Як зробити скріншот на комп'ютері Windows 10

Anonim

Кожний користувач і власник комп'ютера на ПЗ Windows 10 хоч раз чув про таке слово, як «скриншот». Скріншот - це по-іншому знімок екрану, який захоплює абсолютно все поле екрана, яке надано користувачеві в тому числі. Скріншот є не лише на комп'ютері, а й практично на всіх мобільних пристроях. Скріншоти в 21 столітті набули свого поширення.

Все це пов'язано з тим, що сам по собі знімок екрану – це дуже корисна річ. Користувач може відобразити все, що видно на пристрої.

Що таке скріншот

Само поняття «скриншот» з англійської багато хто перекладає як «знімок екрану», тому що саме слово утворене з двох англійських.

Якщо користувач любить:

  • Фіксувати свої досягнення у різних комп'ютерних іграх;
  • Знімає інструкції щодо того, як користуватися комп'ютером;
  • Знімає свій інвентар, а також хоче показати якусь певну частину екрана;
  • І багато іншого.

То він з легкістю може використовуватися скріншот, щоб показати всі деталі. Це дуже зручний винахід, так як не потрібно фототи екран прямо на телефон або камеру. Достатньо затиснути пару кнопок, щоб активувати необхідну функцію.

Детальніше про те, що таке скріншот, можна подивитися в цьому відео

Як зробити скріншот на комп'ютері Windows 10 за допомогою штатних засобів

Скріншоти розвиваються з появою нових версій ПЗ. Наприклад, таким чином Віндовс 10 додали відразу кілька способів, щоб зробити скріншот. Знімок саме в цій версії програмного забезпечення відрізнятиметься від усіх, що були раніше.

Зручність для користувачів полягає в тому, що можна зробити відразу декілька видів скріншотів:

  • Скріншот всього екрана;
  • Знімок окремої частини або фрагмента;
  • Знімок активного вікна.

Всі ці функції можна надалі відредагувати у спеціальній програмі, яка також додається у базовому функціоналі Віндовс.

Як зробити знімок всього екрану

Перший спосіб – зробити знімок всього екрана відразу. Це дуже просто, тому що користувачеві навіть не доведеться докладати додаткових зусиль, щоб запам'ятати необхідні поєднання клавіш.

На клавіатурі комп'ютера користувач може знайти у правій верхній частині екрана таку кнопку, яка називається «PrtScn». Також називають її скороченим. За фактом, переклад цієї клавіші – це необхідна користувачеві дія, тобто знімок екрана.

Як тільки користувач топне на цю клавіші, то зробиться автоматичний скріншот всього екрана, у тому числі і всіх відкритих програм, і клавіш. Після цього користувач може вставити цей скріншот за допомогою клавіш для вставки, тобто Ctrl + V. Це простий процес, який можна застосувати і в документах Ворда, а також як полотно для різних програм з малювання.

Якщо користувач зробив скріншот, то він автоматично відправляється в певну розділ у пам'яті пристрою, більш детально про який варто поговорити далі.

Як зробити знімок екрана поточного вікна

Другий спосіб зробити знімок екрана – використовувати активне вікно. Якщо користувачеві необхідно, наприклад, зняти не весь екран, а тільки вікно відкритої програми, то він може користуватися поєднанням цієї кнопки. Для цього необхідно наступне:

  1. Необхідно відкрити ту програму, активне вікно якої користувач хоче сфотографувати та зберегти;
  2. Після цього дивимося на клавіатуру і знаходимо таке поєднання клавіш, як Alt + PrtScn;
  3. Затискаємо це поєднання клавіш разом;
  4. Після цього користувач зрозуміє, що в буфері обміну він побачить не екран, а тільки той, який відкритий в програмці.

Таким чином можна уникнути неприємних моментів, у тому числі не доведеться вирізати окремий фрагмент програми. Цей спосіб підійде практично для кожного комп'ютера, в тому числі і для 10. Віндовс.

Як зробити знімок частини екрана

Виндовс 10 популярний тим, що в ньому додано багато способів з фотографування екрану. Наприклад, з'явилася така функція, як «фрагмент екрану».

Ця функція знаходиться на панелі керування. Вона дозволяє користувачеві зробити знімок частини екрану, при цьому вибрати необхідний, а після цього необхідно з легкістю відредагувати його.

Для початку необхідно перейти в панель керування, щоб подивитися на цю функцію. Користувачеві необхідно тапнути на однойменну кнопку, щоб активувати її. Після цього з'явиться вгорі клавіатури кілька значень, кожне з яких відповідає за своє. Таким чином:

  1. Перша – можливість зробити знімок будь-якої частини екрана;
  2. Друга – знімок довільної форми;
  3. Третя – скріншот всього екрана;
  4. Четверте закриття інструменту.

Тапаємо на пункт 2, тобто знімок довільної форми. Відкриється інструмент, який дозволить зробити скріншот. Після цього він збережеться у відповідному розділі пам'яті.

Також для активації функції можна використовувати поєднання клавіш Windows + Win + S.

Рейтинг кращих програм для скріншотів

Зробити знімки екрана можна не тільки за допомогою різних можливостей системи, але, щоб розширити свій функціонал, можна використовувати програми для цього. Докладніше про популярну програму PicPick можна переглянути в цьому відео

Прикладна програма Опис Рейтинг
PicPick Це складно назвати програмою зі створення скріншотів, оскільки великий напрямок – це саме редагування. Незважаючи на це, програма дуже популярна на просторах мережі. ★★★★★
LightShot Це програма зі створення скріншотів на Віндовс 10, за допомогою якої можна зробити знімок у пару кліків. Користувачеві залишається розібратися у функціоналі, щоб використовувати його на всі 100%. ★★★★★
Nimbus Capture Це новомодний плагін для того, щоб зробити скріншоти прямо в браузері, а не на різних поверхнях звичайного комп'ютера. ★★★★★
Ножиці Найпростіша і одна з найкращих досить старих програм, яка відмінно справляється зі своїм завданням. Також в ній можна просто і легко редагувати скріншот. ★★★★★

Де зберігаються скріншоти

Найлогічне питання для користувача полягає про місцезнаходження тих скріншотів, що він зробив. Насправді все досить просто. Користувач може побачити всі скріншоти у певному розділі пам'яті, а саме – у внутрішній пам'яті пристрою.

Для того, щоб вийти на необхідні скріншоти, необхідно:

  1. Відкрити панель керування та тапнути на файли;
  2. Після цього відкриється «голова» комп'ютера. Знаходимо розділ «Зображення»;
  3. У папці «Знімки екрана» збережені абсолютно всі необхідні для користувача знімки, які він робив раніше.

Це місце встановлено комп'ютером, але його можна змінити за необхідності.

Як змінити місце зберігання

Для того, щоб змінити розташування знімків, необхідно:

  1. Відкрити вміст папки зі знімками крана. Після цього необхідно тапнути на праву кнопку мишки та у вікні вибрати пункт «Провідник». Після цього варто тапнути на його властивості, які з'являться в сірому меню;
  2. У розділі з місцезнаходженням користувач може вибрати пункт «Розташування», а потім «перемістити»;
  3. Після цього необхідно вибрати інше місце для збереження;
  4. Тапаємо на «Застосувати».

Таким чином можна навіть поміняти місце, куди зберігатимуться всі скрини.

Якщо знімок екрана не працює

Якщо у користувача виникли проблеми зі створенням необхідного йому знімка, то він може скористатися такими кроками:

  1. Для початку необхідно перевірити правильність встановлення гарячих клавіш через налаштування, а також подивитися, щоб клавіші власними силами не залипали;
  2. Погляньте, чи не могли б інші програми для скріншотів «перехопити» всі гарячі клавіші;
  3. Необхідно встановити додаткову програму;
  4. Крайній випадок – спробувати перепризначити клавіші через настройки.

Так можна уникнути випадку, коли клавіша зовсім не видає необхідного результату. Зробити скріншот просто, якщо знати, як це зробити правильно.

Питання експерту Функція створення скріншотів є на кожному комп'ютері?

Так, оскільки це стандартна функція для всіх ПК або ноутбуків, особливо з сучасною начинкою. Чи є скріншоти на телефоні?

Так, створити скріншот можна і на різних телефонних пристроях за потреби. Що робити, якщо зламалися кнопки?

Потрібно піти до майстра, щоб він розібрався з причиною поломки. Самостійний ремонт може занапастити ПК.