Типи матриць телевізорів

Anonim

Головним елементом будь-якого телевізора є матриця. Існує кілька її типів, кожен із яких відрізняється фізичними показниками. Але поєднує їх одне – підвищення якості зображення.

Типи матриць телевізорів

При покупці телевізора багато хто, перш за все, розглядає його роздільну здатність екрана і діагональ. Але також варто акцентувати увагу на такий важливий елемент, як матриця дисплея, від параметрів якої залежить якість зображення. Незважаючи навіть на те, що розмір екрану буде більших розмірів, перегляд неякісного зображення не принесе користувачам задоволення від перегляду тієї чи іншої передачі.

Щоб не помилитися в правильності свого вибору, слід в першу чергу розібратися які бувають матриці, а також про існуючі в них переваги і недоліки.

Матриця – це головний елемент будь-якого мультимедійного обладнання. Існує три види матриць:

  • LSD;
  • LED;
  • плазменные.

В даний час, у зв'язку з наявністю невисоких цін на рідкокристалічні дисплеї, та їх невеликих витрат електроенергії, з ринку майже витіснені плазмові. Вирізняють кілька видів матриць LCD. Але навіть при використанні в них ідентичних властивостей рідких кристалів, якість зображення та ціна кожного з них значно відрізняються.

LCD

Головним елементом даного типу матриці є рідкі кристали. Під дією електричної напруги вони змінюють інтенсивність потоку світла, що проходить через них.

LCD матриця, що використовується в сучасних пристроях, складається з наступних елементів:

  • шар рідких кристалів;
  • прозорі електроди, що розташовуються з різних боків від шару ЖК кристалів, беруть безпосередню участь у процесі проникнення світла через кристали;
  • колірний фільтр. Від нього залежить колір пікселя;
  • підсвічування дисплея, що знаходиться в задній частині матриці;
  • стекло (плівка), яка закриває передню частину.

Сітка з рідких кристалів розташовується між двома пластинами, що складаються зі скла або пластику. Паралельне розташування кристалів відносно один одному сприяє проникненню світла через панель, а при отриманні електричного сигналу на матрицю, вони змінюють своє розташування, тим самим перекриваючи світло, що проходить через них.

Така технологія є однією з перших тонкоплівкових розробок для відображення інформації. Однак виробники таких екранів виділяє головний їх недолік, якого намагаються позбутися, - час відгуку. Процес переорієнтації рідких кристалів потребує певної кількості часу. Також проблемою є їхній кут огляду. Погляд, відмінний від 90 градусів до екрану, призводить до порушення передачі очей різних відтінків кольору, а також його яскравості.

LED

Дана матриця заснована на світловипромінюючих діодів. Поверхня є сіткою елементів з трьох кольорів, через яку пропускається світло. Кожен елемент видає світловий потік безпосередньо свого спектру, яскравість якого залежить від сили струму, що надходить на ділянку екрана. На відміну від рідкокристалічних, дані дисплеї мають короткий термін служби, але немає проблеми з відгуком і з кутом огляду.

Раніше замість світлодіодів у таких екранах використовували газорозрядні лампи, але їх заміна на LED дозволила значно скоротити обсяг споживаної електроенергії та покращити кольоропередачу.

Потік світла, що випромінюється світлодіодним підсвічуванням, проходить через матрицю, в який відбувається фільтрація червоного, зеленого та синього кольору. На таких дисплеях отримання чорного кольору неможливе, оскільки технологія виготовлення матриць не дозволяє заблокувати світловий потік повністю.

Виділяють два види LED підсвічування:

  • по краях екрана або технологія EDGE. Сприяє випуску пристроїв з тоншим дисплеєм.
  • по всій площі або технологія DIRECT.Сприяє більш яскравому освітленню центру пристрою.

Головною відмінною особливістю світлодіодів є їх довговічність та економічність роботи, а також з їх допомогою більш рівномірно висвітлює екран.

Сучасні технології OLED або QLED

Такі назви як OLED, QLED, NanoCell всім давно вже відомі, оскільки саме з ними пов'язують останні технічні досягнення в мультимедійній сфері. Серед усіх лише технологія OLED називають справжнім проривом, оскільки всі інші є модифікацією LED-дисплея.

OLED-технологія полягає у використанні органічних напівпровідникових елементів, з яких утворюються органічні плівки. Через це плівки відбувається рух електричного струму. Позитивно та негативно заряджені електроди починають рухатися, а потім комбінуються один з одним в емісійному шарі напівпровідника. Ця взаємодія породжує енергію як фотонів.

Виділяють два види OLED-дисплеїв: PMOLED та AMOLED.

Дисплеї PMOLED характеризуються використанням контролерів розгорнення картинки на рядки та стовпці. Для того, щоб спалахнув конкретний піксель, має відбутися включення відповідного рядка та стовпця. За одну таку дію можливе включення лише одного пікселя. Щоб весь екран почав світитися, потрібно якнайшвидше подавати сигнали на конкретні пікселі шляхом перебору всіх рядків і стовпців.

Для APMOLED-дисплеїв характерне пряме управління кожного з пікселів, тому вони здатні миттєво відтворити картинку.

До переваг OLED-технології відносять наступне:

  • високі показники яскравості та контрасту;
  • відтворення чорного кольору;
  • невеликі розміри товщини екрана;
  • низьке енергоспоживання;
  • швидкий відгук;
  • можливість створення гнучких поверхонь.

Варто також виділити і деякі існуючі недоліки:

  • висока ціна на ринку;
  • чутливість до вологості;
  • недовговічністю різнокольорових світлодіодів.

Головною відмінною особливістю QLED-технології є наявність додаткового посередника передачі світла від джерела до матриці – квантових точок.

Квантові точки – це елемент нової технології підсвічування дисплея, в якій використовуються частинки напівпровідників мініатюрних розмірів, здатні випромінювати світло.

Принцип роботи QLED-підсвічування включає наступні етапи:

  1. Світлодіодне підсвічування, яке розташовується в задній частині екрану, починає випромінювати потік світла синього кольору.
  2. Потік світла приходить на шар квантових точок, під впливом якого вони починають прокидатися, а далі випромінюють світло.
  3. Відбувається змішування світлових потоків, у результаті якого утворюються із синього, зеленого та червоного кольорів білий, що надходить на матрицю.
  4. Формування кольору кожного пікселя, розташованого в матриці.

Такі квантові точки створюють яскраві, живі та насичені кольори, перевищуючи тим самим якість OLED-дисплеї.

Нижче наведено посилання на відеоролик, що оповідає різницю між двома технологіями.

TN

Матриці цього виду є першими моніторами з плоским екраном. Нині вони витіснені зі світового ринку ТБ. Їхня особливість полягає в тому, що, перебуваючи у вимкненому стані, рідкий кристал продовжував пропускати світло.Кут огляду даної матриці мінімальний, тобто зображення стає практично безконтрастним і нечитаним.

Незважаючи на наявність істотних недоліків, дисплей «TN» також має переваги, що виділяють його серед інших. Виробництво цього типу екранів потребує мінімальних витрат, тому такий продукт є доступним для більшості людей завдяки своїй низькій готовій вартості. Дисплеї з TN-матрицею відрізняються коротким часом відгуку пікселя, а також здатністю працювати з максимальною частотою оновлення кадрів, що досягає 240 герц.

Виходячи з переліченого вище можна зробити висновок про те, що якщо покупцю необхідні такі показники, як низька затримка відгуку і підтримка максимальних значень частоти оновлення кадрів, то даний тип матриці буде хорошим варіантом.

IPS

Розробка нової технології IPS була спрямована на подолання наявних обмежень дисплея TN, до яких належать: погана кольоропередача та обмеження кута огляду. Подальша модернізація IPS значно перевершила свого попередника за всіма показниками.

Дана модель має високі кути огляду, що дозволить користувачам переглядати зображення з різних кутів з точною передачі кольорів. Навіть колір зображення залишиться без змін.

Матриці, розроблені з технологією IPS, прославилися точним відтворенням чорного кольору, завдяки якому усувається розмиття зовнішнього екрана.

Як вже стало відомо, матриці TN відрізняються мінімальним часом відгуку, що є її головною відмінністю серед інших панелей. Подолати такий бар'єр стало під силу IPS-технології, повністю повторивши, але при цьому удосконаливши показники матриці TN.

Безумовно вартість IPS-моделей на ринку значно перевищує вартість матриці TN, навіть незважаючи на наявність ідентичних показників відгуку. Придбання користувачами дисплея технології IPS в першу чергу забезпечать себе затримкою пікселя в чотири мілісекунди.

Так само купуючи дисплей з матрицею IPS, варто знати і про таке явище як «світлення IPS». Його присутність буде помітною під час перегляду зображення під максимальним кутом огляду, при якому можна буде виявити світло підсвічування дисплея.

Схема будови РК-панелі типу IPS.

VA

Дана матриця є одним із видів TN матриць. Але завдяки наявності підвищеної контрастності, цей тип має великий попит на світовому ринку.

Яскравість монітори з технологією VA здатна змінюватися залежно від кута огляду, але при цьому ефект «світлення» відсутній.

Панелі «VA» мають повільний час відгуку пікселя, частота яких дорівнює одній мілісекунді. Також існують матриці VA із частотою оновлення кадрів 240 герц, при цьому затримка введення призводить до розмитості картинки. Тому за участю в різних комп'ютерних змаганнях, користувачам варто уникати покупки моніторів з даною технологією.

На відміну від панелі TN, матриця VA має покращену передачу кольорів, але тим самим вартість цих двох моделей на ринку приблизно однакова.

Плазми

Плазмова панель складається з великої кількості пікселів (осередків), які наповнені газом. Дані осередки розташовані між скляними пластами. Газ у момент потрапляння на пікселі електричного струму перетворюється на агрегатний стан, зване плазмой.

Робота плазмового телевізора заснована на світінні газу в осередках в момент проходу через них електричного заряду.

Після подачі струму плазма починає випромінювати ультрафіолет. Далі мікролампа червоного, зеленого чи синього кольору загоряється. Скло затримує ультрафіолетові промені, а світло перетворюється через скануючий електрод на картинку, що з'являється на екрані.

До переваг плазмових панелей відносять:

  • насичений чорний колір;
  • високий показник контрастності;
  • зображення високої якості;
  • максимальний термін служби 35 років;
  • наявність тонкого корпусу.

Недоліки:

  • Високе споживання електроенергії;
  • при тривалому використанні нагрівається;
  • низький показник яскравості;
  • присутність залишкового зображення.

Який тип екрану краще для телевізора

Для того, щоб зробити висновок про те, яка матриця для телевізора є кращою, слід розібратися в недоліках і перевагах кожної з них.

Тип матриці Час відгуку Кут огляду Квітопередача Контрастність Глибина чорного кольору Вартість на ринку
TN Низьке Малий Низька Средняя Низька Низька
IPS Среднее Хороший Хороша Хороша Хороша Средняя
VA Среднее Средний Хороша Хороша Відмінна Средняя
OLED Дуже низький Відмінний Відмінна Відмінна Відмінна Висока
QLED Среднее Відмінний Відмінна Відмінна Відмінна Висока

Що вибрати - глянсовий або матовий дисплей

Тип монітора відіграє важливу роль при виборі телевізора. Тому у багатьох потенційних користувачів виникає питання, який екран краще-матовий або глянсовий? Кожен з цих видів має як переваги, так і недоліки, тому рекомендується перед придбанням пристрою ознайомитися з основними характеристиками екрана.

Питання експерту У чому полягає перевага глянсового екрану?

ТБ з глянцевим екраном відтворює зображення високої якості, з насиченими кольорами і високою яскравістю картинок. Чи широкий кут огляду біля глянсового екрану?

Так, кут огляду у цього виду, великий. За цим параметром глянсовий екран він навіть перевершує матовий. Які недоліки є у глянцевих екранах?

Такі екрани є світловідбиваючими, тобто на дисплеї немає покриття для розсіювання світлових променів. Чи залишаються на екрані таких дисплеїв відбитки пальців?

Так, оскільки дисплей відбиває світло, сліди від пальців будуть добре видно. Які переваги матових екранів?

Зменшує кількість відблисків на екрані. В екранах з матовим дисплеєм є антирефлексне покриття. Які є недоліки матових дисплеїв?

Низькі показники контрастності та яскравості. Зображення на екрані надається у найгіршій якості. Чи залишаються на екрані з матовим дисплеєм відбитки пальців?

Відбитки пальців не такі помітні, як на глянцевому дисплеї. Необхідність постійно протирати такі екрани відсутня.