Управління вентиляторами комп'ютера

Anonim

Як охолодити процесор і позбутися перегріву. Як керувати вентиляторами на комп'ютері, а також найкращі програми для керування кулером на комп'ютері.

Як здійснювати управління вентиляторами комп'ютера

Охолодження відіграє важливу роль у продуктивності комп'ютера і часто надто великі навантаження на процесор і відеокарту можуть викликати падіння потужності. При перегріваннях продуктивність комп'ютера значно падає, наприклад, за рахунок зниження частоти роботи процесора, відеокарти або навіть оперативної пам'яті.

Висока температура просто змушує систему знижувати "швидкості роботи", щоб уникнути перегріву, який може взагалі вивести з ладу не тільки комплектуючі (центральний процесор, відеоадаптери, материнську плату), а й весь комп'ютер.Таке явище, коли система змушена скинути частоту процесора і починає працювати "не на піку своїх можливостей" в силу високого нагріву, називається тротлінгом.

Цей процес використовується в основному для захисту від термічного пошкодження, але також має місце і для використання з метою синхронізації роботи декількох компонентів пристрою. Тому для забезпечення кращої роботи комп'ютера дуже важливо піклуватися про систему охолодження і не допускати перегріву.

Вентилятори у більшості комп'ютерів використовуються як основні засоби для охолодження. Зазвичай швидкістю роботи гвинтів кожного вентилятора керує система. Це вдається їй завдяки тому, що на процесорі, материнській платі та інших комплектуючих встановлені спеціальні температурні датчики, які відстежують термічний стан того чи іншого компонента в режимі реального часу.

В залежності від вентилятора може відрізнятися рівень його шуму, швидкість роботи і, як наслідок, ефективність охолодження.Чим вища швидкість, на якій можуть працювати гвинти, тим більшим буде ефект. Разом з тим і рівень шуму може (саме може, оскільки кількість шуму також залежить і від моделі вентилятора) відрізнятиметься.

Чим швидше крутяться гвинти, тим більше може бути шумів. Саме в цьому головна причина вручну налаштовувати швидкість вентилятора. Хоча досвідчені користувачі регулюють роботу вентиляторів і з іншої причини. Банально система може помилятися і не завжди правильно керувати роботою такої системи охолодження. І все ж, якщо ви не дуже знаєтеся на тому, що намагаєтеся робити, вручну змінювати параметри та налаштування вентиляторів категорично не рекомендується.

Існує кілька способів керування вентиляторами комп'ютера:

  1. Використання стороннього програмного забезпечення;
  2. Зниження напруги живлення кулерів;
  3. Регулювання роботи кулерів за допомогою BIOS;
  4. Використовувати спеціальний пристрій для роботи з вентиляторами “Реобас”.

Управління кулером через BIOS

Розглянемо інструкцію, яка допоможе керувати частотою обертання гвинтів кулера в комп'ютері через BIOS:

  1. Насамперед вимикаємо комп'ютер. Натискаємо кнопку запуску та під час завантажувального лого затискаємо клавішу “DEL” – входимо в меню BIOS;
  2. Тепер потрібно знайти розділ, який відповідає за управління кулерами (це залежить від системної плати, але на більшості це “Advanced Chipset”). Перевіряємо, чи активна опція "Always Fan". Вона має бути у включеному стані (“Enabled”);
  3. Вибираємо потрібні швидкості роботи для кожного вентилятора (рекомендується 50-70% – оптимальне налаштування, яке може прибрати зайві шуми), далі натискаємо клавішу “Esc”;
  4. Зараз потрібно зберегти налаштування. Для цього знаходимо кнопку з назвою “Save & Exit Setup” та натискаємо “Ok”;
  5. Перезавантажуємося в систему, як завжди.

Програми для управління кулерами – ТОП 5

Розглянемо 5 найбільш ефективних та зручних програм для регулювання швидкості роботи вентиляторів.

Назва Опис Оцінка
SpeedFan Універсальна багатофункціональна програма. Максимально проста у використанні, безкоштовна. ★★★★★
Riva Tuner Практично аналог SpeedFan. Такий самий строгий і простий інтерфейс, набір функцій. Має позитивну репутацію. ★★★★★
MSI Afterburner Відома багатьом як засіб розгону відеокарти. Дозволяє також моніторити температуру та керувати кулером. ★★★★★
AMD OverDrive Ідеально підійде для платформи AMD. Безліч функцій з розгону та управління вентиляторами. ★★★★★
ASUS AI Suite Працює тільки з платами від ASUS, але пропонує величезний спектр можливостей, а також цікавий дизайн. ★★★★★

SpeedFan

Перша програма в ТОПі відрізняється гарною репутацією у користувачів, великою кількістю налаштувань та простим інтерфейсом. Тут немає будь-яких красивих графіків, які показують зміну температури протягом часу або чарівного дизайну, проте вона займає твердий перший рядок завдяки своїй багатофункціональності і простоті.

Плюси та мінуси Велика кількість можливостей (порівняно з подібними програмами) Простий і зрозумілий інтерфейс Повністю безкоштовна Українська мова Не найсучасніший дизайн

Riva Tuner

На другому місці ще одна, навіть відоміша утиліта з управління кулерами, ніж SpeedFan. Це хороший інструмент, який досить простий у використанні та підходить практично для всіх версій Windows. Можливо, тут буде трохи менше функціоналу, але й цю програму є за що любити.

Плюси та мінуси Підійде практично до будь-якої версії Windows Безкоштовна Інтуїтивно зрозумілий інтерфейс Не виявлено

MSI Afterburner

На третьому рядку топа розташована програма від компанії MSI. Ця програма просто створена для розгону відеокарти та отримання максимального контролю над нею. Також тут можна керувати і кулерами. Підтримує більшість версій Windows, працює з Intel та AMD.

Плюси та мінуси Підходить для розгону відеокарт Приємний сучасний дизайн Безкоштовна Графіки, що відображають зміни температури Управління живленням відео та частотою роботи пам'яті Не виявлено

AMD OverDrive

Як можна зрозуміти з назви самої програми, вона “заточена” під платформу AMD та розроблена цією компанією. І хоча найбільшої сумісності вдається досягти тільки з AMD, програма заслужено займає 4-ий рядок завдяки багатому функціоналу (розгін, проведення стрес-тестів, моніторинг і, звичайно, управління вентиляторами).

Плюси та мінуси Багатофункціональність Ідеально підходить для AMD Управління кулерами відбувається в 2 кліки Приємний сучасний дизайн Простий інтерфейс Не найкращий вибір для платформи Intel

ASUS AI Suite

І останнє місце у топі посідає програма від ASUS. Тут і функціонал, і справді крутий, гарний дизайн. Утиліта здатна працювати в кількох режимах і служить не тільки засобом управління кулерами, але й пригодиться для моніторингу, а також розгону та підвищення продуктивності заліза.

Плюси та мінуси Зручні графіки для моніторингу Можливість розгону Крутий дизайн Велика кількість шаблонів для кулерів та режимів роботи Працює тільки з платами ASUS Підтримує лише Windows 7, 8, 8.1 та 10

Наслідки відключення кулера або неправильного керування

Якщо ви нарешті зважилися втрутитися та вручну коригувати швидкість обертання гвинтів, у цього може бути 2 наслідки. Перше – може зрости рівень шуму. Пам'ятайте, що при підвищенні швидкості роботи кулера стає більше шумів. Існує безліч вентиляторів, які можуть працювати на граничних для себе швидкостях і практично не шуміти, але є й такі, що вже за 50% розвиненої швидкості гвинтів можуть видавати дратівливі звуки.Є й друге, значно серйозніше наслідок – банальний перегрів. Недосвідчені користувачі можуть лише нашкодити комп'ютеру, якщо вважають, що їх вентилятори занадто шумлять і їх потрібно сповільнити. Це дуже тонкий момент, тому що зниження швидкості гвинтів дійсно зменшить рівень шуму, але разом з тим знизиться якість системи охолодження. Отже, комп'ютер може перегрітися під час великих навантажень, адже система більше не контролює кулери, ви самі зняли "автопілот" і взялися за регулювання.

Запитання експерту Як розрахувати оптимальну швидкість роботи кулера?

Для кожного комп'ютера це розраховується індивідуально, але краще йти від великого. Для початку виставте 90-95% швидкості кулера і простежте за рівнем шуму. Якщо не влаштовувати, можна сповільнити роботу гвинтів. Але варто пам'ятати про перегрівання. Програми з ТОП-5 допоможуть вирішити це питання та відстежувати температуру. Який спосіб вибрати: налаштування через BIOS або за допомогою програм?

Налаштування через BIOS буде більш ефективним, оскільки деякі програми можуть некоректно працювати на різних платформах (залежить від версії Windows та процесора). Але програми пропонують більший функціонал. Можна спробувати використати другий спосіб і повернутися до BIOS у крайньому випадку.