Що таке QR-код

Anonim
Кожен користувач хоч раз у своєму житті помічав незрозумілу картинку, яка сформована з безлічі незрозумілих чорних квадратів. Подібну картинку можна зустріти на всіх рекламних банерах, буклетах і навіть цінниках у магазині.

Що таке QR-код і як виглядає

Це певна шифрування, яка називається QR - кодом. Якщо розшифрувати подібну абревіатуру, це код швидкого реагування. І він дійсно працює швидко! Щоб дізнатися, що зашифровано під цією картинкою, необхідно піднести камеру телефону.Будь-який сучасний телефон обладнаний функцією розпізнавання QR – кодів, що стали повсякденністю.

Код виглядає у вигляді безлічі чорних квадратиків, загалом які утворюють цільну картинку. Під цією картинкою може бути зашифровано все, що потрібно. Починаючи з товару, закінчуючи певним текстом – усе, що можна зашифрувати, те й шифрується у світі.

Він був придуманий в Японії ще в 90-х роках, коли виникла потреба в розшифровці звичайних товарів. Для отримання інформації було придумано код, який тепер застосовується до всього у світі.

Также QR – код часто називають штрих-кодом, але це не зовсім коректне позначення, оскільки штрих-код і QR – код мають деякі відмінності, більш докладно про які можна подивитися в цьому відео

Для чого потрібен QR-код

Якщо розглядати початкове призначення, це шифрування товарів. Код був розроблений японською компанією для реєстрації автомобілів, проте тепер код використовується на всіх прилавках магазину, а також в інтернеті.

Також цей код можна використовувати абсолютно у всіх сферах життя, наприклад:

  • Кодування тексту або певної картинки;
  • Перехід за посиланням;
  • Шифрування сайту;
  • Отримання квитків по інтернету;
  • Надання власної візитки.

Застосування коду – це справді ціла наука, за якою може йти більше. Якщо якісно розпоряджатися цією інформацією про коди, то можна просунути свій власний сайт або підвищити рівень життя в суспільстві.

Плюси та мінуси використання

Як і будь-яка інша функція, цей код має свої переваги та недоліки.

Плюси та мінуси Місткість. Спочатку подібні коди вигадувалися для того, щоб скоротити інформацію, подати її в стислому вигляді в інтернеті. Тепер будь-який сайт можна помістити в один єдиний код, а при необхідності його відкрити. Перспективність. Сучасний світ не стоїть дома. Багато шифрується за допомогою цього коду, тому що це досить зручно та технологічно. Складно знайти ту людину, яка не знає про подібний код і не вміє його застосовувати. Доступність. Це доступно кожному користувачеві, адже за допомогою завантажених програм можна з легкістю відкрити будь-яку інформацію. Якщо у користувача досить погана камера, він не зможе користуватися подібною функцією. Для неї потрібна якісна камера, яка зловить усі деталі, навіть якщо вони дрібні. Завантаження програми може бути проблематичним для пристроїв, де мало пам'яті. Якщо на пристрої дійсно мало об'єму, то завантажити ще одну програму накладно.

Як можна використовувати QR-код

Якщо розглянути всі способи використання КР – коду, то користувач зрозуміє, що їх можна нарахувати більше 20 штук. Це дійсно просунута система, яка відмінно узвичаїлася багатьох користувачів.

  • У цьому коді можна зашифрувати певні листівки, плакати або побажання. Це дуже популярно на вулицях багатьох європейських міст, щоб підняти людям настрій, а також зробити день туриста цікавішим.

  • Також цей код можна використовувати для позначення знижок. Тобто цей код пред'являється касиру, а той пробиває його і виходить знижка. Таким чином працюють багато просунутих систем магазинів. Також під цим матричним зображенням часто шифрують карти для покупців.
  • Використовувати код можна і в просуванні свого бізнесу. Коли підприємець хоче заявити про себе, він може створити код власного сайту, а якщо його сфотати, то майбутній по можливості клієнт перейде на нього і отримає цікаву для себе інформацію.
  • Также у соціальних мережах замість звичайного посилання стали використовувати ці коди. Тобто людина може використовувати цей код, щоб додати до інших друзів. Це дуже цікава схема, за якою можна знайти багато знайомих.

Як видно, сфера застосування, а також способи використання безмежні. Людині залишається тільки використовувати всі отримані знання, а також з чіткою підставою знати, що їй хотілося б закодувати.

Питання експерту Чи можна використовувати коди для того, щоб перевірити термін придатності товару чи справжність?

Так, це також можливо. Подібними функціями коду можна скористатися за допомогою спеціалізованих під це утиліт. Наприклад, програма «Чесний знак», яка дійсно допомагає перевірити справжність будь-якого товару, навіть найбільшого, якщо він має код. Чи можна зчитувати код через комп'ютер?

Так, але для цього потрібно завантажити утиліти по шифруванню або спробувати скористатися онлайн - сервісами. Також необхідно заздалегідь завантажити картинку на комп'ютер, а потім уже знаходити інформацію про код. Де найчастіше зустрічається QR?

Найчастіше такий код можна зустріти у магазинах, на полицях. Часто виробники техніки також прикладають різні інструкції до своїх товарів, щоб покупець зміг її відсканувати. Зустріти код можна навіть в інтернеті, тому що багато користувачів за допомогою його кодують свої сторінки в соціальних мережах. Цей код є поширеним явищем.

Види QR-кодів

Все не так просто, як може здатися користувачеві на перший погляд. Сучасні програмісти виділяють кілька типів QR – кодів, кожен із яких має, як і переваги, і свої недоліки. Варто докладно розглянути кожен.

Текстовий чорно-білий

Текстовий чорно-білий штрих – це те, до чого звикли всі. Насправді, подібний вигляд дуже популярний, так як зробити його можна за кілька секунд, детальніше про алгоритм варто поговорити далі.

Однак цей тип з'явився найперший. Його перевага в тому, що його дуже просто створити, а також ним дуже просто пройти. Практично всі сучасні пристрої можуть розпізнавати подібний тип штриха, тому що в ньому немає нічого примітного.

Якщо користувач хоче виділитися, він може використовувати такі виды.

Динамічний штрих

Трансформація коду довелося те що, що з'явилися навіть динамічні варіанти. Ці анімовані коди досить складно створити, але вони дійсно привертають багато уваги з боку клієнта або користувача.

Якщо застосувати подібний код у бізнесі, то, швидше за все, продажі користувачів злетять. Це дійсно так. Подібний код можна дивитися як відеоролик, при цьому він не втрачає здатності зчитуватися будь-яким сучасним апаратом.

Кольоровий

Це один з видів простого алгоритму, так як за допомогою його користувач може просто змінити колір, а також додати яскравості. Такий алгоритм, на відміну анімованого, можна роздрукувати, а також використовувати в бізнес-ідеях.

Привнести звичайні зміни, при цьому просто поміняти колір зможе кожен користувач. За стандартом цей код складається з чорного та білого, а цей вид може складатися з білого та будь-якого іншого кольору. Дуже цікава конструкція.

Як створити QR-код

У сучасному світі користувач може створити код самостійно, при цьому численних витрат не потрібно, якщо він не вирішить зробити якийсь грандіозний варіант. Для створення коду необхідний онлайн-сервіс, а також трохи часу.

Наприклад, можна використовувати популярний сервіс генерації кодів, такий як QR Hacker. Щоб його використовувати, необхідно в лівій частині вікна вибрати тип інформації, а потім вказати інформацію про шифрування. Використовуючи функцію Generate, користувач може створити власний код.

Перевага даного сервісу в тому, що користувач може змінити звичний код, додавши власний логотип або розфарбувавши його в приємний колір. Сам сайт допоможе створити цікавий та незвичайний код. Детальніше про сайт можна переглянути в цьому відео

Як відсканувати QR-код

Встає логічне питання про те, як сканувати подібну інформацію, щоб надалі перейти на сайт або закодовану статтю. Насправді можна використовувати два варіанти:

  • Камера пристрою;
  • Прикладна програма.

Перший спосіб доступний не на всіх пристроях. Для нього необхідний оновлений смартфон, а також наявність функції зчитування кодів. Необхідно направити камеру, щоб відсканувати потрібне.

Зверніть увагу! Завантажувати утиліти варто лише з офіційних сервісів.

Сфокусувавши об'єктив на необхідному коді, програма автоматично виведе всю інформацію. Коди – це майбутнє, тому що все в сучасному світі шифрується за їх допомогою, займаючи менше місця. Щоб знати про QR – коди, необов'язково бути просунутим хакером.