Як зайти в БІОС на Windows 10

Anonim

БІОС на комп'ютері є системою введення та виведення інформації. Це головна програма на комп'ютері, вбудована в материнську плату і відповідальна за функціонування ПК в цілому.

Що таке BIOS і для чого він потрібен

За допомогою BIOS можна налаштовувати роботу як всього комп'ютера, так і окремих компонентів. Наприклад, змінювати таймінги оперативної пам'яті, регулювати швидкість обертання корпусних вентиляторів, частоту роботи центрального процесора, відеокарти і т.д.

Як зайти в BIOS на Windows 10 класичним способом

Стандартний спосіб входу в БІОС на операційній системі Віндовс десять передбачає виконання наступних маніпуляцій:

  1. Зайти на офіційний сайт виробника своєї материнської плати.
  2. Ознайомитись з технічними характеристиками плати. На сайті має бути вказана інформація про кнопку, яка відповідає за вхід до BIOS. Якщо мова йде про ноутбук, то ці відомості прописуються на офіційному сайті конкретної моделі портативного ПК.
  3. Перезавантажити комп'ютер. Під час включення PC кілька разів натиснути на цю кнопку з клавіатури до появи логотипу операційної системи. Зазвичай вистачає двох-трьох натискань.

  4. Вивчити інтерфейс БІОС.

Це один із найпростіших способів, що дозволяють потрапити до спеціалізованої програми управління комп'ютером. Розглянутий вище метод не вимагає наявності спеціальних знань та вмінь для реалізації.

Вхід до BIOS через командний рядок

Командний рядок- це вбудований в операційну систему засіб, за допомогою якого користувач зможе керувати роботою свого ПК за допомогою введення команд англійською мовою. CMD дозволяє реалізувати чимало завдань на Windows 10, запускати ті чи інші програми. БІОС не є винятком.

Щоб через “Командний рядок” увійти до BIOS, потрібно виконати ряд простих дій за алгоритмом:

  • Відкрити меню “Пуск”, клацнувши ЛКМ по значку в лівому нижньому кутку екрана.
  • У пошуковий рядок вбити з клавіатури фразу “CMD”.
  • Клікнути правою клавішею маніпулятора за знайденим значком програми та у вікні контекстного типу тапнути по рядку “Запуск від імені адміністратора”. Так користувач надасть оснастці більше прав на роботу.

  • У рядок з миготливим курсором вбити команду "shutdown.exe /r /o" з клавіатури, після чого тапнути по "Enter".

  • Після виконання попередніх маніпуляцій комп'ютер повинен перезавантажитись, а на екрані з'явиться вікно вибору дії. У цьому вікні потрібно натиснути ЛКМ по рядку "Діагностика".

  • У меню додаткових параметрів потрібно знайти рядок “Параметри вбудованого ПО UEFI” і клацнути по ній лівою кнопкою мишки. Тепер має відкритися БІОС.

Важливо! Налаштування, зроблені користувачем у середовищі UEFI, будуть автоматично збережені після закриття.

Як вийти в БІОС Віндовс 10, якщо на нього встановлено пароль

При виникненні подібної проблеми доведеться скидати поточні налаштування BIOS до заводського рівня. Така процедура здійснюється за такою схемою:

  1. Вимкнути комп'ютер і від'єднати його від розетки. Тобто. обов'язково потрібно висмикнути шнур живлення з мережі.
  2. Відкрити бічну кришку корпусу ПК. Передбачається, що йдеться про стаціонарний комп'ютер, а не ноутбук.
  3. На материнській платі PC треба буде знайти перемичку CMOS. Усі елементи плати підписані. При виникненні труднощів знайти CMOS можна на фото своєї материнки на офіційному сайті її виробника в інтернеті.
  4. Переставити знайдену перемичку в сусідні роз'єми, що розташовані поруч.
  5. Через кілька секунд поставити компонент на колишнє місце. Зазвичай вистачає 10-20 секунд.
  6. Включити ПК і перевірити, чи скинувся пароль на BIOS. Налаштування мікропрограми після виконання зазначених вище маніпуляцій також буде скинуто до початкового рівня.

Як зайти в БІОС на Windows 10 через інтерфейс операційної системи

Щоб потрапити в середовище UEFI на комп'ютері, не обов'язково перезавантажувати його. Зробити це можна за допомогою виконання нескладних дій з робочого столу операційної системи. Наприклад, алгоритм може бути такого типу:

  • Відкрити меню “Пуск” за розглянутою вище схемою.
  • В колонці параметрів зліва віконця відшукати значок у вигляді шестерні і клікнути по ньому ЛКМ. Запуститься меню “Параметри Windows”.
  • Знайти розділ “Оновлення та безпека” та клацнути по ньому мишкою.
  • У віконці, що відкрилося, треба натиснути по рядку Відновлення в колонці зліва.
  • У центральній частині вікна в розділі Особливі варіанти завантаження тапнути за кнопкою “Перезавантажити зараз”. Комп'ютер повинен вирушити на перезапуск.
  • Після перезавантаження на екрані монітора з'явиться вікно “Вибір дії”. Спочатку тут треба натиснути на рядок “Діагностика”.
  • Далі необхідно лівою кнопкою мишки натиснути за варіантом “Параметри вбудованого ПО UEFI”.
  • Після повторного перезапуску ПК користувач автоматично потрапить у меню БІОС материнської плати.

Налаштування BIOS для Windows 10

Після встановлення операційної системи користувачеві не треба кардинально налаштовувати BIOS. Потрібно скоригувати лише кілька параметрів для стабільної роботи комп'ютера. Наприклад:

  1. Змінити таймінги оперативної пам'яті, відрегулювати частоту її роботи згідно з рекомендаціями виробника. Дані параметри ОЗУ змінюються вручну через БІОС та не вимагають встановлення додаткового програмного забезпечення.
  2. Виставити максимальну частоту роботи процесора, якщо ЦП підтримує таку функцію. Сучасні процесори зазвичай самі підвищують частоту в режимі Boost в залежності від типу завдання, що виконується.
  3. Відрегулювати швидкість обертання кулера, корпусних вентиляторів. Без знань змінювати цей параметр не рекомендується.
  4. Перепрошити БІОС до останньої версії. Оновлену прошивку можна завантажити з офіційного сайту виробника материнської плати. Цей процес не потрібно виконувати, якщо комп'ютер працює стабільно, і операційна система без проблем завантажується.
  5. Виставити необхідний режим роботи комп'ютера. Як правило, в BIOS можна встановити низьку, збалансовану або максимальну продуктивність ПК. Потрібний варіант вибирається в залежності від цілей, що переслідуються.

Можливі проблеми

При вході до BIOS можуть виникнути такі проблеми:

  • Середовище управління роботою ПК не запускається після натискання на гарячі клавіші. У такій ситуації треба скористатися іншим методом входу в Біос, або переконатися, що користувач натискає потрібні гарячі клавіші.
  • В БІОС не вдається потрапити, а операційна система перестала завантажуватися. Проблема вирішується шляхом перепрошивки BIOS у сервісному центрі або заміною батарейки на материнській платі комп'ютера.
  • У БІОС неможливо змінити будь-які налаштування. Для вирішення проблеми необхідно зняти блокування на заборону змін у BIOS. Це можна швидко зробити в одному із розділів програми. Однак не всі виробники материнських плат вдаються до таких запобіжних заходів.
  • BIOS під час відкриття намертво зависає до наступного перезавантаження ПК. Ця проблема вирішується шляхом перевірки оперативної пам'яті на помилки за допомогою спеціального ПЗ. Надалі, якщо помилки будуть виявлені, то ОЗУ потрібно замінити.

Часті питання

Питання експерту Як зайти в Біос на Віндовс 10 за допомогою гарячих клавіш?

Для початку я Вам рекомендую дізнатися номер кнопки на клавіатурі, яку слід натискати для входу в BIOS після включення комп'ютера. Отримати таку інформацію можна на офіційному сайті комплектуючого. Потім спробуйте кілька разів натиснути цю клавішу з клавіатури перед стартом операційної системи. Чому в BIOS мені не вдається виставити частоту роботи ОЗУ вище 2400 МГц?

Швидше за все, Ваша оперативна пам'ять не може працювати на вищій частоті або центральний процесор не здатний працювати з такими частотами. Для підвищення частоти ОЗУ Вам доведеться змінити або процесор, або оперативну пам'ять. Що робити, якщо BIOS зависнув після входу до нього, тобто. курсор миші не рухається по екрану?

Спробуйте перезавантажити ПК, утримуючи кнопку живлення протягом кількох секунд. Якщо проблема не вирішиться, то перевірте оперативну пам'ять щодо наявності системних помилок за допомогою спеціальних програм. Таким чином, вище були розглянуті основні способи входу в BIOS на Віндовс десять. Кожен метод можна рекомендувати до виконання.