Обхід обмежень Yota швидкості на роздачу інтернету

Anonim

Мобільний оператор Yota, що нещодавно з'явився, пропонує своїм абонентам доступ в інтернет без обмежень по трафіку. Наприклад, абонент може вибрати швидкість 2 мегабіти і користуватися ресурсами мережі скільки завгодно. А власники смартфонів взагалі отримують абсолютно безлімітний інтернет з тарифом від 230 руб./міс. Звичайно, у багатьох технічно просунутих людей виникає думка використовувати SIM-картки від смартфонів у модемах або планшетах, або роздавати інтернет через Wi-Fi.

І тут абоненти стикаються з невидимими на перший погляд обмеженнями – SIM-картки можна використовувати лише у виділених для них пристроях, а роздати інтернет через Wi-Fi без обмежень швидкості можливо лише з додатковою платою.Також існує ще одне обмеження, що накладається на роботу торрент-клієнтів – скачування обмежується до скромних 64 кбіт/сек Як виконати обхід обмежень Yota на різних пристроях?

Ця стаття є актуальною для старих абонентів Yota, що підключилися до мережі до 25 січня 2017 року. Після цієї дати надання безліміту було припинено.

Розбираємося з IMEI і TTL

В першу чергу, необхідно розібратися з переустановкою SIM-карток з одного пристрою в інший. Наприклад, нам потрібно перемістити SIM-карту зі смартфона до модему. Для того, щоб ми отримали доступ в інтернет за тарифом для смартфона, потрібно змінити модем IMEI на IMEI смартфона. Те саме робиться з планшетними ПК. Але треба пам'ятати, що підміна IMEI є не зовсім законною операцією !

Далі нам потрібно розібратися, що таке TTL, і ми спробуємо пояснити це «на пальцях».Число TTL означає час життя пакетів трафіку. За умовчанням воно дорівнює 64 (для більшості операційних систем). Тобто, з'єднуючись із мережею оператора, пристрій передає йому значення за замовчуванням, наприклад, 64 або 128. Але якщо з'єднання здійснюється не безпосередньо, а через роутер, значення TTL зменшується на одну одиницю. В результаті цього мережа Yota бачить, що користувач використовує додаткові пристрої.

Тобто, роздаючи інтернет через смартфон, ми змушуємо його працювати як маршрутизатор – мережа це бачить і вживає заходів, урізаючи швидкість. Її можна підняти за окрему плату, але допитливі уми хочуть халяви, використовуючи для доступу всі мислимі та немислимі технології. Тепер розберемо докладніше, як обійти обмеження швидкості Йота на тих чи інших пристроях.

Налаштування роутера

Суть операції така – необхідно роздати інтернет через роутер у зв'язці з модемом і передати мережі Yota значення TTL=64.Для цього потрібно вказати роутеру, щоб значення TTL не зменшувалося. Коли комп'ютер підключається до роутера, значення TTL зменшується, але роутер повинен відновити його на одну одиницю. Даний функціонал для USB-модемів може бути відсутнім, тому нам потрібно завантажити файл конфігурації роутера з його панелі керування, знайти там параметри модему і додати рядок ip adjust-ttl inc 1.

Після цього файл заливається назад, роутер перезавантажується, і ми можемо насолоджуватися швидкісним доступом до Інтернету. Але ми можемо вчинити по-іншому, додавши значення TTL (вже на 2 одиниці, оскільки до роутера додається комп'ютер) на пристрої, що підключається до роутера, наприклад, на комп'ютері. Про це піде в одному з наступних абзаців.

Налаштування модему

Як змусити модем працювати з SIM-картою від смартфона (де дуже дешевий безлімітний інтернет Йота) ми вже знаємо - потрібно змінити IMEI модему на IMEI смартфона Залишилося лише зв'язати модем із комп'ютером і змусити його передавати до мережі Yota TTL=64. Для цього слід заглянути на профільний ресурс http://4pda.ru/ і знайти там індивідуальну інструкцію до свого модему.

Якщо ви не хочете перекручувати налаштування модему, спробуйте змінити TTL на своєму комп'ютері. Його значення в даному випадку має складати 65, тому що при підключенні модему воно зменшиться до 64 (додається вузол у вигляді самого комп'ютера, TTL зменшується на одну одиницю). Нагадаємо, що встановлення та налаштування модему Йота вже обговорювалися в наших статтях.

Налаштування пристроїв на Android

Роздача інтернету зі смартфонів на інші пристрої обмежується за TTL. Так як права суперкористувача на більшості смартфонів відсутні, нам потрібно подивитися, яке значення TTL передається в мережу самим смартфоном. Для цього на смартфон ставиться програма для роботи в режимі терміналу, а в командний рядок вводиться команда cat/proc/sys/net/ipv4/ip_default_ttl.

Узнаємо базове значення TTL, після чого на зовнішньому пристрої (комп'ютер, ноутбук) збільшуємо TTL на 1, щоб у цій зв'язці смартфон продовжував віддавати TTL рівне базовому значенню.

Після цього перепідключаємося та користуємося швидкісним інтернетом без обмежень за тарифом для смартфонів. Увага: існує можливість задати потрібний TTL у самому смартфоні, але для цього знадобляться права суперкористувача (root) – подробиці на профільному ресурсі 4pda.ru.

Налаштування IOS

Якщо роздачею інтернету буде займатися пристрій на iOS, то потрібно задати на комп'ютері TTL 65, що підключається, або зменшити TTL на самому пристрої з IOS до 63. Робиться це за допомогою твіка TetherMe (працює в автоматичному режимі), або за допомогою терміналу, до якого вводиться команда sysctl -w net.inet.ip.ttl=6.

Налаштування комп'ютера

Якщо ми підключаємо комп'ютер до смартфону, то нам достатньо збільшити в ньому значення TTL на 1 – у цьому випадку мережа передаватиме стандартне значення смартфона (наприклад, 64).Відкриваємо редактор реєстру командою regedit, шукаємо гілку HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetServicesTcpipParameters, створюємо параметр DWORD (32 біта) і присвоюємо йому ім'я DefaultTTL, вбиваємо значення 65 (у десятковій системі). Після цього активуємо з'єднання та підключаємося до мережі.

Налаштування Mac OS

Якщо необхідно встановити тимчасове значення TTL, слід запустити програму Terminal і ввести команду sudo sysctl -w net.inet.ip.ttl=65, після чого ввести пароль для входу в систему. Щоб встановити значення TTL на постійній основі (щоб значення не поверталося до вихідного після перезавантаження), створюємо файл sysctl.conf у прихованій папці etc. Повний шлях виглядатиме як /etc/sysctl.conf. Відкриваємо файл і вписуємо у нього рядок net.inet.ip.ttl=65.

Налаштування пристроїв на Windows phone

Для того, щоб Windows Phone міг нормально роздавати дешевий інтернет, потрібно змінити TTL на комп'ютері – на смартфонах з Windows Phone TTL не змінюється. Як це зробити – написано в абзаці про налаштування комп'ютера.

Як прибрати обмеження Yota на завантаження торентів

Ми вже знаємо, як виконати обхід обмеження швидкості Yota на роздачу інтернету. Для цього нам знадобиться деякий досвід з тонкого настроювання операційних систем та досвід у роботі з командними рядками, терміналами та іншим спеціалізованим софтом. Тепер ми повинні зрозуміти, як зробити обхід обмежень Yota на завантаження торентів. Тут ми маємо два шляхи:

  • Включити шифрування в торрент-клієнті;
  • Підключитися до мережі через VPN.

Шифрування є далеко не у всіх торрент-клієнтах, тому нам потрібно знайти програму, в якій воно є.

Прикладом такого клієнта є qBittorrent – ​​заходимо в налаштування, включаємо DHT і вибираємо пункт Вимагати шифрування. Як стверджують багато користувачів, такий підхід або не працює, або знижує швидкість завантаження.Цілком ймовірно, що в Йоті працюють розумні люди, які знають про спроби обдурити оператора. Тому ми підемо іншим шляхом і будемо використовувати VPN. Підключення через VPN може вимагати додаткових грошових витрат, так як багато послуг платні.

Вибравши відповідний сервіс, необхідно відповідним чином налаштувати свій комп'ютер – інструкції розміщуються на сайтах сервісів. Після цього передача даних (у тому числі, закачування через торенти) вестиметься зашифрованим каналом, що не піддається розшифровці – зрозуміти, який протокол передачі задіяний цим каналом, оператор не зможе.

Зверніть увагу, що компанія Yota чудово знає про спроби нелегальної роздачі інтернету по Wi-Fi в обхід всіх блокувань. Вони шкодять доходам оператора, тому він регулярно винаходить нові способи блокування роздачі.

Наприклад, за останньою інформацією Yota контролює трафік і блокує номери, з яких йде звернення до сервісів оновлення Windows або ігрових серверів Steam - такого трафіку просто не може бути при легальному використанні SIM-карт для смартфонів і планшетів .Абоненти, що живуть у віддалених районах зі слабким сигналом, можуть посилити сигнал і збільшити швидкість доступу до мережі за допомогою саморобних зовнішніх антен для Йота.