Зв'язок подорожчає 2021 року

Anonim

Інфляція – економічне явище, яке зачіпає всі сфери життя. Щорічно дорожчають продукти харчування, товари повсякденного користування, а також різні послуги, включаючи мобільний зв'язок. Аналітичне агентство Content Review представило звіт, згідно з яким у 2021 відбудеться серйозний стрибок цін, і він може торкнутися 90% абонентів.

Чому зв'язок подорожчає

Перш ніж торкнутися масштабів «трагедії», необхідно розібратися, через що у 2021 році послуги мобільних операторів стануть дорожчими. Адже переважна більшість людей не збільшила свій середній дохід за минулі 12 місяців, а, можливо, навіть втратила його значну частину.

Не варто думати, що стільникові оператори – це організації, які тільки й займаються викачуванням грошей із населення. Це такі ж люди, які у 2020 році зіткнулися з тими самими проблемами нестачі капіталу. А викликані вони були декількома причинами, кожна з яких зробила певний внесок у розвиток непростої ситуації.

Пандемія коронавірусу

Для кожної людини 2020 року виявився тяжким. Його луна перенеслася і на 2021 рік. Самоізоляція, режим неробочих днів - ці та інші фактори, які були викликані пандемією коронавірусу, сильно позначилися на операторах стільникового зв'язку. Їм довелося скорочувати співробітників офісів та виплачувати компенсації, але найбільше на розмір втрат вплинула активність користувачів.

Багато абонентів перейшли на віддалену роботу. Через це різко зросло споживання інтернет-трафіку. Операторам довелося модернізувати існуючі мережі, які в звичайних умовах не впоралися б з таким активним споживанням контенту в різних формах.

Звичайно, можна посперечатися про те, наскільки зросла якість зв'язку за останній час. Швидше за все, ніхто навіть не помітив різниці, але це легко пояснюється зростанням споживання абонентів. Оператори в цій ситуації просто оптимізували показники для більш-менш комфортного використання послуг.

Ще одним наслідком пандемії стало закриття кордонів. Якщо у 2019 році оператори заробляли чималі суми на роумінгу, то за минулі 12 місяців їх доходи у цій категорії знизилися більш ніж на 80%.

Также серйозних збитків фінансових доходів компаній завдало скорочення продажів в офлайн-рознице. Багато операторів виявилися не готові до продажу товарів та послуг через інтернет , Через що покупці перейшли на перевірені майданчики, де механізм здійснення покупок був відточений на 100%.

Виконання вимог російського законодавства

«Закон Яровий», схвалений у 2016 році, продовжує перебувати у стадії виконання. 2021 року оператори стільникового зв'язку продовжать створення інфраструктури «Суверенного інтернету». Також витрати великих гравців ринку підуть на створення «Соціального інтернету», в рамках якого буде організовано безоплатний доступ до низки значущих із соціального погляду ресурсів.

Ще один важливий проект, реалізація якого сильно позначається на фінансовій звітності операторів - використання єдиної біометричної системи. Сюди належать такі портали, як Держпослуги, які застосовують ідентифікацію за номером телефону. Поточні вимоги російського законодавства позначаються на функціональності електронних SIM-карт (eSIM), у зв'язку з чим аналітиками Content Review прогнозуються додаткові витрати у розмірі 10 мільярдів рублів.

Нестабільність національної валюти

У 2020 році оператори стільникового зв'язку, що закуповують обладнання переважно за кордоном, зіткнулися з іншою важливою проблемою - падінням курсу рубля. Якщо на початку року за $1 пропонувалося 60 рублів, то певні моменти вартість американської валюти доходила до 80 рублів. Це колосальна різниця, що вимагає додаткових витрат від компаній, які заробляють не в доларах, а в рублях.

Створення інфраструктури 5G

Незважаючи на те, що поява мереж п'ятого покоління в Росії щоразу відкладається через розбіжності стільникових операторів і спецслужб, за якими закріплені необхідні частоти, розвиток 5G в країні не зупиняється ні на секунду.

Мобільні компанії організують тестові зони, закуповують обладнання та проводять масштабні промо-компанії, щоб за першої можливості в найкоротші терміни запустити повноцінну роботу мереж п'ятого покоління.

Наскільки зросте вартість послуг зв'язку

За версією фахівців Content Review, в 2021 році зв'язок в Росії подорожчає в середньому на 15-16%. Зростання цін буде неоднорідним. Тобто заявлені 15-16% не означають, що всі послуги та тарифи подорожчають рівно на передбачувані відсотки.

Найбільше стрибок буде помітний абонентам середньобюджетних та преміальних тарифних планів з безлімітним інтернетом. Вони є кістяком для кожного мобільного оператора, і саме їм пропонується найбільше додаткових послуг. У цій категорії тариф за 500 р/міс коштуватиме вже 575-600 р/міс. А пропозиція за 900 р/міс дійде до позначки 1100 р/міс.

У той же час власники SIM-карт з обмеженим пакетом трафіку якщо і зіткнуться з підвищенням цін, то зросте вартість не більше ніж на 10%. Це специфікою споживання трафіку. Людині просто невигідно використовувати тариф на 10 Гб, оскільки з кожним роком зростає розмір споживаного контенту.Якщо ще 2-3 роки тому клієнти обмежувалися якістю SD, то зараз практично всі люди дивляться відео у FullHD.

Крім вартості трафіку підвищиться ціна на використання хмарних сервісів. Інтернет-сховища набирають популярності у Росії, а умовах віддаленої роботи вони стають основним засобом забезпечення робочого процесса.

Що говорять оператори?

Поки що мобільні компанії не роблять гучних заяв щодо того, наскільки у 2021 році зросте вартість тарифів. Це легко можна пояснити тим, що вони бояться відтоку клієнтів, які шукатимуть вигідніші пропозиції конкурентів.

Але відсутність заяв не є підставою вважати, ніби вартість послуг залишиться на колишньому рівні. Зростання цін - очевидний наслідок складного року, який, можливо, продовжити проявлятися і в майбутньому.

У будь-якому випадку про глобальне підвищення цін клієнти дізнаються не з виписки, а з прес-релізів операторів стільникового зв'язку.Не виключено, що мобільні компанії підуть за прикладом 2019 року, коли було «скасовано національний роумінг». Насправді витрати споживачів не знизилися, а просто перейшли на інші статті.

Спеціалістами прогнозується глобальне оновлення лінійки тарифних планів, щоб згладити враження про зростання цін. Пропозиції переформатуються, через що у клієнтів складеться враження, ніби послуги зв'язку стали дешевшими. Але на практиці абоненти будуть змушені активувати додаткові опції або переходити на більш сучасні ТП. Схожим чином були справи з продуктами харчування. Вартість умовної коробки соку змінилася несуттєвою, проте її об'єм був зменшений з 1 літра до 0, 9 літра.

Що буде з цінами на зв'язок у 2022 році

Поки що ніхто не може з точністю відповісти на питання про те, як зміняться ціни на мобільний зв'язок у 2022 році. Для цього необхідно знати, які випробування чекають на жителів планети у 2021 році. Але тих, хто переймається схожим стрибком цін через 12 місяців, можна трохи заспокоїти.

Пандемія коронавірусу, яка так вплинула на вартість послуг у 2020 році, поступово йде на спад. По всьому світу відбувається масштабна вакцинація, яка повинна звести до мінімуму наслідки поширення вірусу. Люди повернуться на звичні робочі місця, споживання інтернет-трафіку прийде в норму, і вартість тарифів залишиться на звичному рівні.

Однак думати, ніби всі погані часи вже пройдені, не варто. Ніхто не знає, як у 2021 році поведеться курс національної валюти, чи доведеться оператором стільникового зв'язку вкладати гроші в реалізацію нацпроектів, і чи буде дано зелене світло на масштабне розгортання мереж 5G. Все це так чи інакше вплине на зростання цін.