Синій екран смерті Віндовс 10

Anonim

Синім екраном смерті (також, Blue Screen of Death або BSoD) називають вікно, що повідомляє користувача про наявність критичної помилки в системі, яка не дозволила продовжити роботу. Мабуть, кожен стикався з подібним, і багатьох це лякало. Синій екран BSoD вперше з'явився у версії операційної системи Windows 95, а його передумови були і раніше.

Синій екран смерті Windows 10 – причини

Проблеми, про які говорить синій екран, не беруться з нізвідки і часто мають серйозний характер. Одні помилки можна вирішити практично в пару кліків, інші потребують набагато більше часу і сил. Розглянемо деякі помилки, про які повідомляє BSoD.

Існує 2 “види” екрану, які можуть з'явитися після зіткнення з критичною помилкою. Верхня картинка – екран у Windows 10, нижня – у попередніх версіях (наприклад, Windows XP, 7).

Деякі з помилок:

Код помилки Значення
0x0000001A Серйозна помилка при управлінні оперативною пам'яттю. Може говорити про збій будь-яких драйверів або фізичні проблеми з модулями комп'ютера. Інша назва: “MEMORY_MANAGEMENT”.
0x0000002B Ця помилка виникає при порушенні в роботі ядра. Наприклад, перевитрати стекового простору. Інша назва: "PANIC_STACK_SWITCH".
0x00000029 Помилка зустрічається досить рідко. Виникає при фатальних проблемах та збоях у системі безпеки Windows. Інша назва: “SECURITY_SYSTEM”.
0x0000007A Ще одна помилка, що вказує на проблеми з ядром. Залежно від додаткових параметрів може викликатися безліччю причин: збої в секторах жорсткого диска, проблеми контролера, диск, що не бачить, та іншими. Інша назва: “KERNEL_DATA_INPAGE_ERROR”.
0x00000098 Не найстрашніша помилка, але також зустрічається досить часто на неліцензійних операційних системах. Цей код повідомляє користувача про необхідність придбати ліцензію або продовжити наявну. Інша назва: “END_OF_NT_EVALUATION_PERIOD”.
0x0000006B Цей код попереджає про наявність серйозних проблем у системі, а саме – про неможливість запуску будь-якого важливого системного модуля. Інша назва: “PROCESS1_INITIALIZATION_FAILED”.
0x000000EF 0x000000EF або “CRICITAL_PROCESS_DIED” говорить про те, що критично важливий системний процес зазнав непередбачуваного падіння (завершив роботу). Досить неприємна і серйозна помилка, яку в деяких випадках важко усунути.

Як вимкнути перезавантаження Windows 10 при синьому екрані

При виникненні BSoD система говорить користувачеві про зіткнення з самою помилкою та необхідність перезавантаження, щоб спробувати виправити її (часто просто відстрочити її нову появу). Так як вікно містить досить велику кількість тексту, користувач може не встигнути прочитати всю інформацію і упустити важливі деталі, які можуть допомогти виправити проблему.Розглянемо спосіб відключення автоматичного перезавантаження. Працює тільки в тому випадку, якщо BSoD з'являється після завантаження системи (коли комп'ютер здатний завантажитись і працювати якийсь проміжок часу).

  1. Використовуємо поєднання клавіш Win+Break (Break/Pause) при увімкненому комп'ютері. Якщо не вдається знайти клавішу, клацаємо правою кнопкою по іконці “Мій комп'ютер”. Клікаємо по рядку “Властивості”;
  2. З'явиться вікно, в якому потрібно вибрати “Додаткові параметри системи”;
  3. Знаходимо вкладку під назвою “Додатково”, після чого натискаємо на “Параметри” у розділі “Завантаження та відновлення”;
  4. Тут прибираємо автоматичне перезавантаження який під час BSoD – знімаємо відповідний прапорець.

Діагностика та виправлення синього екрана смерті Windows 10

В Windows є вбудований інструмент, що дозволяє виявити причини виникнення BSoD.Це не найнадійніший спосіб, але цілком дієвий. Якщо в системі існують якісь серйозні та критичні неполадки, менеджер з великою ймовірністю знайде причину і спробує виправити все самостійно. Користувачеві не потрібно робити практично нічого, а значить це повністю безпечно і шанс "наламати дров" відсутній.

Безпечний спосіб

Виправляємо проблеми за допомогою вбудованого інструменту Windows 10:

  1. Відкриваємо налаштування, після чого переходимо до розділу “Оновлення та безпека”;
  2. Нас цікавить вкладка “Усунення несправностей”, відкриваємо її;
  3. Гортаємо в самий низ і знаходимо майстра усунення несправностей. Потрібний рядок так і називається "Синій екран". Також можна спробувати й інші інструменти зі списку, тому що всі вони знаходять різні помилки в системі та пропонують способи їх усунення.

Якщо вдається увійти до Windows 10 у безпечному режимі

Часто проблемою є зараження комп'ютера вірусами. Вони можуть провокувати негативні зміни та процеси в роботі, що призводитиме до збоїв. Бувають випадки, коли навіть завантаження антивіруса блокується шкідливим процесом або призводить до фатальних помилок та BSoD. Тут може допомогти Safe Mode – безпечний режим.

  1. Одразу після запуску системи необхідно відкрити сервіс “MSConfig”. Для цього натискаємо кнопку “Пуск”, у пошуку набираємо “Виконати”. Альтернативний варіант: замість MSConfig вводимо cmd і запускаємо командний рядок. Далі пишемо команду “msconfig” та натискаємо Enter;
  2. В віконці, що з'явилося, вводимо “MSConfig”;
  3. Далі відкриваємо вкладку “Завантаження” та у розділі ”Параметри завантаження” ставимо прапорець біля рядка “Безпечний режим” та вибираємо пункт “Мережа”;
  4. Застосовуємо зміни та натискаємо кнопку “Ок”.

Тепер пробуємо заново завантажити антивірус, зробити повне сканування і позбутися знайдених загроз.

Користуючись нагодою, видаляємо всі встановлені програми, що не стосуються Microsoft і оновлюємо драйвера, оскільки вони і сторонні програми, сервіси можуть також бути причиною падіння системи.

  1. Для оновлення відкриваємо панель завдань і в полі пошуку вводимо “Диспетчер пристроїв”;
  2. З'являється список підключених пристроїв. Пробігаємось по списку, клацаючи по кожному пристрої, і натискаємо “Оновити драйвери”.

Якщо Windows 10 не запускається або синій екран виникає під час запуску

У такому випадку можна зробити повне скидання налаштувань і змін у системі – повернути її в заводський стан, ніби ви щойно купили комп'ютер. Буде скинуто абсолютно всі дані, і доведеться навіть знову авторизуватися в обліковому записі Майкрософт.

Якщо система не запускається або відразу під час завантаження з'являється BSoD екран, робимо таке:

  1. Переходимо на офіційний сайт Майкрософт, натискаємо на кнопку “Завантажити засіб зараз” та завантажуємо програму встановлення Windows 10 – Media Creation Tool;

  2. Запускаємо файл, після чого натискаємо на кнопку “Прийняти”;
  3. Далі потрібно вибрати опцію “Створити інсталяційний носій для іншого комп'ютера” та вибрати параметри потрібної системи: мову, випуск та архітектуру. Вибираємо ті параметри, які відповідають нашій проблемній системі;
  4. Після вибору натискаємо на кнопку “USB-пристрій флеш-пам'яті” та підключаємо до комп'ютера флешку, тиснемо “Далі”;
  5. Підключений пристрій (флешка) повинен визначитися в програмі в розділі “Знімні носії”;
  6. Якщо все гаразд, натискаємо далі і чекаємо на закінчення процесу. Після підготовки всіх файлів Windows 10 на завантажувальній флешці програма виведе вікно з написом “USB-пристрій флеш-пам'яті готовий”.

Перший етап – підготовка “резервної” чистої системи виконано. Тепер потрібно завантажитися з флешки, на яку ми встановили образ Windows 10.

  1. Заходимо в налаштування BIOS (потрапити в BIOS можна по-різному - залежить від виробника ноутбука або мат. плати) і шукаємо рядки "USB-HDD", "Secure Boot", "USB-Floppy", “External device Boot” та “Legacy Support”. Перевіряємо, що ці параметри мають статус “Enabled”. Якщо ні – привласнюємо його вручну. На картинці – як приблизно може виглядати ваше вікно BIOS;

  2. Під час запуску необхідно потрапити до спеціального меню “Boot Menu”, де потрібно буде змінити параметри запуску. Потрапити в меню можна по-різному (залежить від виробника материнської плати/ноутбука) – цю інформацію потрібно знайти самостійно;
  3. Після відкриття меню вибираємо рядок “USB-HDD”;
  4. Після вибору потрібного каналу завантаження запускаємо образ. З'явиться віконце “Установка Windows”, де вибираємо потрібні параметри та натискаємо кнопку “Далі”;
  5. Далі буде запропоновано встановити систему, але нас цікавить рядок “Відновлення системи” у нижньому лівому кутку, натискаємо на неї;
  6. Вибираємо розділ “Діагностика”, далі пункт “Повернути комп'ютер у вихідний стан” та дотримуємося вказівок.

Рішення для просунутих користувачів

Для більш розвинених користувачів, яким з якихось причин не допомогли попередні способи, є альтернативні варіанти – користуємося сторонніми додатками. Під час непередбачуваного завершення роботи система створює спеціальні лог-файли, які називаються дампами. Вони допомагають виявити зразкове місцезнаходження об'єкта, який є неполадкою. Не завжди вдається максимально точно і швидко визначити проблему, але ці утиліти хоча б підкажуть “у який бік копати”.

Серед таких програм можна відзначити BlueScreenView і Microsoft Kernel Debugger.

Детальна інструкція з BlueScreenView

Якщо нічого не допомогло

Якщо попередні способи не допомогли, можливо, проблема криється глибше.

Питання експерту Синій екран часто виникає після оновлення системи, що робити?

Часто синій екран може з'являтися після інсталяції оновлення системи або нових драйверів. Спробуйте видалити оновлення. Які програми можна вибрати для перевірки вірусів?

Серед найбільш ефективних можна відзначити Malwarebytes, Kaspersky Antivirus, Avast. Також, непоганий сканер погроз та вразливостей у системі – HitmanPro.