Технологія GPON Ростелеком: опис

Anonim

Технології доступу до Інтернету безперервно вдосконалюються. В результаті абоненти Ростелекому отримують можливість користуватися ресурсами всесвітньої павутини на більш високих швидкостях. Нещодавно на ринку інтернет-послуг стала просуватися технологія GPON від Ростелекому (приклади обладнання тут). Вона передбачає використання оптичних ліній зв'язку, що прокладаються у кожну квартиру. У результаті кожен абонент отримує у своє розпорядження універсальний канал зв'язку з високою пропускною спроможністю.

Застарілі технології

GPON-технологія на Ростелекомі з'явилася порівняно недавно.До цього на ринку царювало підключення по ETTH. Трохи раніше за всіх абонентів підключали за однією з перших швидкісних технологій ADSL. Слід зазначити, що ADSL був свого часу справжнім технологічним проривом. Цей спосіб зв'язку передбачав використання стандартної телефонної лінії. Причому передача даних та передача голосу велася окремо – один спосіб зв'язку не заважав нормально функціонувати іншому способу зв'язку.

ADSL досі у строю, але у низці регіонів Ростелеком підключає абонентів по ETTH і GPON. Вся річ у тому, що технології ADSL притаманні такі недоліки:

  • Залежність від якості телефонних ліній – як відомо, вони далекі від ідеалу. Тому будь-які несправності та витоку призводять до появи шумів, що заважають стабільному зв'язку;
  • Загальна залежність від наявності телефонної лінії – якщо у квартирі чи будинку немає телефону, то немає й інтернету. До того ж, не можна провести додому лінію, але користуватися лише інтернетом (абоненти змушені оплачувати обидві послуги одразу);
  • Залежність від довжини лінії – чим далі від АТС, тим більше шумів і більше загасання сигналу. Через це віддалені абоненти не можуть розраховувати на максимальну швидкість доступу (за добрих умов може досягати 20-24 Мбіт/сек).

По ADSL, як і по GPON, можна підключати і цифрове телебачення. Але якщо модем знаходиться надто далеко від телефонної станції, то для передачі ТВ-сигналу йому просто не вистачить швидкості.

Прокладка звичайних оптоволоконних мереж у кожну квартиру призводить до великих витрат - для розведення кабелю потрібне дороге обладнання. Тому до появи GPON використовувалася технологія FTTH, коли оптоволокно прокладалося до багатоповерхівок, там ставилися сервери, від яких по квартирах простягалася кручена пара. До речі, дана технологія активно використовується Ростелекомом і донині.

Технологія GPON від Ростелекома (як і інших провайдерів) стала черговим проривом.Вона дозволяє прокладати оптоволокно від обладнання провайдера до кожної окремо взятої квартири. GPON – це пасивна оптична мережа зі швидкістю доступу до 1 Гб/сек .

Передача даних по GPON ведеться за допомогою світлових імпульсів. А для підключення абонентів та розгалуження волокна використовуються спеціальні пасивні розгалужувачі, прості та дешеві. Як мовилося раніше, максимальна швидкість може досягати 1 Гб/сек, але практично така швидкість практично нікому не потрібна. Натомість GPON від Ростелекому універсальний і дозволяє отримати доступ одразу до трьох послуг:

  • Інтернет;
  • Цифрове телебачення;
  • Домашня телефонія.

Для підключення домашнього телефонного апарату використовуються спеціальні адаптери, причому зв'язок із цифровою АТС здійснюється за пасивною оптоволоконною лінією.

Устаткування для підключення

Підключення до GPON від Ростелеком доступне не у всіх регіонах та населених пунктах. Але там, де вже є доступ до цієї технології, абоненти можуть насолодитися швидкісним доступом до мережі. Для цього необхідно взяти в оренду або придбати спеціальний роутер з можливістю підключення оптичного волокна.

Настроєне та підключене до оптичної мережі обладнання зможе підключати абонентські пристрої (комп'ютери, телевізори, мобільну техніку) по дротам або Wi-Fi. Якщо необхідно користуватися послугою телефонії, слід підключити телефон до відповідного порту на тильній стороні роутера.

Відгуки про GPON від Ростелекому загалом нормальні – абонентів радують швидкість доступу та дешевші тарифи, якщо порівнювати з доступом за технологією ADSL.Також у мережі присутня маса негативних відгуків – вони вказують на невідповідність максимальної швидкості, відсутність GPON у багатьох населених пунктах. Звичайно ж, обійтися без негативних відгуків неможливо, але багато абонентів готові звинувачувати Ростелеком у всіх смертних гріхах.