Як встановити Windows 10 з флешки

Anonim
Як підготувати флешку. Де завантажити файл-образ і як його записати на флешку. Як налаштувати BIOS перед інсталяцією Windows 10. Покрокова установка Windows 10 з флешки.

Як підготувати флешку

Установка Windows 10 може проводитись у двох варіантах:

  1. Поверх існуючій операційній системі, що вже працює на комп'ютері.
  2. На чистий жорсткий диск «з нуля».

У першому випадку файли користувача будуть збережені. У другому – перед проведенням процедури подбати про їх збереження необхідно самостійно.Перед початком роботи важливо не забути зберегти логіни та паролі, важливі файли. Відновлювати їх згодом важко і не завжди можливо.

Для роботи потрібно вибрати флешку об'ємом не менше 8 ГБ. Якщо на ній були потрібні дані, їх треба зберегти на іншому носії або у хмарі. Перед використанням флешки її потрібно відформатувати.

Де завантажити файл-образ

Файл образу диска можна завантажити на сайті Microsoft. Це можна зробити на сторінці. Ним можна скористатися за наявності офіційної ліцензії.

За наявності ліцензійної Windows 7 Microsoft надає ліцензовану систему Windows 7 безкоштовно. Для цього із сайту компанії потрібно завантажити спеціальну утиліту MediaCreationTool. Після запуску вона прMediaCreationToolx операційну систему або створити завантажувальну флешку для установки операційної системи.

Як записати образ на флешку

Якщо на комп'ютері є активована Windows 7, компанія Microsoft надає можливість безкоштовно встановити Windows 10 або створити флешку для завантаження для цієї системи.

Для підготовки потрібно вжити таких дій:

  1. Попередньо потрібно завантажити програму MediaCreationToolx64.exe із сайту Microsoft.
  2. Після цього необхідно запустити її, вставивши флешку в роз'єм USB.
  3. Після запуску відкриється вікно, де викладено ліцензійні умови її використання. Для продовження потрібно натиснути кнопку «Прийняти».
  4. Потім програма буде збирати необхідну інформацію протягом декількох хвилин. Після цього користувачеві буде запропоновано вибір між оновленням цього комп'ютера до Windows 10 та створенням флешки для завантаження.

Оновлення системи буде відбуватися зі збереженням всіх даних користувача. Флешка, яка буде створена, призначена для встановлення Windows 10 на цьому чи іншому комп'ютері.

Якщо було обрано створення завантажувальної флешки, далі необхідно зробити наступне:

  1. Поставити позначку у рядку, де передбачено створення флешки та підтвердити введення.
  2. Надається вибір між тим, щоб зробити ISO-образ або підготувати підключений до комп'ютера носій. Вибирають створення флешки та натискають кнопку «Далі».
  3. Деякий час відбуватиметься робота. Після закінчення з'явиться екран, на якому потрібно натиснути кнопку «Готово».

Тепер завантажувальна флешка готова, і її можна використовувати для встановлення Windows 10.

Тут детально описаний кожен крок установки:

Як налаштувати BIOS перед інсталяцією Windows 10

Перед тим, як розпочати інсталяцію Windows з флешки, необхідно зробити зміни у параметрах BIOS. Для цього потрібно перезапустити комп'ютер.У перші секунди після завантаження на екрані буде вказано, яку клавішу треба натиснути, щоб відкрити BIOS. Вона залежить від марки комп'ютера та материнської плати. Це може бути F2, F8 чи інша. Її треба натискати в перші секунди після перезапуску.

Коли відкриється BIOS, у головному меню потрібно буде вибрати розділ, де можна змінити порядок завантаження. Тут вказується послідовність використання завантажувальних пристроїв. Часто першим вказаний жорсткий диск, але в даному випадку важливо, щоб завантаження відбулося з флешки. Її треба поставити першою у списку.

Якщо комп'ютер не знайде вставленої в роз'єм завантажувальної флешки, він перейде до другого у цьому списку пристрою. На цьому місці потрібно поставити жорсткий диск.

Після того, як інсталяція операційної системи буде завершена, потрібно буде знову увійти в BIOS і зробити коригування. У списку завантаження жорсткий диск повинен стояти на першому місці.

BIOS

Покрокова установка Windows 10 з флешки

Після того, як флешка приготовлена, а в BIOS внесені коригування, можна безпосередньо приступити до процедури встановлення. І тому виконують такі действия:

  1. Флешку вставляють у роз'єм USB.
  2. Запускають комп'ютер.
  3. Відбувається запуск з флешки.
  4. На дисплеї з'явиться початковий екран. Нею потрібно вибрати мову, якою буде встановлюватися система, потрібну розкладку клавіатури, кращу грошову одиницю, а також формат, який буде застосовуватися для відображення часу та дати. Для переходу до наступного екрану натискають "Далі". На ньому кнопка «Встановити». Для продовження встановлення її потрібно натиснути.
  5. Буде показано вікно, в якому потрібно ввести код ліцензії. Якщо вона безкоштовна, потрібно натиснути на напис «У мене немає ключа продукту».
  6. Потрібно буде вибрати відповідну версію. Існує шість версій: "Домашня", "Pro" та інші. Перша має мінімальні можливості, але коштує дешевше. «Pro» та її варіанти мають просунуті можливості, але вони обійдуться дорожче.
  7. Надається можливість ознайомитися з ліцензійними умовами. Поставте галочку, щоб підтвердити згоду з ними.

  8. Далі пропонуються два варіанти установки. Перший означає оновлення операційної системи, встановленої зараз на комп'ютері. При цьому всі файли користувача будуть збережені. Другий говорить про встановлення системи "з нуля". Він вибирається для подальшої роботи.
  9. На наступному кроці потрібно вибрати диск, на який буде встановлена ​​операційна система. Далі натискають "Форматувати", потім "Далі".

Після цього почнеться встановлення. Її етапи будуть відображені на екрані:

  • копіювання файлів на жорсткий диск;
  • підготовка для встановлення;
  • установка компонентів;
  • установка необхідних оновлень;
  • завершення процедури.

Установка займе не більше 15 хвилин. Потім відбудеться перезапуск системи. Потрібно вийняти флешку, інакше запуск відбудеться з неї. На цьому процедура не закачується. Незважаючи на те, що система встановлена ​​повністю, Windows запропонує скористатися можливостями оптимізації роботи. Це не обов'язково, але за бажанням зазначені дії можна виконати:

  1. Запропонують виконати дії щодо персоналізації системи. Якщо користувач не хоче цього робити, достатньо натиснути на «Встановити стандартні параметри».
  2. Буде ще раз запропоновано ввести ключ продукту. Цю дію можна відкласти більш пізній час.
  3. Вибрати свій регіон.
  4. Виконати підключення до інтернету.
  5. Маючи обліковий запис у Мікрософт, можна увійти, скориставшись логіном та паролем.

Тепер необхідно зайти в BIOS і змінити порядок завантаження. Першим у списку має стояти жорсткий диск. Це важливо для того, щоб не відбувалося завантаження з флешки, якщо вона вставлена ​​в роз'єм.

У цьому ролику докладно розказано про інсталяцію Windows 10:

Проблеми та поради

Іноді можуть виникати проблеми активації операційної системи, що встановлюється. Найбільше пощастило власникам ліцензійної Windows 7. Вони можуть безкоштовно отримати нову ОС. Якщо інші користувачі хочуть отримати офіційний образ системи для встановлення, їм доведеться придбати ліцензійний ключ.

При використанні неофіційного образу поява такого напису в більшості випадків не відбувається. У такому разі реєстрація відбувається автоматично. У цьому користувач у її проведенні бере участь.

Якщо було проведено офіційне встановлення, то можна скористатися неофіційною процедурою активації. У цьому випадку використовується спеціальна програма, яка виконує необхідні дії. Оскільки йдеться про неофіційну програму, створену невідомим програмістом, ніколи не можна точно знати, що активатор насправді робить з операційною системою. При його використанні є високий ризик отримати зараження комп'ютерним вірусом.

Также іноді в код вбудовується програма, яка займається майнінгом криповалюти. Зазвичай її складно виявити, але додаток дуже завантажує процесор, після чого нормальна робота на ньому стає практично неможливою. Часто виправити це без повної переустановки системи стає неможливим.

Звичайно, існує активатори, які не створюють таких проблем, але їх знайти дуже важко. Тому за наявності хоча б найменшої для цього можливості варто скористатися можливістю працювати з ліцензійною версією Windows.

При установці буде надано вибір диска та розділу на ньому. Іноді зручно зробити один розділ, що включає весь дисковий простір. У цьому випадку всі існуючі необхідно видалити, а потім створити один розділ, зробивши його системним.

Необхідно продумати, скільки і які розділи планується використовувати. Іноді більш вигідно для операційної системи відвести особи розділ, а всю інформацію користувача зберігати на другому розділі. У такому разі переустановку можна робити, зберігши свої дані на ньому.

Процедуру видалення та створення розділів можна виконати безпосередньо під час інсталяції. Для роботи з розділами використовуються кнопки «Видалити» та «Створити». Це роблять у такий спосіб:

  1. На кроці інсталяції, присвяченому вибору диска для установки, вибирають один із розділів для видалення, клацаючи по ньому. Потім натискають «Видалити».
  2. Повторюють описану процедуру стільки разів, скільки необхідно.
  3. Потім натискають «Створити». При цьому вказують обсяг розділу.
  4. При необхідності цю операцію повторюють.
  5. Натискають «Застосувати».

Після цього всі вказані зміни в потрібному порядку переносяться на диск. Після цього знову з'явиться вікно зі списком розділів. Тут потрібно вибрати той розділ, в якому буде здійснено встановлення. Після натискання на «Далі» розпочнеться процедура безпосередньої установки операційної системи.

Після встановлення операційної системи необхідно встановити всі необхідні оновлення. Розробники активно працюють над удосконаленням Windows та постійно вносять удосконалення до системи. З моменту, коли було отримано образ установки могли з'явитися нові оновлення. Щоб система була надійною, продуктивною та зручною, потрібно, щоб усі останні оновлення були встановлені.

Як встановити режим виконання оновлень.

Потрібно перейти до панелі керування, а потім до розділу, присвяченого оновленням. Тут потрібно встановити вирішення роботи з ними. Оновлення можуть здійснюватися автоматично або на запит користувача. У разі він ризикує їх пропустить.

Важливо, щоб використовувані драйвери забезпечували працездатність пристроїв. Звичайно, після встановлення вони будуть робітниками, але необов'язково найновішими. Для цього зручно скористатися програмою DriverPack Solution, яку можна завантажити на сайті.

Вона в автоматичному режимі перевірить усі драйвера в системі, визначить необхідні, скачає та встановить їх. Щоб застосувати цю програму, досить просто запустити її. Програма виконає всю необхідну роботу самостійно.

Питання експерту Чи можливе безкоштовне отримання ліцензійної операційної системи Windows 10?

Так, якщо була ліцензійна копія Windows 7. Чи можливі інші варіанти, потрібно дізнатися на сайті Microsoft. Чи можна користуватися неофіційними копіями?

Це є незаконним, проте Мікрософт ставиться до цього терпимо. Від використання неліцензійної операційної системи страждає насамперед користувач: ризикує, що вона може відмовити у невідповідний момент або має у своєму складі шкідливий код. Що станеться, якщо під час процедури інсталяції припуститися помилки?

У такому разі можна повторити її, зробивши правильно. Якщо допущені помилки пов'язані з налаштуваннями ОС, їх можна відкоригувати за допомогою панелі керування.

Установка Windows 10 дозволить користувача користуватися однією з найбільш продуктивних та комфортних операційних систем. Правильно проведена інсталяція дасть можливість відразу приступити до роботи.