Вірус Джокер захоплює смартфони

Anonim

У вересні фахівці зафіксували підвищену активність троянського вірусу Joker. Цей троян атакує власників смартфонів на ОС Андроїд з 2016 року. Однак саме останнім часом його зграї називати однією з найпоширеніших загроз для цієї операційки.

Троян ховається в інших програмах

Стало відомо, що троян ховається в інших додатках. Після того, як Joker потрапляє на смартфон користувача, його таємно підписує на дорогі сервіси, де передбачена щомісячна оплата.Крім цього, шкідлива програма може перехоплювати список контактів, інформацію про пристрій та SMS-повідомлення.

Ще в кінці липня поточного року фахівці з кібербезпеки заявили про виявлення вірусу Joker в 11 популярних додатках. Примітно, що на перший погляд усі ці програми не викликають підозри і були завантажені з магазину понад 500 тисяч разів.

Уже у вересні фахівці виявили нову партію з 17 додатків, заражених цим трояном. Ці програми встигли встановити 120 тисяч разів, тобто вірус активно розповсюджується серед користувачів. Всі ці програми були завантажені в магазин Google Play поступово протягом місяця. У той же час інша ІБ-фірма Zimperium заявила про виявлення відразу 64 нових сервісів, які містять вірус, більша частина з них поширювалася через альтернативні магазини.

Експерти звертають увагу на те, чим небезпечний троян Joker. Зокрема він може завантажувати додаткові шкідливі програми.

Завантажувати програми потрібно з розумом

Успіх цього троянського вірусу в особливому підході його авторів. Так зазвичай такі програми працюють під виглядом рекламного програмного забезпечення, тому жертви довго нічого не підозрюють. А програми в цей час завантажують шкідливий код у фоновому режимі.

Фахівці попереджають користувачів, що не варто бездумно завантажувати програми з інтернету. Важливо добре обміркувати дозволи від програм і подумати, а чи потрібні вони вам для роботи. Крім цього рекомендується встановити антивірусні програми на всі свої комп'ютери та мобільні пристрої.

Троян постійно вдосконалюється

Складність ще в тому, що троян постійно вдосконалює техніку маскування, щоб залишитися непоміченим службами безпеки магазинів додатків. Зовсім недавно експерти виявили новий спосіб проникнення трояна на пристрої з ОС Андроїд. Шкідливий код був захований у кореневій папці програми, і шкідливе навантаження завантажувалося лише після перевірки програми службою безпеки Google Play Store».

Якщо ви помітили підозрілу активність на своєму смартфоні, необхідно видалити всі підозрілі програми та перевірити рахунки. Варто пам'ятати, що запуск скачування шкідливого коду відбувається через кілька годин, а то й днів після встановлення зараженої програми.

Операційна система Android дозволяє встановлювати різні програми зі сторонніх магазинів. А це суттєво підвищує ризики користувачів.

Шкода ніхто не компенсує

Шкода від дій трояна в більшості випадків компенсувати не вдається, оскільки підключення платних сервісів шкідливим ПЗ цілком легітимне, отже, послуга надана – користуйтеся на здоров'я.

Власника смартфонів на операційній системі Android рекомендується завантажувати програми тільки з офіційного магазину або на сайтах перевірених розробників. Крім того, слід оновити антивірусну програму. Троян Joker легко визначається, адже прогуляється в мережі з 2016 року.