Підтримка DLNA

Anonim

У порівнянні з моніторами комп'ютерів та ноутбуків телевізор – найкраще рішення для сімейного перегляду фільмів, фотографій, відеороликів. Особливо, якщо він підтримує сучасні стандарти передачі файлів DLNA. У цьому випадку з'являється можливість підключати та синхронізувати наявне домашнє цифрове обладнання (комп'ютери, ноутбуки, мобільні телефони, планшети) між собою, автоматично налаштовуючи передачу медіаконтенту у зручному форматі.

Що таке DLNA на телевізорі

Щоб зрозуміти, що є технологія DLNA, достатньо побачити, як на величезному телеекрані оживають знімки, передані безпосередньо з цифрової фотокамери, а через систему домашнього кінотеатру відтворюються відео та медіафайли зі смартфона або комп'ютера.

Абревіатура DLNA розшифровується як Digital Living Network Alliance, що в перекладі означає Альянс домашніх цифрових мереж. Торгова група була створена на початку 2000-х років відомими виробниками цифрового обладнання: Sony, Samsung, Panasonic, LG, HTC, Motorolla, Intel, Microsoft, Cisco та іншими відомими командами. Вони поставили за мету створити таку технологію, яка б дозволила об'єднати різну мультимедійну техніку в єдину цифрову систему, та розробити протоколи, необхідні для коректного та безпечного обміну файлами.

Нещодавно синхронізувати різну цифрову техніку між собою в рамках домашньої розважальної мережі було вкрай проблематично. Для бездоганної взаємодії потрібно індивідуальне налаштування кожного компонента, причому, без гарантії успіху. Але головна складність полягала у зборі IP-адрес та налагодженні їх з'єднання.Технологія DLNA максимально спростила цей процес, в результаті чого у користувачів з'явилася можливість підключати мультимедійну техніку до ТВ-приймача, зберігаючи простоту керування.

У процесі здатні брати участь сертифіковані DLNA-пристрої, які умовно поділяються на три великі групи:

  1. Домашнє мережеве обладнання. До них відносяться телевізори, комп'ютери, ноутбуки, ресивери, ігрові приставки, програвачі Blue-Ray, пристрої зберігання даних.
  2. Портативні мобільні пристрої. Це планшети, смартфони, цифрові фото- та відеокамери.
  3. Елементи локальної інфраструктури. Сюди входять концентратори та маршрутизатори.

Навіщо потрібна технологія

У наш час технологією DLNA оснащується більшість мультимедійного обладнання.У світі налічується понад 4 мільярди продуктів, сертифікованих за стандартом DLNA. Однак кожен виробник намагається назвати його по-своєму. "Smart Share" у компанії LG, "AllShare" у Samsung, "Simple Share" у виробника Philips ... Назви можуть відрізнятися, але в принципі, все це та сама технологія.

Основна перевага DLNA – це можливість формування єдиної бази пам'яті для більш швидкого обміну великих обсягів інформації. у папках якого зберігаються всі необхідні файли. Будь-яка техніка, синхронізована з ним, може запросити, отримати та використати необхідний файл. Насправді це виглядає так: користувач хоче влаштувати перегляд фотографій з телефону на великому екрані. Для цього він копіює їх у спільну папку, що зберігається на медіасервері, після чого включає телевізор, заходить до цієї директорії та знаходить знімки. Це дуже зручно, оскільки відпадає необхідність переносити зображення за допомогою флешки.

Але головною перевагою технології є можливість використання телевізійного обладнання, незалежно від моделі та року випуску. Зрозуміло, сучасні ТВ-панелі комплектуються сертифікованим DLNA-програмним забезпеченням, однак навіть старі моделі телевізорів можна перетворити на медіасервер. Для цього достатньо додати одну із програм:

  • Twonky;
  • Plex;
  • TVersity;
  • Windows Media Player.

Плюси та мінуси технології

В останні десятиліття все більшої популярності набуває практичного використання мультимедійного обладнання з підтримкою DLNA. Тема особливо актуальна для користувачів, які не мають знання в IT-сфері, і тим більше не прагнуть осягати принцип функціонування локальних мереж.Наявність набору стандартів дозволяє спростити процес синхронізації пристроїв і зробити керування більш комфортним.

Як і всі нововведення, технологія DLNA має масу переваг, хоча і не виключає деяких недоліків.

Плюси та мінуси Великий список пристроїв, які за промовчанням підтримують стандарт DLNA. Формування домашньої розважальної мережі за допомогою з'єднання одним із способів: провідними каналами або «по повітрю». Висока швидкість обміну файлами та можливість зберігання великого обсягу інформації. Широкий вибір програмного забезпечення та докладний посібник, за допомогою якого можна швидко зробити налаштування. Простота використання. При грамотному підключенні керування домашньою мережею здійснюється з пульта. Несумісність обладнання, що з різницею в способах реалізації підключення, тому що у кожного виробника є індивідуальна система. Обмеження можливості трансляції високоякісного контенту, оскільки не всі пристрої підтримують стандарти HD і FullHD.Проблема обміну медіафайлами через те, що підключена техніка використовує різні формати передачі даних. Залежність якості трансляції контенту від швидкості з'єднання (бездротовою мережею або за допомогою Ethernet-кабелю). Незадовільна робота медіасервера, причиною якого є застосування програмного забезпечення іншого виробника.

Типи DLNA пристроїв

В останні роки найбільші виробники мультимедійного обладнання та цифрової техніки займаються випуском продукції переважно з підтримкою сучасних стандартів DLNA. Визначити наявність стандарту можна за наявності логотипу або стікера, з позначкою, що пристрій пройшов тестування та відповідає стандартам технології.

Умовно їх можна розділити на три великі категорії.

HND – Home Network Devises

Основна категорія включає стаціонарне обладнання, яке використовується при створенні домашніх мереж:

  • DMS – медіасервери та мережеві сховища інформації;
  • DMP – цифрові плеєри, що мають можливість працювати в режимі «прийом-відтворення-передача»;
  • DMR – пристрої, здатні відтворювати контент, тобто медіарендери;
  • DMC – медіаконтролери, призначені для пошуку файлів на сервері та передачі їх на медіарендер;
  • DMPr – медіапринтери, які виконують друк з будь-яких пристроїв, об'єднаних у локальну мережу.

MHD – Mobile Handheld Devises

До цієї категорії належать портативні мобільні пристрої.

  • M-DMS – смартфони, планшети, що мають здатність відтворювати телетрансляції, а також медіафайли, що зберігаються на карті пам'яті;
  • M-DMP – компактні аудіо та медіаплеєри, оснащені FM-транслятором, та Wi-Fi модулем;
  • M-DMU – цифрові фотокамери та камкордери;
  • M-DMC – КПК, телефони, мобільні плеєри, здатні працювати в режимі «прийом-передача».

HID – Home Infrastructure Devises

У цій категорії об'єднані елементи, що забезпечують сумісність форматів між мобільними та домашніми мережами. До переваг даних девайсів відноситься наявність bridge-функції.

Спосіб підтримки технології на телевізорі

Для синхронізації та забезпечення чіткої взаємодії сертифікованих пристроїв, а також реалізації принципу «прийом-передача» DLNA використовує певний набір мережевих протоколів, і передбачає два види підтримки технології: вбудовану та зовнішню.

Вбудована

Функціонує за принципом Smart TV. Підключення здійснюється провідним способом за допомогою USB-кабелю або «по повітрю» за допомогою модуля Wi-Fi.Користувач отримує можливість переглядати файли різних форматів завдяки встановленим драйверам. Однак функціонал цих програм вкрай обмежений: наприклад, немає масштабування та ряд інших опцій, які безпосередньо відповідають за якість зображення під час трансляції. До того ж набір кодеків індивідуальний для кожного виробника.

Зовнішня

Такий варіант підтримки використовується, якщо функціонування домашньої розважальної мережі досягається за рахунок інтеграції зовнішніх пристроїв – ресиверів, аудіо- або відеоплеєрів. Спосіб актуальний за наявності застарілої моделі телевізора, в якій відсутній необхідний стандарт.

Будь-який з описаних варіантів має свої сильні та слабкі сторони. Наприклад, вбудована підтримка максимально спрощує використання будь-яких DLNA-сумісних пристроїв за винятком одного: вона не дозволяє переглядати CD-диски. Для цього все одно потрібне підключення Blu-Ray плеєра.

Скільки коштують телевізори з DLNA

Незважаючи на можливість використання технології на телевізорах зі стандартним набором функцій і навіть застарілих моделях, все більше людей намагаються купувати ТВ-панелі з підтримкою стандарту DLNA. Вартість такого обладнання варіюється в широкому діапазоні, що обумовлено наявністю певних характеристик:

  • марка телевізійної техніки;
  • країна виробництва;
  • Розширений набір функціоналу.

Але головним ціноутворюючим критерієм вважається розмір екрану:

  • Вартість невеликих телевізорів, діагональ екрану яких не перевищує 15-20 дюймів, коливається в межах 10-30 тисяч рублів.
  • Набагато дорожче обійдуться покупцям ТВ-панелі, з діагоналлю понад 50 дюймів та високою роздільною здатністю екрана.

При покупці техніки доцільно звернути увагу на продукцію вітчизняних виробників. Вони не поступаються за якістю закордонним аналогам, зате стоять на порядок менше.

Як налаштувати DLNA вдома

Розглядаючи створення та використання домашньої розважальної мережі з практичної точки зору, необхідно ознайомитися з особливостями підключення пристроїв та їх подальшої експлуатації. Приступаючи до підключення, слід переконатися, чи підтримує конкретне обладнання технологію DLNA, оскільки компанії Apple і BridgeCo розробили свою технологію для окремих брендів.

Пристрої інших виробників легко синхронізуються між собою і виконують певні функції. Призначенням одних є зберігання медіаконтенту, тому вони називаються серверами. Інші мають можливість відтворення, через що називаються клієнтами. Треті вважаються проміжною ланкою, оскільки виконують обидві функції.Вони працюють в режимі прийому передачі і виступають у ролі сервера та клієнта.

Як створити DLNA сервер

Застосування набору стандартів DLNA здійснюється на базі технології UPnP – Universal Plug & Play, оскільки вона здатна забезпечити надійне з'єднання та стабільну роботу з будь-якими обсягами даних, незалежно від їх формату. Для організації локальної цифрової мережі може бути використана найрізноманітніша техніка:

  • смартфон або ноутбук, який виступає в ролі віртуального медіасервера;
  • ТВ-панель із підтримкою стандарту DLNA;
  • маршрутизатор;
  • будь-який з елементів локальної інфраструктури для з'єднання приймача з передавальним пристроєм.

Для стабільного функціонування домашньої мережі, незалежно від вибраної архітектури, необхідно створити сховище файлів. Варіант організації сервера DLNA з використанням стандартних засобів можна розглянути на прикладі Windows 10.

  • Використовуючи панель керування або панель завдань, перейдіть до розділу «Параметри потокової передачі мультимедіа».
  • В нижній частині екрана знайти функцію «Увімкнути потокову передачу даних» та активувати її.

  • Присвоїти віртуальному DLNA-серверу унікальне ім'я і, якщо знадобиться, обмежити взаємодію із зовнішніми девайсами.

  • Зайти в меню вибраного для передачі пристрою, і в розділі «Налаштувати» відзначити, до яких типів медіа буде надано доступ.

На цьому процес створення віртуального сервера вважається завершеним, а з телевізора або іншого пристрою відкривається доступ до медіафайлів, що зберігаються на ноутбуці або ПК. Налаштувати сервер можна також легко, якщо використовувати сторонні програми:

  • UPnP, HMS;
  • Kodi;
  • Twonky;
  • Plex;
  • TVersity.

При використанні OS Android ідеальним варіантом стануть безкоштовні програми:

MediaHouse

Bubble UPnP

Після того, як відповідна програма буде встановлена ​​на ПК або смартфон потрібно виконати такі маніпуляції:

  • Зазначити джерело, з якого передаватиметься медіаконтент;
  • Вказати приймальний пристрій;
  • Дозволити доступ до папки з файлами, що зберігаються.

Як підключити телевізор до DLNA

З'єднати та синхронізувати телевізійну техніку з ноутбуком або комп'ютером з використанням стандарту DLNA не є складними.Для цього потрібно підключити обидва пристрої до маршрутизатора одним з трьох доступних способів. Відповідний варіант слід вибирати з урахуванням ступеня його віддаленості від ТБ та інших компонентів мережі.

Кабель Ethernet

Цей спосіб вважається простим і зручним, коли відстань між пристроями незначна. Один кінець шнура з'єднується з портом Ethernet на ТВ-панелі, інший – до гнізда маршрутизатора.

З'єднання «по повітрю»

Коли телевізор встановлюється на значному видаленні, дроти стають на заваді. У цьому випадку доцільно задуматися про використання Wi-Fi з'єднання за умови, що пристрої підтримують цю функцію. Для підключення можна встановити також бездротовий міст. У цьому випадку з ТВ-приймачем маршрутизатор буде з'єднаний за допомогою кабелю Ethernet, а з передавальним пристроєм - бездротового зв'язку.

Адаптер Powerline

Він дозволяє налаштувати домашню медіамережу, використовуючи можливості мережі електроживлення. Завдяки наявності кількох гнізд, до нього можна підключити всі задіяні пристрої, і тоді установка кабелю не буде потрібна.

Коли сполучення маршрутизатора і телевізора буде виконано, слід переходити до другого етапу налаштування - підключення всіх інших компонентів. Після завершення процедури, ТБ-приймач зможе бачити кожне з них, що полегшить відтворення медіаконтенту.

Як користуватися

Технологія UPnP – основа, що відкриває необмежені можливості використання стандарту DLNA. З її допомогою утворюється стабільне з'єднання з мережею і здійснюється безперебійна передача потоків даних у будь-якому обсязі, причому не має значення, який формат вони перетворені.

В якості транспортного використовується протокол TCP/IPВін є обов'язковим компонентом в архітектурі останніх версій ігрових консолей PlayStation і Xbox. Завдяки праці розробників понад 200 фірм-виробників технологія постійно вдосконалюється. Це позитивно позначається на роботі пристроїв, яка стає більш точною та швидкою.

І на закінчення кілька порад тим, хто тільки збирається створювати домашню мультимедійну мережу.

  • Необхідно придбати DLNA-сумісне обладнання або уточнити, чи підтримують стандарт вже наявні пристрої.

  • Для впровадження технології у звичайний телевізор або комп'ютер, слід встановити відповідне програмне забезпечення.
  • При виборі програми слід враховувати тип пристрою, бренд виробника та рік випуску.

Дотримання цих рекомендацій дозволить у майбутньому уникнути проблем, які часто виникають через невідповідність сценаріїв прийому та передачі цифрових даних.