою USB, HDMI, PCI-Express, PCI-X, ISA, PCI та інших.

Як зібрати комп'ютер самому з комплектуючих

Со складом комп'ютера розібралися, тепер обговоримо основні етапи складання комп'ютера. Це зовсім не складне завдання, головне знати принцип і приблизний порядок.

Життєво необхідні компоненти комп'ютера при збиранні:

  • Материнська плата;
  • Процесор;
  • Система охолодження;
  • Видеокарта;
  • Оперативна пам'ять, що підходить під слоти в платі;
  • Блок живлення, якого вистачатиме, щоб обслужити всі компоненти;
  • Корпус, який закриє всю внутрішню “красу”;
  • Накопичувачі.

А тепер покрокова інструкція зі збирання:

  1. Встановлюємо блок живлення і заздалегідь визначаємо дроти (який кабель живить кожен компонент);
  2. Збираємо материнську плату: встановлюємо процесор у сокет (відкриваємо сокет за допомогою клямки, знаходимо на процесорі та сокеті значок у вигляді трикутника – це знак того, якою стороною ставити процесор), наносимо термопасту (якщо потрібно), встановлюємо охолодження (кулер, який встановлюється прямо над процесором), вставляємо всі плашки оперативної пам'яті у спеціальні роз'єми на платі;
  3. Знаходимо в корпусі спеціальні посадкові місця для накопичувачів, встановлюємо накопичувачі в ці місця;
  4. Підключаємо блок живлення, точніше, кожен його кабель до потрібних елементів;
  5. Встановлюємо відеокарту. Процес схожий на установку оперативної пам'яті - також потрібно знайти потрібний слот і за допомогою засувок вставити відеокарту в слот, закріпити її;
  6. Материнська плата укомплектована, блок живлення підключений, накопичувачі "сидять" на місці, а значить, залишилося лише упакувати все акуратно в корпус.

За скільки можна зібрати ігровий комп'ютер

Дійсно хороший ігровий комп'ютер із запасом потужності на кілька років вперед обійдеться як мінімум 100-150 тис. рублів. За такі гроші можна отримати топовий процесор Intel Core i7 8-9 покоління, потужну відеокарту та придбати найкраще охолодження.

Набагато складніше завдання, якщо бюджет обмежений і в розпорядженні є лише 30-40 тис. рублів. За такі гроші зібрати комп'ютер, який "тягтиме" сучасні ігри на високих налаштуваннях навряд чи вийде. З таким бюджетом вже доведеться дивитися у бік більш дешевого каміння, наприклад, Intel Pentium Gold G5400 або яких-небудь AMD Ryzen 3. У такому разі доведеться економити на всьому потроху. І все-таки, відштовхуємося від процесора та відеокарти.

Збираємо дешевий ігровий комп'ютер за 30 тис. рублів - у відео.

Запитання експерту Який процесор для ігор краще вибрати?

Для ігор найбільше підходять процесори Intel, особливо флагманські чіпи останніх поколінь. Вони краще взаємодіють із пам'яттю та відеокартою. Якщо бюджет не підтискає, потрібно дивитися саме у бік “синіх”. Що краще: Intel чи AMD?

Однозначно відповісти на це питання не можна. Intel краще виходять флагманські процесори (у тому плані, що вони краще підходять саме ігровим комп'ютерам). Але у AMD краще та набагато вигідніше виходять бюджетні чіпи. Якщо грошей не так багато, AMD дуже хороший варіант. Чи можна зібрати ігровий ПК за 20 тис. рублів?

З бюджетом 20 тис. дуже складно підібрати хорошу зв'язку процесора з відеокартою, при цьому залишивши грошовий запас на оперативну пам'ять та інші комплектуючі.Складання ігрового ПК за 20 тис. дуже складне завдання. Зібрати щось подібне можна, але ігри комфортно запускатимуться лише на низьких налаштуваннях графіки. Потужності ледь вистачатиме.