Як увімкнути максимальну продуктивність у Windows 10

Anonim

Як увімкнути максимальну продуктивність на комп'ютері Windows 10. Як зробити комп'ютер швидше і збільшити продуктивність Windows 10.

Що таке індекс продуктивності

Індекс продуктивності Windows – це служба операційної системи, яка дозволяє протестувати комп'ютер на продуктивність. Служба проводить аналіз одразу за декількома критеріями: робота процесора, ОЗУ, продуктивність 2D графіки, 3D графіки, а також швидкість роботи жорсткого диска. Тестування процесора передбачає підрахунок кількості обчислювальних операцій, проведених ним за секунду, тест ОЗУ (оперативна пам'ять) – підрахунок кількості операцій доступу до пам'яті за секунду.

Крім тестування, служба індексу продуктивності допомагає знайти проблемні ділянки в роботі комп'ютера і підказує що потрібно зробити, щоб підвищити швидкодію та швидкість роботи деяких компонентів. Служба вперше з'явилася ще в Windows Vista і через деякі свої особливості (у тому числі і через метод визначення загальної оцінки), вона не є хорошим бенчмарком для перевірки комп'ютера.

Питання експерту Яку максимальну та мінімальну оцінку можна отримати?

До Windows 7 максимальний індекс продуктивності складає 7,9 балів. У Windows 8.1 та вище – 9.9. Мінімальна оцінка завжди становить 1.0 балів. Чому служба не є добрим бенчмарком?

Внаслідок свого досить необ'єктивного методу оцінювання для сучасних бенчмарків, а також деяких неточностей під час аналізу роботи комп'ютера з графічними інтерфейсами. Як відбувається процес тестування?

Система по порядку перевіряє компоненти, визначає індекс кожного та по завершенні бере найменший індекс як загальний. Під час тестування може бути мерехтіння екрана комп'ютера (при тесті графіки). Як довго триває визначення оцінки?

Залежить від "заліза" комп'ютера, але зазвичай це близько 5 хвилин.

Як дізнатися індекс продуктивності на Windows 10

У Windows 10 Microsoft вирішили прибрати можливість тестування комп'ютера зі звичного всім за попередніми версіями меню. Тепер дізнатися індекс продуктивності, не вдаючись до встановлення додаткових програм, стало трохи складніше. Є кілька способів, розглянемо кожен із них.

Спосіб 1 – командний рядок

Мабуть, найбільш проблематичний для новачків спосіб підрахунку індексу. Дозволяє зробити тестування та підрахувати індекс, а також знайти результати.

  1. Відкриваємо командний рядок. Зробити це можна за допомогою меню “Пуск”, написавши у полі пошуку “Командний рядок”;
  2. З'явиться невелике вікно з чорним тлом, де необхідно буде ввести наступну команду “winsat formal -restart clean”, натискаємо клавішу Enter. Після введення цієї команди буде запущено тестування та підрахунок індексу. Після завершення підрахунку (нас повідомлять про це) закриваємо командний рядок;
  3. Тепер залишилося дізнатися про результати. Для цього у провіднику відкриваємо диск, на який і встановлена ​​Windows. Знаходимо там папку "Windows", далі відкриваємо "Perfomance". Загалом, переходимо по шляху "C: Windows Perfomance WinSAT DataStore". Тут знаходимо файл виду "YYYY.MM.DD 111.111.11.11 FormalAssessment (Recent) WinSAT.xml". Замість літер буде дата, а замість одиниць можуть (і будуть) інші числа – це не важливо.Головний напис "FormalAssessment" і все те, що йде після нього. Якщо збігається – відкриваємо;
  4. Файл швидше за все відкриється в браузері, нам важливим є його вміст і рядок “WinSPR”. За допомогою пошуку знаходимо цей рядок, і відразу після нього будуть йти обчислені оцінки. Розшифровки рядків: SystemScore – загальний індекс, MemoryScore – оцінка при тестуванні ОЗУ, CpuScore – оцінка можливостей процесора, GraphicsScore – результат тестування роботи інтерфейсу, GamingScore – швидкодія та робота в іграх та DiskScore – результат роботи жорсткого диска.

Спосіб 2 – використовуємо PowerShell

Простіший спосіб, який не змусить нас вручну шукати результати тестування. Спосіб дозволяє лише дізнатися результати (якщо ви вже робили тест і запускали індекс продуктивності) за допомогою служби PowerShell, сам підрахунок індексу служба робити не вміє!

  1. Відкриваємо меню "Пуск" і в рядку пошуку вводимо "PowerShell". Серед результатів вибираємо "Microsoft PowerShell", відкриваємо;
  2. Після запуску служби з'явиться невелика консоль із синім фоном, в якій потрібно ввести команду “Get-CimInstance Win32_WinSAT”. Після введення натискаємо клавішу Enter і чекаємо;
  3. Після введення команди на екрані з'явиться список отриманих комп'ютером оцінок.

Спосіб 3 – найпростіший

Цей спосіб показує не докладні результати, а лише загальну оцінку (за умови, що тестування та підрахунок індексу вже проводилося).

  1. Затискаємо кілька клавіш “Win” і “R”, після чого у вікні пишемо “shell:games” і натискаємо Enter;
  2. Відкриється вікно з назвою “Ігри”, де і буде вказано загальний індекс продуктивності.

Спосіб 4 – завантажуємо програму

І все ж таки найпростіший спосіб саме цей, якщо не гидувати установкою сторонніх програм.Завдяки програмі Winaero WEI tool можна не тільки дізнатися про результати тестування, але й у будь-який час запустити службу визначення індексу продуктивності. Усі результати будуть показані у зручному інтерфейсі програми. Після завантаження та запуску програми будуть показані всі оцінки, а за допомогою кнопки "Re-run the assessment" можна запустити розрахунок індексу знову.

Як увімкнути максимальну продуктивність Windows 10

У системі Windows існує кілька надбудованих розробниками режимів електроживлення. Залежно від встановленого режиму, комп'ютер може працювати на повну потужність і не шкодувати ресурсів, економити ресурси і працювати не на повну потужність або знайти баланс і працювати посилено, при цьому не витрачаючи, наприклад, заряд акумулятора (якщо це ноутбук).

Режим максимальної продуктивності налаштований на те, що комп'ютер працюватиме на піку своїх можливостей. Активувати цей режим можна кількома способами.

Спосіб 1 – використовуємо PowerShell

  1. Відкриваємо консоль PowerShell. Для цього переходимо в меню "Пуск" і в рядку пошуку вводимо наступну назву "PowerShell", серед результатів вибираємо "Microsoft PowerShell", клацаємо за назвою правою кнопкою миші та запускаємо від імені адміністратора;
  2. На екрані з'явиться невелика консоль із синім фоном, в якій потрібно ввести наступне “powercfg -duplicatescheme e9a42b02-d5df-448d-aa00-03f14749eb61.

Якщо не спрацювало – дивимося спосіб 2.

Спосіб 2 – панель управління

  1. Запускаємо панель управління через меню “Пуск” (у рядку пошуку вводимо фразу “Панель управління”);
  2. Знаходимо розділ під назвою “Обладнання та звук”, далі переходимо у вкладку “Електроживлення”;
  3. На екрані будуть відображені всі схеми керування. Знаходимо ту, що нам і потрібна - "Максимальна продуктивність".

Як підвищити продуктивність

Існує безліч способів, якими можна вплинути на загальну продуктивність комп'ютера. Розглянемо найперевіреніші, ефективніші та реально “робітники”.

Оптимізація автозавантажень

Буває так, що відразу після запуску системи разом із нею запускається ще й купа непотрібних програм. Все це уповільнює запуск і може змусити комп'ютер працювати повільніше. Наступним способом ми приберемо зайві та непотрібні програми з автозапуску (вони просто перестануть запускатися під час завантаження комп'ютера, але повністю працездатні).

  1. Затискаємо кілька клавіш “Ctrl” + “Shift” + “Esc” для запуску диспетчера завдань;
  2. Після запуску диспетчера знаходимо вкладку “Автозавантаження” та відкриваємо її;
  3. З'явиться список програм, знаходимо ті, що нам не потрібні, натискаємо правою кнопкою миші за назвою та вибираємо рядок “Вимкнути”.

Вимкнення непотрібних служб

За своїм потенціалом дія схожа на відключення програм з автозавантаження. Буває так, що купа непотрібних нам служб (поштові та інші, якими насправді ми не користуємося) активуються після завантаження комп'ютера і працюють 24/7, забираючи хоч і часто невелику кількість, але ті ж ресурси.

  1. Відкриваємо службу “Виконати” одночасним натисканням клавіш “Win” + “R”;
  2. Вводимо в рядку “services.msc”;
  3. Знаходимо непотрібні нам служби, двічі клацаємо за їхньою назвою та відключаємо їх з автозавантаження або змінюємо параметри запуску, що дозволить економити ресурси.

Вимкнення фонового режиму для програм

Многие додатки люблять працювати і “робити свої справи” навіть тоді, коли користувач безпосередньо з ними не взаємодіє і в принципі не знає, що вони в робочому стані. Виходить, такі програми працюють за нашою спиною. Забороняємо їм це робити і поїдати дорогоцінні ресурси.

  1. Відкриваємо меню “Пуск”, знаходимо розділ “Параметри”;
  2. У даному розділі відкриваємо послідовно вкладки “Конфіденційність”, далі “Фонові програми”;
  3. З'явиться параметр, який керує роботою програм у фоновому режимі. Перемикаючи значення, забороняємо їм роботу.

Дефрагментація диска

Дефрагментація необхідна для того, щоб навести порядок у файловій системі. Образно кажучи, система пробігається по кожному куточку жорсткого диска, знаходить файли, які розкидані по всій файловій системі і структурує їх за деякими правилами.Дефрагментація наводить невеликий порядок на диску і може дозволити трохи швидше працювати з пам'яттю.

  1. Відкриваємо провідник затисканням двох клавіш “Win” + “E”, далі знаходимо розділ “Цей комп'ютер”;
  2. З'явиться кілька дисків, вибираємо той, на якому хочемо навести лад. Натискаємо правою кнопкою миші та відкриваємо “Властивості”;
  3. Властивості відкриваємо вкладку “Сервіс”, далі натискаємо кнопку “Оптимизувати”. Відобразиться список розділів, доступних для дефрагментації. Вибираємо потрібний та натискаємо “Оптимізувати”.

Налаштування візуальних ефектів

Велика кількість ефектів роблять зовнішній вигляд системи красивішою, але водночас і забирають ресурси. Відключаємо візуальні ефекти.

  1. Відкриваємо панель управління з меню “Пуск”, після чого переходимо до розділу “Система та безпека”, далі “Система”;
  2. Тут відкриваємо вкладку “Додатково” та клацаємо на “Параметри…”;
  3. Відкриється список з усіма ефектами. Забираємо непотрібні ефекти на власний розсуд.

Вимкнення індексації

Індексація допомагає простіше працювати з пошуком файлів у системі, але може уповільнювати роботу самої системи з дисками. Це спірне і неоднозначне рішення, але його можна спробувати.

  1. Відкриваємо провідник і переходимо в “Цей комп'ютер”. Вибираємо кожен із дисків, клацаємо правою кнопкою миші та заходимо до “Властивостей”. Знімаємо галочку зі рядка індексування;
  2. Натисканням клавіш “Win” + “R” викликаємо службу “Виконати”, після чого вводимо “services.msc”;
  3. З'явиться список служб, серед яких потрібно знайти службу “Windows Search”. Двічі клацаємо по ній і в типі запуску встановлюємо значення “Відключено”;
  4. Перезавантажуємо комп'ютер.

Налаштувати драйвери

Цей спосіб не впливає значно на продуктивність комп'ютера, тому в нього не заглиблюватимемося. І все ж таки, бажано регулярно перевіряти оновлення драйверів кожного компонента. Для цього необхідно відкрити диспетчер пристроїв (натисканням Win + R, далі вводимо compmgmt.msc і натискаємо Enter). З'явиться список пристроїв, натиснувши на кожне правою кнопкою миші, можна перевірити актуальність драйверів.

Очищення тимчасових файлів та сміття

Тимчасові та залишкові файли можуть накопичуватися та уповільнювати роботу. Видаляємо їх.

  1. У меню “Пуск” набираємо “Очищення диска” та запускаємо службу;
  2. Вибираємо диск, який чиститимемо і натискаємо “OK”;
  3. Переходимо до розділу “Видалити наступні файли”, вибираємо типи файлів, які потрібно видалити та натискаємо “OK”.

Очищення від шкідливого ПЗ

Віруси та шкідливе ПЗ також можуть уповільнювати роботу комп'ютера. Існує безліч антивірусів, але ми розглянемо базовий засіб боротьби зі шкідниками у Windows.

  1. В меню пуск вводимо “Безпека Windows”, вибираємо “Захист від вірусів та загроз”;
  2. Знаходимо розділ “Параметри захисту”, відкриваємо управління параметрами;
  3. Активуємо всі функції та режими роботи захисту. Після увімкнення Windows Defender погрози виявлятимуться в реальному часі та усуваються.

Установка оновлень системи

Включаємо автоматичне оновлення системи для стабільної роботи комп'ютера.

  1. Відкриваємо меню “Пуск”, далі вибираємо “Параметри” та “Оновлення та безпека”;
  2. Вибираємо розділ “Додаткові параметри” та перевіряємо, що повідомлення про оновлення активовані.

Якщо нічого не допомогло

Хоч невеликий результат з'явиться лише після застосування кожної дії, описаної вище. Якщо ви зробили все за інструкцією, а помітних покращень немає, швидше за все, час оновлювати комп'ютер.