Що таке Телеграм і як ним користуватися

Anonim

У 2020 році в медіапросторі все частіше згадується Telegram, чиє призначення для багатьох людей є загадкою. Телеграм – це дуже популярний месенджер, створений для обміну повідомленнями та мультимедійними файлами між користувачами.

Що таке Телеграм

Своєю популярністю додаток зобов'язаний просунутій системі безпеки, яка не залежить від зовнішніх обставин. Зокрема, це допомагає уникати блокувань, а також використовувати месенджер у будь-якій точці планети незалежно від статусу Telegram у кожній конкретній країні.

В даний час Телеграм виходить далеко за межі класичного розуміння слова «месенджер». Якщо інші подібні програми використовуються виключно для спілкування між людьми, то в Telegram люди можуть створювати власні канали, які є повноцінними ЗМІ.

Чим хорош Телеграм

Telegram не випадково користується великою популярністю у людей по всьому світу. У месенджера є ціла низка переваг, які не мають конкурентів. Але в той же час існує і кілька мінусів, чия наявність трохи псує загальну картину.

Плюси та мінуси Кросплатформенність та мультимовність Постійні оновлення, що розширюють функціонал програми Високий рівень конфіденційності Відсутність платного контенту Стабільна робота Повнофункціональне спілкування, включаючи обмін короткими повідомленнями, файлами та організацію дзвінків Наявність Телеграм-каналів, які являють собою повноцінні високого рівня конфіденційності, Telegram нерідко можна зустріти заборонений контент, а також магазини з нелегальними товарами.

Таким чином, Телеграм нічим не поступається таким популярним месенджерам, як WhatsApp або Viber. У програмі доступна надсилання текстових та мультимедійних повідомлень, а також функція відеодзвінків. Крім того, Telegram виконує роль надконфіденційної платформи для ЗМІ, пропонуючи повну свободу слова та думок. Але найчастіше ця «свобода» виходить за межі закону, через що месенджер довгий час хотіли заблокувати. Також записи в каналах не можна коментувати, що можна віднести до недоліків телеграми.

Сервіс активно розвивається, пропонуючи користувачам все нові та нові функції. Важко припустити, як виглядатиме Telegram через 5 років, але очевидно, що він стане ще кращим. Вже зараз месенджер активно обговорюється у медіа, а ним користується величезна кількість людей. Цифра активних користувачів напевно тільки зростатиме, тому зараз Телеграм невипадково називається одним із найперспективніших месенджерів на планеті.

Кому належить Телеграм і коли з'явився

Свою нинішню популярність Telegram набув лише останні 2-3 роки. Однак, розвиток сервісу почався задовго до спроби Роскомнагляду заблокувати месенджер.

Проект був створений Павлом Дуровим (творцем соціальної мережі ВКонтакте) у 2013 році, і зараз належить компанії Telegram FZ LLC. Початкова ідея сервісу, як платформа для безпечного спілкування між людьми, продовжує реалізовуватися й донині.

Незважаючи на особливе позиціонування, Павло Дуров однозначно надихався популярним месенджером WhatsApp, який зараз належить Facebook. Спочатку Телеграм не виходив за рамки звичайного месенджера, і лише кілька років сервіс перетворився на повноцінне медіа.

Зараз Telegram не можна зі стовідсоткової точності віднести до категорії месенджерів.Це більше, ніж просто програма для обміну повідомленнями між користувачами. Телеграма має свої переваги і недоліки, але одне можна стверджувати з упевненістю - Telegram сильно відрізняється від інших подібних платформ і продовжує розвиватися.

Відмінності від інших месенджерів

Як уже говорилося раніше, Телеграм помітно відрізняється від інших популярних месенджерів, представлених у магазинах додатків App Store та Google Play. Щоб розібратися в основних відмінностях, пропонуємо ознайомитися з детальною порівняльною таблицею.

Пункт порівняння Telegram Viber WhatsApp
Власник Telegram FZ LLC Rakuten, Inc. Facebook
Активні користувачі 400 млн 260 млн 2 млрд
Платформи Android, iOS, Windows, macOS, Linux, Wear OS, watchOS Android, iOS, Windows, macOS, Linux, Wear OS, watchOS Android, iOS, Windows, macOS
Створення кількох облікових записів Є Нет Нет
Швидкість надсилання повідомлень 150 мілісекунд 900 мілісекунд 500 мілісекунд
Кількість пристроїв НЕ обмежено 1 основне та 2 другорядних 2
Резервне копіювання Хмарна, автоматизована Ручне через iCloud або Google Drive Ручне через iCloud або Google Drive
Шифрування бекапу Є Нет Нет
Секретні чати Є Є Нет
Обхід блокувань Допускається Допускається Не допускається
Відправка файлів До 2 Гб До 0,2 Гб До 0,1 Гб

З розглянутої таблиці можна зробити висновок, що Telegram обходить своїх основних конкурентів в особі Viber та WhatsApp за більшістю показників. Нехай це не найпопулярніший, але найбезпечніший месенджер. Він не боїться блокувань і шифрує дані резервних копій користувача, так що власник файлів може не переживати щодо потенційного витоку інформації.

Крім того, Телеграм відрізняється надшвидким надсиланням повідомлень з мінімальною затримкою. Viber та WhatsApp повільніше у 2-3 рази. Нарешті, Telegram має 2 функції, які не реалізовані або реалізовані вкрай погано у конкурентів:

  • боты;
  • публічні канали.

про ці можливості розповімо далі, а поки лише підіб'ємо попередній підсумок. Телеграм – унікальний месенджер, що має цілу низку переваг щодо Viber та WhatsApp.

Де скачати Телеграм безкоштовно

Telegram – безкоштовний кросплатформовий і абсолютно легальний месенджер, який на території Росії можна завантажити з будь-яких джерел. Зокрема, власники Apple iPhone для завантаження клієнта можуть скористатися магазином програм App Store.

У користувачів операційної системи Android є ширший вибір безкоштовного скачування:

  • установка через Google Play;
  • скачування APK-файлу через сторонні ресурси.

У другому випадку потрібно попередньо дати дозвіл на встановлення програм з невідомих джерел.

Після цього буде достатньо запустити завантажений APK-файл з будь-якого онлайн-ресурсу та підтвердити виконання операції. Як би там не було, зараз користуватися другим способом немає необхідності, оскільки з Telegram знято блокування.

Перше використання

Після завантаження Телеграм з магазину додатків або після встановлення через сторонні