На що впливає оперативна пам'ять у комп'ютері та як дізнатися її частоту

Anonim

Оперативна пам'ять або ОЗУ (оперативно запам'ятовуючий пристрій) – це та частина пам'яті комп'ютера, в якій здійснюється основний обмін даними між працюючими пристроями. Тобто, коли процесору потрібна інформація з жорсткого диска, він звертається до неї, використовуючи посередника – оперативну пам'ять, де відбуваються основні процеси обробки даних. Оперативна пам'ять залежить від енергії: при відключенні живлення все, що на ній зберігається, стирається.

Основні характеристики оперативної пам'яті

Кількість характеристик ОЗУ величезна, і в більшості з них по-справжньому розібратися може тільки комп'ютерний фахівець. Для звичайного користувача достатньо мати знання про декілька основних характеристик:

  • Тип. Це найголовніший параметр, який звертають увагу насамперед. ОЗУ має підходити до материнської плати, інакше його неможливо встановити, оскільки ключі будуть відрізнятися. Покоління оперативок постійно оновлюються, з кожним разом збільшується продуктивність, а витрати енергії на роботу зменшуються.
  • Об `єм. Ще одна важлива характеристика – обсяг оперативної пам'яті. Він показує кількість інформації, яка може оброблятися комп'ютером. Цей параметр особливо цікавий для користувача, адже якщо пам'яті буде мало, неминуча загальмована робота додатків. Сьогодні на слабкі ПК встановлюють ОЗУ обсягом 2 ГБ.
  • Частота. Виробники намагаються збільшити частоту в кожному наступному поколінні оперативок, адже частота впливає на пропускну здатність ОЗУ. Однак, встановлення користувачем ОП з високою частотою не гарантує, що продуктивність підвищиться – крім неї є багато інших параметрів, від яких залежить робота пристрою, а побачити різницю між ОП різних частот можна лише спеціальними програмами.
  • Таймінги. Важливий параметр, від якого залежить продуктивність ВП та «плавність» її роботи. Таймінги – це тимчасові паузи між командами, що виконуються. Для ПК це пропущені такти шини пам'яті. Чим частіше працює ВП, тим довшими стають таймінги і продуктивність погіршується. Сьогодні існує чотири типи таймінгу, і зазвичай тип вказується на планці пам'яті.
  • Виробник. Знати виробника важливо при покупці будь-якої комплектуючої комп'ютера. За роки у користувачів вже з'явився список улюблених виробників ОП – Samsung, OCZ, Kingmax та інші.
  • Напруга. Залежно від типу, кожен модуль пам'яті потребує різної напруги. Якщо воно не вказується, значення стандартне. Користувачам пропонується також пам'ять із заниженою необхідною напругою (в основному підходить для гравців, які розганяють ВП) та з завищеною, яка потрібна для нормальної роботи системи, але останні зустрічаються рідко.

Як перевірити частоту оперативної пам'яті

Частота оперативної пам'яті зрештою все одно визначається і призначається системою. Для ОС Windows на даний момент не передбачені інструменти, що дозволяють дізнатися необхідну інформацію про планку ОЗУ, тому доведеться встановлювати сторонні програми.

Чаще всього остаточну частоту визначає центральний процесор. Щоб побачити її, можна скачати безкоштовну програму під назвою CPUID CPU-Z. Програма англійською, але інтерфейс у неї інтуїтивно зрозумілий. При відкритті виходить вікно, в якому потрібно перейти на вкладку «Memory» і подивитися на список у розділі «Timings». Перший рядок - «DRAM Frequency» - показує частоту оперативної пам'яті зараз. Щоб оцінити ефективну частоту ОЗП, достатньо помножити на два поточне значення.

Інша утиліта, AIDA64, дозволяє відразу дізнатися ефективну частоту. Для цього необхідно відкрити програму, в лівому стовпі натиснути на «меню» – «комп'ютер» – «DMI». У списку праворуч від стовпця знайти пункт «пристрої пам'яті» - «DIMM0», у переліку нижче на вкладці «поле» знайти пункт «максимальна частота» і переглянути числове значення, вказане в МГц.

про те, як дізнатися частоту - у відео.

На що впливає оперативна пам'ять у комп'ютері

Оперативна пам'ять значно впливає на продуктивність комп'ютера і час його роботи. Як було зазначено вище, оперативність зберігає ті дані, яких системам комп'ютера доводиться звертатися у процесі роботи. Якщо обсяг оперативної пам'яті занадто малий, комп'ютеру доведеться звертатися до жорсткого диска та працювати з даними на ньому.Хоча обсяг пам'яті жорсткого диска вище, ніж у ОЗУ, швидкість його роботи відчутно нижче, що значно збільшує час обробки та створює зависання/гальмування програм.

Таким чином, чим вище обсяг оперативної пам'яті, тим швидше працюють встановлені програми, майже не відбуваються прологі, а ігри не гальмують навіть при високих налаштуваннях графіки.

Яка частота оперативної пам'яті краща

Чим вищий показник частоти, тим швидше дані будуть передаватися на обробку. Сьогодні існує кілька різновидів частот:

  • DDR – від 200 до 400 МГц;
  • DDR2 – від 400 до 1066 МГц;
  • DDR3 – від 800 до 2400 МГц;
  • DDR4 – від 2000 до 3000 МГц;
  • DDR5 – від 4800 до 6400 МГц.

DDR та DDR2 є застарілими моделями і підійдуть хіба що для материнських плат минулих поколінь, у старих комп'ютерах встановлювати їх немає сенсу.

DDR3 – досконаліша версія, в якій знижено споживання електроенергії та напруга живлення. Таймінги, однак, у DDR3 вищі, ніж у попередньої версії, але робоча частота також збільшена (1300-1600 МГц). Сьогодні це найпопулярніший тип ОЗУ, і в багатьох материнських платах зроблено роз'єм саме під нього.

DDR4 з'явився у 2012 році. Частота роботи та пропускна спроможність підвищилися (частота тепер тримається в межах 2100-3600 МГц) в порівнянні з попередньою версією, але загальний приріст продуктивності ПК не змінився, тому великим попитом цей тип не користується.

Відповіді на деякі питання

Питання експерту Який обсяг оперативної пам'яті краще вибрати?

Сьогодні на ринку представлені обсяги 2, 4, 8, 16 та 32 ГБ. Насамперед потрібно звертати увагу на те, для чого Ви збираєтеся використовувати комп'ютер.Пам'яті в 2 ГБ вистачить, щоб переглядати інтернет-сторінки та запускати невибагливі програми. Місткість у 4 ГБ підійде для запуску невибагливих ігор та перегляду фільмів, 8 ГБ – для геймерів, 16 ГБ – під час роботи з відеокліпами, графікою. Обсяг 32 ГБ стане в нагоді для «важкої роботи». Чи впливає частота оперативної пам'яті на ігрову продуктивність?

Частота відеопам'яті впливає, але оперативна пам'ять – ні, що неодноразово було доведено тестами. Чи правильно я розумію, що чим вища частота пам'яті, тим краще?

Не зовсім. Висока частота – не гарантія високої продуктивності системи, адже швидкість ОЗУ обмежується швидкість материнської плати, і купувати пам'ять із частотою, вищою за частоту плати, безглуздо.