Як правильно Ватсап або Вацап: що кажуть словники та користувачі

Anonim

Месенджером WhatsApp користуються багато росіян, але як пишеться і вимовляється це слово російською мовою, знають далеко не всі. Спробуємо розібратися з цим питанням, оскільки в соціальних мережах періодично виникають суперечки щодо цього.

Звідки походить назва

В англійській мові є таке привітання як «what's up». У перекладі ця фраза буквально означає «що відбувається». Є й інші варіанти перекладу: "як справи", "що трапилося", "у чому справа"

Вважається, що саме це ємне словосполучення засновники відомої компанії прийняли за основу для назви свого продукту. Вже трохи пізніше вона була змінена на WhatsApp. "App" - це скорочено англійською "додаток", від слова Application. Ось це слово і увійшло до складу остаточної назви.

Як правильно по-русски

В мережі можна зустріти кілька варіантів написання цієї назви. Тут хто на що здатний - "отсап", "ватсап", "вацап". То як правильно?

По правді кажучи, розробники месенджера не передбачили офіційний варіант написання назви додатка російською мовою. по різному. Транскрипція цього слова взагалі звучить як "уотс-ап", але найчастіше користувачі вимовляють слово як "ватсап".

При чому тут доктор Ватсон

Це нагадує випадок, відомий у літературі. Йдеться про доктора Ватсона, друга знаменитого детектива Шерлока Холмса. По-англійськи його прізвище пишеться «Watson» і читатись воно має «Уотсон», проте це нікого не зупиняє називати персонажа просто «Ватсон». Подібна практика зміни слів у російській мові справедлива і по відношенню до популярного месенджера.

А що кажуть правила

На користь варіанта «ватсап» говорять і деякі орфографічні інтернет-