Що таке блок живлення

Anonim
Коли користувач вирішує придбати собі новий комп'ютер, то перше, на що він звертає увагу - це процесор, материнська плата, відеокарти, але ніяк не блок живлення. Чомусь більшість обходить стороною питання про блок живлення, хоча він є невід'ємною частиною будь-якого комп'ютера.

Що таке блок живлення

Якщо говорити про стабільність роботи, а також термін служби всіх складових, то необхідно згадати про те, що таке системний блок. Іноді економія в 10 доларів може обернутися тим, що буквально через рік користувач втратить комп'ютер повністю, хоча, купивши блок на 20 доларів дорожче, можна було б забезпечити себе комп'ютером на кілька років.

Виглядає він як кілька великих батарей, які з'єднані в одну загальну систему. Власник комп'ютера, який не розуміється на комп'ютерній техніці, може не зрозуміти, для чого насправді потрібна така модель, як блок живлення. Найголовніша функція – це стабілізація напруги. Він забезпечує те, щоб комп'ютер не перенапружувався, щоб енергія з розетки була розподілена чітко та захищено. Також блок живлення виключає певні перешкоди, коли напруга може скакати.

Відмінності дешевого блоку живлення від дорогого

Дешево – це не завжди добре. Саме таку картину можна спостерігати під час вибору якісного блоку живлення. Як правило, дешеві моделі взагалі не живуть довго. Пов'язано це з тим, що є певні відмінності від дорогого блоку, який виграє практично за всіма параметрами і служить набагато довше:

  1. Перемички – це те, на чому виробляти дешевий блок живлення сильно економить.Перемички - це різні голі тяганини, які знаходяться в хаотичних місцях на платині. Як правило, дешеві системні блоки мають дроселя, які виготовляють із міді – досить недорогі матеріали. Ці перемички дуже важливі у роботі блоку. Саме завдяки їм система витримує певні пульсації, тому користувач може виявити те, що дроселя набрякли в дешевому блоці під час експлуатації, коли в дорогому апараті таке рідко зустрінеш. Якщо вийде з ладу ці перемички, те й вийде все інше, у тому числі і материнська карта, і відеокарта - більш дорогі та значущі елементи для будь-якого комп'ютера.

  2. Радіатори. Це теж пункт, на якому люблять заощаджувати більшість продавців. Пов'язано це з тим, що їх виготовляють із алюмінію. Алюмінія – це той матеріал, який не може забезпечити повноцінного охолодження системи, саме тому він не підходить під те, щоб вставлятись у системний блок.Проте продавці дешевих систем вважають по-іншому. Для того, щоб компенсувати недостатнє охолодження, як правило, встановлюють досить сильні та потужні вентилятори, які не тільки шумять, а й перегріваються. Також вони можуть досить швидко вийти з ладу, якщо почати багато працювати на пристрої;

  3. Користувач у дешевому блоці може побачити безліч перемичок, а радіатори якраз навпаки можуть бути зовсім відсутніми.

Ці кілька основних параметрів дозволяють виробникам економити на якості. Через сильну економію такі блоки живлення дуже швидко виходять з ладу. Їх доводиться замінювати, адже якщо цього не зробити, то можна втратити й інші складові комп'ютера, які мають більше значення для системи, наприклад, відеокарта або материнська плата.

Жахливий та дешевий блок живлення складається в основному з перемичок, відсутніх радіаторів, а також з шумними вентиляторами, які насправді хотілося б відключити. Тому кажуть, що поганий комп'ютер чути, а не видно.

Які параметри важливі при виборі

При виборі комп'ютера необхідно звертати увагу на параметри, які будуть панувати при виборі. Саме завдяки параметрам користувач може зрозуміти, що він вибрав якісний продукт, а не якийсь блок, який за кілька секунд вийде з ладу.

Найперший параметр – це форм – фактор. Якщо пояснити зрозумілою мовою, то це розмір користувача блоку живлення. Якщо користувач хоче, щоб його банальний інструмент помістився в комп'ютер, то треба визначитися з формою форм-фактора. Його розмір також походить від того, які параметри стоять на корпусі, а також від того, який роз'єм передбачений у комп'ютері за висотою, шириною та глибиною. Як правило, користувач може зустріти стандартний варіант АХТ, оскільки він передбачений саме для звичних корпусів. Однак, на ринку можна зустріти інші варіанти.

Зверніть увагу! Форм - фактор завжди прописується в характеристиках корпусу, саме тому необхідно читати їх уважно.

Другий параметр – потужність. Від потужності блоку залежить те, які комплектуючі надалі користувач може встановити. На блоці живлення написано сумарну цифру, яку можна підключити. Якщо користувач побачить характеристику в 12 В, це означає, що приблизно близько 4 Вт йде на одну лінію, а близько 6 В на іншу.

Третій параметр – це рознімання для того, щоб підключити комплектуючі. Від цього параметра залежать додаткові можливості користувача, наприклад, чи зможе він запитати багатопроцесну конфігурацію або доведеться задовольнятися тим, що було раніше. Користувач може підключити як одну відеокарту, і кілька.Основними роз'ємами є ATX 24 pin, однак, можуть зустрічатися й інші моделі.

Також іншими параметрами можуть бути і сертифікація 80 PLUS, яка видається тільки ефективним блокам живлення по роботі. Його коефіцієнт корисної дії також визначається цим сертифікатом. Існує безліч сертифікатів, з якими необхідно розбиратися більш детально. Варто звернути увагу і на тип охолодження, тому що низький рівень тепловиділення блоку, при цьому з високим ККД може зіграти так, що стане найкращим варіантом. Існують як і пасивні, так і напівпасивні системи.

Як вибрати якісний блок живлення

Щоб подивитися, як вибрати якісний блок живлення, варто подивитися, як це роблять професіонали, які розуміються на цій галузі, а також знають, як вибрати той чи інший блок для комп'ютера:

  1. Для початку необхідно максимально переконатися, що користувач знає свій комп'ютер повністю. Необхідно вивчити буквально практично всі параметри, щоб знати «начинку системи»;
  2. Після цього необхідно прийти в магазин і подивитися всі варіанти, які є. Варто порадитися з продавцем, які варіанти він запропонує;
  3. Із запропонованих варіантом варто вибрати тільки перевірені фірми. До перевірених часом фірм відносять Zalma, OCZ, Corsair, FSP, Chieftec;
  4. З обраних блоків живлення, що залишилися, варто подивитися позиції, почавши з найдешевших. Далі необхідно проводити відсів, який йтиме за такими параметрами, як розмір вентилятора, причому бажано вибирати системи до 120 мм, а після наявність і кількість роз'ємів, які потрібні для системи користувача;
  5. Як тільки вивчено прайс, необхідно звертатися на офіційний сайт виробника, на якому, як правило, позначені всі необхідні додаткові параметри;
  6. Якщо користувача влаштовують всі параметри, у тому числі і тип охолодження, і сертифікація, то можна купувати продукт. Якщо користувач боїться купувати той чи інший блок, варто купити найдорожчий і якісний за потужністю. Після такого вибору навряд чи можна промахнутися.

Питання при виборі

Часто виникають запитання у користувачів перед тим, як іти до магазину. Більш докладні відповіді можна переглянути в таблиці нижче.

Питання експерту Чи краще купити корпус з блоком чи без?

Так, такий варіант краще розглядати, тому що виробники пристосовують ШП саме під цей корпус. Однак не варто брати дешевий комплект, тому що така сукупність говорить про поганий корпус і неякісний блок.У такому випадку варто купувати більш дешевий варіант. Чи важлива якість конденсаторів?

Так, оскільки вихід з ладу однієї такої системи може призвести до того, що загалом блок живлення вийде з ладу. Це загрожує покупкою нового елемента. Що робити, якщо не вистачає грошей на дорогий блок?

Якщо користувачеві не вистачає грошей на дорогий блок його потужності, то варто придбати найдешевший варіант, але при цьому заощадити на потужності. Це розташування пріоритетів, тому що найпотужніший блок, але при цьому дешева вартість - це можливості попрощатися з комп'ютером і його елементами.

Міфи про блоки живлення

Навколо блоків живлення ходять численні міфи. Пов'язано це тим, що багато користувачів зовсім не розуміють прямого призначення, тому і виникають плутанини. Якщо користувач знає основні параметри, складові та критерії вибору, необхідно подивитися на найпоширеніші міфи, які крутяться навколо цієї системи.

Миф 1. Блок живлення необхідно брати із запасом, причому для офісного комп'ютера варто вибрати запас 1 КВТ, а на ігровий – 1, 5

Якщо користувач хоче спростити всі подальші додаткові маніпуляції, то він дійсно може брати блок живлення більше, проте навіть тут є деякі мінуси, більш детально про які варто подивитися на прикладі.

Людині можуть пробити один блок живлення, при цьому додати ще один. У результаті може вийти блок на 1200 ВТ, який не знадобиться жодному користувачеві. Таким чином виходить про запас, який перевищує всі норми. Якщо користувач встановить потужну плату, то все одно блок буде в кілька разів потужнішим, тому не варто робити запас, оскільки він безглуздий, а іноді шкідливий.

Шкідливий він через те, що навіть на 1200 Вт блок виробник міг поставити порожні конденсатори, які не витримують нормального тиску напруги і просто лопаються.Також користувач може зрозуміти, що в такому блоці будуть встановлені дроселі з ненормальною обмоткою, через що навіть у порівнянні з блоком в 600 ВТ він просто програє.

Міф 2. Важкий блок живлення – хороший блок живлення

Знову ж це далеко не так. Цей міф досить поширений, тому що навіть деякі виробники стали робити додаткові порожні ємності на блоках, які зовсім порожні та заповнені будь-якими металевими відходами, бо чим важчий блок, тим краще. Люди просто вірять таким доказам. Насправді це далеко не так.

Міф прийшов з 90-х, коли дроселі мали велику кількість конденсаторів, додаткових частин, які були потрібні для того, щоб заощадити виробнику на якісних перемичках. Однак ці всі деталі додавали вагу.

Варто розуміти, що сучасна техніка має бути легкою.Вага – далеко не показник якості, тому що є відмінні блоки, які мають сертифікати якості, при цьому добре працюють. Але є й інші варіанти, які мають сертифікат якості, при цьому при ефективності 50% їх навантаження може становити близько 97%. Для таких випадків потрібний акумулятор, а це – додаткова плата.

Міф 3. Все, що вказано на блоці живлення – беззаперечна правда

Якщо користувач побачить характеристики, він точно отримує якісний товар, однак, це не так. З блоками живлення, особливо дешевими системами, виробники можуть обдурити, при цьому параметри будуть далеко не на його користь.

Прикладом такої системи служить блок AeroCool, який коштує близько 1400 рублів, а навантажена лінія його дорівнює 12 ВТ. Однак він може віддати всі 456 ВТ, чого не написано на характеристиках блоку.

Однак, бувають і інші випадки, коли користувач купує начебто потужний блок, але за фактом із завірених 600 ВТ користувач отримує лише 300. Такі блоки швидко згоряють і приходять у непридатність. Тому не варто вірити всьому, що написано на наклейках.

Миф 4. Якщо коробка з відеокартою містить характеристику в заявленому блоці живлення, інші варіанти зовсім не підійдуть

Ще один міф, який набув своєї популярності після того, як вийшла одна з відеокарт NVidia. Вийшло так, що дана карта була дуже потужна, тому їй потрібен був хороший блок живлення на 800 Вт.

Однак при розрахунках, які можна провести за допомогою різних калькуляторів в інтернеті, користувач міг порахувати, що на відеокарту вистачило б і 600 Вт. Компанія поставила зовсім інший параметр, тому що вирішила підстрахуватися.

Вона розуміє, які блоки живлення можуть стояти у кінцевого споживача, тому вказує такі потужності, які могли б підстрахувати їхнє «обличчя», а також їхні системи. При розрахунках видно, що не характеристика відповідає тому, що показано в калькуляторе.

Міф 5. Дорогі блоки живлення - витрата грошей

Все це пов'язано з тим, що користувачі не знають прямого призначення карти, для чого вона потрібна і яку важливу роль несе в системі ПК. Можна побачити відгуки, коли люди говорять про купівлю дешевого блоку і радіють, проте це дуже шкідлива порада. Якщо користувач придбає дешевий блок, він може:

  • Не забезпечити комп'ютеру нормального захисту, тобто може статися коротке замикання, яке зовсім зламає всю систему комп'ютера. Недорогі блоки мають погану групову стабілізацію. Якщо збільшити навантаження якоїсь лінії живлення, можна домогтися перенапруги в інший. Коротке замикання – найгірше, що може статися з комп'ютером;
  • Хлипкість колодок і тонкість проводів. Також поганий варіант, тому що виробники люблять заощаджувати на таких параметрах. Економлячи на довжині, буде складно підключити необхідні елементи, а при економії на тонкощі можна зовсім перегріти дроти;
  • Перегрівання компонентів. Також логічний складник, оскільки блок живлення необхідно для того, щоб охолоджувати елементи. Постраждають інші складові, які можуть вийти з ладу, оскільки їм не вистачить охолодження.

Якщо вибирати блок живлення, то варто дивитися на такі пункти, які були наведені вище. Як правило, всі характеристики підсумовуються тільки у дорогих блоків живлення.

Міф 6. Сертифікат 80 PLUS говорить про якість

Це не так, тому що даний сертифікат говорить тільки про те, що при певних навантаженнях ККД буде вищим за ті значення, які вказані. Як правило, це значення від 80 до 96%. Якщо висока ефективність досягається лише за певних якісних елементах, це також далеко ще не так.

Якщо взяти дешеву платформу і вставити в неї дешеві конденсати, то вона також матиме високий ККД і може отримати наклейку сертифіката якості.Варто розуміти, що якісний блок матиме лише найвищу наклейку, починаючи від GOLD. Однак не завжди цей параметр дійсний.

Міф 7. Використання перехідників Molex для запитування швидкої відеокарти – рішення

Також можна зустріти подібну пораду при установці дешевих відеокарт і блоків живлення. Насправді такий блок може віддати більше, ніж 6 pin, однак у сучасних комп'ютерах зовсім не використовують подібні конвектори, тому що виробники економлять.

При використанні перехідника колодка та дроти можуть нагрітися. Через що станеться замикання. Якщо в блоці немає необхідних проводок для відеокарти, варто його замінити. Якщо немає необхідності, можна скористатися блоками. Головне – використовувати два Molex на 6 pin для більшої безпеки.

Міф 8. Віртуальні лінії 12 ВТ – поганий варіант

У цьому немає нічого поганого, тому що у всіх блоках є стандартний центр, який після розбивається на кілька віртуальних. Це таке підстрахування виробників, тому що на лінію в 12 ВТ можна виставити обмеження, які йдуть на захист. Однак ліміт струму вище, тому можна безпечно зняти з конектора. Вона нічим не заважає роботі, тому одна лінія ніяк не відноситься до роботи ПК.

Міф 9. Найдешевший блок живлення при безперебійному живленні – найкраще

Безперебійний механізм насправді може вберегти користуватися від стрибків зовнішньої мережі, однак це ніяк не врятує блок живлення. Проблеми всередині корпусу – проблеми блоку живлення, тому наявність безперебійника ніяк не врятує користуватися від того, що, наприклад, станеться замикання однієї з ліній мережі.

Безперебійник – не панацея. Якщо він є, то все одно не варто економити на блоці живлення.

Міф 10. 8 pin зі скріпкою – 6 pin

Це припущення народжується після того, як користувачі бачать, що 6 СІН відрізняється лише наявність двох «земель», проте потужність відрізняється вдовою. Якщо користувач купив картку на 8, а блок бере лише 6, то потужно замкнути дві «землі».

Це не так, тому що карта працюватиме деякий час, а потім згорить… Пов'язано це з тим, що потужність подачі залишиться тією ж. Дешеві дроти не витримають такої потужності, через які можуть згоріти. Якщо не вистачає пінів на блоці, варто його замінити, тому що він не підходить до системи.

Міф 11. Японська елементна база – надійність

Міф, який прямо будується на політиці. Пов'язано це з тим, що японські конденсатори вважаються чи не кращими на ринку, тому вони дійсно якісніші за інші матеріали. Тому японські виробники запропонували такий рекламний хід, щоб поставити в блок живлення кілька конденсаторів своєї якості, а потім написати на коробці про «відмінну японську базу».

За підсумком такий блок живлення буде жахливий, з ним не можна буде працювати, тому що в цілому не буде ніякої якісної основи для роботи.

Міф 12. Ігровий блок з харчуванням - хороший варіант

Китайські виробники освоїли виробництво блоків живлення, однак вони відрізняються за якістю. Вони не рідко виявляються найкращими російськими за ті ж гроші. Однак, орієнтація йде на внутрішній ринок Китаю. Ці комп'ютери вже оснащені хорошими модулями на 500 – 600 Вт.

Огляди блоків з Алі, як правило, не найкращі, а також їх важко знайти. Такі блоки варто обходити стороною.

Як висновок, варто порадити користувачеві не економити на блоці живлення, тому що від нього залежить стабільність системи, а також багато інших параметрів, у тому числі комп'ютер та його термін служби.