Перевірка відеокарти на помилки

Anonim

При покупці відеокарти важливо бути впевненим у її працездатності. Тому буде корисно її перевірити. Іноді в процесі роботи можуть виникнути підозри про те, що вона несправність у цьому випадку також потрібно провести перевірку.

Навіщо перевіряти відеокарту на помилки

Приводом, який змушує насторожитися, є поява артефактів на екрані. Вони можуть виглядати як посмикування зображення, точки, квадрати. У деяких випадках частина екрана змінює колір, а потім відновлює нормальне зображення.

Для того, щоб почати перевірку, потрібно звернути увагу на те, як працює кулер. Якщо він несправний, це призведе до перегріву. При огляді електронної плати потрібно перевірити, чи не здулися конденсатори. Також потрібно перевірити підключення кабелів. Іноді є сенс поставити відеокарту на інший комп'ютер і перевірити, як вона на ньому працюватиме.

Як дізнатися, яка відеокарта встановлена ​​на ПК

У Windows є вбудовані засоби діагностики. Для того, щоб ними скористатися, треба зробити таке:

  1. Потрібно відкрити диспетчер пристроїв. Для цього достатньо клацнути правою клавішею миші по кнопці «Мій комп'ютер».
  2. У меню, що відкрилося, клацають по рядку «Диспетчер пристроїв».

  3. Потрібно знайти розділ, що відноситься до відеоадаптерів і клацнути лівою кнопкою миші по ньому. Якщо можна побачити марку відеокарти, то драйвер встановлений і працює правильно.

Після запуску переходять на вкладку «Перетворювач», де є повна інформація про відеокарту, у тому числі її назву. При запуску програми відеоплата починає автоматично перевірятися на наявність помилок. У вікні «Примітки» буде відображено результат перевірки.

Перевірка відеокарти на помилки за допомогою програм

Простий спосіб перевірити працездатність відеокарту полягає у використанні спеціалізованої програми. Далі розказано про найбільш поширені та ефективні додатки такого типу.

Назва Опис Рейтинг
Aida 64 Якісна програма, надає надійні та різноманітні тести. ★★★★★
Furmark Спеціалізована програма, надає надійні та різноманітні тести. ★★★★★
3D Mark Якісна програма для тестування відеокарт. ★★★★★
AtiTool тест Спеціалізована програма для тестування деяких типів відеокарт. ★★★★★
OCCT Програма проводить обмежене тестування деяких типів відеокарт. ★★★★★★

Aida 64

За допомогою цієї відеокарти можна тестувати не лише відеокарту, а й інше обладнання. Завантажити програму можна на сайті.

Перед початком тестування потрібно визначити температуру карти. Вона має перевищувати 45 градусів. Якщо це не так, то проведення тесту може призвести до поломки відеокарти.

Перевірити температуру можна за допомогою AIDA 64. Для цього в головному меню програми відкривають розділ «Комп'ютер». Потім переходять на вкладку Датчики. На екрані буде відображено значення температури.

Для виконання перевірки роблять такі дії:

  1. В меню переходять до розділу «Сервіс».
  2. Натискають на «ТестGPGPU».
  3. Серед доступного для тестування обладнання вибирають відеокарту.
  4. Клікають по клавіші «Start Benchmark».
  5. Після завершення перевірки її результати можуть бути збережені в текстовий файл.

У цьому додатку передбачена можливість проведення стрес-тесту. Для цього потрібно виконати такі кроки:

  1. Заходять до розділу «Сервіс».
  2. Вибирають кнопку «Тест стабільності системи».
  3. У рядку «Stress GPU» треба поставити галочках. В інших пунктах позначки повинні бути зняті.
  4. Після натискання на кнопку «Start» почнеться проведення тесту. Його тривалість становить приблизно 30 хвилин.

Якщо в процесі випробування плата почне перегріватись, на екрані з'явиться спеціальне повідомлення. У такому випадку тест рекомендується припинити.

Плюси та мінуси Можна перевірити на утворення артефактів. Використовується ефективний стрес-тест. Потужна програма, що забезпечує надійну та якісну перевірку. Доступне тестування різного обладнання. Недоліків не виявлено. Стрес-тест 10 Кількість тестів 10 Якість тестування 10 Моніторинг параметрів 10 Разом 10 Якісна програма надає надійні та різноманітні тести.

Furmark

Ця програма вважається однією з найкращих для тестування. Для тестування створюється граничне навантаження відеокарту. Це необхідно для перевірки роботи відеокарти у стресових умовах.

При перевірці можна визначити максимальне енергоспоживання, рівень шуму, швидкість наростання температури. Перевірка за допомогою цього тесту дозволяє визначити, чи стабільна карта. Якщо виникнуть проблеми, про них можна буде дізнатися з появою артефактів на зображенні або екранів BSOD.

При проведенні тесту потрібно безперервно контролювати показники. Це важливо у тому випадку. Якщо після перевірки карта почне інтенсивно грітися. У цій ситуації тест потрібно припинити.

Програму можна отримати на офіційному сайті. При цьому можна буде скористатися останньою версією програми. Установка відбувається звичайним чином. При цьому треба просто дотримуватися вказівок інсталятора.

Перед початком роботи потрібно встановити потрібні налаштування. Для цього вибирають роздільну здатність екрана, віконний або повноекранний режим роботи та встановлюють інші параметри. Якщо немає бажання вникати в них, можна запустити тест зі стандартними параметрами.

Під час тестування на екрані можна побачити графік зміни температури. У справній карті вона спочатку зростає, а потім залишається стабільною. У несправній - швидко росте.

Плюси та мінуси Можна перевірити на утворення артефактів.Використовується ефективний стрес-тест. Потужна програма, що забезпечує надійну та якісну перевірку. Недоліків не виявлено. Стрес-тест 10 Кількість тестів 10 Якість тестування 10 Моніторинг параметрів 8 Разом 9.5 Спеціалізована програма надає надійні та різноманітні тести.

3D Mark

Завантажити програму можна за посиланням. Ця програма дозволяє використовувати кілька тестів відеоадаптера. Їх можна запускати пакетом або вибрати ті, які потрібні зараз.

У процесі проведення тестування на екрані можна побачити ігрові ролики. Спотворення під час тестування можна спостерігати безпосередньо на екрані. За наявності артефактів можна стверджувати, що відеокарта несправна. Іноді виникнення є наслідком перегріву. Якщо виправити охолодження, такі проблеми можуть припинитися.

Склад використовуваних тестів залежить від цілей перевірки. Для того щоб оцінити продуктивність, достатньо провести лише одне тестування. При виборі тестів слід враховувати, визначення яких характеристик вони призначені.

При виборі відповідного варіанта потрібно враховувати, що не завжди останню версію програми потрібно використовувати для перевірки старих карт. Під час перевірки слід стежити за температурою та при найменших ознаках перегріву припиняти процедуру тестування. Ця проблема особливо важлива в ноутбуках, де відеокарти можуть грітися дуже сильно.

Плюси та мінуси Потужна програма, що містить велику кількість різноманітних тестів Використовується ефективний стрес тест. Можна вибрати різні набори тестів, залежно від мети перевірки. Для старих карток потрібно підбирати попередні версії програми. Стрес-тест 10 Кількість тестів 10 Якість тестування 8 Моніторинг параметрів 8 Разом 9 Якісна програма для тестування відеокарт.

AtiTool тест

Ця програма призначена для роботи не тільки з картами ATI, але і з Nvidia або Radeon. Принцип роботи полягає в тому, що вона створює навантаження та вимірює те, як змінюються характеристики. Перевірка триває 15-20 хвилин. Програму можна завантажити із сайту .

Перед початком перевірки рекомендується встановити останні версії драйверів. Під час тестування в головному вікні утиліти буде відображено температуру та частоту відеочіпа. Після натискання на кнопку 3DView починається перевірка. При цьому на екрані з'явиться зображення куба з ворсинками для рендерингу. Якщо на зображенні видно багато жовтих точок, це означає, що відеокарта має проблеми.

В цьому випадку потрібно перевірити, як проводиться охолодження. При необхідності потрібно замінити термопасту та відремонтувати вентилятор. Якщо проблему не усунуто, значить несправна відеокарта. Поява напису про закінчення означає, що тест проведено успішно.

Доступна перевірка утворення артифактів зображення. Для її запуску потрібно натиснути на Scan for Artifacts. За відсутності проблем у нижній частині екрана з'явиться напис "No errjrs for…". Якщо артефакти будуть виявлені, програма подасть звуковий сигнал.Час тестування становить 20 хвилин або більше.

Плюси та мінуси Можна перевірити на утворення артефактів. Використовується ефективний стрес-тест. Може працювати не з усіма версіями відеокарт. Невелика кількість тестів. Стрес-тест 8 Кількість тестів 7 Якість тестування 7 Моніторинг параметрів 8 Разом 7.5 Спеціалізована програма для тестування деяких типів відеокарт.

OCCT

Завантажити можна на сайті. Програма не потребує інсталяції. Її достатньо завантажити та розпакувати. Ця програма виконує стрес-тест. При цьому користувач може контролювати параметри відеокарти.

У цьому додатку присутні тести для процесора та відеокарти. Виконуючи тест для GPU, можна зробити додаткові налаштування. Характеристики карт можна побачити у вікні «Моніторинг».

Ця програма демонструє значення, отримані від внутрішнього теплового датчика GPU, показує швидкість обертання вентилятора, характеристики живлення плати.Ця програма вузькоспеціалізована, в ній немає додаткових тестів, показуються не всі параметри, які можуть зацікавити користувача. При використанні стрес тесту відеокарта зазнає значних навантажень. Тому його проведення не рекомендується робити занадто часто.

Плюси та мінуси Не вимагає проведення інсталяції. Використовується ефективний стрес-тест. Відображається обмежена кількість параметрів. Нема додаткових тестів. Стрес-тест 8 Кількість тестів 5 Якість тестування 7 Моніторинг параметрів 7 Разом 6.8 Програма проводить обмежене тестування деяких типів відеокарт.

Як перевірити температуру відеокарти

Щоб дізнатися температуру відеокарти, можна скористатися будь-яким з представлених оглядів утиліт. Після запуску програма отримає інформацію від теплового датчика та відобразить температуру.

Також можна скористатися вбудованою утилітою DxDiag. Після її запуску будуть відображені всі основні параметри карти, у тому числі температура.

Як зробити тест відеокарти на стабільність

Один із способів полягає в наступному:

  1. Виконується запуск відеоігри та одночасно утиліти CPU-Z.
  2. Тут можна побачити температуру відеопроцесора, швидкість обертання вентилятора та інші параметри.
  3. Погравши в гру, можна перевірити характеристики відеокарти ще раз. Наприклад, визначити температуру порівняно з попереднім значенням. Якщо зміна незначна, інші параметри стабільні, то карта перебуває у нормальному стані. Якщо стрибок досягає 80 градусів або більше, то карта нестабільна.

Причиною проблем у більшості випадків є погана робота вентилятора або висихання термопасти.

Справність відеокарти дуже важлива для роботи комп'ютера. Необхідно регулярно проводити її тестування. При виявленні проблем насамперед необхідно перевірити роботу охолодження та внести потрібні виправлення.