Як зробити антену з пивних банок для цифрового телебачення

Anonim

Всім звичні канали зв'язку цілком здатне замінити пристрій, зроблений своїми руками, наприклад, як такий пристрій може виступати антена для цифрового телебачення з пивних банок. Виготовлення приладу не забирає занадто багато часу і не вимагає придбання додаткових запчастин, як правило, вони є в гаражі або домашньому побуті.

Принцип роботи антен для цифрового телебачення

Не важливо, про який тип сигналу йдеться - цифровим або аналогом, тому що його передачу забезпечуються спеціально встановлені телевізійні вишки, за рахунок яких гарантується якісний прийом.Для налаштування цифрового телебачення потрібна спеціальна антена. Якщо говорити про робочий діапазон частоти, то вимірюється він у МГц.

При проходженні електромагнітних хвиль через промені антени, з'являється V-напруга. Електрострум формується під впливом наведеної напруги, яка накопичується всередині приймального контуру, з R-опіром. Сила струму має наростаючий ефект. Мікросхема забезпечує обробку хвиль, втілюючи в зображення, яке, в подальшому транслюється на экране.

Антенна з пивних банок для цифрового телебачення - покрокова інструкція

Багато любителів перегляду телевізора не замислюються над тим, яким чином він відтворює зображення і що для цього потрібно. Кожен насолоджується перегляд будь-якої передачі або фільму.

Може виникнути момент, коли, перебуваючи на природі, дуже захочеться подивитися нову серію серіал або черговий футбольний матч, але при собі відсутній пристрій, що уловлює.Така ситуація може застати навіть на дачі або в межах міста, коли, наприклад, провід ушкоджується вітром. Вихід буде один - змайструвати самостійно антену з підручних матеріалів, в якості яких цілком підійдуть алюмінієві банки.

Які банки для антени вибрати

Если рішення прийнято і є стійке бажання спорудити антену з підручних коштів, як можуть виступати банки. Часом, коли вибір не надто великий, залишається йти до найближчого магазину або дістати зі відра для сміття, вже використані банки. Вибір краще зупинити на банках, виконаних з алюмінію або з жерстяними вставками. Склад матеріалу безпосередньо впливає спосіб кріплення кабелю. Наприклад, для алюмінію ідеально підходять шурупи, в той час як паяльні роботи застосувати не вийде.

Як вибрати кабель та тримач для антени

Для роботи підійде два види кабелю:

  • плоский двожильний;
  • коаксіальний, що має жилу та екран.

Як варіант, підійде звичайна вішалка. Найоптимальніше місце для розміщення виготовленої антени – поблизу вікна. Це забезпечить якісний прийом сигналу.

Які знадобляться інструменти та матеріали

Щоб спорудити антену своїми руками, потрібно запастися такими матеріалами:

  • 2 бляшаних ємності (мінімум 2 штуки);
  • кабель від антени;
  • штекер для підключення;
  • кріплення, на якому споруджуватиметься конструкція (підійде рейка, вішалка для одягу);
  • саморези чи шурупи;
  • викрутка;
  • нож;
  • плоскогубцы;
  • ізоляційна стрічка.

Для надійного скріплення елементів конструкції слід застосовувати в роботі паяльник. Щоб очистити кабель від фарби, знадобиться наждачний папір. Очисні роботи необхідні для проведення через банки кабелю.

Креслення, схеми та ручний розрахунок

Не існує єдиної універсальної схеми для створення підручної антени з банок. Головне, дотриматися двох основних правил:

  • банки повинні бути парними і розташовуватися один навпроти одного;
  • оплетка та центральна жила повинні кріпитися до різних банків.

Важливо враховувати і відстань між банками, як правило, вона дорівнює 75-80 міліметрів. Точні параметри слід вираховувати самостійно, тому не слід відразу кріпити деталі. Необхідно зберегти їх рухливість для подальшого налаштування та пошуку хорошого сигналу.

Виготовлення щогли

Варіанти виготовлення щогли для кріплення конструкції безпосередньо залежать від фантазії та можливостей. Для забезпечення якісного прийому каналів можна зробити:

  • рейку - до неї примотувати банки за допомогою ізоленти;
  • рейку з поперечними рейками, які додадуть потужності антени.

Для встановлення виготовленої конструкції можна скористатися будь-якою палицею, трубкою з металу або навіть стіною кімнати.

Важливо! Між металевими елементами та кріпленням повинен бути відсутній контакт. Використання шурупів допустиме, але потрібно стежити за їх розташуванням.

Складання

Банки потрібно підготувати заздалегідь - добре промити їх у гарячій воді і просушити. Якщо банки різного з'єднання (оплітка і жила), то вони повинні розташовуватися в перехресному порядку.

У банках проробляються отвори і вкручуються в них шурупи.

Невеликий шматок телевізійного кабелю обробляється в такий спосіб. Щоб можна було від'єднати основну жилу з обплетенням, та їх довжини було достатньо для двох банок.

На саморізи кріпляться жила і обплетення. Після кріплення до рейки банок можна приступати до пошуку сигналу.

На замітку! Якщо поряд не виявилося шурупів, то прикріпити провід можна до язичка банки, який зазвичай використовується для її відкриття.

Антена з чотирьох банок гарантує найкращий прийом сигналу, при більшому віддаленні від ретранслятора.

Щоб спорудити антену з чотирьох банок, потрібно:

  • взяти лист фанери і зробити на ньому розмітку основи – відстань між проводами залежить від перерізу використовуваного проводу;
  • банки попередньо зачищаються від лаку, зсередини вкручуються саморізи;

  • краще зробити це через попередньо підготовлений отвір, який можна зробити ножем, а розрізані пелюстки металу загнути вниз;
  • посередині приєднується трансформатор - за допомогою притискних посередині гвинтів, що з'єднують провід між банками і самим трансформатором, що розташовується на звороті фанерного листа.

Завершальним кроком буде з'єднання роз'єму з коаксіальним телевізійним кабелем та підключення його другим кінцем до телевізора.

Як встановити та налаштувати антену з пивних банок

При зборі конструкції важливо дотримуватися розташування банок. Вони повинні бути в горизонтальному положенні. Для основи відмінно підійде живець або інший предмет, що підходить за формою та розміром.

Після того як конструкція буде готова, потрібно її налаштувати на потрібний канал.

Для підключення антени необхідно правильно укласти кабель:

  • при збільшенні кабелю зростає і його опір, що призводить до втрати сигналу, тому його довжина повинна бути максимально максимальною;
  • щоб кабель не бовтався, потрібно його міцно закріпити на щоглі;
  • Місце під'єднання кабелю до елементів антени повинні бути гідроізольовані.

Для налаштувань потрібно правильно скоригувати крок між банками. При збільшенні діаметра банки зростатиме смуга пропускання антени.

На замітку! Перед тим як зробити конструкцію, слід пам'ятати, що крім банок можуть використовуватися інші відповідні ємності. Наприклад, труби виконані з картону, поверхня якого обклеюється алюмінієвою фольгою. Але варто пам'ятати, що ефективність такої збірки виявиться меншою.

Як покращити саморобну антену

Якщо все робити з розумом, процес складання та встановлення конструкції, не займе багато часу, а результат не змусить себе довго чекати - картина на телевізорі почне відображатися стабільно.

Які поради потрібно взяти до уваги:

  • не слід застосовувати в роботі занадто багато металевих деталей, в ідеалі - від них потрібно відмовитися зовсім, оскільки це дозволить досягти якіснішого прийому сигналу;
  • збирати конструкцію слід із чотирьох і більше банок, що покращить роботу виробу;
  • готову антену краще змонтувати там, де найменше перешкод і поруч предметів, що знаходяться;
  • простежити, щоб між найближчою телевежею та місцем прийому не розташовуються висотки, оскільки вони можуть блокувати прийом сигналу.

Після того як антена буде зібрана і підключений кабель, поверхню установки можна пофарбувати за допомогою діелектричного складу, наносити який слід у кілька шарів. Перед покриттям поверхня добре знежирюється.

В природі немає єдиної і правильної інструкції зі збирання антени з банок. Кожен бажаючий спорудити конструкцію, орієнтується на свої навички та знання, промальовуючи схему у своїй голові. Але за бажання отримати готовий виріб можна без проблем.

Запитання експерту Антена, виготовлена ​​зі банок, боїться вологи чи її краще встановлювати у приміщенні?

Якщо антена встановлюється на вулиці, а не в приміщенні її краще захистити за допомогою додаткового чохла, виготовленого з водонепроникного матеріалу. Якщо цього не зробити, то за дощової або снігової погоди сигнал почне пропадати і якість сигналу знизиться. Як правильно вибрати кабель для антени з банок?

Особливих труднощів виникнути не повинно. Для виготовлення може підійти стандартний коаксіальний провід, який широко використовується для підключення до кабельного телебачення.Довжина підбирається у кожному випадку індивідуально. Чому банки користуються популярністю при виготовленні саморобної антени?

Це з кількома чинниками:велика площа прийому;гарна провідність алюмінію;знижена парусність завдяки аеродинамічній формі;немає потреби у міцному кріпленні, за рахунок легкості конструкції;банки знаходяться у широкому доступі.