Немає звуку на комп'ютері з Windows 10

Anonim

Іноді на Windows 10 може пропадати або сильно спотворюватися звук. Ця проблема заважає нормально працювати на комп'ютері. Вона може мати кілька різних причин. Для того щоб відновити звучання, треба перевірити всі можливі причини. Далі докладно розповідається, що могло вплинути на ситуацію і наводиться докладний опис розв'язання проблеми.

Інколи системний звук залишається на нормальному рівні, а в окремому додатку (наприклад, у браузері) він відсутній або його майже не чути. У цьому випадку необхідно правильно відрегулювати налаштування програми.

Що робити

При пропаданні звуку важко відразу визначити, що призвело. Для виправлення ситуації необхідно перевірити кілька варіантів. Починати потрібно з найпростіших і щоразу перевіряти, чи не відновився звук. Далі докладно розказано про те, що робити в таких випадках.

У цьому відео дається кілька порад про те, як у Windows 10 відновити звук:

1. Перевірити налаштування динаміків

Для цього виконують такі дії:

  1. У правому нижньому кутку є іконка, на якій зображений динамік. По ній треба клікнути, щоб отримати доступ до меню.
  2. У ньому вибирають рядок «Відкрити параметри звуку».
  3. На екрані відкривають розділ «Панель управління звуком».
  4. Переходять на вкладку «Відтворення».
  5. Потрібно, щоб тут на іконці стояла пташка, що підтверджує, що динаміки включені і є за замовчуванням.

Якщо тут не стоїть потрібна позначка, необхідно її поставити. Для цього:

  1. Клікають по іконці.
  2. Потім відзначають їх як пристрій за умовчанням і підтверджують введення.

Після цього потрібно перевірити наявність звуку. Якщо він не з'явився, необхідно перевірити налаштування звуку. Це роблять таким чином:

  1. Клікають по іконці динаміків.
  2. Потім у меню вибирають рядок «За замовчуванням».
  3. Відкривають вкладку «Додатково».
  4. Тут є список допустимих форматів аудіо.
  5. Далі потрібно перевірити доступні варіанти по черзі. Після вибору потрібно натиснути на кнопку «Перевірка». Якщо після цього чути звук, проблема усунена. Інакше рекомендується перевіряти інші варіанти, доки не знайдеться такий, що працює.

Іноді сам звук включений, але гучність знижена практично до нуля. У цьому випадку її необхідно збільшити у налаштуваннях до нормальної величини. Якщо під час перевірки пролунав звук, то проблема усунена. У тому випадку, коли цього не сталося, треба перевірити інші способи.

Система визначає причини проблем зі звуком

Якщо натиснути на іконку з динаміком, можна вибрати інший пункт меню - «Усунення проблем зі звуком». У цьому випадку операційна система проаналізує ситуацію, визначить проблему і дасть рекомендації щодо її усунення.

Як бути, якщо пропав звук у Windows 10 – про це можна дізнатися, переглянувши відео:

2. Перевірити кабель та гучність

Якщо немає звуку, то однією з ймовірних причин може бути несправність навушників.Для того щоб це перевірити, необхідно оглянути провід і переконатися, що на ньому немає пошкоджень. Потім слід підключити їх до іншого комп'ютера. Якщо звук не з'явився, це означає, що навушники несправні. У такому разі їх заміна вирішить проблему.

Іноді проблема може виникнути через те, що вони були випадково відключені. І тут досить їх знову включити. Якщо на них є регулювання гучності, треба переконатися, що вона знаходиться на потрібному рівні.

3. Перезапустити аудіосервіси

В системі працюють аудіосервіси. Якщо вони з якоїсь причини несправні, це достатня причина для того, щоб зник звук. У цьому випадку їх потрібно спочатку відключити, а потім запустити заново.

Це можна зробити таким чином:

  1. Натискають комбінацію клавіш Win+R.
  2. З'явиться вікно команд, у яке необхідно ввести «services.msc».
  3. Далі підтверджують введення. В результаті відкриється вікно, де знаходиться список системних служб.
  4. У ньому знаходяться рядки, що відповідають системним службам. Потрібно знайти аудіосервіси, натиснути і вибрати команду «Перезапустити».

Тепер необхідно перезавантажити комп'ютер і перевірити наявність звуку.

4. Видалити та оновити драйвер

Для того, щоб можна було працювати зі звуком, повинен бути встановлений потрібний драйвер. Якщо цього не зроблено або встановлено не той, який треба, щоб виправити ситуацію, потрібно заново встановити аудіодрайвер. Проблема могла виникнути навіть у тій ситуації, коли драйвер спочатку було встановлено правильно, але згодом перестав працювати.

Щоб переустановити, потрібно скористатися диспетчером пристроїв. І тому виконують такі действия:

  1. Натискають клавіші Win+X. В результаті з'явиться меню, де потрібно вибрати диспетчер пристроїв.
  2. Після того, як програма відкриється, у списку розділів клацають по рядку «Звукові, ігрові та відеопристрої».

  3. У списку, що відкрився, вибирають аудіокарту і клікають по ній правою клавішею.
  4. Далі відкриється меню, в якому клацають по «Видалити пристрій».
  5. Якщо з'явиться запит на підтвердження видалення, необхідно відповісти згодою.

Тепер необхідно перезавантажити комп'ютер. Після видалення необхідно встановити потрібний драйвер.

Це можна зробити вручну. Для цього потрібно зайти на сайт виробника та завантажити останню версію драйвера. Після цього потрібно запустити інсталяційний файл і дотримуватися подальших вказівок. Після закінчення процедури необхідно перезапустити комп'ютер.

Оновлення можна зробити в автоматичному режимі. Для цього завантажують програму DriverHub. Його необхідно встановити на комп'ютер та запустити. Після цього слід зробити таке:

  1. Після запуску відкриється головна сторінка програми. На ній треба натиснути на зелену кнопку з написом «Знайти зараз».
  2. В результаті додаток перевірить, які драйвера потрібно встановити, знайде їх в інтернеті.
  3. Після закінчення пошуку натискають на кнопку «Встановити». Встановлюється драйвер.

Після цього звук має запрацювати. Це необхідно перевірити.

На комп'ютері повинні бути встановлені драйвери останньої версії. Якщо вони застаріли. То можуть працювати зі збоями. Актуальність версії можна перевірити, відвідавши сайт виробника аудіо карти.

Бує так, що нова версія містить помилки. У цьому випадку для виправлення ситуації необхідно зробити відкат на попередню версію. Щоб це зробити, виконують такі действия:

  1. Спершу необхідно відкрити диспетчер пристроїв. Це можна зробити, натиснувши на кнопку «Пуск», потім вказавши на потрібний рядок у меню.
  2. У списку знаходимо розділ, присвячений аудіо пристроям. Щоб його відкрити, потрібно подвійний клік лівою кнопкою мишки.
  3. Правою клавішею клацають по рядку, що відноситься до аудіо карти.
  4. У меню, що відкриється, натискають на «Властивості».
  5. Переходять на вкладку «Драйвер».
  6. Тепер необхідно клікнути по «Откатити». Використання цієї опції дозволить відновити попередню версію драйвера. Кнопка може бути недоступною в деяких випадках. У цьому випадку можливості відкотити немає.

Після відновлення попередньої версії потрібно перевірити, чи це призвело до успіху.

5. Перевірити на віруси

Користувач може заразити комп'ютер вірусом, перебуваючи в інтернеті або запускаючи маловідому програму. Різні шкідливі програми мають як різні принципи дії, але породжують непередбачувані наслідки. Комп'ютерні віруси можуть діяти як явно, а й приховано. Часто не можна відразу сказати, що саме вони зробили.

Для того, щоб захиститися від шкідливих програм, на комп'ютері повинна постійно працювати антивірусна програма. Якщо зараження вже сталося, то в деяких випадках комп'ютер можна вилікувати. Однак іноді руйнування настільки великі, що доводиться встановлювати заново операційну систему заново.

Однак спочатку потрібно провести повне антивірусне сканування. Якщо воно виявить наявність вірусу, то потрібно буде його позбутися. Якщо його немає, значить така причина в даному випадку неактуальна.

6. Змінити налаштування в BIOS

Для того, щоб відкрити доступ до BIOS, необхідно натиснути на потрібну клавішу під час перезапуску. У різних комп'ютерів вона може відрізнятися.

Коли відкриється доступ. Необхідно перевірити встановлені параметри та переконатися, що звук не було вимкнено. Якщо це не так, потрібно провести виправлення та зберегти введення. Потім потрібно вийти.

7. Вимкнути покращення звуку

Операційна система намагається забезпечити найкращу якість звуку. Для цього можуть бути включені додаткові опції – покращення. Однак іноді саме вони можуть спричинити виникнення проблем. Якщо їх вимкнути, це може призвести до відновлення звуку.

Щоб зробити відключення, потрібно виконати такі дії:

  1. Відкривають панель управління.
  2. Вибирають розділ «Звук».
  3. Клікнувши за аудіопристроєм за замовчуванням, переходять до «Властивостей».
  4. Потрібно перейти на вкладку «Покращення».
  5. Тут представлений їх список. Якщо там стоять галочки, потрібно їх прибрати.
  6. Після підтвердження введення зміни набудуть чинності.

Якщо причиною зникнення звуку була саме ця, то тепер проблему усунуто. У тих випадках, коли використовується кілька звукових пристроїв, цю процедуру потрібно повторити для кожного з них.

8. Перевстановити систему

Якщо перелічені вище заходи не привели до успіху, можна спробувати скористатися точкою відновлення або зробити повну переустановку системи. Перший варіант можливий лише за умови, що вона була створена раніше. При її використанні стан операційної системи буде таким, як у момент створення цієї точки.

Щоб провести відновлення, потрібно зробити такі дії:

  1. Потрібно викликати вікно команд за допомогою комбінації клавіш Win+R.
  2. Потім вводять рядок «systempropertiesprotection» і клацають по OK.

  3. Коли відкриється вікно, потрібно натиснути кнопку «Відновити».
  4. Буде надано можливість вибору точки відновлення із зазначенням дати створення кожної. Вказавши відповідний рядок, дають команду для відновлення.

Після закінчення потрібно перевірити наявність звуку.

Переустановку можна провести за допомогою зробленого раніше образу системи. Щоб ним скористатися, під час перезапуску натискають F8. Потім відкривається меню, де потрібно зробити наступне:

  1. Вибрати мову.
  2. Клікнути на «Діагностика», потім на «Додаткові параметри».
  3. Переходять до «Відновлення образу системи». Далі потрібно вибрати обліковий запис та ввести пароль.
  4. Потім потрібно буде вибрати носій для відновлення.

  5. Після введення необхідних параметрів потрібно дати команду для проведення переустановки.
  6. Після закінчення здійснюється перезавантаження.

Можливо, після цього звук працюватиме нормально.

Після оновлення Windows 10 не працює звук - що робити

Якщо після оновлення перестав працювати звук, можна відкотити його назад. Зазвичай у такій ситуації система автоматично створює точку відновлення, яку потрібно буде скористатися.

Якщо нічого не допомогло

Якщо не допомогли наведені тут методи, потрібно звернутися до комп'ютерних фахівців. Вони здійснять перевірку, встановлять причину несправності та усунуть її.

Запитання експерту Чи можна самостійно відновити зниклий звук на Windows 10?

Найчастіше виправити проблему можна самостійно. Якщо звук зник після оновлення, як робити в цьому випадку?

Після цього потрібно скористатися точкою відновлення, щоб повернутися до попереднього стану системи. Потрібно почекати деякий час та постаратися провести оновлення знову. Чи пропадання звуку є наслідком неправильних дій користувача?

Це так лише у деяких випадках. Проблема також може виникати через випадкові обставини.

Робота звуку на Windows 10 іноді може порушуватися, однак у більшості випадків це можна виправити за допомогою викладених тут способів. Для виправлення потрібно перевірити можливі причини та скористатися наданими рекомендаціями.