Що краще - XBox або PlayStation

Anonim

Що краще PlayStation 4 або Xbox One. Детальний огляд консолей. Порівняння основних характеристик, а також переваги та недоліки кожної приставки. Яку консоль краще вибрати.

Ми зібрали всі характеристики та провели порівняння.

А ви як вважаєте - що краще - XBox чи PlayStation? Поділіться своєю думкою в коментарях та проголосуйте за найкращу консоль (віддати свій голос можна наприкінці статті). А може, ви волієте грати на комп'ютері або смартфоні?

PlayStation 4 – переваги та недоліки

PS4 – найпопулярніша ігрова приставка на сьогоднішній день. Її перша модифікація з'явилася в 2013 році, і з того часу на ринку з'явилося кілька покращених у тій чи іншій мірі версій: PlayStation 4 Slim та Playstation 4 Pro. А незабаром буде вихід PS5, напередодні якого важливо розглянути всі плюси і мінуси поточного покоління консолі.

Плюси та мінуси Високий рівень продуктивності Велика кількість ексклюзивів Зручний та функціональний геймпад Інтеграція сучасних стрімінгових сервісів Висока ціна як самої приставки, так і ігор для неї Геймпад швидко розряджається

До числа основних переваг ПС4 обов'язково варто віднести продуктивність відеокарти. Причому це стосується як PS4, так і її подальших модифікацій, які вийшли пізніше. Залізо дозволяє приставці витягувати будь-які ігри на максимальних налаштуваннях.Зрозуміло, якщо покупець не візьме PlayStation 4 2013.

Нинішнє покоління приставок з приставками «Slim» і «Pro» мають високу ціну. На щастя, на консолі постійно діють спецпропозиції, тому напередодні свят купити Плейстейшн 4 можна за дуже привабливою ціною. Проте ігри не дешевшають. Дорогими залишаються як фізичні іграшки на диску, так і їх digital-версії, які завантажуються через офіційний магазин.

Крім того, для доступу до всього контенту (зокрема, до розрахованого на багато користувачів режиму), доведеться оформлювати передплату за додаткову плату. Це чергова видаткова стаття, яка додається до тих грошей, які були витрачені на купівлю ігор та консолі.

Xbox One – переваги та недоліки

Починаючи з другого покоління PlayStation у компанії Sony з'явився помітний конкурент в особі Microsoft. Цей бренд, який відомий більшості людей з розробки операційної системи Windows, випустив свою ігрову консоль під назвою Xbox.

У 2013 році слідом за виходом PS4 на світ з'явився Xbox One, який повинен був переплюнути творіння Sony за всіма показниками. Чи це вийшло? Дізнаємося, зіставивши всі плюси та мінуси ігрової приставки.

Плюси і мінуси Якісний процесор Є кілька цікавих ексклюзивів

Приставки Microsoft базуються на спритному 8-ядерному процесорі, і це однозначний плюс у скарбничку Xbox. Тим не менш, відеокарта на Xbox One 2013 і Xbox One S 2016 слабше, ніж аналогічний чіпсет Соні в першому випуску PlayStation 4. При цьому вартість приставок була і залишається приблизно однаковою.

Більше того, власників «Бокса» дратує система підписок. За неї геймер отримує 2 безкоштовні ігри на місяць, що виглядає досить привабливою пропозицією, але це тільки для тих, хто дуже багато часу проводить в іграх.Тим же, хто присвячує геймінгу максимум пару-трійку годин на тиждень, подібна система здається незручною та невиправдано дорогою.

Що краще – XBox або PlayStation

На папері в ігровій консолі Соні більше переваг, ніж у приставки Майкрософт. Проте цього недостатньо, щоб зробити підсумковий висновок. Тому для відповіді на запитання «що ж все-таки краще?» необхідно розглянути в комплексі пропозиції Xbox та PlayStation.

Порівнювати консолі будуть за семи головними параметрами:

  • дизайн;
  • железо;
  • інтерфейси;
  • особливості ігрових спільнот;
  • наявність ексклюзивів;
  • підтримка;
  • цена.

Крім того, перед детальним порівнянням всіх головних аспектів найбільш популярних приставок, пропонується поглянути на порівняльну таблицю. У ній відображено технічні характеристики трьох консолей з кожного боку. 4, 4 Slim, 4 Pro – від Соні. One, One S, One X – від Microsoft.

Назва Процесор ОЗУ Видеокарта Розміри
PlayStation 4 1, 6GHz 8-core AMD Jaguar 8GB GDDR5 1, 84 TFLOPS 275x305x53 мм

2, 5 кг

Xbox One 1, 75GHz 8-core AMD custom CPU 8GB DDR3 1, 31 TFLOPS 333х274х80 мм

3, 2 кг

PlayStation 4 Slim 1, 6GHz 8-core AMD Jaguar 8GB GDDR5 1, 84 TFLOPS 265х288х39 мм

2, 1 кг

Xbox One S 1, 75 GHz 8-Core AMD Custom CPU 8GB DDR3 1, 4 TFLOPS 295х230х65 мм

2, 9 кг

PlayStation 4 Pro 2, 1GHz 8-Core AMD Jaguar 8GB GDDR5 4, 2 TFLOPS 295x327x55 мм

3, 3 кг

Xbox One X 2.3 GHz 8-Core AMD Custom CPU 12GB GDDR5 6 TFLOPS 300х240х60 мм

3, 8 кг

Зовнішній вигляд

Для багатьох людей дизайн приставки – другорядний фактор. У той же час існують і ті, кому важливо вписати пристрій в інтер'єр. Тому повз такий параметр не можна проходити.

Сначала слід зазначити, що дизайн консолей PS4 і Xbox One змінювався з виходом модифікацій, але все ж таки не кардинальним чином. PlayStation 4 2013 року, як і Xbox One, зовні нагадують відеомагнітофони. На цю тему було зроблено чимало кумедних картинок, але все-таки подібне порівняння здається натягнутим.

PS4 взагалі за допомогою підставки розташовується вертикально, а не горизонтально, як Xbox. Як би там не було, обидві приставки – це свого роду коробки, в які розміщено продуктивне залізо. Такий аскетичний дизайн дозволяє вписати як одну, так і іншу консоль у будь-який інтер'єр. Вибір зводиться виключно до смакових переваг покупця.

Важливо також відзначити, що у 2013 році обидві приставки були запропоновані у чорному кольорі. Пізніше з виходом PS4 Slim і Xbox One S стало доступним біле забарвлення. І оскільки консоль зазвичай розташовується неподалік телевізора, важливо звертати увагу виключно на колірну гаму, яка повинна відповідати внутрішньому простору кімнати.

Якщо ж споживачеві важливо отримати компактний пристрій, більш кращим варіантом виглядає PlayStation 4 Slim.Xbox One S, яка теж позиціонується, як «полегшена» приставка, все-таки трохи більша і зовні, і з погляду маси. Але різниця лише кількох сотнях грамів.

Начинка

На відміну від дизайну, залізо консолі є якраз першорядним параметром. Адже приставка купується людиною для того, щоб із комфортом грати у сучасні ігри. І якщо начинка виявиться слабкою, все враження від геймінгу буде змащене.

Для початку порівняємо начинки Playstation 4 та Xbox One 2013 року. Обидві приставки базуються на процесорі AMD і, як здається, різниці у продуктивності немає. Але, якщо заглянути глибше, перевага однозначно виявляється за консолі від Соні. По-перше, тут встановлено більш сучасний тип пам'яті GDDR5. По-друге, відеокарта видає 1, 84 TFLOPS проти 1, 31 TFLOPS у Xbox. Все це означає, що консоль Sony працює швидше і видає більш приємний показник частоти кадрів в іграх.

Якщо перейти до флагманських моделей 2016 року (Xbox One X і PlayStation 4 Pro), то ситуація трохи змінюється. Іксбокс дотягується в частині оперативної пам'яті та пропонує власнику аж 12 Гб ОЗУ. Та й процесор у «Бокса» трохи розігнаніший Він видає 2, 3 ГГц проти 2, 1 ГГц у Соні. Відеокарта теж краще на Xbox (6 TFLOPS проти 4, 2 TFLOPS). Чи позначається це на ігровому процесі? Звичайно. Приставка Microsoft виглядає більш виграшним варіантом. Але тут варто нагадати, що Xbox One X вийшов на рік пізніше за PS4 Pro.

Нарешті, настав час поговорити про найпопулярніші модифікації на сьогоднішній день:

  • PlaySttation 4 Slim;
  • Xbox One S.

Обидві консолі коштують недорого і виглядають досить компактними девайсами, що не дозволяє мріяти про високі показники потужності. Але тут якимось незбагненним чином відеокарта Xbox не дотягує до PS4 2013 року.Вона видає всього 1, 4 TFLOPS. А PS4 Slim, до речі – 1, 84 TFLOPS. Коментарі зайві.

Як результат, консолі приблизно рівні в частині начинки, якщо порівнювати модельний ряд у комплекті. Якщо відштовхуватися від компактних та недорогих Xbox One S та PlayStation 4 Slim, то перевага виявиться на боці Sony. А ось перемога в порівнянні топових Xbox One X і PlayStation 4 Pro за приставкою Майкрософт.

Інтерфейси та пристрої введення

Ігрові приставки не можна розглядати у відриві від інших пристроїв, розташованих у будинку. Як мінімум через те, що консоль необхідно підключати до телевізора або монітора для виведення зображення.

Незалежно від виробника та року випуску приставки основним роз'ємом є HDMI. Саме він використовується для підключення екрана. У всіх випадках HDMI представлений в однині.

Цікаво, що в PlayStation 4 і Xbox One 2013 був відсутній аудіоджек. Потім цю ситуацію виправили, хоча сучасні смартфони таки відмовляються від подібного інтерфейсу.

Єдина помітна перевага приставки MicroSoft з точки зору дротових інтерфейсів проявляється в порівнянні з PS4 та PS4 Slim. У цьому випадку йдеться про кількість USB-портів. У «Бокса» їх 3, тоді як у Соні – 2.

Всі консолі випускаються з додатковим оптичним приводом. Він потрібний для тих, хто купує ігри на фізичних носіях (дисках). Але на PS4 Slim привід відсутній як такий. Xbox One S теж має так звану Digital-модифікацію, але все-таки Майкрософт пропонує і альтернативний варіант для ретроградів. Так що невелику перевагу все-таки можна віддати Іксбоксу.

Нарешті, перед тим, як перейти до наступного параметра порівняння, важливо звернути увагу на ще один аспект.Зрозуміло, йдеться про геймпад. Контролери у приставок двох марок відрізняються кардинальним чином. Якщо на PS стіки розташовуються посередині, то на "Боксі" один розташований у центрі, а інший - ліворуч. Зовні здається, що користуватися геймпадом «Плойки» набагато комфортніше, але на практиці звикнути до контролера Microsoft не важко.

Тим не менш, у Dualshock 4 є перевага в порівнянні з Microsoft Gamepad. Контролер Соні приймає силу натискання. Кнопки геймпада Xbox подібної функції позбавлені. Не можна сказати, що її відсутність якось особливо позначається на ігровому процесі, проте для деяких людей без розпізнавання сили натискання грати не дуже комфортно.

Зрештою для складання власного вибору необхідно потримати в руках один і інший контролер. Через різницю в габаритах (геймпад «Бокса» більше) користуватися тим чи іншим геймпадом виявляється менш зручно.Тому в черговий раз у порівнянні починає відігравати важливу роль смаківщина.

Ігрові спільноти

Будь-які сучасні ігри заточені під онлайн. Так чи інакше, геймеру доведеться взаємодіяти з іншими користувачами. Тому гостро постає питання щодо того, чия ігрова спільнота є більшою і чуйною.

Відверто кажучи, PS4 є більш популярною приставкою. Це означає, що потенційно в онлайні геймер може зустріти більше гравців, ніж Іксбокс. Але і Xbox One є досить затребуваною консоллю, тому як мінімум проблем із наповненням ігрових кімнат не виникає.

Ексклюзиви

Оскільки багато характеристик PlayStation і Xbox виявляються приблизно однаковими, вирішальним фактором для вибору тієї чи іншої консолі є наявність ексклюзивів. Далеко не всі ігри доступні на PS можна знайти на Xbox. І навпаки.

Зокрема, Playstation 4 має такі ексклюзивні ігри:

  • Uncharted 4: A Thief's End – пригодницька гра з лихим сюжетом та відмінною графікою;
  • Bloodborne – гра з похмурою готичною атмосферою, яка змушує геймерів витрачати десятки годин на проходження;
  • Gran Turismo Sport – автоспортивний симулятор, який за реалістичністю перевершує будь-яку іншу подібну гру;
  • Marvel's Spider-Man – одна з найкращих ігор про Людину-павука з передовим графічним оформленням;
  • The Last of Us Part 2 – мабуть, найкращий продукт геймінгу 2020 року, що зібрав навколо себе безліч захоплених відгуків.

Xbox One теж є чим відповісти. Ця ігрова консоль пропонує геймерам такі ексклюзиви:

  • Forza Horizon 4 – аркадна гоночна гра з реалізованим ігровим світом;
  • Forza Motorsport 7 – мотоспортивний шедевр, якому немає рівних в ігровій індустрії;
  • Gears 5 – захоплюючий шутер з виглядом від третьої особи, здатний занурити геймера у вир військових дій;
  • Ori and the Blind Fores – платформер із захоплюючим сюжетом, заради якого багато хто і купує консоль Microsoft;
  • Sea of ​​Thieves – пригодницька гра з цікавим геймплеєм, здатним відібрати у гравця не один десяток годин вільного часу.

Зрозуміло, це далеко не всі ексклюзиви. Кожен виробник ігрових консолей постарався заповнити кожен жанр, надавши геймерам широкий спектр ігор будь-який смак. Але, якщо оцінювати кількісні та якісні показники, перевага виявиться на боці PlayStation 4. Ця консоль першою вивела на новий рівень ексклюзиви і саме заради унікальних ігор для PS4 багато хто готовий переплатити кілька тисяч рублів.

Види підписок

Виробники консолей заробляють не тільки на дистрибуції ігор та випуску самих приставок, а й на підписках. Здавалося б, людина купує гру і може поринути у захоплюючу пригоду на кілька годин. Але на практиці все значно складніше.

Отже, PlayStation пропонує фірмову підписку PS Now. Її вартість становить приблизно 700 р/міс. За ці гроші геймер отримує доступ до більш як 800 ігор для різних поколінь консолей. Зрозуміло, більшість пропонованих ігор є далеко не найпопулярнішими та затребуваними. Тут так само, як в онлайн-кінотеатрах.

Xbox Game Pass коштує приблизно ті ж 700 рублів на місяць, і каталог ігор у Microsoft значно вже (всього 380 штук). Однак у списку є такі популярні проекти, як Forza Horizon 4 і купа інших актуальних ігор.Таким чином, з точки зору бібліотеки пропозиція Microsoft як мінімум не поступається конкуренту.

Підтримка виробників

Приставки обох виробників (Sony та Microsoft) регулярно оновлюються. Затримок немає як в одному, так і в іншому випадку. Крім того, майстри Майкрософт та Соні щороку продовжують випускати ексклюзивні ігри. Так що з погляду ставлення до геймерів і PlayStation і Xbox виглядають дуже гідною. Вибравши ту чи іншу консоль, покупець точно не отримає «цеглу» через кілька років використання.

Вартість

Мабуть, головним аспектом при порівнянні Xbox One та PlayStation 4 є вартість. І тут ми не звертатимемо уваги на консолі, випущені у 2013 році. Вони вже не продаються офіційно, а на ринку представлені спрощені та покращені модифікації 2016-2017 років.

Итак, у російському роздробі розцінки такі:

  • PlayStation 4 Slim - від 23 тисяч рублів;
  • Xbox One S – від 20 тисяч рублів;
  • PlayStation 4 Pro - від 33 тисяч рублів;
  • Xbox One X – від 29 тисяч рублів.

У результаті в кожному ціновому діапазоні приставка Microsoft стає доступнішою. Це стосується як спрощеної версії One S, так і передової One X. Яку консоль у результаті вибрати - нехай вирішує сам геймер, відштовхуючись від тих параметрів, які порівнювалися в сьогоднішньому матеріалі.

Щоб підбити підсумок, слід виділити, чим та чи інша приставка виявилася краще. Отже, серед доступних моделей перевага однозначна на боці PlayStation 4 Slim. Вона більш продуктивна та компактна, що вкрай важливо для сучасних покупців. А ось серед флагманських моделей беззаперечну перемогу здобуває Xbox One X.Ця консоль і дешевша, і потужніша пропозиції від Sony. Але, як і завжди, вирішальне слово можуть сказати ексклюзиви, яких у приставки Sony більше.

Голосуємо - що виберете ви?

Яку консоль нового покоління ви обрали б? Xbox One - співвідношення ціни та якості 45.45% PlayStation 4 - п'ятірка, звичайно, крутіше буде, але і PS4 рулить 36.36% Я граю тільки на смартфоні, консолі зовсім не цікаві 9.09% Немає нічого кращого за гра на комп'ютері 9.09% Проголосувало: 11