Як встановити Mac OS на ПК замість Windows

Anonim

Використання для Mac OS макбука не є обов'язковим. Встановлення цієї операційної системи можна провести на звичайному комп'ютері або ноутбуку з Windows. Після цього можна скористатися всіма перевагами Mac OS.

Що потрібно для встановлення Mac OS на ПК

Існує кілька способів провести таку установку:

  1. Зробивши її основний на комп'ютері, користувач отримує у своє розпорядження всі наявні ресурси системи.
  2. Доступне використання як додаткова ОС. В цьому випадку основною буде та, яка тут уже встановлена. Найчастіше йдеться про Windows чи Linux. При запуску ПК буде показано меню, де користувач повинен вибрати ту, з якою він збирається працювати.
  3. Доступно використання всередині іншої операційної системи за допомогою віртуальної машини.

Обов'язковою вимогою для встановлення є наявність дистрибутива. При використанні першого або другого варіанта потрібно буде підготувати завантажувальну флешку або скористатися диском з дистрибутивом.

Системні вимоги

Потрібно враховувати, що звичайна установка OS X передбачає, що використовується система певного типу. Системні вимоги зростають залежно від того, наскільки комп'ютер, що діє, відрізняється від необхідної конфігурації.

Мінімальними вимогами в такому випадку будуть наступні:

  1. Процесор фірми Intel. Система працюватиме на Core I3 та пізніших конфігураціях.
  2. Наявність накопичувача з підтримкою AHCI.
  3. Існує список відеокарт, які точно підтримують Mac OS, але в деяких нагах доведеться це питання вирішувати додатково.
  4. Рекомендується використовувати відеокарти NVidia. За їх наявності можна бути впевненим у чудовій роботі. При використанні інших варіантів у деяких випадках ОС не працюватиме, а в деяких ситуаціях залишиться непередбачуваною.
  5. 2 гігабайти оперативної пам'яті або більше.

Продуктивність сильно відрізнятиметься залежно від особливостей конфігурації комп'ютера. У деяких випадках система працюватиме без будь-яких проблем, в інших - вимагатиме значних ресурсів.

Де завантажити Mac OS

Дистрибутив цієї операційної системи можна завантажити на сайті виробника або на інших сайтах. Іноді такі системи можуть бути доступними на торрентах. У першому випадку йдеться про офіційну копію, у другому - про зламану.

Завантажити офіційний дистрибутив можуть ті, хто має Apple ID. Скориставшись наявним логіном та паролем, потрібно зайти на App Store і завантажити потрібну версію Mac OS.

Підготовка завантажувальної флешки

Завантажувальна флешка знадобиться для встановлення операційної системи. Для того. Щоб скористатися, її потрібно попередньо підготувати. І тому виконують такі действия:

  1. Необхідно скористатися однією з утиліт для створення завантажувальних флешок. Наприклад, можна застосувати Bootdisk Utility. Її можна завантажити на сайті http://cvad-mac.narod.ru/ і встановити на комп'ютері.
  2. Необхідно завантажити дистрибутив Mac OS.

Після цього підготовку до створення флешки закінчено.

Створення завантажувальної флешки

Щоб зробити завантажувальну флешку для Mac OS потрібно виконати такі дії:

  1. Потрібно запустити Bootdisk Utility. У меню вибирають «Options», потім клацають по рядку «Configuration».
  2. На вкладці, що відкрилася, необхідно вказати потрібні параметри. Навпроти рядка "Boot Partition Size" має стояти позначка. Розмір у разі потреби може бути змінений більш відповідний. Пункт «DL» має бути активним (він розташований у верхній частині вкладки).
  3. Переконавшись, що все заповнено правильно, натискають «OK».
  4. У розділі «Tools» вибирають у меню рядок «FixDSDT Calculator for Clover». На вкладці праворуч внизу натискають кнопку «Default». Після цього буде встановлено значення параметрів за промовчанням. Потім натискають на кнопку «OK».

  5. У вільний роз'єм USB ставлять флешку. У головному вікні програми з'явиться доступний пристрій. Якщо є кілька таких пристроїв, потрібно вибрати потрібний і натиснути на «Format». Після цього носій буде відформатовано, а вся інформація, яка раніше тут була - видалена.
  6. Завантажений раніше дистрибутив копіюють на флешку. Залежно від версії операційної системи процедура може відрізнятися.
  7. У програмі вибирають потрібний носій і натискають на значок плюса, розташований поруч із ним. Вибирають "Parition2" і дають команду "Restore Parrtition".
  8. У вікні, що відкрилося, вказують шлях до дистрибутива.

Потрібно дочекатися, поки створення завантажувальної флешки буде завершено. Після цього вона буде готова до використання.

Підготовка комп'ютера до установки

Після того, як завантажувальна флешка була створена, потрібно виконати наступне. Потрібно увійти до BIOS та змінити пріоритет завантаження. Для цього перезапускають комп'ютер. Відразу після перезавантаження на екрані з'явиться інформація про те, яку клавішу потрібно натиснути, щоб отримати доступ до BIOS.

Потрібно вказати пріоритетний пристрій для завантаження операційної системи. Зазвичай як нього використовується жорсткий диск. У цьому випадку необхідно вказати, що завантаження має відбуватися з USB.

Установка macOS

Процедура інсталяції операційної системи відбувається таким чином:

  1. Приготовану заздалегідь завантажувальну флешку вставляють у роз'єм USB. Потім виконується перезавантаження. Після цього відбудеться запуск операційної системи на флешці. З'явиться вікно програми Clover, яка була встановлена ​​на флешці.
  2. Переходять до розділу «Options».
  3. У вікні потрібно знайти «Boot Args». Після натискання на «Введення» у вікні знаходять «kext-dev-mode=1». До наявних параметрів дописують рядок "-v". Потім потрібно повернутися на попередній екран.
  4. Тепер необхідно розпакувати образ, який був завантажений. Для цього клацають по "Boot macOS X від OS X Base System". Необхідно вказати мову, якою буде відбуватися установка.
  5. У верхній частині екрана знаходиться головне меню. Потрібно вибрати розділ "Утиліти", потім "Дискова утиліта ...". Необхідно вибрати диск, на який буде здійснено встановлення операційної системи. Для того, щоб його підготувати, кликають «Стерти».

  6. Клікнувши по рядку «Установка OS X», переходять безпосередньо до процедури інсталяції. Вибирають диск і клацають по «Встановити».
  7. Відбувається процедура встановлення. Вона може тривати тривалий час. Необхідно дочекатися її закінчення.

Зазвичай тривалість процедури встановлення становить не більше 20 хвилин.

У цьому відео наведено докладні інструкції щодо встановлення. Якщо є якісь неясності, подивившись його можна знайти відповіді на вопросы:

Налаштування

Після закінчення процедури інсталяції потрібно провести налаштування OS X. У цей час на екрані з'явиться пропозиція провести налаштування. Для цього потрібно натиснути кнопку «Продовжити», що знаходиться в нижній частині екрана. Тепер приступають до виконання таких дій:

  1. Потрібно вказати бажану мову та розкладку клавіатури для ОС.
  2. Надається можливість перенести дані з раніше збереженої копії. Якщо такої немає, то в блоці «Перенесення інформації» зазначають «Не переносити дані на Macbook».
  3. Після натискання «Продовжити», переходять до наступного етапу. Тут надається можливість ввести пароль і логін від облікового запису Apple ID і увійти в нього. Якщо це не потрібно, натискають кнопку «Не входити».
  4. Потрібно прийняти умови угоди та розпочати створення облікового запису користувача.
  5. Встановлюють потрібний часовий пояс. Навпроти пункту «Не реєструвати» ставлять галочку.

Більшість введених даних можна буде змінити згодом через налаштування.

Установка у Windows

Інколи немає можливості встановити Mac OS як основну або додаткову операційну систему. У цьому випадку з нею можна буде працювати в Windows за допомогою віртуальної машини. Щоб скористатися цим варіантом, потрібно виконати такі действия:

  1. Необхідно встановити на комп'ютер одну з програм для створення віртуальних машин. Часто для цього використовують VirtualBox або VMWare.
  2. Потрібно знайти дистрибутив Mac OS у форматі, що відповідає обраному додатку для запуску віртуальної машини.
  3. Необхідно пройти процедуру створення віртуальної машини Mac OS із самого початку відповідно до інструкцій вибраної програми.

Існує можливість отримати готовий файл встановленої операційної системи. У цьому випадку ним можна скористатися, минаючи процедуру встановлення.

Якщо щось пішло не так

OS X – це операційна система, робота якої істотно залежить від використовуваного апаратного забезпечення комп'ютера. Ще кілька років тому використовувані дистрибутиви працювали тільки на комп'ютерах Apple. Нині це змінилося. Шляхом створення спеціальних конфігурацій було зроблено так, робота в OS X стала доступною і на інших комп'ютерах. Однак це не стосується всіх Intel сумісних ПК.

Якщо інсталяція відбувається з проблемами або в процесі роботи видно, що все відбувається не так, то перш за все треба перевірити, наскільки наявні апаратні вузли сумісні з цією операційною системою.Звичайно, таку перевірку краще проводити перед встановленням, але це не завжди вдається зробити.

Якщо є можливість провести заміну відеокарти, мережевої карти або інших пристроїв та мікросхем, то це можна зробити, якщо у розпорядженні є відповідне обладнання.

Більше зручно, якщо вийде знайти вже створену операційну систему у форматі VirtualBox або WMWare. Її можна буде запускати відразу після скачування.

Питання експерту На комп'ютері може бути встановлена ​​операційна система Mac OS?

Ні. Тут є вимоги щодо апаратної сумісності. Для того, щоб ОС була інстальована та нормально зароблена, необхідно. Щоб використовувалися апаратні компоненти. Чи може система працювати на комп'ютерах із Intel сумісними процесорами?

Не завжди. З процесорами AMD ОС здебільшого працювати не буде. Intel процесори повинні мати не менше двох ядер. Якщо систему вдалося встановити, чи це означає, що вона після цього буде безвідмовно працювати?

Так відбувається не завжди. Спочатку техніка Apple призначена для роботи у специфічній комп'ютерній екосистемі. Компанія гарантує працездатність лише тих пристроїв, які відповідають встановленим правилам. В інших випадках відповідальність за встановлення Mac OS та роботу на ній лежить на користувачеві, який це зробив. Наскільки легально використовувати операційні системи Apple на системах, які для цього спочатку не призначалися?

Таке використання є порушенням закону. Компанія Apple не погоджується з цим, але ніколи не вживає жорстких заходів до тих, хто так робить.

Існує кілька варіантів встановлення Mac OS на комп'ютер. Користувач може вибрати той із них, який буде зручнішим. Після встановлення можна буде скористатися тими перевагами, які надає Mac OS.

Потрібно враховувати, що встановлення цієї операційної системи є складною процедурою. Перед тим, як її інсталювати, потрібно вирішити, чи ви хочете це робити. Звичайно, якщо установка пройде вдало, користувач буде нагороджений можливістю працювати в OS X.