Історія комп'ютерної миші

Anonim

Історія комп'ютерної миші почалася ще 1960 року, але тоді Дуглас Енгельбарт лише створив креслення, які дозволяли зібрати перший прилад. Набагато пізніше йому вдалося отримати патент на свій винахід, а його послідовники зробили цей пристрій більш сучасним, багатофункціональним та зручним.

Коли винайшли першу комп'ютерну мишу

Знаменитий учений зі Стенфордського дослідницького інституту назвав свій винахід – «індикатор положення XY для системи з дисплеєм», а не комп'ютерна миша.Цю назву вигадали вже сучасники. Він почав створювати цей пристрій на початку 60-х років, але лише 1970 року зміг запатентувати свій виріб. Енгельбарт намагався створити прилад, який дозволить оперативніше вносити інформацію на згадку про комп'ютерну техніку.

На замітку! Як видно на фото, з самого початку було визначено форму, розмір, наявність дроту і навіть коліщатко, що дозволяє керувати комп'ютерною мишкою.

Яка була найперша комп'ютерна миша

Незважаючи на вдалу ідею механізму, у винаході вченого спостерігалися серйозні недоробки. Перша миша виглядала, м'яко кажучи, незграбно і була дерев'яним квадратом з проводами. Особливості конструкції першої мишки в порівнянні з сучасним винаходом:

  1. Присутня наявність двох дискових колес. На першій моделі вони були дуже громіздкі.
  2. Мишка здатна переміщатися тільки по вертикалі та горизонталі. Курсив не міг перебігати по діагоналі, що створювало серйозні труднощі при її використанні.
  3. Дерев'яний корпус, який був дуже важкий. Сучасні моделі часто виготовляють під дерево, але при цьому воно охоплює лише облицювання.
  4. Маленька кнопка на корпусі збереглася у миші досі, тільки її зробили сучаснішою.
  5. Клавіатура, створена спеціально для цього приладу, містила лише п'ять кнопок. Вона мала розташовуватися з лівого боку, а миша з правої. Навіть якщо людина була шульгою.
Перший, хто пустив цей агрегат у масове виробництво, став Білл Інгліш, власник компанії Xerox. Саме він замінив два коліщатка на кульку (трекбол). Саме цей оновлений пристрій був єдиним, здатним працювати в системі Xerox Alto, де комп'ютерна техніка мала графічний інтерфейс.Перша модифікація, яка створювалася вже командою Білла Інглиша мала пластиковий корпус та дві кнопки.

Історія розвитку комп'ютерної миші

Автоматична варіація з'явилася лише 1991 року. Її представила світові компанія Logitech. Тепер мишка мала зручну форму, яка вдало вміщалася в руку. Пізніше саме ця компанія стала випускати бездротовий варіант. Пізніше конструктори вирішили відмовитися від трекболу, тому що кулька швидко засмічувалась, що негативно відбивалося на працездатності приладу. Незважаючи на те, що перші оптичні мишки з'явилися ще у 80-х, популярність їх стала розвиватися лише у 90-х. зараз вже можна виділити покоління: з трекболом, оптичний варіант та бездротова конструкція.

Також не можна не сказати про гіроскопічний вид, який дозволяє визначати рух не тільки по поверхні, а й у просторі.Вперше цей пристрій створив Стівен Джобс у 2009 році. Мишка під назвою Magic Mouse працювала за допомогою сенсорного тачпада. Вона вже могла розпізнавати жести людини. Зараз світ знає не тільки геймерські миші, а й експериментальні моделі, які використовуються на виробництвах для конкретних цілей.

Сучасні мишки

Етапом еволюції є 1999 рік, коли вченим вдалося створити перший оптичний датчик. Його не одразу застосували до комп'ютерних приладів, але експерименти призвели саме до цього. Паралельно створювалися промислові агрегати, створені задля грати в іграшки чи набирати текст. Вони використовувалися для керування апаратами, наприклад, при сортуванні продукції. Навіть у будівництві мишка знайшла своє застосування. Навіть у спецтехніці, наприклад у кранах, встановлена ​​певна варіація цього приладу.

У 2000 роках настав час, коли до механізму претензій вже не було і конструктори стали винаходити прилади різних форм. До цього дня найпопулярнішою є ергономічна варіація. Перша гучна версія, яка має місця, де користуються досі - з високим корпусом і заглибленням під великий палець правої руки. Незважаючи на хід історії, кулькові варіанти пішли не відразу, тому що були набагато дешевшими за оптичних побратимів, важливий атрибут яких був килимок.

Слід виділити кілька сучасних моделей:

  1. Домашній варіант – пристрої найпростіші та недорогі. Кількість кнопок мінімальна. Є одне колесо для прокручування.
  2. Офісний вигляд, де мишка має два колеса і кілька додаткових кнопок. Ці прилади вже мають ергономічну форму та можливість виконувати програмні функції.
  3. Ігрові миші мають сенсор і найдорожчі з усіх видів. Їх розмір більший, а дизайн сучасніший.

Ці прилади вже не вимагають наявності килимка. До речі, зараз цю атрибутику мають у комп'ютерної техніки для краси.

Які комп'ютерні миші можливі в майбутньому

У майбутньому вчені впевнені, що мишка просто чіплятиметься на руку, як невеликий датчик. Можливо, це буде каблучка або браслет. Зараз у великих корпораціях, які мають хоч якесь відношення до комп'ютерів, є всілякі тестові моделі. На даний момент виробники особливу увагу приділяють дизайну, тому що механізм вже опрацьований до досконалості. Вчені впевнені, що скоро всі комп'ютерні прилади будуть сенсорні та практично непомітні для ока. Як колись ноутбук став ультратонким, таке ж може статися і з мишкою.

Питання експерту Коли почалася ера сучасної комп'ютерної мишки?

1983 року. На цей пристрій звернув увагу Стів Джобс. Завдяки роботі талановитих вчених йому вдалося знизити ціну маніпулятора до 15 доларів. Що з себе представляла перша мишка за версією Стіва Джобса?

Вона мала прямокутну форму та одну кнопку. Базова варіація конструкції збереглася і в сучасних моделях Скільки коштувала перша мишка?

Скільки кнопок було на першій миші?

Одне, а потім додали ще два. За рахунок цього з приладом стало зручніше працювати

Незважаючи на те, що перша мишка з'явилася трохи пізніше 50 років тому, пройшла ціла епоха. Дерев'яний топорний прилад тепер має ергономічну форму, працює без дроту за допомогою оптики або сенсора.