Що таке Bluetooth

Anonim

Сучасні гаджети оснащуються купою різних датчиків, які мають корисний функціонал. Наприклад, на всіх смартфонах встановлено Bluetooth. Також цей датчик нерідко використовується на комп'ютерах, телевізорах з функцією Smart TV та інших гаджетах.

Що таке Блютуз

Bluetooth – це поняття, що складається з двох англійських слів «blue» (синій) та «tooth» (зуб). Визначити, що таке синій зуб чи синезуб, будучи новачком, дуже складно. Поняття «блютуз» давно узвичаїлося користувачів.Адже це одна з виробничих специфікацій бездротових персональних мереж, створена для обміну даними між пристроями.

Як працює Блютуз

Шукати відповідь на питання, яким чином здійснюється передача інформації по Bluetooth, відштовхуючись від назви технології, не варто. Розгадку не знайти у слові "синезуб". Це просто найменування, яке не має нічого спільного з принципом функціонування стандарту.

Bluetooth здійснює передачу даних за рахунок радіохвиль, випромінюваних задіяними пристроями. У процесі використовується єдиний ISM діапазон, який було взято за основу розробниками технології на зорі своєї появи у 1998 році.

Як правило, для передачі даних по «синьому зубу» необхідна наявність датчика у двох пристроях, що беруть участь у процесі.Користувачі активують опцію на девайсах, після чого вони стають доступними для виявлення. Далі залишається налаштувати сполучення і скористатися блютузом на свій розсуд.

Функції Bluetooth

Люди, які мали на руках кнопкові телефони у 2000-ті роки, чудово пам'ятають, як використовували блютуз для обміну даними. Датчик Bluetooth дозволяв передавати файли з пристрою на пристрої значно швидше ніж інфрачервоний порт. За швидкістю «синезуб» сильно поступаються актуальним у 2020 стандартам, але про цей параметр ми розповімо пізніше.

Поки що варто зосередитися на тих функціях блютуз, які є актуальними і до сьогодні. Зокрема, найчастіше датчик виявляється корисним для власників електроніки: смарт-годин і бездротових навушників. Поєднання зі смартфоном здійснюється саме за протоколом Bluetooth, адже він є найбільш оптимальним з різних точок зору.

Також блютуз використовується для організації системи розумного будинку, коли в приміщенні розташовується безліч пристроїв. Розумні чайники, лампочки, телевізори та інша електроніка поєднується в єдиний хаб за допомогою Bluetooth. Таким чином користувач може керувати технікою зі свого смартфона. Правда, нерідко як альтернатива блютузу в подібних сценаріях виступає Wi-Fi.

Взагалі, кількість варіантів використання «синьозуба» є необмеженою. Бажаєте послухати музику з телефону в машині? На допомогу прийде блютуз. Чи потрібно підвантажити дані з тренування? Тут також допоможе Bluetooth. При необхідності датчик можна використовувати і для передачі файлів на кшталт фото, відео, аудіо або документів. Тобто список сценаріїв використання дійсно не обмежений і все залежить виключно від фантазії власника пристрою з підтримкою блютуз.

Радіус дії Bluetooth

Блютуз – це стандарт зв'язку, який поширюється лише на ближнє поле. Він не може зрівнятися з відстанями, що долаються хвиль супутникового або навіть мобільного зв'язку. У цьому випадку йдеться про дуже невеликий радіус.

Як би там не було, подібна особливість Bluetooth, абсолютно не заважає технології залишатися актуальною. Навпаки, якби датчик був здатний поширювати інформацію на дуже далекі відстані, він би не мав шансів на використання у 2020 році.

Конкретний радіус дії Bluetooth на вашому пристрої залежить від декількох факторів. Головним є версія датчика. Чим він вищий, тим далі ви зможете слухати музику у своїх бездротових навушниках або керувати домашньою технікою.

Актуальний на сьогоднішній день стандарт Bluetooth 5.0, встановлений у більшості одиниць розумної техніки, здатний передавати інформацію на відстань до 1500 метрів. А Bluetooth 4.0 обмежується показником 150 метрів. Це просто неймовірні цифри, якщо врахувати, що перше покоління зв'язку не могло організувати стабільний сигнал навіть у межах однієї кімнати.

Досягти показників, заявлених розробниками, практично досить складно. І річ тут не тільки в наявності перешкод. Наприклад, якщо на смартфоні підтримується Bluetooth 5.0, а на бездротових навушниках встановлений синєзуб версії 4.2, то можна розраховувати на радіус дії тільки останнього стандарту (мінімальна відстань).

Швидкість передачі

Немаловажним фактором, що змушує розробників і звичайних людей все частіше вибирати блютуз як оптимальний засіб обміну даними на близькій відстані, є швидкість передачі.Вона, як і радіус дії, залежить від версії Bluetooth. Адже технології не стоять на місці і активно розвиваються.

Нижче ви можете відчути різницю поколінь від появи «синього зуба» до сьогодні:

  • BT 1.0 – до 1 Мб/с;
  • BT 2.0 – до 3 Мб/с;
  • BT 3.0 – до 24 Мб/с;
  • BT 4.0 – до 24 Мб/с;
  • BT 5.0 – до 100 Мб/с.

Вказана швидкість відповідає лише пристроям з великим розміром пакета. По факту на смартфоні з Bluetooth 5.0 не вдається навіть досягти показника в 50 Мб/с. Тож використовувати блютуз як засіб передачі фільмів та довгих відеороликів не варто. Є набагато продуктивніші засоби, такі як Wi-Fi.

Проте, у «синьозуба» є великі перспективи.6 січня 2020 року було опубліковано специфікацію стандарту Bluetooth 5.2, де швидкість була ще збільшена. Тому не варто дивуватися, якщо через пару років технологія розвинеться настільки, що дозволить обмінюватися не тільки простими даними, а й величезними файлами.

Чим відрізняється Блютус від Вай Фай

Коли йдеться про те, що передавати великі файли по Bluetooth не надто розумно, як альтернатива виділяється Wi-Fi. Багато людей плутають дві технології, але між ними існує колосальна різниця, яка виражається в незліченній кількості параметрів.

Для передачі даних по Wi-Fi потрібен інтернет. У випадку блютуз радіохвилі передаються незалежно від наявності доступу до глобальної павутини. Таким чином, джерело Wi-Fi є лише однією з ланок ланцюга під час обміну інформацією. У той же час Bluetooth – самостійний елемент, що утворює поле зв'язку навколо одного пристрою.

Саме тому Wi-Fi дозволяє людині налагодити контакт із людиною з будь-якої точки планети, а блютус лише дає можливість організувати зв'язок між парою-трійкою девайсів.

Отличается і швидкість передачі. По Wi-Fi вона без проблем може досягати 1 Гб/с, у той час як навіть досвідчені зразки Bluetooth рідко хваляються показником 100 Мб/с.

Як включити Bluetooth

Як працює Bluetooth, ми з'ясували. Що він вміє робити – також. Але як увімкнути його на своєму пристрої? Для початку як приклад розглянемо смартфон, адже абсолютно всі подібні гаджети оснащуються «синезубом».

Щоб активувати протокол зв'язку, достатньо відкрити панель сповіщень та тапнути по значку Bluetooth. Після цього він повинен підсвітитися, що стане свідченням правильного включення функції.

Также блютуз можна активувати через налаштування смартфона, відкривши відповідний розділ. Користувачеві необхідно лише пересунути повзунок вправо, після чого датчик запрацює.

На комп'ютері та телевізорі зі Smart TV операція виконується схожим чином. Хіба що на цих пристроях немає панелі сповіщень, де є значок Bluetooth. Але активувати функцію можна через налаштування. Якщо ваш апарат позбавлений датчика, то потрібно придбати адаптер в магазині електроніки.

На таких пристроях, як бездротові колонки, блютуз активується натисканням кнопки з характерним значком. А на смарт-годинниках або бездротових навушниках у більшості випадків не потрібно робити навіть це. Датчик працює у постійному режимі.

Як передавати дані по Bluetooth

Сегодня ми з'ясували, що таке блютус, як працює технологія, і як вона активується на розумних пристроях. Насамкінець залишилося відповісти на кілька питань, що стосуються обміну даними між девайсами. Що потрібно натиснути, щоб надіслати файл або налаштувати пару? Зараз розповімо.

Запитання експерту Як за допомогою Bluetooth підключити бездротові навушники і передати на них пісню?

Для початку переконайтеся, що обидва пристрої заряджені. Далі активуйте блютуз на телефоні, а потім витягніть навушники із зарядного кейсу. Перейдіть до розділу налаштувань Bluetooth вашого смартфона та запустіть пошук доступних пристроїв. У запропонованому списку виберіть навушники, після чого можна включити будь-яку композицію, використовуючи плеєр. Аналогічно працює і підключення до бездротової колонки. Чому я не можу підключити до телефону смарт-годинник?

Для підключення електроніки на зразок смарт-годин або браслетів необхідно використовувати спеціальний додаток. Наприклад, для Mi Band передбачено програму Mi Fit. Вона дозволяє один раз налаштувати підключення, після чого операція буде виконуватися автоматично. Як передати файл із пристрою на пристрій?

Відкрийте файл на пристрої-відправнику, натисніть кнопку «Надіслати», а в якості способу виберіть Bluetooth. Увімкніть виявлення на пристрої-одержувачі та активуйте блютус. Після цього залишиться підтвердити прийом даних та дочекатися закінчення процесу.