Як налаштувати VPN і користуватися ним

Anonim

Абревіатура VPN розшифровується як Virtual Private Network, інакше кажучи, це приватна мережа, яка допомагає користувачеві організувати захищене підключення до мережі. Ця технологія допомагає поєднати кілька різних пристроїв в одну мережу через інтернет. Ця технологія існує досить давно, але особливо популярна вона стала останнім часом через те, що все більше інтернет-користувачів замислюються про власну безпеку в мережі. Підключитися до мережі VPN можна з будь-якого пристрою, у тому числі з комп'ютера, телефону або планшета, якщо воно підтримує захищене з'єднання.

Як працює VPN

VPN дає безліч корисних функцій.

По-перше можна об'єднати в одну кілька приватних мереж та серверів і мати можливість безпечно заходити на них із підключених пристроїв.

По-друге, VPN дозволяє користуватися інтернетом, не побоюючись, що дії можуть відстежуватися і фіксуватися, також цей захід у багатьох випадках допомагає позбутися спаму та небажаних розсилок. А ще захищене з'єднання допоможе обійти блокування деяких зарубіжних сайтів, часом буває, що необхідна інформація є лише на іноземному сайті, доступ до якого заблокований. VPN легко дозволить вирішити цю проблему.

Види VPN з'єднань

Існують 4 основні види VPN з'єднання:

  • PPTP
  • L2TP
  • IPSec
  • SSL

PPTP

Вигляд PPTP працює таким чином: він дозволяє створити своєрідний тунель у незахищеному з'єднанні, цей тунель пов'язує пристрій безпосередньо з сервером. У процесі даного з'єднання упаковує пакети PPP у пакети IP, які передаються мережами. Найчастіше таке з'єднання використовується між двома локальними мережами.

L2TP

Протокол L2TP дозволяє створювати мережу з конкретними заданими параметрами доступу, однак він не дає можливості захистити дані або механізми автентифікації. Протокол використовує керуючі та інформаційні повідомлення: перші дозволяють керувати тунелем та підтримувати його, а другі – передавати пакети. Такий спосіб з'єднання дозволяє користувачам застосовувати більше протоколів для доступу до корпоративного вузла.

IPSec

IPSec працює на мережному рівні і дозволяє убезпечити IP пакети під час передачі, а також забезпечити безпечну передачу ключів.Сам по собі Internet-протокол не має жодних механізмів захисту даних, більше того, користувач не може бути впевнений, звідки він отримує дані. Особливо цим користуються шахраї, підробляючи популярні інтернет-ресурси. З'єднання IPSec дозволяє виправити цю ситуацію.

SSL

Протокол SSL дозволяє створити безпечне з'єднання між клієнтом і запитуваним сервером. Цей протокол застосовує захист даних із відкритим ключем і дозволяє підтвердити як надійність сервісу, і надійність одержувача. Більшість популярних сайтів, зокрема сайти банків, пошти тощо, підтримують протокол SSL. Даний вид VPN з'єднання зручний тим, що він не вимагає спеціального програмного з'єднання і доступний всім.

Плюси та мінуси VPN

Плюси та мінуси Можливість приховати свою особистість. У разі використання VPN рекламодавці або хакери не зможуть отримати доступ до даних користувача.Можливість обходу геоблокування. Із будь-якої точки світу можна буде потрапити навіть на заблоковані у регіоні ресурси. Захищене підключення. Особливо це важливо при підключенні до безкоштовного Wi-Fi у громадських місцях. Запобігання заниженню швидкості інтернету. Деякі провайдери роблять так заради збільшення пропускної спроможності. VPN дозволяє обходити фаєрволи. У деяких регіонах вони часом блокують навіть найпопулярніші сайти. Можливість безпечно користуватися торрентом. Деякі торренти можуть фіксувати IP всіх відвідувачів. Можливість грати в заблоковані в регіоні ігри, а також уникати блокування облікового запису. VPN допомагає уникнути необґрунтованого підвищення ціни. Деякі постачальники товарів чи послуг пропонують більш високі ціни, залежно від регіону проживання. VPN часто уповільнює швидкість роботи Інтернету. Використання неперевіреного сервісу, навпаки, може збирати особисті дані. Якісний VPN найчастіше платний. До цих пір існує низка пристроїв, які не підтримують VPN.

Як підключити VPN

Підключити та налаштувати VPN сервер може практично кожна людина самостійно за наявності у неї адміністраторських прав. Існує 3 способи підключення VPN: за допомогою спеціального обладнання, за допомогою програмного забезпечення та за допомогою цілого комплексу коштів.

Останній варіант включає використання спеціального додаткового обладнання та програмного забезпечення, як правило, він використовується для підключення та захисту даних великих корпоративних мереж, у звичайному житті така система підключення не застосовується.

Перший варіант включає використання спеціального програмно-апаратного забезпечення, такий метод підключення теж частіше застосовується в корпоративних мережах, коли потрібно одночасно висока продуктивність системи і високий рівень захищеності.

Найбільш популярний і часто використовуваний вид підключення – це за допомогою програмного забезпечення.У деякі браузери вже вбудований протокол VPN, але надійніше буде самостійно встановити програмне забезпечення та налаштувати VPN-з'єднання на своєму комп'ютері, тоді можна буде користуватися будь-якими браузерами та програмами, не турбуючись про збереження своїх даних.

Як налаштувати VPN

На Windows 10

Налаштувати VPN на Windows 10 досить просто.

  • Для цього потрібно перейти в Пуск,
  • потім вибрати там вкладку параметри та натиснути на VPN-з'єднання.
  • Потім потрібно вибрати пункт «Змінити приватні мережі» і натиснути на пункт «Додати VPN-з'єднання». Відкриється вікно, в якому потрібно ввести постачальника послуг, ім'я та адресу сервера.
  • У рядку «Постачальник послуг» необхідно вибрати «Windows», у рядку адреси потрібно вказати ім'я або IP вибраного VPN сервера, а ім'я може бути абсолютно будь-яким. Адресу VPN користувач отримає після реєстрації на вибраному VPN сервісі.Адресу або IP VPN потрібно отримати обов'язково. Їх надають всі сервери - у тому числі і платні, і безкоштовні.

Однак використання платних серверів, безсумнівно, надійніше. Деякі безкоштовні VPN сервери займаються прямо протилежною діяльністю, продаючи дані стороннім ресурсам, наприклад, рекламодавцям та спамерам.

Після всіх виконаних дій з'явиться вікно, в якому потрібно буде ввести своє ім'я користувача та пароль від облікового запису на сервері VPN. Після успішної авторизації та збереження даних VPN підключення буде активовано.

На Windows 7

  1. В першу чергу потрібно перейти в Пуск, потім вибрати Панель управління та знайти там вкладку Мережа та Інтернет.
  2. Наступний пункт – Центр управління мережами та загальним доступом.
  3. Наступний крок – вибрати вкладку Налаштування нового підключення або мережі та пункт «Підключитися до мережі». Відкриється вікно, в якому необхідно вибрати вкладку «Підключення до робочого місця».
  4. У вікні потрібно вибрати пункт Використовувати підключення до інтернету VPN.
  5. Якщо програма запропонує розпочати налаштування інтернет-підключення, цей крок потрібно відкласти.
  6. Після всіх зроблених кроків відкриється вікно, в якому потрібно буде вказати адресу та ім'я VPN. Ці дані можна отримати при реєстрації на сервері VPN.
  7. Після цього відкриється нове вікно, в якому потрібно ввести дані свого облікового запису, зокрема ім'я користувача та пароль (можна одразу поставити функцію запам'ятовування пароля).
  8. Після активації підключення потрібно буде зайти у властивості та вибрати вкладку Безпека.
  9. З'явиться меню, в якому потрібно вибрати вкладку Шифрування даних і поставити галочку навпроти параметра Необов'язкове. Після цього підключення VPN активовано та готове до використання.

Windows XP

  • Процес підключення VPN на Windows XP не значно відрізняється від налаштування на інших версіях Windows.
  • Для початку потрібно зайти в меню Пуск і вибрати вкладку Панель керування.
  • У вікні, що з'явиться, потрібно буде вибрати пункт Мережні підключення і натиснути на кнопку Створення нового підключення.
  • Має запуститися Майстер нових підключень, після того, як відкриється вікно, потрібно натиснути кнопку Далі.
  • У вікні потрібно поставити маркер навпроти рядка Підключити до мережі на робочому місці. У новому вікні необхідно поставити маркер навпроти рядка Підключення до віртуальної приватної мережі.
  • Потрібно вказати ім'я підключення, де слід ввести літери MSM.
  • На наступному кроці потрібно відзначити галочкою пункт не Набирати номер для попереднього підключення.
  • У вікні, що відкриється, потрібно ввести ім'я свого VPN-сервера. Після цього має завантажитись вікно Завершення роботи майстра нових підключень.
  • Потім на робочому столі повинен з'явитися ярлик MSM. Запустивши програму, користувачеві потрібно авторизуватися у своєму обліковому записі, потім зайти у властивості, вибрати вкладку «Безпека» і зняти галочку в пункті Потрібно шифрування даних.
  • Наступний крок: зайти на вкладку Мережа і вибрати пункт PPTP-VPN. У вкладці Параметри PPP потрібно усунути всі галочки, крім пункту Увімкнути розширення LCP.
  • Після всіх цих дій у своєму обліковому записі можна натиснути кнопку Підключення і вже за кілька хвилин користуватися захищеним інтернет-з'єднанням.

На смартфоні

Мобільний інтернет вже міцно увійшов у життя кожної людини, адже не завжди є доступ до комп'ютера. З огляду на те, що саме з телефону користувач дуже часто підключається до безкоштовних Wi-Fi-мереж, безпеки мобільного інтернет-з'єднання варто приділити особливу увагу.

Налаштувати VPN на своєму смартфоні можна за кілька кроків.

  1. Для початку потрібно зайти в налаштування пристрою та вибрати меню Бездротові мережі.
  2. У цьому меню потрібно вибрати опцію VPN.
  3. У верхньому кутку можна буде знайти опцію Додати VPN або просто побачити значок «+». Потрібно просто вибрати цей пункт і ввести свій логін та пароль у спливаючому вікні. Логін та пароль кожен користувач може отримати, коли проходить реєстрацію на своєму VPN-сервері.
  4. Все, що потрібно після цього – просто зберегти дані та активувати підключення. Більшість сучасних смартфонів вже мають вбудований VPN-шифрувальник, проте не варто йому сильно довіряти, як і іншим безкоштовним серверам. Як правило, за якісну послугу знадобиться доплатити.

Бонус: ТОП-10 найкращих ВПН-сервісів

Найменування Опис Ціна Рейтинг
Nord VPN Цей VPN-сервіс з'явився в Панамі в 2012 році і на сьогоднішній день він є найнадійнішим і найбезпечнішим з усіх існуючих сервісів. Має безкоштовну 7-денну версію. 12 $ на міс. ★★★★★
Surfshark Цей провайдер має високий рівень надійності, але основна його перевага – це можливість підключити необмежену кількість пристроїв. 13 $ на міс. ★★★★★
RusVPN Це російська технологія, яка зберігатиме лише адресу електронної пошти, вказаної при реєстрації, та метаположення. Максимально можна підключити 5 пристроїв. 399 руб. в міс. ★★★★★
HotspotShield Розробник цього сервісу створив власну інноваційну технологію шифрування трафіку. Саме цей сервіс використовують понад 50% найбільших корпорацій світу. 13 $ на міс. ★★★★★
TunnelBear Сервіс має досить непогану безкоштовну версію і славиться тим, що в умовах договору чітко прописує, які дані збиратимуться. Максимально можна підключити 5 пристроїв. 590 руб. в міс. ★★★★★
Hola VPN Цей провайдер не має спеціального сервера. Він передає трафік за допомогою інших користувачів. За рахунок цього збільшується швидкість з'єднання, і IP адресу за бажання знайти неможливо. Але є свої ризики, пов'язані з діяльністю інших користувачів. 15 $ на міс. ★★★★★
ExpressVPN Основна особливість цього провайдера – максимально висока швидкість з'єднання. Це можливо завдяки великій кількості серверів, розкиданих по всьому світу. 13 $ на міс. ★★★★★
Windscribe Сервіс приховує місце розташування, блокує спам та рекламу. Користуватися можна безкоштовно, але тоді трафік становитиме всього 2 Гб. 9 $ на міс. ★★★★★
CyberGhost Це румунська технологія, яка має досить високий рівень надійності, можна підключати до 7 пристроїв. 12 € на міс. ★★★★★
ZenMate VPN Цей сервіс підійде для більшості поширених браузерів. При використанні його він пропонує замінити свою країну на одну з 30 можливих, саме ця адреса відображатиметься в інтернеті. 779 руб. в міс. ★★★★★

NordVPN

Плюси та мінуси Сервіс не зберігає інформацію про користувачів. Високі показники продуктивності Є сервери в 60 країнах світу Дозволяє підключити до 6 пристроїв Висока вартість підписки Безпека 9 Вартість 4 Кількість пристроїв 8 Продуктивність 8 Разом 7.3 На сьогоднішній день це найкращий VPN-сервіс.

Surfshark

Плюси та мінуси Необмежена кількість пристроїв Висока пропускна здатність Високий рівень конфіденційності Сервіс не зберігається особисті дані Додаток вибирає сервер автоматично, і він не завжди має високу продуктивність Безпека 8 Вартість 4 Кількість пристроїв 10 Продуктивність 4 Разом 6.5 За винятком проблем з продуктивністю сервіс є одним із найкращих.

RusVPN

Плюси та мінуси Великий вибір серверів Захист від витоку інформації Немає обмежень щодо трафіку Відключення трафіку при виявленні загроз Програма не має безкоштовного пробного періоду Безпека 9 Вартість 8 Кількість пристроїв 7 Продуктивність 6 Разом 7.5 Це один з найбільш бюджетних VPN-сервісів.

HotspotShield

Плюси та мінуси Надійні технології шифрування Сервери є в 70 країнах світу Вбудований захист від спаму, фішингу та шкідливих програм Можливість підключення до 5 пристроїв Сайт недоступний для користувачів з Росії Протягом пробного періоду дуже багато реклами VPN може зберігати кеш користувачів Безпека 7 Вартість 4 Кількість пристроїв 7 Продуктивність 6 Разом 6 Сервіс має ряд особливостей та недоробок.

TunnelBear

Плюси та мінуси Сервіс доступний майже на всіх пристроях Високий рівень безпеки Можна підключати до пристроїв Налаштування та підключення дуже прості Неможливо підключитися до торентів Для вибору доступно лише 20 країн Мало Серверів у Східній Європі, через що швидкість з'єднання може падати.Безпека 9 Вартість 6 Кількість пристроїв 7 Продуктивність 4 Разом 6.5 Сервіс доступний не в усіх країнах.

Hola VPN

Плюси та мінуси Можна змінити свою IP адресу на будь-яку іншу Система не залежить від серверів Можна заборонити використовувати свою IP-адресу іншими користувачами у реального власника IP Висока вартість підписки Безпека 5 Вартість 4 Кількість пристроїв 4 Продуктивність 9 Разом 5.5 Даний вид підключення несе в собі безліч ризиків.

ExpressVPN

Плюси та мінуси На вибір надається цілих 94 країни Існує 3000 серверів, розкиданих по всьому світу Дані про користувачів не зберігаються Оперативна робота служби підтримки Максимально можна підключити тільки 3 пристрої Відсутня російськомовна версія Висока вартість підписки Безпека 8 Вартість 4 Кількість пристроїв 4 Потужність 8 Всього не має російськомовної версії та дозволяє підключати невелику кількість пристроїв.

Windscribe

Плюси та мінуси Можна підключити безліч пристроїв Є вбудований фаєрвол Протокол захисту можна вибрати самостійно Є можливість самостійно формувати тарифний план Обмеження на трафік та реклама у безкоштовній версії Якщо підключено багато пристроїв, обліковий запис може бути заблокований Безпека 9 Вартість 7 Кількість пристроїв 9 Продуктивність 8 Разом 83 версія має багато обмежень, однак платний VPN є одним із найкращих.

CyberGhost

Плюси та мінуси 5700 серверів по всьому світу Сервіс не записує особисту інформацію Є безкоштовний пробний період Підтримка більшої частини платформ Продуктивність не стабільна Проблеми в роботі технічної підтримки Безпека 7 Вартість 4 Кількість пристроїв 5 Продуктивність 6 Разом 5.5 Цей сервіс не можна віднести до найнадійніших і стабільніших.

ZenMate VPN

Плюси та мінуси Стабільне з'єднання Велика кількість серверів по всьому світу Високий рівень безпеки Часто виникають проблеми в роботі мобільного додатка Періодичне зниження швидкості Високі вимоги до технічних характеристик пристроїв Безпека 8 Вартість 6 Кількість пристроїв 6 Продуктивність 7 Разом 6.8 При підключенні слід враховувати, що потрібні високі технічні характеристики пристроїв.