Гібернація на ноутбуці

Anonim

Власники ноутбуків та офісні співробітники, які працюють дистанційно, вкрай негативно ставляться до вимкнення своїх пристроїв. Кожен з них вважає, що немає сенсу «гасити» комп'ютер під час обідньої перерви, а потім вантажити систему заново. Набагато легше поставити на паузу усі процеси, а за годину їх швидко запустити. Але закриваючи кришку лептопа, багато хто і не підозрює, що під сплячим режимом ховаються дві абсолютно різні функції.

Гібернація на ноутбуці - що це таке

Якщо перейти в меню завершення роботи ноутбука, можна побачити кілька вбудованих режимів: вихід із системи або її блокування, повне відключення, сон, перезавантаження та глибоке сну. Призначення кожного з них, за винятком останнього, зрозуміло кожному користувачеві. Але які дії приховує загадковий термін, відомо небагатьом.

Гібернація – режим, за якого з метою максимального енергозбереження персональний або переносний комп'ютер, а також планшет повністю відключається від електроживлення. При цьому дані оперативної пам'яті зберігаються у вигляді тимчасового запису їх точної копії на жорсткому диску у файлі hiberfile.sys, розмір якого дорівнює обсягу ОЗУ, а всі активні процеси ставляться на паузу.

У цей період споживання електроенергії мінімізується, комп'ютер знеструмлюється, а живлення отримують лише BIOS та кварцовий генератор, який відповідає за коректне відображення дати та часу.

Поддержка режиму вперше з'явилася в 1995 році і була додана в ОС Windows 95. Однак нинішню назву функція отримала після появи операційної системи Vista.

Чим сон відрізняється від глибокого сну

Багато користувачів плутають режими сну та глибокого сну, приймаючи їх за один і той же процес. Така плутанина обумовлена ​​тим, що в обох випадках робота Windows тимчасово припиняється, але відбувається відповідно до різних сценаріїв.

До відмінних ознак належать такі моменти:

  • Під час активації режиму «Сон» тимчасово припиняються всі процеси, екран монітора відключається, споживання електроенергії технікою значно скорочується, але при цьому все залізо комп'ютера, процесор, модулі зв'язку продовжують функціонувати. Для відновлення роботи достатньо провести пальцем по тачпаду, посунути мишкою або натиснути будь-яку клавішу.Ноутбук відреагує та продовжить свою діяльність.
  • Перевагою «очікуючого» режиму є мінімальна кількість часу, потрібна на відновлення роботи пристрою, недоліком - зниження заряду акумулятора, оскільки лептоп, фактично перебуває в активному стані.
  • При глибокому сну живлення на ноутбуці повністю відсутнє, тому батарея практично не розряджається. До того ж після переведення лептопа в режим сну дата і час зберігаються на BIOS, тоді як при переході в «зимову сплячку» цього не відбувається – на жорсткому диску фіксується останній образ, який запам'ятала оперативна пам'ять.

У яких випадках варто використовувати глибоке сну

Режим «зимової сплячки» ідеально підходить для планшетів та ноутбуків при тимчасовому відключенні, але на тривалий термін. Завдяки припиненню подачі харчування вони не встигають перегріватись.

Власники портативних комп'ютерів можуть використовувати режим глибокого сну в тому випадку, коли:

  • жорсткий диск має значний обсяг, і на ньому достатньо вільного простору, щоб зберігати вміст оперативної пам'яті;
  • робота на ноутбуці виконується далеко від джерела живлення або за відсутності зарядного пристрою;
  • виникає необхідність терміново завершити роботу, а часу на збереження результату не залишається.

Гібернація підходить і в тому випадку, коли лептоп або планшет використовуються для важливої ​​або надзвичайно секретної роботи, коли навіть найменша помилка може призвести до серйозних наслідків.

В інших ситуаціях режим «зимової сплячки» є абсолютно марною функцією. Саме тому користувачі ПК намагаються відключити цей механізм Windows, а заразом і видалити файл "hiberfile.sys", щоб той не займав місця в директорії зберігання системних програм на вінчестері.

Як перевести комп'ютер у режим сну чи глибокого сну

Режим глибокого сну можна знайти в меню завершення роботи комп'ютера. Але іноді стандартна функція відсутня чи просто буває відключена з таких причин:

  • Режим не підтримується відеокартою;
  • На лептопі активовано гібридний сон;

  • Функція відключена в BIOS. Щоб перейти до нього, необхідно увійти до B IOS та вставити відповідний режим.

Якщо режим «зимової сплячки» підтримується системою, його необхідно увімкнути. Для цього потрібно виконати такі дії:

  • В пошуковому рядку Windows ввести «cmd».
  • Клікнути правою кнопкою мишки по потрібній опції, щоб вибрати пункт «Запуск від імені адміністратора».
  • Натиснути «Enter».
  • Далі в командному рядку ввести «powercfg/h on» і знову натиснути на «Enter».

Для персонального налаштування режиму знадобиться зробити наступне:

  • В меню «Пуск» вибрати розділ «Панель керування».

  • У списку елементів знайти вкладку «Електроживлення» і розгорнути її.

  • У списку опцій виділити відповідну схему електроживлення та клацнути по команді «Налаштування плану електроживлення».

  • Потім натиснути на клавішу «Змінити додаткові параметри».
  • У вікні можна налаштувати час та інші параметри активації режиму глибокого сну.

Як вийти з режиму глибокого сну

Для багатьох користувачів режим глибокого сну стає марним інструментом, який займає місце, і заважає роботі. Тому вони прагнуть якнайшвидше його відключити, але, на жаль, не знають, як зробити це правильно. Щоб деактивувати функцію, потрібно виконати ряд нескладних дій.

  • Натиснути на кнопку «Пуск», викликати меню та вибрати пункт «Панель управління».
  • Коли вкладка розкриється, двічі клацнути на іконці «Електроживлення».
  • У лівій частині нового вікна відшукати посилання «Налаштування переходу в сплячий режим», і клацнути по ньому двічі.

  • На наступній сторінці з переліку опцій вибрати варіант «Ніколи» - це дозволить відключити глибокий сну.
  • Далі доведеться знову повернутися в меню «Пуск», щоб вибрати категорію «Програми». Із запропонованих варіантів виділити «Службові», а потім за допомогою однойменної команди очистити диск.
  • Серед файлів, які потрібно видалити, виділити галкою рядок «Очищення файлів режиму глибокого сну», після чого запустити процес натисканням кнопки «Ок».

Чому не вдається вийти з режиму глибокого сну

Всім відомо, що «сплячий» режим включається, коли користувач закінчує роботу, і просто захлопує ноутбук, не обтяжуючи себе завершити сеанс. Після відкриття кришки операційна система не завантажується заново, а починає роботу з того моменту, на якому її перервали.

Незважаючи на схожість сценаріїв, повернути пристрій з режиму глибокого сну буває набагато складніше, а часом це не вдається зовсім. Причин може бути декілька.

Проблеми та рішення Зависла система

Натиснути будь-яку клавішу або підключити будь-який зовнішній пристрій через порт USB. Розрядилася акумуляторна батарея

Підключити зарядний пристрій до лептопа, витримати паузу, надавши можливість акумулятору набрати заряд, а потім натиснути на клавішу живлення. Стався збій у системі під час виходу

Зарядити батарею, після чого затиснути клавішу живлення і утримати в такому положенні кілька секунд (3-4), щоб запустити процес перезавантаження Windows. Збилися налаштування ноутбука (часто трапляється у старих моделях)

Вийняти акумулятор з ноутбука, а потім вставити на місце. ПК повинен почати завантажуватись.