Частота оновлення екрана телевізора

Anonim

Купуючи телевізор, потрібно знати, яка частота краща. Щоб у цьому розібратися, потрібно розуміти, про що йдеться.

Що таке частота оновлення екрана

Приймаючи телевізійний сигнал, телевізійний приймач оновлює зображення на екрані з високою швидкістю. Тобто, практично показується велика кількість картинок, що існують протягом дуже короткого часу. Швидка зміна зображення створює ефект руху.

При вищій швидкості оновлення якість зображення буде кращою.При надто низькій екран буде рябити, що може призвести до сильної втоми зору. Частота зображення - це кількість разів, коли змінюється зображення протягом секунди. Наприклад, при використанні 100 Гц картинка протягом кожної секунди оновлюватиметься 100 разів.

Потрібно помітити, що оновлення картинки не завжди відбувається повністю. Застосовується також черезрядкове оновлення. Таким чином, за один раз оновлюються не всі рядки, а через один. На наступному кроці зміни відбуваються в рядках, що залишилися. Такий прийом дозволяє зробити зміну більш плавною та природною. У сучасних системах також застосовується зміна кожного третього рядка. У цьому випадку якість показу буде вищою, але потрібно трикратне збільшення частоти.

У деяких системах може використовуватися інтерполяція. Їй застосовують, якщо матеріал був знятий на більш низькій частоті. У такому разі між сусідніми кадрами додають зображення, яке є проміжним і є результатом інтерполяції між двома сусідніми.

Індекс частоти оновлення в телевізорі що це

Цей параметр визначає те, скільки разів змінюється зображення на екрані за секунду. Він може не збігатися із частотою кадрів. Наприклад, якщо частота зйомки становить 30 Гц, а показу - 120 Гц, кожен кадр буде повторений 4 разу. Таким чином, незважаючи на високу якість екрана, індекс дорівнюватиме 30, а не 120.

Аналогічна ситуація виникає при частковому оновленні екрана. Наприклад, якщо на кожному такті змінюється кожен другий рядок, то зображення повністю зміниться через 2 такти. Наприклад, якщо частота зйомки має 30 кадрів на секунду, а показу – 60 Гц. То за такого показу індекс частоти оновлення становитиме 30.

Які бувають частоти екрана

На сучасних телевізорах не зустрічається частота менше 50 Гц.Більшість моделей використовують 100-120 Гц. На найякісніших частота може досягати 200 Гц. Виробники можуть оголошувати у своєму обладнанні більш високу частоту, наприклад, 480 кадрів за секунду. Насправді переважну більшість сучасного контенту знято на частотах від 50-60 до 100-120 Гц. Частота, що оголошується, просто не буде затребуваною і витрати на купівлю більш досконалого обладнання будуть надмірними.

Де буде корисна більш висока частота оновлення

У деяких передачах різниця в частоті не дуже помітна. Але там, де йдеться про швидкі рухи, цей параметр особливо важливий. Прикладом може бути показ футбольного матчу. Коли глядач бачить швидкі переміщення гравців по полю, він зможе оцінити, що означає досить висока частота. У таких випадках при використанні 200 Гц перегляд буде більш комфортним.

Питання експерту При показі сцен, що динамічно змінюються.

При показі сцен, що динамічно змінюються. Чи варто придбати екрани з частотою оновлення вище 200 Гц?

Для них практично відсутній контент належної якості. Тому зараз витрати на їхню покупку є надмірними.

Що означає висока частота оновлення екрана для користувача

Використання вищої частоти оновлення забезпечує більш якісний показ відео. Насправді найкращим варіантом вважатимуться 120 Гц. Вищі частоти не поступаються йому як, але особливого контенту для такої частоти практично немає, тому така техніка надмірна.

На високих частотах відсутня стомлення зору, викликане мерехтінням. Якщо це знехтувати, то наслідком можуть стати: печіння очей, відчуття сильного дискомфорту, головний біль. У хворих на епілепсію таким чином можуть бути спровоковані напади.

Плюси та мінуси збільшення частоти екрана

При збільшенні частоти рух показується якісніше. Тому більш висока частота оновлення комфортніша для глядачів. У цьому треба враховувати. Що під час зйомки фільму також використовується своя частота. Вона може бути, наприклад, 24, 30 або 60. Зараз існує не дуже багато контенту для 120 кадрів на секунду.

Якщо показують відео, зняте з частотою 30 кадрів в секунду, то при частоті показу 120 Гц кожен кадр буде повторений чотири рази. У такому разі висока частота є надмірною. Тому, коли виробник рекламує високу частоту погноблення. Для неї просто може не виявитися контент відповідного рівня якості.

У відео порівнюють телевізори з різними частотами оновлення

Використання частоти 50-60 Гц допустимо, оскільки забезпечує прийнятний показ, але при цьому часто створюється зображення невисокої якості та відбувається розмиття картинки.У таких телевізійних приймачів найнижчі ціни. Пов'язане з низькою частотою мерехтіння здатне викликати регулярну втому очей. Однак такі пристрої мають у бюджетному сегменті стійкий попит. Під час перегляду кабельного чи цифрового телебачення така якість є максимально необхідною. Показ на пристроях дорожчого сегмента ринку не суттєво відрізнятиметься від того, який виконується на бюджетному телевізорі.

Телевізори для частоти 100-120 є оптимальним варіантом. Вони можуть якісно передавати картинку для наявного контенту. При цьому їх ціни будуть вищими, ніж у бюджетних виробів. При цьому вища ціна є виправданою. За наявності відповідних фінансових можливостей, така покупка може розглядатися як оптимальна. Ця частота буде потрібна тим, хто на телевізійному моніторі грає в ігри або переглядає 3D фільми.

Такі монітори добре себе показують під час перегляду на великому екрані передач.В яких демонструють дуже динамічні сцени. У більшості випадків це стосується перегляду передач про спортивні матчі та змагання (наприклад, автоперегони, хокейні або футбольні матчі).

Плюси та мінуси Більш висока якість показу Низька стомлюваність зору Висока якість показу зображень, що швидко змінюються Надмірний рівень якості при частоті оновлення екрана більше 120 Гц

При виборі телевізора більш висока частота розгортки є кращою. Однак, щоб забезпечити якість перегляду. Необхідно враховувати всі характеристики телевізійного приймача комплексно. Вона також залежить від технології, яка була використана для виробництва екрану. Також необхідно враховувати власні вимоги до техніки та наявні фінансові можливості.